"Klubben betyder allt för området"

Den 19 augusti skrivs historia i Rågsveds IF. Då gästar allsvenska AIK för match i Svenska Cupen. Föreningen rustar för stormatchen och vill visa omgivningen att området är så mycket mer än kriminalitet. AIK har beskrivit det som att ”samhällena runt blå linjen är fulla av kreativitet, talang och gemenskap, men när media skriver om den blå linjen är fokus ofta negativt”. Rågsveds IF:s sportchef Govand Rasoul känner igen beskrivningen och menar att fotbollen är oerhört viktig för Rågsved och att matchen har blivit hela föreningens angelägenhet.

Rågsveds IF bildades 1958 i samband med fotbolls-VM i Sverige. Ett mästerskap som vanns av det tekniska och publikfriande Brasilien. Brassarna inspirerade en hel fotbollsvärld och så även ungdomarna i Rågsved och Hagsätra, vilket ledde till att Rågsveds IF till en början bildades. Föreningen växte sig snabbt starkare med verksamhet på Rågsveds BP, Hagsätra IP, San Siro, Rågdalen och Snösätraskolans bollplan.

Rågsveds IF består av 34 ungdomslag som alla är anmälda till S:t Eriks-Cupen. Dam- och herrlag spelar i division 3 och de bägge är framgångsrika i futsal där damerna huserar i RFL samt herrarna i division 1. Förutom det ordinarie fotbollsutövandet, arrangerar Rågsved öppen verksamhet i samarbete med skolor i området. Den innehåller allt från individuell träning till trygghetsinsatser.

Rågsveds IF:s sportchef Govand Rasoul rör sig vant på Hagsätra IP och hälsar på alla passerande. Det är tydligt att han tillbringar mycket tid vid planen och att han gärna hjälper till där det behövs. Govand har själv spelat i herrlaget innan han axlade sportchefsrollen som han blev tilldelad för tre år sedan.

- Jag lägger säkert 80 timmar i veckan på föreningen för jag brinner för Rågsveds IF, säger Govand.

Nu blir det mer fotbollsfokus än någonsin då herrlaget fick självaste AIK som motståndare i Svenska Cupens andra omgång. Dit kvalificerar sig alla lag som når semifinal i distriktets Stockholm Cup vilket Rågsved gjorde. Inför omgång två kliver lag från Superettan och Allsvenskan in och vinnarna där får möjlighet att delta i kommande gruppspel.

- Vi vann komfortabelt mot IFK Visby med 5-0 i den första omgången och räknade ut att vi hade 16 % chans att få AIK, Hammarby eller Djurgården. När Svenska Fotbollförbundet sedan sände lottningen live, satt vi och och hoppades på någon av de tre lagen. Vi jublade när det blev AIK, berättar Govand nöjt.

Redan dagen efter lottningen besökte AIK:s säkerhetschef Henrik Koch Hagsätra IP.
- Henrik och deras koordinator Thomas Thudin har hjälpt oss massor med säkerhetsfrågor och tillstånd. Deras stöttning har varit ovärderlig och vi har lärt oss mycket, berömmer Govand.

Ett fint exempel på erfarenhetsutbyte motståndare emellan.

För att mäkta med stormatchen har Rågsveds styrelse lag ner många timmar för att få ihop arrangemanget. Det är praktiska utmaningar som måste lösas, inte minst med tanke på restriktionerna på grund av covid-19. Upp emot 50 funktionärer är engagerade kring matchen.

- Vi ser bara möjligheter, problem löser vi längs vägen. 3 000 biljetter såldes slut på knappt tre timmar och alla i föreningen ser fram emot att arbeta tillsammans för att göra matchen till en upplevelse, säger Govand.

Rågsved har bjudit in flera AIK-profiler till matchen och artisten Niklas Strömstedt är en av gästerna. Som barn spelade han fotboll på Hagsätra IP och 2012 släppte han och Andreas Johnson OS-låten ”Hagsätra IP” som handlar om de drömmar som föds på den lokala idrottsplatsen. Det har Rågsveds herrlag tagit fasta på.

- Strömstedts låt är vår ingångslåt vid matcher och han har lovat att komma på cupmatchen, säger Govand.

Förutom Strömstedt har flera kända spelare med Rågsved-anknytning tackat ja till inbjudan.
- En av dem är Benjamin Kibebe som har spelat i AIK och vars moderklubb är Rågsved. Även Stefan Ishizaki som på 90-talet fostrades i Rågsveds IF Många av våra spelare är vänner med spelare i klubbar på hög nivå, även i AIK, säger Govand.

Spelarna i Rågsved förbereder sig som bäst inför matchen mot AIK, men prioriteringen är seriespel i division 3 Södra Svealand där man i nu läget huserar på en andra plats.
- Vi möter Hanvikens SK på fredag och fokuserar helt på den matchen innan vi tittar på AIK. Serien är viktigast för oss, menar Govand.

När Govand beskriver Rågsveds spelidé, lyser han av självförtroende och stolthet.
- Vi gör alltid vår grej, vi vill ha mycket boll, bjuder upp och backar aldrig hem. Vi snittar tre mål per match. AIK:s assisterande tränare dök upp under seriematchen mot Reymersholm och sa att de alltid är noggranna i förberedelserna.

Blir det samma offensiva satsning mot AIK?
- Absolut! Vi bryr oss aldrig om hur motståndarna spelar. Jag tror att under de första 20 minuterna kommer AIK att darra om de inte får in ett mål. Vi gör 1-0 i matchminut 44, för att öka på ledningen i 74:e minuten. Sedan är det hej då för AIK, skrattar Govand.

Vilka är då spelarna som ska leda laget till den historiska vinsten?
- Vår lagkapten Serta Gemici spelar sexa och har en finare högerfot än Sebastian Larsson, Fredrik Notice har vunnit dubbla SM-guld i futsal och spelar nia, Aaron Zahui Bazoukou har spelat i AFC Eskilstuna och är en komplett spelare, Hisham Shnawa är en ung spelare som jobbar stenhårt, är tvåfotad och har en fin touch, säger Govand.

Helt klart är att matchen mot AIK blir en mäktig upplevelse både för spelare och resterande klubbmedlemmar. Rågsved arbetar frenetiskt för att få allting på plats och för Govand är det en hektisk, men rolig tid.

- Jag ser fram emot att visa upp vårt bästa Rågsved i live-tv. Det är nu upp till bevis för oss och vi är glada över att det är just AIK vi ska möta. De låter spelarna vara som de är, AIK tar inte orten ur dem. Så jobbar vi också, det är vår identitet och något vi är stolta över, även om vi aldrig accepterar kriminalitet förklarar Govand.

AIK:s text om den blå linjen, kan enklat överföras på Rågsveds gröna linje.

”På AIK Fotboll är vi, liksom många andra, trötta på hur förorten ofta porträtteras med fokus på kriminalitet. Orten är en lika stor del av AIK som innerstan. Här finns många av våra spelare, supportrar och vänner. Här finns vår framtid. Samhällena runt blå linjen är fulla av kreativitet, talang, och gemenskap men när media skriver om den blå linjen är fokuset ofta negativt. Vi vill flytta fokus, låta blå linjens människor lysa och dela deras historier, på deras egna villkor.”

Nu ska Govand Rasoul och hans lag sätta Rågsveds IF på fotbollskartan. Hur det än går i matchen, har mötet med AIK gett positiva vibbar i hela föreningen.

Text och bild: Gittan Ahonen Gunnarzon