Tungelsta IF – hundraåringen som bildades på Café Hörnan

Den första maj för hundra år sedan bildades Tungelsta IF. Det uppmärksammar vi genom att presentera ett "Laget bakom namnet"-special. Läs om klubben som "Nackas" pappa grundade, beslutade att inte möta Västerhaninge IF och hade sparkstötting på programmet!

När bildades föreningen?

1 maj 1921

Varför bildades föreningen?

Under efterkrigstiden blev idrottsrörelsen en stark kraft att samlas runt och många idrottsföreningar bildades. I Tungelsta samlades ett gäng invånare från bygden på Café Hörnan som låg uppe på en kulle med utsikt över åkern där traktens ungdomar spelade boll. Än idag är ”åkern” vår idrottplats - renoverad lagom till 100-årsjubiléet.

Hur fick föreningen sitt namn och hur kom klubbmärket till?

Ortnamnet blev ett naturligt val när klubben bildades. Eftersom fotboll var huvudidrotten från början föreställer klubbmärket dåtidens läderboll (även om många gissar på basketboll). Flera klubbar som bildades under denna period har samma boll i sitt klubbmärke.

Geografisk hemmaort?

Tungelsta, Haninge kommun

Vilket mål har laget med verksamheten?

Vi är en breddförening som bedriver och utvecklar vår verksamhet med fokus på att ha roligt, utvecklas och prestera tillsammans. Vårt övergripande mål är att erbjuda medlemmarna en meningsfull fritidssysselsättning inom de idrotter som vi bedriver.

Har föreningen eller har föreningen haft några kända profiler?

Josef Skoglund, pappa till Nacka Skoglund, var en av pionjärerna som var med och bildade klubben.

Ett par sommarveckor på 50-talet var den legendariska fotbollsmålvakten Svenne-Berka Bergkvist tränare för herrlaget.

Fredrik Claesson, numera ishockeyproffs i Tampa Bay, spelade som knatte fotboll i föreningen.

Anne Ahlgren, världsmästare i Modern femkamp på 80-talet, spelade fotboll i klubben.

Mest minnesvärda match eller händelse?

Det bör vara något av alla de lokalderbyn som spelats mot Västerhaninge IF, bara ett par kilometer bort. Västerhaninge IF bildades några år efter Tungelsta och det har funnits en rivalitet mellan klubbarna från början. 1933 tog styrelsen till och med beslut om att ”ej spela matcher mot Västerhaninge IF”. Men idag har vi ett betydligt bättre samarbete och våra respektive styrelser samarbetar kontinuerlig i olika frågor.

Finns det något mer att berätta om föreningen?

Vi har haft verksamhet i en mängd olika idrotter under våra 100 år – några exempel är sparkstötting, armbrytning, fri idrott, pingis, ishockey, bandy med flera. Idag är våra två största idrotter fotboll och innebandy, men vi har också ett damlag i handboll samt en populär barngymnastikverksamhet.

Vi tackar Tungelsta IF:s styrelse för svaren och önskar föreningen ett stort GRATTIS på 100-årsdagen!

Följ föreningens representationslag: H 5 S

Eller följ klubben via:

Hemsidan

Facebook

Instagram: tungelsta_if

Foto: Tungelsta IF:s damlag säsongen 1935.