Olivia Wickström – årets damdomare

Årets damdomare 2020 har verkligen tagit Stockholms domarscen med storm. Raketkarriären som inleddes i våras, har varit fylld med flertalet utbildningar för junior såväl som seniorfotboll. Olivia Wickström känner sig långt ifrån nöjd eller klar, för henne är detta bara början.

Utöver att vara domare studerar Olivia sista året på Norra Reals Gymnasium, där hon läser Naturvetenskapsprogrammet. Hon har även spelat fotboll och Bele Barkarby är den senaste klubbadressen. Tyvärr har skador till stor del satt stopp för det egna spelandet, något som dock har skapat möjligheter att inleda domarkarriären.

– Jag gick domarutbildningen i maj och började då med att döma spelare födda upp till 2005. I den andra matchen var en domarobservatör på plats och det gick det väldigt bra och jag blev uppflyttad. Efter det har det bara gått uppför och i slutet av säsongen fick jag en provmatch i division 3. Nyligen fick jag också besked om att jag under nästa säsong ska jag döma i division 2.

Olivia minns sin första match som domare, vilket var i maj 2020. Det var pojkar födda 2006 som spelade. Det blev en hård och tuff match, men som Olivia klarade med bravur. Responsen efter matchen var positiv, vilket gav mersmak för domarrollen.

– Jag fick jättemycket beröm efter, vilket självklart gjorde hela grejen med att döma mycket roligare. Men det gav mig också mycket motivation att utvecklas som domare och nästa steg kom väldigt fort då jag bara efter min andra match blev uppflyttad.

Fotboll är i största allmänhet ett glädjeämne för Olivia, men hon har även stött på tränare som är negativa och som tycker att mycket av det domaren gör är fel. Något som för många domare kan bli slutet för karriären, men Olivia fick bra hjälp och löste den situation hon hamnade i professionellt. Trots händelser som denna har Olivia ett tydligt mål och det är att hon vill upp på division 1-nivå. Först stundar studenten i vår, efter det ska fokus läggas på domarkarriären, men Olivia känner ingen stress att nå sitt mål redan under nästa säsong, utan det viktigaste är att dömningen är rolig.

– Jag älskar att pressa mig själv och nå så högt jag kan, så självklart är det målet. Jag vill prestera och bli bättre, men glädjen i det hela är också viktig.

Något som gav Olivia både glädje och erfarenhet var Svenska Fotbollförbundets Riksläger som hon blev inbjuden till i somras. Lägret för spelare födda 2005 hölls på Bosön och dit bjöds också domare som ligger i framkant i sin utveckling, däribland Olivia.

– Att vara med på Rikslägret var superkul även om jag kände mig som en nybörjare bland alla andra tjejer då de har dömt mer jämfört med mig. Men det var en fantastisk upplevelse! Tjejerna som var med där var väldigt trevliga och matcherna vi dömde höll hög kvalité.

Även om Oliva har fått en fin start på sitt dömande, hade hon svårt att tro att StFF:s utmärkelse var tilldelad henne.

– När jag såg mejlet från StFF trodde jag först att de hade skickat fel. Jag tänkte att det här kan ju inte vara till mig, jag har ju precis börjat döma, men sedan när jag hade läst klart var jag helt upprymd! Jag visade det för mamma och pappa, ringde min kille och mina kompisar. Nu när det lagt sig lite känner jag mig väldigt tacksam och oerhört motiverad att fortsätta döma fotboll.

Text: Rasmus Hjortling Olofsson