"Fin sammanhållning elever emellan"

Trots arla morgonstund denna torsdag, sjuder Storvretshallen i Tumba av liv. Det är uppenbart för StFF:s utsända att det inte vankas en vanlig skoldag. Spänningen är påtaglig och energin flödar. Storvretens Vinter Cup ska avgöras och Storvretskolan har bjudit in övriga högstadieskolor i Botkyrka Kommun.

- Det har varit ett stort intresse för vintercupen, vi har fått tacka nej till fyra skolor på grund av utrymmesbrist, berättar Johan Magnusson som är ansvarig för Storvretskolans fotbollsprofil och en av arrangörerna av cupen.

Syftet med Storvretens Vinter Cup är att eleverna ska få spela fotboll i sin utbildning och en viktig aspekt är den sociala biten inom skolorna. Även att deltagarna från de olika skolorna lär känna varandra och därmed blir det förhoppningsvis en bättre gemenskap bland ungdomarna i kommunen.

- Tanken var att arrangera en vintercup redan förra året, men då satte pandemin stopp för det. Det är kul att vi äntligen kan genomföra cupen!

Totalt deltar åtta skolor i två grupper där de främsta går till slutspel. Det är både killar och tjejer som deltar, även om det är övervägande fler killar. En tjej som är med och spelar är Michelle Bofando, som till vardags spelar i IFK Tumbas F08.

I början var det lite nervöst och jag ville egentligen inte spela, erkänner Michelle.

Varför ville du inte spela?
- Det är blandat killar och tjejer från högstadiet så det kan bli tufft att möta de äldre killarna och det finns risk för att bli skadad. Men nu efter en match där det faktiskt gick bra, känns det bättre.

Michelle spelar forward och säger att snabbheten är hennes styrka.
- Jag är inte så bra på att dribbla, men jag kan några tricks.

Johan Magnusson har sett Michelle debutera i IFK Tumbas damlag som huserar i division 4. Han öser beröm över sin adept och lyfter fram hennes ledaregenskaper som gör att hon bär lagkaptensbindeln dagen till ära.

- Michelle har en förmåga att leda laget på ett väldigt bra sätt, hon lyfter sina medspelare och gör alltid sitt bästa, är noggrann och ambitiös.

Michelle tycker att cupen är en bra möjlighet för ungdomar att testa spela fotboll om man inte redan gör det och gillar man att spela är det kul att få göra det även mot andra skolor.

- Man lär känna folk från andra skolor vilket är en bra grej. Jag hoppas att det blir en cup i vår också.

Att cuperna ska bli ett återkommande arrangemang är även Johans intention.
- Vi funderar på en cup i sommar, men det är fortfarande på idéstadiet. Det har hört av sig skolor från andra kommuner, men tanken är att hålla det hela lokalt och endast ha med skolor från Botkyrka.

En skola som nappade på inbjudan var Kvarnhagsskolan där idrottslärare David Durmaz och hemkunskapslärare George Benjamin arbetar.

- Det är ett fantastiskt bra initiativ av Storvretskolan! Direkt när vi fick mejlet anmälde jag vår skola. Det är kul för våra elever som brinner för fotboll, säger David.

- Vi ser eleverna i skolan, men inte alltid utanför. Därför är det roligt att se hur fin sammanhållning de har, både med varandra och med elever i andra skolor. Även alla ledare på plats känner varandra sedan innan och får en möjlighet att pratas vid. Det är viktigt att förebygga det negativa om vårt område som visas i media, menar George.

David instämmer.
- Vi ska arrangera fler gemensamma aktiviteter för att få ihop alla skolor. Kanske en skolbal? Man blir glad över att vara här och se allt det bra.

Några som också var på plats var föreningen MOD = Messengers Of Difference som har som mål att att nå ett samhälle fritt från våld, något som man tänker nå genom kunskap. De riktar sig till unga och alla som kommer i kontakt med dem. Ett hedervärt initativ som gör skillnad bland de unga i Botkyrka. 

Storvretskolan har sedan något år tillbaka en fotbollsprofil som alla i årskurs 7-9 kan söka till. Skolan har idag tre anställda instruktörer med lång fotbollserfarenhet och gedigen fotbollsutbildning. De elever som antas till programmet, går i sina vanliga klasser men får fotbollsutbildning utanför skolarbetet. Det finns även fotboll för alla övriga elever på skolan i form av lunch- och rastfotboll samt aktiviteten ”fotboll för alla” på eftermiddagarna.

Storvretskolan samarbetar med IFK Tumba och klubbens roll är att samordna verksamheten, se till att rätt kompetens erbjuds eleverna både vad gäller teknik, taktik och ledarskap.

- Det har varit viktigt för oss att få i gång någonting hållbart, att verksamheten är här för att stanna, säger Johan.

De flesta ungdomarna som går fotbollsprofilen spelar i föreningar i närområdet, t ex IFK Tumba, Nackdala, Konyaspor och Tullinge, men även i AIK och BP.

- Alla kan söka till fotbollsprofilen, hälsar Johan innan en elev vill veta hur taktiken ser ut inför nästa match i cupen.

Hur gick det då i Storvretens Vinter Cup för favorittippade arrangören Storvretskolan?

- Tyvärr förlorade vi finalen mot Björkhaga skola. Men vi kommer igen nästa år!

För att det blir en fortsättning för cupen råder det inget tvivel om. Alla inblandade är överens om att den var en succé på alla sätt.