Stark insats av Bemannia FC

Bemannia FC från Stockholm representerade Sverige i Europakvalet till FIFA Beach Soccer World 2021. Efter ett tufft gruppspel, då Sverige var sämst rankat, blev det tre knappa förluster. Sverige visade att man kan vara med och tävla på den högsta nivån.

Sverige åkte till VM-kvalet som sämst rankade lag då Sverige har 0 FIFA- rankingpoäng eftersom Sverige aldrig har spelat i officiella turneringar.

Sverige hade England, Rumänien & Estland i sin grupp, rankade 43, 50 och 49 i världen och Sverige runt plats 120.

I den första matchen mot England skapde Sverige en hel del chanser, men fick inte till avsluten. England var mer trygga med bollen, tog sin tid och sparade energi. Sverige var lite stressade i både försvars-och anfallsspel, förmodligen tagna av stundens allvar. England vann till slut med 2-0.

Mot Rumänien startade matchen innan Sverige hade vaknat, det stod 2-0 efter bara någon minut. Första perioden slutade 3-0 efter att Sverige varit lite givmilda. I den andra perioden kom Sverige in i matchen och skapade flera chanser mot ett trött Rumänien. Det gav resultat och Sverige gjorde två mål genom Jesper Bolander och Martin Bruzelius och andra perioden slutade 4-2.

I tredje hade Sverige kommandot och jobbade hårt, Jesper Sommensjö satte 4-3 och Sverige fick kontakt. Tyvärr för Sverige så gjorde Rumänien mål och 5-3 var ett faktum. Sveriges målvakt Filip Malmström stod för 5-4 målet och  trots att Rumänien var rejält trötta, fick inte Sverige in någon mer boll. Sverige hade mycket väl kunnat vinna denna matchen, men den tuffa starten gjorde uppförsbacken för stor.

Sista gruppspelsmatchen mot Estland började tyvärr på samma sätt som mot Rumänien, mål efter 8 sekunder. Estland gjorde även 2-0.

Sverige såg betydligt bättre ut mot Estland och Jesper Bolander klev fram från egen planhalva och tog sig förbi två försvarare och tryckte in 2-1. Estland som hade allt att spela för blev tillbakapressade av Sverige. Till slut fick Sverige in bollen, återigen var det Jesper Bolander som kvitterade. Estlands gjorde mål direkt på avspark och Sverige fick jaga första FIFA-poängen igen.

Erik Grönros Gustavsson vann en duell och fick samtligt ett knä i ansiktet, vilket renderade i rött kort och straff med cirka fyra minuter kvar att spela.  Straffen läggs av William Palmén, men motståndarmålvakten räddade, returen tog William och än en gång räddade Estlands målvakt. Estland vann med 3-2 till slut.

Det vi ska ha med oss är att Sverige är det enda land som inte har några proffs, som bara tränar två gånger i veckan under vår/höst eftersom det inte finns några inomhushallar eller planer som är till för Beach Soccer och spelarna får bekosta allt själva där de andra länderna får allt fixat och betalt.

För att Sverige ska kunna ta nästa steg behöver spelarna stöd av genom att de får rätt förutsättningar med träningsmöjligheter, resor och kompensation för förlorad arbetstid så att alla spelare har möjlighet att följa med utan att känna att de förlorar ekonomiskt när de representerar Sverige.

I stort är jag imponerad av Sverige som med små medel lyckades pressa nationer som har spelat i många internationella turneringar genom åren.

Framtiden ser ljus ut för Sverige så länge de får de rätta förutsättningarna.

Text: Amo Cartwright

Läs även: "En yta sand och en boll - svårare än så är det inte"