invigningsmatchen  av Älvsjö Nya Idrottsplats 1936

Örby IS – hundraåringen som inte ska försvinna

Vi var lite sena på bollen när Örby IS fyllde 100 år den 1 april, men här kommer som utlovat en "Laget bakom namnet"-specialartikel. Föreningen fick skjuta upp sitt hundraårsfirande på grund av pandemin. Men istället för en fest kommer klubben att uppmärksamma jubiléet med att alla lag kommer ha en matchtröja med nummer 100.

När bildades föreningen?

Örby IS bildades 1 april 1921 i Aspöparken.

Varför bildades föreningen?

Några grabbar samlades efter avslutad bollsparkning på en bergsknalle i Aspöparken och där såg Örby IS dagens ljus.

Hur fick föreningen sitt namn och hur kom klubbmärket till? 

Det hade funnits en förening som lystrade till namnet Örby IF och som bildats 1903, men som hade försvunnit när ÖIS startade. De första åren hade ÖIS vita tröjor och svarta byxor, men när det blev nuvarande rött/blått var troligen efter några år. Sin första hemmaplan fick vi 1925 då sandplanen vid Örbyskolan var färdig.  Under de första 100 åren har flickor och pojkar i idrottssällskapets regi haft möjlighet att utöva fotboll, innebandy, ishockey, orientering, friidrott, handboll, bordtennis, schack, bandy, cykel och längdskidåkning.  

Geografisk hemmaort?

Upptagningsområdet är främst Örby och Liseberg.

Har föreningen eller har föreningen haft några kända profiler?

Några av de största idrottarna som varit aktiva i föreningen är Göran Claesson, världsmästare på skridsko 1973 samt OS-brons i Sapporo OS 1972 och Henrik Tallinder, landslagsspelare och NHL-lirare i ishockey och världsmästare 2013.

Föreningens största framgång? 

Vinsten i Lilla DM 1953 efter finalvinst med 6–2 mot Högalid tillhör de största framgångarna.

Mest minnesvärda match eller händelse?

När invigningen av Älvsjö Nya Idrottsplats ägde rum i maj 1936 spelades första matchen mellan Örby IS och Älvsjö AIK och med Örby som segrade med 5–0. (se artikeln bild).

Finns det något mer att berätta om föreningen?

Sören”Snuffe” Åkeby var tränare i Örby IS 1982, hans första klubb som seniortränare. Senare blev Sören Åkeby tillsammans med Zoran Lukic tränare i Djurgården där det bland annat blev 2 SM-guld och 1 cuptitel. Micke Rönnberg från Älvsjö spelade i Hammarby fram till 1982 då han värvades till Malmö FF. Klubbarna kunde inte komma överens så det skulle bli ett ettårsfall, men då skrev Bajenliraren på för Örby så då blev det fritt fram för Malmö, som ersatte vår klubb med 10 000:- som tack för hjälpen.

Vi tackar kassören Per Jonsson för svaren och gratulerar föreningen i efterskott på hundraårsdagen!

Följ föreningens representationslag under 2021: H 5 S

Eller följ klubben via:

Hemsidan

Facebook

Instagram: orbyisofficiell