Koray Köyluoglu – årets herrdomare

Årets herrdomare 2020 Koray Köyluoglu började döma för att inte lämna fotbollen helt efter sin spelarkarriär. Egentligen utan några större ambitioner, men när han hade dömt ett år var målet solklart – han ville bli elitdomare. Nu nio år senare är han en bit på väg.

29-åriga Koray Köyluoglu bor i Huddinge och ägnar en stor del av sin tid till att ta en master på Civilingenjörsprogrammet. Förutom det kretsar hans liv kring fotbollen och i synnerhet kring hans domarkarriär.

– Min resa som domare började 2010 när jag slutade spela fotboll vilket var i samband med att jag började studera. Det var omöjligt för mig att kombinera fotboll i juniorallsvenskan med Enskede IK och utbildningen på Universitetet. För att inte lämna fotbollen helt, valde jag att börja döma och min resa som domare började utan några större ambitioner. Efter den första säsongen satte jag högre mål. Thomas Söderlind motiverade mig och föreslog att jag skulle satsa helhjärtat på dömandet.

Thomas Söderlind ingick i många år i StFF:s domarkommitté och var även domarinstruktör innan han hastigt gick bort 2018, vid 63 års ålder.

 Thomas var en mycket viktig person för mig och han la mycket tid och energi på alla oss domare. Han var en otrolig coach och framför allt en nära vän.

Även om Koray är ambitiös, har vägen inte varit spikrak för honom. Sedan 2015 har han agerat huvuddomare i division 4 och som assisterande domare i division 2. Chanserna att nå högre upp har inte kommit trots flera års slit, något som Koray dock inte har sett som ett större problem.

– Jag hade önskat att jag fick chansen att avancera uppåt mycket tidigare, men jag ser det som en erfarenhet istället. Dessa år i fyran har gett mig väldigt mycket kött på benen och under 2020 fick jag äntligen chansen att gå steg 3, något jag kämpat för länge. 2021  ska jag börja döma i division 3 och hoppas att nästa steg inte dröjer lika länge.

Koray önskar att bilden av fotbollsdömandet blir positivare, att bemötandet domarna får av spelare och ledare ska bli än bättre.

 På senare tid har man fått läsa att unga domare som knappt börjat sin domarkarriär slutar döma på grund av att de har blivit utsatta för våld och hat vilket givetvis inte är ok. Domare blir sällan hyllade utan snarare kritiserade. Fotbollsdomare förtjänar mer respekt!

Korays barndomsdröm var att bli fotbollsspelare och nu har den drömmen ändrats till att bli elitdomare.

– Jag har alltid haft höga ambitioner som domare och aldrig på något sätt gett upp hoppet trots att resan inte gått som jag har önskat. Målet har alltid varit att gå steg 5, för att kunna döma Allsvenskan. Jag har nu som mål att gå steg 4 de kommande åren och steg 5 blir en dröm att uppnå längre fram.

Även om möjligheten till att nå de högsta nivåerna ännu inte kommit, ser Koray utmärkelsen "Årets domare" som ett kvitto på att hans hårda arbete lönar sig.

 Det känns otroligt kul att få denna utmärkelse för jag har verkligen lagt ner mycket tid och energi. Det här ska jag nu ta med mig och jobba ännu hårdare inför nästa säsong. Stort tack till Stockholms Fotbollförbunds domarkommitté för att de utsåg mig till årets distriktsdomare.

Text: Rasmus Hjortling Olofsson