Digitala fortbildningsserien finns nu på Youtube

Den mycket uppskattade Fortbildningsserien som Stockholms och Gotlands Fotbollförbund anordnade tillsammans med Svenska Fotbollförbundet finns nu tillgänglig att titta på i efterhand på Youtube.

Inspirerande representanter ifrån Svenska Fotbollförbundet tar dig igenom åtta givande föreläsningar för barn- och ungdomsledare.

Länkar hittar du nedan under respektive föreläsning!

 • Spelarutbildning och Landslagsverksamhet Lovisa Delby – förbundskapten ungdomslandslag F15-17

Under föreläsningen pratade Lovisa om spelarens väg till landslaget och delar som kan vara av betydelse att tänka på för att nå toppen. Vikten av att sätta sig själv i fokus och skapa sin egna unika resa. Lovisa prata även om hur och när uttagningar till landslaget sker.

 

 • Att utgå från spelet - träna som du spelar Anders Bengtsson - tränarutbildare SvFF

Erfarenheter från dam- och herrelit blandat med skolfotboll och barn- och ungdomsfotboll samt snart ett decennium som handledare på våra högsta tränarutbildningar ligger till grund för Anders tankar kring träningsmetodik.
Anders är medförfattare till SvFFs spelarutbildningsplan och tränarutbildning.

 

 • Matchanalys i landslag och i din hemmiljö Sebastian Borg – matchanalytiker U21-landslaget

Föreläsningen bestod av två delar.
I del 1 fick vi en inblick i en matchanalytikers vardag på Svenska Fotbollförbundet där arbetet inför, under och efter en landskamp presenterades.
I del 2 delgavs en rad tips och idéer för vad man kan göra kring analys om man verkar i en miljö med begränsade resurser.

 

 • Basfärdigheter för spelare Roger Franzén – förbundskapten ungdomslandslag P15-17

Under kvällen pratade Roger om vägen till landslaget och vilka basfärdigheter som behövs för att nå dit. Målgruppen för den här föreläsningen var tränare i åldrarna 13–19 år.

 

 • Lång och hållbar karriär Christofer Augustsson – förbundskapten ungdomslandslag P15-17

Hur kan vi som tränare/ledare hjälpa våra spelare till att få en lång och hållbar karriär inom fotboll. Hur vet vi vem som blir bra? Vad är prestation och potential?
Målgruppen för den här föreläsningen varr tränare i åldrarna 13–19 år.

 

 • Att skapa effektiva träningspass Ramin Kiani – tränarutbildare SvFF

Det är helt avgörande för spelarnas utveckling att övningar och träningspass präglas av hög aktivitet. Detta leder till att spelarna får ta många beslut och göra många aktioner. Hur kan tränare skapa effektiva träningspass? Vad innebär det för mig som tränare och mina tränarkollegor?

 

 • Förberedelseträning & Fotbollstyrka Johan Svensson – tränarutbildare fotbollsfys SvFF

Den här föreläsningen är uppdelad i två delar.
Förberedelseträningen: tog upp principer och exempel på hur en genomtänkt förberedelseträning, fotbollsuppvärmning för fotbollsspelare kan integreras i lagets träning i syfte att behålla spelarna på plan och förebygga skador. 
Fotbollsstyrka: tog upp principer och exempel på hur styrketräning för fotbollsspelare för ungdom och senior kan integreras i lagets träning i syfte att förebygga skador och behålla spelarna på plan.

 

 • Fotbollspsykologi – För nästa träning och en långsiktig karriär Introduktion utifrån boken Fotbollspsykologi Rasmus Wallin-Tornberg – fotbollspsykologisk rådgivare damlandslaget

Under föreläsningen gav Rasmus en introduktion till området Fotbollspsykologi utifrån tre teman:

 1. Göra nästa aktion
 2. Göra lagkamrater bättre
 3. Långsiktig och hållbar karriär

Dessa teman handlar om olika utmaningar som spelare kan stöta på under sin karriär och om färdigheter som kan behövas för att hantera dessa utmaningar. Genom att fokusera på konkreta beteenden kan tränare och spelare lättare integrera fotbollspsykologi i vardagen vilket kan hjälpa spelare att må bra, utvecklas och prestera bättre.  

Stockholms Fotbollförbund - Lars Åman

Gotlands Fotbollförbund - Thomas Wessman och Kristoffer Ahl

Svenska Fotbollförbundet - Rebin Mardan