Genom självledarskap hjälper Jenny unga ledare
Jenny Hedlund är femfaldig världsmästare i innebandy och har efter den aktiva idrottskarriärer gått över till att coacha och utbilda ledare och aktiva. I den lokala utbildningsprogrammet för unga ledare som går att söka via Projektstöd IF ger Jenny genom workshops de nycklar som ungdomar behöver för dyrka upp vilka styrkor de har och ska använda.
Sedan nio år tillbaka driver StFF utbildningsprogrammet Framtidens Fotbollsledare (FFL). I begynnelsen var det ett gäng ungdomar som tillsammans skapade utbildningen baserat på sina erfarenheter från fotbollens förtroendemannaorganisation. De ville få in fler unga i de ”styrande rummen” för att på det sättet kunna påverka fotbollens utveckling.
Under de år som gått har utbildningen förändrats baserat på tidigare deltagares önskemål och vad de tror kan vara bra att ha koll på i rollen som ung ledare och/eller förtroendevald. Utbildningen har knoppats av och nu erbjuder vi ”Lokala utbildningsprogram för unga ledare” via Projektstöd IF för föreningarna i Stockholm.
Nytt för nästa omgång deltagare i FFL (som startar i augusti) är bland annat föreläsningen "Hållbart Ledarskap" med Jenny Hedlund. Denna föreläsning finns också med i ”lokala utbildningsprogram för unga ledare”. I stort handlar det om att som ung ledare kunna leda sig själv på ett bra sätt. Vi tog kontakt med Jenny för att få veta lite mer.
Hej Jenny, vem är du?
– Jag är en dalkulla som verkat i idrotten sedan 20 år tillbaka, både som spelare och ledare. För mig har det alltid handlat om relationer. Jag är en lagidrottare ut i fingerspetsarna och för mig har det alltid varit viktigt att ha både fokus och roligt i de kontexter jag befunnit mig i. Och tack vare det skulle jag säga har framgångarna kommit. (Jenny har varit aktiv i innebandy både som spelare och ledare på den allra högsta nivån med totalt fem VM-guld och fina individuella meriter)
– Andra beskriver mig som ett energiknippe som är lyhörd, kreativ med ett stort engagemang att göra skillnad. Idrotten har gett mig så mycket under mina år som jag använder i vanliga livet. Och vice versa. Det vill jag nu ge tillbaka i form av olika verktyg. För mig är det viktigt att känna att jag lär ut rätt. Jag är utbildad inom idrottspsykologi, PCC Professionell Coach och kompetensutvecklar mig just nu till idrottspsykologisk rådgivare via en KBT-utbildning som RF/GIH/Bosön arrangerar.
– Genom mina olika erfarenheter tillsammans med alla utbildningar, har jag hittat en bra metodik och olika koncept som också är kopplade till senaste idrottsforskningen.
– Jag älskar att växa med andra, har under det senaste tre åren utbildat över 4 500 ledare och aktiva inom idrotten. Och coachat individuellt över 800 timmar de senaste två åren. Jag är redo att stärka och bygga individer och lag i Stockholms Fotbollförbund. För livet. Hoppas vi ses!
Din passion är ju bland annat att hjälpa andra och då speciellt unga individer, kan du utveckla detta?
– Min passion är att få personer att blomma med det de har. Att få dem att tro på sig själva och göra det som de är bra på och tycker är roligt. För mig handlar ledarskapet om relationer. Både till sig själv och till andra. Och hur vi i lagidrottskontexten ska kunna använda det på ett bra sätt för oss alla.
– Mina VM-guld som ledare rankar jag högre för där är jag med och får växa med dessa spelare. Jag har insett att det är väldigt lite som gör mycket. Och då kan det vara åt båda håll. Att få se när det ”klickar till” och jag både ser och hör hur individen utvecklas. Det är fantastiskt ögonblick att få ta del av.
Hur upplever du ungas situation idag?
– Jag tror att många unga idag är vilsna, behöver lite guidning och få hjälp i att sortera och framförallt få upp ögonen och tron på att de duger som de är. Hur de kan förhålla sig till alla olika delar i livet som pockar på med allt från skola, sociala medier, fritid och ambitioner. Idrotten/fotbollen är en del i detta. Jag vill stötta dem i att få en balans, att de ska inse vad som är viktigt för just dem. Inte för någon annan. Vad mår de bra av? Återigen, det är så lite som gör väldigt mycket.
Du håller i två av utbildningarna i StFF:s Lokala utbildningsprogram för unga ledare. Hur kan du via ”Teambuilding” och ”Hållbart Ledarskap” hjälpa/stötta dessa unga fotbollsledare?
– Jag har ett stort engagemang och vet att jag med min erfarenhet, kompetens och sinne för att vara kreativ och lyhörd kan fånga dem och få dem att inse kraften i att utveckla sig själva och därigenom även sina spelare. Påminna dom att utveckling hänger ihop med att ha roligt och skapa relationer med sina spelare. Jag hjälper dem att reflektera kring deras egna självledarskap, men också hur de kan arbeta med sina lag för att skapa en härlig miljö med de kvaliteter både spelarna/lagkamraterna och de själva besitter.
– Något jag sätter stort värde på är att skapa förtroende och inge trygghet. Då vågar jag fråga och de öppnar upp och kan lättare reflektera över sin roll och hur de egentligen vill ha det. Både i idrotten och i vanliga livet. Allt hänger ihop. Jag vill förmedla vikten av att ha både ha fokus och att ha roligt. Inget utesluter det andra.
Du har ju också varit föreläsare OCH mentor i vår centrala utbildning Framtidens Fotbollsledare under några år. Vad har du dragit för erfarenheter (sett och/eller lärt dig) under dessa år?
– Dagens ungdomar är väldigt kunniga, drivna och vill mycket. I min roll som mentor får jag ibland stanna upp med min adept för att också kunna njuta här och nu. Få dem att inse att de är grymma som de är och att de använder sig av sina styrkor.
– Vi pratar om ledarskap och vad de tycker. Jag lär mig lika mycket av min adept som adepten förhoppningsvis får med sig från mig. Vi blir fina kompisar. Det finns så många hungriga ungdomar med massa goda tankar och idéer som vi behöver släppa in i föreningslivet och ge än mer ansvar och tro på dem. Finns det en äldre mer erfaren person att bolla med och som lyssnar, skapar det goda förutsättningar för att ta kliv i ledarskapet. Jag upplever att de är oerhört kunniga och villiga att axla mer ansvar. Så ge dem det! De fixar det med lite stöttning!
Vi tackar Jenny för hennes STORA engagemang och vilja att göra skillnad för fotbollens unga ledare!
”Lokala utbildningsprogram för unga ledare” går att söka via Projektstöd IF. Den centrala utbildning Framtidens Fotbollsledare startar upp i augusti och just nu pågår intervjuer med 20 unga ledare som sökt.
Läs mer om lokala utbildningsprogram för unga ledare.pdf
Vid eventuella frågor kontakta:
Text: Kicki Bellander
Foto: Jesper Hamberg/Lykta Produktion AB