Hög tid för JDM-final 2020

Dags att kora mästarinnorna i Junior-DM för 2020! Covid-19 satte stopp för cupens sista match föregående säsong och därför möts finalisterna Enskede IK och Djurgårdens IF FF på onsdag för att göra upp om guldet. Vi har stämt av läget i lagen.

Det är helt klart en annorlunda situation att spela JDM-final åtta månader efter att semifinalerna har avgjorts. Men givetvis ska finalen avgöras och Djurgårdens IF FF:s akademichef Jean Balawo samt Enskede IK:s damtränare Fredrik Ehnström delar med sig av sina tankar inför finalen.

– Det är egentligen inga problem att spela även om det inte är mest perfekt att lägga finalen mitt i vårt spelschema då vi har tre veckor i rad med onsdags- och helgmatch. Det blir mycket belastning på spelarna, men det ska bli kul att spela en final, säger Fredrik Ehnström.

Eftersom cupen inleddes med att spelare 2001 fick delta, så får dessa spelare även spela finalen. Kommer ni att matcha samma trupp som i semifinalen?
Förra årets F17-trupp är nu uppflyttade till F19 och vi har valt att låta den truppen som tog sig till finalen förra året få spela den. 90 procent av laget på onsdag var med förra året och sedan lägger vi till några spelare som har åldern inne och som inte har fått tillräckligt med speltid i damlaget. Men framför allt ska dåvarande F17 få slutföra uppgiften, säger Jean Balawo.

Vi skickar de spelare som är hela och friska, vi får begränsa speltid eftersom serien är prio 1 för oss. Tolv spelare från damlaget i division 1 är kallade och flera av dem är startspelare. Vi hade kunnat skicka 16 spelare, men fyra är tyvärr skadade. I princip är det samma trupp som i föregående JDM-spel vilket innebär att vi får jobba med kontinuitet och fortsätta med det som vi har byggt upp, säger Fredrik.

Vilka spelare vill ni lyfta fram?
 Jag är alltid försiktig med att framhäva individer för att inte utsätta dem för onödig press. Vårt kollektiv är starkt, 04-gruppen är väldigt samspelta och vår styrka är att vi kan byta ut enskilda spelare utan att det påverkar gruppens prestation, menar Jean.

 Jag vill nämna tre spelare och den första är Fannie Peatt som inför denna säsong kom just från DIF F19. Hon är central mittfältare och som har gjort flera pigga inhopp och sett bra ut en längre tid. Vilma Ferdfelt var matchens lirare i den senaste matchen och har omskolats från central mittfältare till mittback. Hon är löpstark, snabb, skicklig med boll och bra i uppspelsfasen, både kort och långt. Tilda Krusnell är viktig både defensivt och offensivt, men vi får se hur mycket hon spelar med tanke på nästa seriematch, säger Fredrik.

Hur har vägen fram till finalen varit?
 Det var så länge sedan vi spelade dessa matcher, men vi mötte AIK:s F19 i semifinalen och spelade väldigt bra. Det är förstås en skalp att ha besegrat dem, säger Jean.

 Vi har kanske inte kommit upp i den klassen som vi har när vi spelar i division 1, vi har anpassat oss för mycket efter motståndarna och det tempot de har haft. Om vi hade gått för fullt och spelar den fotboll vi spelar i division 1, hade vi vunnit klarare. Vi har mer att ge och det hoppas jag att vi visar i finalen, säger Fredrik.

Lagens väg till finalen:
Skogås-Trångsunds FF – Djurgårdens IF FF 8-0
Djurgårdens IF FF – FC Djursholm W.O.
AIK FF-Djurgårdens IF FF 1-2

Enskede IK-Älta IF 5-2
Enskede IK-Älvsjö AIK FF 4-0
Stuvsta IF-Enskede IK 3-2

Vad vet ni om era motståndare i finalen?
 Nu vet vi inte vilket lag Enskede matchar, hur många de har med från damlaget i division 1. Ur föreningsperspektiv tror jag att spelare som matchar lördag-onsdag-lördag, påverkar prestationen negativt över tid i division 1-laget, säger Jean.

 Vi planerar noga så att inte spelare överbelastas. Mitt mål med F19 är att vi ska kunna mäta oss med lag 4-6 i damernas division 1. Kan vi göra det har vi en bra verksamhet och spelarna bör känna sig trygga med att möta Enskedes damlag, säger Jean.

 04:orna såg jag i F19 förra året och de har flera snabba och kvicka spelare, kanske inte så storväxta men nu är de ett år äldre. Det blir säkert en tuff match, Vi borde ha favoritskapet på oss eftersom vi är äldre och spelar på seniornivå. Vi får inte bara att ställa ut skorna, måste köra för fullt och ha rätt inställning, säger Fredrik.

JDM-finalen spelas på Enskede IP onsdag 16 juni kl 19.30.