Den blomstertid nu kommer för FFL:arna

Måndagen den 14 juni var det avslutning för 2020-21 års upplaga av Framtidens Fotbollsledare. 13 deltagare har genomfört utbildningen och nio hade möjlighet att vara på plats denna högtidskväll.

Detta år har varit speciellt då utbildningstillfällena mestadels har genomförts digitalt. De första fem träffarna under hösten 2020 hade vi möjligheten att ses ”på riktigt” men sen har utbildningarna skett via Teams. Till slut fick vi då till det och avslutningen kunde ske live med deltagare, mentorer och föreningsrepresentanter.

Slutuppgiften som ska presenteras är deltagarnas egen syn på sitt ledarskap, ”Min Ledarfilosofi”. Eleverna har under året som gått fått fundera över frågor som varför de är ledare, vilka värderingar de vill förmedla och vad de vill uppnå med sitt ledaskap. Programmet innehåller en hel del ledarskapsutbildning samt att de under året diskuterar frågorna med sin mentor.

Med blandad förtjusning äntrade FFL:arna scenen en efter en för att framföra sina presentationer. Årets röda tråd och som de flesta gav uttryck för var vikten av att se och skapa en relation med varje spelare.

De flesta gav även uttryck för hur viktig roll tränaren spelar för unga individer och här drog deltagarna lärdom från egna erfarenheter av ledarskap. Positiva sådana, men också vad man själv saknade som ung spelare. Det handlade också om att skapa en trygg miljö där det är okej att testa, kanske misslyckas, men våga testa igen. Att ha roligt och vara seriös och samtidigt kunna kombinera de båda var en utmaning som någon kände men önskade kunna åstadkomma.

Nedan några lösryckta citat från deltagarnas ledarfilosofier. Kloka ord eller hur?!

”Man får se hur andra utvecklas, hur de utvecklas som personer och vågar ta för sig mer, hur det fortsätter jobba och ha den glöden på planen och inte ger sig förrän de sätter den där finten eller den där passningen. Det värmer mig i hjärtat och det ger mig glädjen som får mig att hela tiden fortsätta”

”Jag vill att en ledare ska göra så att man känner sig som en i familjen och vara inkluderad”

”Jag har insett, under framför allt de senare åren som ledare, hur mycket jag värderar alla spelarnas välmående på plan. Att alla ska känna sig trygga och säkra på planen. För flera är fotbollsplanen en fristad, den plats de kommer och bara mår bra och har kul med sina kompisar”

”Tränarens uppgift är att kunna göra spelarna trygga, bekväma kunna skratta och ha roligt” 

”Som ungdomstränare är jag inte på planen för att skapa världsstjärnor utan för att skapa ett hälsosamt förhållande mellan idrott och individen”

”Som ledare i en grupp vill jag förmedla förtroende till spelarna men även trygghet i att man får göra fel”

”Jag vill att vi skapar en trevlig miljö där alla får komma till tals och känna sig sedda och viktiga. Där alla är en lika stor del av laget, oberoende av hur hårt man skjuter eller hur högt man talar”

”Jag ser nämligen på ledarskap som något “kollektivt” i stället för något “självständigt”. För att förtydliga detta så anser jag att en ledare alltid bör försöka gynna de hen leder i stället för att gynna sig själv”

”Utöver förtroende och bra relationer skulle jag säga att jag också strävar efter att bemöta alla spelare likadant och ge alla lika mycket tid”

”Att se personer utvecklas på och utanför fotbollsplan är något jag har svårt att slita mig ifrån, precis

som att gå på en Hammarbymatch, det ger mig adrenalinpåslag som inte går att uppnå utanför fotbollen. Så ger mitt ledarskap mig, stolthet och känslor som inte riktigt går att beskriva, men verkligen inte uppnå på något annat sätt”

”Det viktigaste för mig i mitt ledarskap är först och främst skapa en miljö där killarna eller tjejerna känner sig trygga och har roligt i. I den trygga och roliga miljön vill jag även att det ska vara utvecklande, jag vill att spelarna verkligen ska vilja vinna såsom på träning som match. Hur uppnår man den då i denna miljö?” 

Framtidens Fotbollsledare står på tre ben. En del är de utbildningar deltagarna går under cirka åtta månader. (Se nedan) Till det tillkommer ett mentorskap där deltagarna träffar sin mentor ungefär en gång per månad. De diskuterar utbildningstillfällen, läser tillsammans boken ”Effektiva Ledarteam” men också vilka mål adepten har med sitt fotbollsintresse. En annan gång handlar mötet om ett samtal om livet, mellan en ung och en äldre individ.

Några av adepterna beskriver mentorskapet som att det blir det där ”lilla extra” eller är ”grädden på moset”. Det tredje benet består i att läsa boken ”Effektiva Ledarteam” (skriven av Susanne Meckbach, Daniel Ekwall och Göran Kenttä). Mellan varje tillfälle som adepten träffar sin mentor ska de båda ha läst ett kapitel ur boken. Varje kapitel sammanfattas och efterföljs av diskussionsfrågor. Dessa diskuterar man sedan tillsammans.

Charlotte Ovefelt, klubbchef i Älvsjö AIK, är utbildare i programmet men också mentor. Här berättar hon kort om utbildningen och mentorskapet:

– Att vara mentor är en ynnest. Att ha fått träffa Estelle en gång i månaden har gett mig massor. Tänk när vi träffades en grå vinterdag och hon sa ”Det är verkligen inte kul jämt att dra i väg till planen, men det är alltid viktigt att göra det”. Jag drar parallellen med mitt jobb för en jämställd och schysst fotboll”, nej det är inte kul jämt, men det är alltid viktigt”. Dessa unga stjärnor är framtiden och att de redan ser exempelvis detta, att det inte alltid är kul men viktigt, skapar hopp. Det var mitt tredje år som mentor och också mitt tredje år som utbildare i programmet. Jag känner samma glädje varje gång jag får prata jämställdhet och normer på FFL-träffarna, om än lite roligare tidigare år då det varit fysiska möten, men teams i årets härliga grupp fungerade bra.

– En eloge till Stockholms Fotbollförbund som år efter år lägger ner ett stort och oerhört viktigt arbete i denna satsning. Viktigt är också att vi som finns där ute i Stockholmsfotbollen hjälper till och banar vägen för ungdomarna vid FFL, om inte vi gör det vilka ska då göra det? Ge de unga ledarna förtroende, ge dom uppdrag och framför allt ta hand om dom så de vill stanna länge i fotbollen.          

Jenny Hedlund, Internationellt Certifierad Coach och även hon utbildare och mentor i FFL.

– Under de två senaste åren har jag fått äran att vara mentor i en fantastisk utbildning – FFL, Framtidens Fotbollsledare i regi av Stockholms Fotbollförbund. Ett gediget kombinerat upplägg med olika utbildningar och med föreläsare med expertis inom varje utbildningsområde. Såväl teoretiskt som praktiskt.

– I min roll som mentor är det fantastiskt att få lära med en yngre person som är driven, nyfiken, lösningsfokuserad och som i sin tur agerar så fint mot sina adepter. Att få vara bredvid dessa ungdomar har varit en fröjd och gör att jag själv i min roll håller mig på tårna och uppdaterad utifrån de utbildningar som genomförs. Dessutom får jag och min adept en fin vänskap som kommer hålla i sig utanför FFL. Det uppskattar jag!

– Jag har själv haft äran att få inleda varje år med utbildningen i ”Teambuilding” och efter några månader genomföra ”Coachande ledarskap”, vilket har varit oerhört inspirerande, roligt och lärorikt för oss alla inblandade.

– I måndags hade vi avslutning, i fysisk tappning, för årets upplaga, som ju inte blev som vi tänkt oss med anledning av pandemin. Därför var det ännu mer rörande att få ta del av alla häpnadsväckande ledarfilosofier dessa unga ledare presenterade. Utifrån dessa ledarfilosofier som presenterades och efter att fått äran att lära känna dem lite mer, under mina utbildningstillfällen, hoppas jag att vi ”äldre” bereder väg för dessa engagerade, kunniga och kloka ledare! De har så mycket att bidra med till idrotten och alla ungdomar som behöver äldre fast yngre förebilder! Se till att haffa dem!       

Nu har denna kull tagit sin ”examen”, fått sina intyg samt tröjor och ger sig ut i Stockholmsfotbollen. Vi önskar dem alla ett stort LYCKA TILL.

Den 22 augusti börjar nästa kull. Just nu pågår intervjuer och besök hos de som i år ansökt till utbildningen. En del AV förberedelserna innebär också att sätta utbildningsprogrammet och få klart med alla mentorer. Nästa kull blir 20 deltagare från 13 föreningar och till dem säger vi nu ”Välkomna till Framtidens Fotbollsledare”

Utbildningsprogrammet Framtidens Fotbollsledare 2020-2021

Augusti: Uppstartsträff   

September: Teambuilding

September: Lärandemetod Guided Discovery

Oktober: Strategi 2025 & Nya tävlingsformer

Oktober: Effektiva Ledarteam

November: StFF:s Representantskap, Teams

November: Värdebaserat Ledarskap del 1, Teams

December: Fotbollens Spela Lek och lär, Teams

Januari: Studiebesök AIK, Teams 

Februari: Föreningslära, Teams

Mars: StFF:s Årsmöte (Valberedning), Teams

Mars: Värdebaserat Ledarskap del 2, Teams

April: Normkritiskt Ledarskap, Teams

Maj: Coachande Ledarskap, Teams

Juni: Avslutning, Live

Läs mer om FFL

Text foto: Kicki Bellander