Välbesökt "Frukostmöte"

StFF:s årliga konferens för föreningsanställda ägde rum i Saltsjöbaden i dagarna två. Programmet var lika intressant och gediget som alltid, seminarieämnen som en inkluderande fotboll, jämställdhet, krishanteringsplan och samarbete med skolan, blandades med föreläsning om hållbart ledarskap och goda föreningsexempel. Dessutom gavs deltagarna möjlighet att välja runda-bordet-samtal. ”Väldigt inspirerande”, är Stuvsta IF:s Bosse Henrikssons betyg.

Frukostmöte, kick-off eller konferens - kärt barn har haft många namn under åren, men ”Frukostmötet” är det mest använda. Målgruppen är föreningsanställda och denna gång var det så många som 110 anmälda. Tillsammans med kollegor från RF-SISU Stockholm och kanslianställda, kunde närmare 120 personer räknas in i sällskapet.  

Torsdagen inleddes med att StFF:s distriktschef Andrea Möllerberg hälsade välkomna genom en återblick på året som gick och en del framtidstankar. Därefter fick deltagarna välja vilka seminarier man önskade besöka.

SvFF:s Anneli Bergdahl och Ellinor Johanssons berättade om projektet ”Ett steg framåt – för en mer inkluderande fotboll”, Normbollens grundare, Charlotte Ovefelt, och StFF:s Ungdomskommittés ordförande Elina Erenrot ledde ett seminarium, RF-SISU Stockholm presenterade ämnet krishantering genom Micke Norberg. Nils Tener från Bro IK och Emelie Sundelin från Råbyskolan, berättade om föreningens och skolans lyckade samarbete.

Dagen fortsatte med att vi fick ta del av tre goda föreningsexempel; Trivselvärd (Älvsjö AIK), Lokala utbildningsprogram Framtidens Fotbollsledare (Ingarö IF) samt ”Tjejernas åsikter har stor betydelse” (Boo FF). Förträffliga idéer och projekt som förhoppningsvis övriga föreningar för inspiration av.

Deltagarna fick också chans att mingla och äta middag tillsammans, betydelsefull tid för nätverkande som uppskattades mycket. Inte minst av dem som verkar relativt ensamma på sina arbetsplatser i sin vardag.

Efter en god natts sömn, var det dags för fredagens första punkt vilket innebar att Robert Rentsch från StFF:s samarbetspartner Folksam, informerade om Riksidrottsförbundets Föreningsförsäkring och andra idrottsförsäkringar. Nyttigt och välbehövligt var omdömet.

Näst sista konferenspunkten var ”runda-bordet-samtal” som gick till så att deltagarna valde vilka ämnen de önskade diskutera. Sammanlagt 13 ämnen fanns att välja på, t ex erfarenhetsutbyte kring kansliernas administrativa arbete inklusive ekonomi och marknad, Projektstöd IF, spelarutbildning, tävling/domare/S:t Eriks-Cupen/tryggare matchmiljö, återstart efter corona, hållbart ledarskap, ungdomspåverkan, jämställdhet, inkluderande fotboll, krishanteringsplan.

Frukostmötet avslutades med tävlingschef Björn Erikssons sedvanliga uppskattade visionerade och en gemensam lunch med en fantastisk utsikt mot vattnet.

Innan vi vinkade hej då till alla förträffliga föreningsanställda, passade vi på att höra med Stuvsta IF:s rutinerade Bosse Henriksson, vad han tyckte om årets Frukostmöte.

- Jag har varit med så många gånger tidigare och brukar väl ofta tycka innehållet är skåpmat och i vanliga fall ta med mig en punkt hem för att förverkliga. Denna gång fick jag många aha-upplevelser och blev jätteinspirerad!

Schemat är alltid kompakt, vi brottas ofta med svårigheten att välja ut lagom många punkter. Hur kändes själva formatet?
- Ingenting föll ur ramen, alla punkter var bra på sitt sätt. Det blev inte stressat och vi fick också andningspauser. 

Bosse fortsätter.
- Jag fick många intryck med mig hem och måste titta igenom mina anteckningar, i vilken ordning ska vi genomföra allt.

Vilken förbättringspotential finns?
- Ingen alls faktiskt, första gången jag känner så. Jag vill hylla alla som har varit inblandade i planerandet och genomförandet av konferensen.

Vi i vår tur tackar alla medverkande, både föreläsare och föreningsanställda, och ett extra tack till StFF:s projektledare Kicki Bellander som vant styrde skutan och möjliggjorde ännu ett fantastiskt Frukostmöte.