Parafotboll hos StFF

Under sensommaren arrangerar Stockholms Fotbollförbund, RF SISU Stockholm och Parasport Stockholm fotbollsskolan Lira Blågult tillsammans med Älvsjö AIK och IFK Viksjö. Det är startskottet för parafotboll under Stockholms Fotbollförbunds flagg. De tre organisationernas ansvariga berättar om hur samarbetet kommer att se ut.  

Parafotboll är fotboll för personer med funktionsnedsättning och under en tid har StFF:s distriktschef Andrea Möllerberg, Parasport Stockholms idrottskonsulent Eddie Björketun samt RF SISU Stockholms sakkunniga i parasport, Peter Melander, diskuterat ett samarbete kring parafotboll. Det har resulterat i flera aktiviteter och först ut är fotbollsskolan Lira Blågult. Vi fick en pratstund med Andrea, Eddie och Peter inför samarbetet.

Varför engagerar sig StFF i parafotboll?
- För mig och StFF handlar det om att alla barn och unga ska få bästa möjlighet att utöva fotboll på ett så jämlikt sätt som möjligt. Vi på StFF med vår storlek och kraft behöver ta ett samhällsansvar i allmänhet, men i synnerhet runt fotbollsutövande för alla just för att möjliggöra och bidra till att detta sker.

- Parafotbollen kommer att bli en del av oss i framtiden och redan är en del hos flera av våra föreningar, så ser jag att det är en självklarhet att vi engagerar oss och börjar samarbete redan nu. Parafotboll bedrivs ännu inte hos Svenska Fotbollförbundet, men diskussioner förs, berättar Andrea.

Hur ser parafotbollen ut idag?
- Parafotbollen är i ständig utveckling där de flesta lagen riktar sig till personer med intellektuell funktionsnedsättning och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Samtidigt ser vi att utvecklingen och möjligheterna för personer med rörelsenedsättning och synnedsättning även går åt rätt håll. Vi ser också en uppgående trend att fler föreningar vill starta parafotboll. Under senaste året har fem nya föreningar i Stockholm tagit steget och startat upp parafotbollen, vilket är indikation på att samverkan givit resultat.  

- I Stockholm har vi runt 15 föreningar som har verksamhet och majoriteten av föreningarna deltar i Mälarserien som är ett seriespel för personer med intellektuell funktionedsättning och NPF. Mälarserien administreras av Parasport Stockholm och samverkan med de andra distrikten möjliggör att vi kan erbjuda nivåanpassade divisioner.

- Framtiden ser ljus ut och det finns ett stort intresse av att starta upp parafotboll i Stockholm. Jag tror att en av nycklarna till den positiva utveckling är den samverkan som vi har idag i Stockholm, menar Eddie.

Hur ser planen för implementeringen av parafotboll hos StFF ut?
- Nu börjar vi med att göra en gemensam sommarcamp riktat mot tjejer och min förhoppning är att vi kommer att göra fler av dessa för båda tjejer och killar, men även hitta andra saker som vi kan göra gemensamt så att vi får fler aktiva med olika funktionsnedsättningar. Nästa steg efter olika aktiviteter är att vi tar ett helhetsansvar för parafotbollen och jag hoppas att det inte är alltför långt bort då jag tror att detta är rätt väg, att vi blir en organisation och får gemensamma krafter att arbeta vidare långsiktigt, säger Andrea.

Vad innebär Lira Blågult för ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning?
- Att vi gör denna satsning tillsammans inom koncept Lira blågult innebär att vi kommer skapa mer och bättre förutsättningar för tjejer med intellektuella funktionsnedsättningar att vara med inom fotbollsfamiljen. Om vi lyckas skapa två grupper i Stockholm där vi samlar enbart tjejer så hoppas vi att tröskeln för att fortsätta eller komma in i föreningslivet ska bli lägre och enklare så individen får uppleva allt det positiva i vad föreningslivet kan ge. Sen vet vi också vad idrotten betyder för målgruppen ur ett socialt perspektiv.

- Blir detta ett lyckat koncept så finns det stora utvecklingsmöjligheter för att göra liknande camper inom t ex framefotboll, men så klart också i fler väderstreck då vi vet hur viktigt det är med närhet till aktiviteten, säger Peter.

Varför är fotbollsskolan endast för tjejer?
- Tjejer med funktionsnedsättning är underrepresenterade i föreningslivet inom parasport och historiskt sett har vi haft svårt att få tjejer att börja med organiserad idrott. Vi har diskuterat att skapa riktad verksamhet för tjejer med intellektuell funktionedsättning men inte hittat rätt tillfälle. Nu när vi satt oss tillsammans med RF-SISU Stockholm och Stockholms fotbollförbund och var överens om att genomföra Lira-Blågult var valet rätt enkelt. Det är hög tid att skapa verksamhet för enbart tjejer, tycker Eddie.

Varför är Älvsjö AIK och IFK Viksjö med och arrangerar Lira Blågult?
- Älvsjö AIK och IFK Viksjö är två föreningar som har ett stort driv och intresse att driva parafotboll vilket är viktiga faktorer för oss. Det var även en fördel att ha två föreningar på varsin sida om stan, allt för att möjliggöra och förenkla för de som vill delta, konstaterar Andrea.

Vilka förväntningar har ni på sommarens fotbollsskolor i denna form?
- Att skapa ett avstamp för att få in fler tjejer inom parafotbollen samt ge ringar på vattnet för parafotbollen, säger Peter.

- Först och främst att tjejerna få en fantastisk fotbollsvecka tillsammans med IFK Viksjö och Älvsjö AIK. Sen får vi tillsammans kavla upp ärmarna och skapa förutsättningar så vi kan bibehålla tjejerna i föreningslivet, säger Eddie.


- Jag hoppas att vi och våra deltagande tjejer får fantastiska dagar och att många vill komma och prova på fotboll. Sedan hoppas jag att många vill fortsätta efter campen och börja träna fotboll mer regelbundet i en någon av de grupper som Älvsjö och Viksjö har eller någon annan av våra Stockholmsklubbar som har parafotbollsverksamhet, säger Andrea.

Inbjudan och anmälan till Lira Blågult hos Älvsjö AIK och IFK Viksjö publiceras inom kort.

Läs även: Grödinge SK - föreningen dit alla är välkomna