Solstrålarna sken över Älvsjö IP – premiär för parafotbollsskolan

För första gången arrangerades fotbollsskolan Lira Blågult för parafotboll med enbart tjejer den 11-13 augusti. Genom ett samarbete mellan RF SISU-Stockholm, Parasport Stockholm och Stockholms FF genomförde IFK Viksjö och Älvsjö AIK de historiska camperna. StFF besökte Älvsjö IP och gruppen som kallades Solstrålarna, de gjorde verkligen skäl för namnet.

Alice Carlsson som förutom att hon jobbar på Stockholms FF även är lagkapten för Hammarbys lag i Damallsvenskan, steg på torsdagsförmiddagen in i Älvsjö AIK:s cafeteria och möttes av en liten flicka som gav henne en jättekram.

Klubbchefen och tillika ansvarig för fotbollsskolan, Charlotte Ovefeldt, hade varslat om att de väntade besök från StFF och att Alice från Bajens damlag skulle vara en av besökarna. Det där med att spela i Hammarbys damlag var inte så viktigt för den lilla flickan, men de båda hette ju Alice och det var värt en varm omfamning.

Ledartrojkan med Linn, Charlotte och Moa.

Varmt välkomna kände vi oss verkligen av ledartrojkan Charlotte, Moa och Linn samt spelarna Franka, Alice, Desireé och Elina i fotbollsskolan Lira Blågult. Deltagarna som var 6-8 år är alla födda med Downs syndrom och kom från olika delar av Stockholm. Desireés mamma blev väldigt glad när hon såg inbjudan.

– Vi brukar spela i hallen hemma och blev jätteglada när vi så inbjudan, berättar Desireés föräldrar som har åkt från Salem för att vara med på campen. Även sönerna fick hänga med på utflykten till Älvsjö IP.

Elinas mamma har hittat olika aktiviteter men håller med om att man ofta måste åka långa sträckor och att starttiden för aktiviteten ofta är lite udda. För fotboll var det premiär, tidigare har det varit simning, gymnastik och dans. Tyvärr funkade teateraktiviteten på grund av att tiden inte passade. Vilken var synd för Elina är en riktig skådespelartalang av vad vi kunde utröna vid vårt besök.

Desireé och Franka talar inte så bra utan ledarna har gått en kort utbildning för att lära sig de viktigaste teckenspråkstecknen och hur man behandlar barn med funktionsnedsättning på bäst sätt.

– Jag tror verkligen på det här, men jag tror att man verkligen måste vara många ledare och inte för stora grupper för man måste vara otroligt flexibel. Igår stod vi till exempel i cafeterian och sålde kaffe under en timme, och det tyckte dom var otroligt kul, berättar Charlotte

”Funkisfrågor” har alltid legat Charlotte varmt om hjärtat och när möjligheten dök upp fanns det ingen tvekan, speciellt när det gällde unga tjejer som ofta buntas ihop med äldre pojkar/män vilket gör situationen ohållbar.

Målet är att integrera barnen med funktionshinder med den övriga fotbollsverksamheten, vilket vi fick uppleva vid vårt besök.

Efter samling, uppvärmning, lite boll- och lekövningar, påfyllnad av vattenflaskor, lite cafeteriaverksamhet och lunch var det dags för match. Älvsjös flickor födda 2010 som går på fotbollsskola på en annan av Älvsjö IP:s planer hade önskemål om att få vara med och spela med parafotbollens fotbollsskolan.

Elina och Alice som gärna ville vara med och bestämma delade ut västar och ställde upp lagen. Det gröna laget fick en något defensiv uppställning till att börja med eftersom alla spelare blev målvakter. Matchen började och det blev nog oavgjort när deltagarna behövde vila och F2010-laget behövde fortsätta med övningar på sin plan. En integration som funkade perfekt och alla inblandade hade väldigt roligt tillsammans.

Match med Älvsjös flickor födda 2010 vid parafotbollsskolan.

Nästa steg för Älvsjö blir att fortsätta med parafotbollsverksamheten under måndagar kl. 16.15-17.15. Nya deltagare är hjärtligt välkomna och kan kontakta Älvsjös kansli vid intresse.

När Alice och undertecknad lämnade idrottsplatsen över en timme efter den tid som var planerad från början var det med glädje vi gick mot parkeringsplatsen. Solstrålarna sken inte bara från den klarblå himlen utan gruppen Solstrålarna fyllde dagen med skratt, glada tillrop och kramar vilket gjorde att man fylldes med energi och livsglädje. Eller som min kollega Alice sa dagen efter besöket:

– Detta var det bästa jag någonsin gjort! Så mycket kärlek och energi man fick på dom timmarna!

Då har ändå Alice varit med om att skjuta upp Hammarby i damallsvenskan, då fattar du vad det handlar om! 😊

Vi hoppas att fler föreningar tar chansen att starta en liknande verksamhet.

Följande föreningar har verksamhet genom Parasport Stockholm

Om er förening är intresserad av att starta en egen verksamhet kontaktar du Eddie Björketun på Parasport Stockholm, e-postadress: Eddie.Bjorketun@parasport.se eller telefon: 08-52508556. Det går även att kontakta Peter Melander på RF SiSU-Stockholm, e-postadress: peter.melander@rfsisu.se eller telefon: 08-627 40 73

Läs även: Parafotboll hos StFF och Grödinge SK – föreningen dit alla är välkomna

Text och foto: Johan Wallberg