Djurgården numret för stort för Enskede i JDM-finalen

Den åtta månader försenade Junior DM-finalen spelades under onsdagskvällen mellan Enskede IK och Djurgårdens IF FF. Efter en jämn första halvlek, tog DIF över matchen, fastställde slutresultatet till 3-0 och kan titulera sig regerande JDM-mästarinnor.

Djurgården vann JDM första gången redan 1980 och har fått lyfta bucklan vid totalt tre tillfällen, den senaste 1995. Enskede spelade sin första final under föregående säsong, men förlorade snöpligt. Därmed var det ett revanschsuget hemmalag som äntrade planen.

Dock var det DIF som hade en boll i nätmaskorna först, men domaren dömde offside. Därefter fick Enskede några fina chanser att ta ledningen, den farligaste när snabba Tilda Krusnell sprang ifrån sin bevakning, avlossade ett skott som Elvira Björklund i DIF-målet tippade ut till hörna. En chansfattig period följde, det var mer kamp och ett ställningskrig på mittfältet. DIF:s mittfältare Nea Flyborg sköt på mål, men Maja Michelsson räddade. Det gjorde hon även i det efterföljande anfallet.

Enskede drabbades av två skador direkt efter varandra och lagets omskolade mittbacksgeneral Vilma Ferdfelt återkom aldrig till spel. Det påverkade säkerligen hemmalaget, då DIF hade en bättre period efter skadeuppehållen. Enskede låg på kontring och kvicka Agnes Axelsson Thornérfelth var ett ständigt orosmoment för bortaförsvaret. Till slut tog ändå DIF ledningen genom Louise Larsson. Hon avlossade ett distinkt skott i nättaket strax innan pausvilan.

Sammanfattningsvis hade Djurgården mest bollinnehav under den första halvleken, men chansmässigt var matchen jämnare. Den stora publikskaran trivdes med den anfallsglada fotbollen i kvällssolen på Enskede IP.

Enskede startade andra halvlek på ett inspirerande sätt, fast beslutna att ge DIF en kamp om guldet.  Till en början jagade hemmalaget en kvittering med några chanser som följd, men DIF fick i gång ett riktigt fint passningsspel och genom att variera crossbollar med kort, rakt spel tog bortalaget ett ordentligt grepp om matchen. I matchminut 66 träffade smarta anfallaren Hanna Stokki stolpen, bollen studsade rakt ut och tog på en EIK-spelares hand. Den påföljdade straffsparken sköts stenhårt i ribban!

Så småningom utökade ändå DIF ledningen till både 2 och 3-0. Bägge gångerna genom Hanna Stokki. Vid första målet kom Stokki helt fri, rundade Enskedes målvakt och la bollen säkert i mål. Tekniska Flyborg stod bakom förarbetet till matchens sista mål, när hon genom en tvåfotare tog sig igenom bortaförsvaret och serverade Stokki öppet mål.

– Det var så klart roligt att göra två mål och att det var resultatet av att vår matchplan fungerade. Tanken var att jag skulle hålla mig centralt så att våra yttrar kunde spela in bollen i boxen bakom backarna, förklarar matchvinnaren Hanna Stokki.

Efter en chansmässig jämn inledning av finalen, tog DIF över spelet och kontrollerade matchbilden.

– Jag tycker att vi kämpade för varandra, spelade fin anfallsfotboll och samtidigt höll tätt i försvaret. Vi var det bättre laget och förtjänar guldet, säger Stokki.

StFF:s ordförande Lars Ekholmer delar ut medaljer till Enskede på ett coronavänligt sätt.

Finalvinsten mot Enskede innebär att Djurgården har fyra JDM-titlar och att EIK får fortsätta jaga sin första. Gratulationer till DIF!