Ellevio 50/50-fonden stödjer Fittja IF att öka jämställdheten

Fittja IF har i dagsläget två flicklag men med stöd från Ellevio 50/50-fonden hoppas föreningen att dubbla antalet. Med tre nya tjejer i styrelsen har ett första steg tagits mot att bli mer jämställd. Nästa steg ska tas med hjälp av de tre nya ledamöterna, en progressiv styrelse och Ellevio 50/50-fonden.

En solig eftermiddag i midsommarveckan träffade vi tre av Fittja IF:s styrelseledamöter på Fittja Bollplan. Ordförande Sinan Baysal samt ledamöterna Havin Baysal och Magnus Nylund. Havin är en av tre tjejer som blev invalda i föreningens styrelse vid årsmötet. Övriga tjejer i styrelsen är Sude Bugdayci och Havin Arali.

Att få in tjejer i styrelsen är en del i föreningens arbete med jämställdhet och ett led i att stärka tjejsidan i klubben samt för att skapa förebilder för andra tjejer i Fittja. Magnus är föreståndare på fritidsklubben och fritidsgården Fittja Pulsen. Sin fritid ägnar han åt att engagera sig för att ge de unga i Fittja en möjlighet att växa och stå på egna ben.  

Då det gäller själva projektet handlar det bland annat om att öka antalet flicklag i föreningen och ge tjejer i området samma möjligheter som killar att idrotta, känna glädje och uppnå mål tillsammans. En vision är att på sikt skapa lika många flick- som pojklag samt att styrelsen och ledargrupper ska följa samma mål. 

Sinan, vad är tankarna med projektet? 

– Vi vill skapa en naturlig samlingsplats för tjejer som vill träna och utvecklas. Vi hoppas också att vi genom träningarna inspirera till deltagande i andra verksamheter, skapar nya ledare och verkar för en hälsosam livsstil. Vi har redan startat projektet genom att välja in tre unga tjejer i vår styrelse. De kommer att arbeta vidare med att rekrytera ledare och spelare. Vår förhoppning är att vi utöver redan befintliga flicklag (två stycken) skakunna starta två nya lag för flickor 2012 och 2013. Där har vi redan aktiverat unga ledare från vårt F06-lag. 

I detta projekt finns det fler aktörer inblandade som bidrar till föreningens satsning på tjejer. Bland annat har Svenska Fotbollförbundets Ellinor Johansson, via det nya konceptet UEFA Playmakers, hjälpt till med rekrytering av nya spelare. UEFA Playmakers bygger på att sagoberättelser är en del av pedagogiken där fotbollsrelaterade övningar smygs in i en berättelse baserad på olika Disneyfilmer. Det lekfulla i träningen förstärks, samtidigt som de får träna balans, smidighet och samarbete. Föreningen har här fått hjälp med att utbilda tre unga tjejer att leda yngre flickspelare i åldrarna 5 – 8 år. Andra stöttande aktörer i projektet är Botkyrka kommun via Tobias Cellec och RF-SISU Stockholm via Matte Lundholm och Chrishan Fernando.

Havin, du och dina kvinnliga styrelsekollegor ska ju arbeta för att rekrytera flera kvinnliga spelare och ledare. Hur tänker ni i övrigt att arbeta med detta? 

– Just nu arrangerar vi tjejkvällar i kafeterian där vi bjuder vi in tjejer att delta. Vi har hunnit med en fyra – fem träffar under våren och antalet tjejer ökar hela tiden. VI träffas och gör roliga saker tillsammans för att så småningom mer och mer locka dom till fotbollsspelandet. Just nu handlar det om att få dom att hitta och våga komma hit och se oss äldre tjejer som ledare och förebilder. I höst kommer vi gå ut i skolorna, dela ut flygblad och prata med tjejerna. Här har vi också stor hjälp av Magnus som via Fittja Pulsen kan informera och kommunicera dessa träffar.  

– Vi vill också samarbeta med skolorna i närområdet och tillsammans med dom arrangera fotbollsskolor för tjejer. Här har vi redan idag ett bra samarbete och nu handlar det bara om att planera när, var och hur vi ska genomföra detta under hösten. Här blir jag, Havin och Sude ansvariga ledare. 

Vi önskar de nyinvalda tjejerna i Fittja IF:s styrelse lycka till med föreningens arbete med att få fler tjejer att börja spela fotboll. Högst delaktiga i arbetet är också mentorerna Sinan och Magnus, vi önskar er alla  ett lyckat projekt där många tjejer börjar med fotboll i Fittja!