"Gatans Lag erbjuder gemenskap"

Gatans Lag är en förening som vänder sig till personer som lever eller har levt i hemlöshet, missbruk, kriminalitet, psykisk ohälsa eller annat socialt utanförskap. Föreningens vision är att besegra just detta genom fotboll. Nu inleds ett samarbete mellan Gatans Lag och Stockholms Fotbollförbund, allt för att ge fler möjligheten till fotbollsutövande och utbildning.

Viveka Holmberg är verksamhetsansvarig för Gatans Lag i Stockholm och gläds åt samarbetet med StFF.

- Vi har inte haft någon lokal i Stockholm tidigare så när möjligheten dök upp att vi kunde få vara i StFF:s lokaler så blev vi mycket tacksamma. Det betyder att vi har en adress och en hemvist. Vi slipper åka runt med allt i en bil och vi har nu också möjlighet att kunna möta spelare utanför planen. Fördelen är att det är nära Skytteholm som är en av våra träningsplatser i Stockholm.

Gatans Lag erbjuder en social plattform, tillsammans med andra personer som kämpar för ett nytt liv och drogfrihet. Personerna där har även en full förståelse för bagaget från ett tidigare liv och kan stötta i och prata runt det. Dessutom tillkommer de positiva effekterna av regelbunden träning.

- Tanken är att skapa motivation och kraft hos spelarna att själva förändra sin livssituation. Vi i Gatans Lag ser motivationen att vilja göra en förändring och kraften att faktiskt orka utföra den. 


Vad är speciellt med Gatans Lag?
- Gatans Lag ger även en unik möjlighet för deltagarna att växa i takt med lagets framgångar och tillsammans med andra. Det ordnas SM, NM, EM och VM för liknande lag i hela världen vilket ger deltagarna en chans att utvecklas och bokstavligen göra en resa som bygger självförtroende. Gatans Lag erbjuder en gemenskap och en känsla av att på nytt ingå i ett positivt sammanhang som ger hopp för framtiden.

Vad har ni för aktuella aktiviteter på gång?
- Förutom träningarna så är det nu närmast en landskamp i Norge och sen blir det EM i Nederländerna.

Hur är samarbetet tänkt att ske mellan Gatans Lag och StFF?
- Vi hoppas på att vårt samarbete kan växa och bli långsiktigt. Vi är en förening som fångar upp många som inte har möjlighet att komma in i ett vanligt lag och kanske med ett samarbete gör att vi på sikt kan vara en länk mellan gatan och fotbollsföreningarna i Stockholm. Vi hoppas också med ett samarbete få möjlighet till ett större nätverk och bygga en plattform där vi och StFF kan utvecklas tillsammans och möta de samhällsproblem som finns idag.

Även StFF:s Andrea Möllerberg ser möjligheter i samarbetet.

- Idrott i allmänhet och fotboll i synnerhet skapar gemenskap och samhörighet. Att få vara med att bidra och stötta verksamheter som Gatans Lag, för att de ska kunna få bättre förutsättningar och möjligheter, är det minsta vi kan göra från StFF:s sida. 

- Om fotbollen kan få personer som lever eller ha levt i hemlöshet, missbruk, kriminalitet, psykisk ohälsa eller annat socialt utanförskap att må bättre och hitta tillbaka och få förtroende igen för samhället, så ska vi göra vad vi kan för att så många som möjligt ska få komma i kontakt med vår fantastiska idrott.

Gatans Lag är i behov av tränare till sin verksamhet:

Gillar du fotboll och vill göra en insats? Då är du välkommen att bli en del i vår gemenskap.

Vi i Gatans Lag växer och söker därför fler tränare till vår verksamhet. Vi är en förening som vänder oss till personer som lever eller har levt i hemlöshet, missbruk, kriminalitet eller psykisk ohälsa. Vår vision är att besegra just detta genom fotboll. Vill du bli en del av vårt härliga team så tveka inte att kontakta oss så berättar vi mer.

Kontakt:
Viveka@gatanslag.se

Läs mer om Gatans Lag här.

Text: Gittan Ahonen Gunnarzon
Landslagsbild: Johan Strindberg
Träningssbild: Viveka Holmberg