Oorganiserad verksamhet riskerar att öka smittspridningen
Stockholms Fotbollförbund tillser att nästan 400 föreningar och ca 100 000 spelare har möjlighet till seriespel. Vi arbetar kontinuerligt för att skapa följsamhet för de restriktioner som finns kring covid-19 i den organiserade Stockholmsfotbollen. Nu vädjar vi om att få starta säsongens seriespel då vi ser att fram för allt barn och ungdomar lämnar den organiserade verksamheten och skapar egna oorganiserade initiativ.
Vi informerar våra föreningar löpande om läget. Våra förmaningar om att följa rekommendationer och bedyrande om att visar vi alla förståelse och tålamod, får vi snart spela matcher igen – är i nuläget verkningslösa. Tålamodet har nått bristningsgränsen och nu tar privatpersoner egna initiativ. Matcher spelas sent på kvällar över hela Stockholm, utan domare, utan tabell men med en massa publik i olika åldrar från olika platser och detta utanför vår kontroll.
Med organiserad tävlingsverksamhet kan vi styra antal matcher, planera matcher med mellanrum där det behövs, se till att matcherna spelas utan publik och att inte omklädningsrum används.
Vi vet efter dialog med Folkhälsomyndigheten att vår verksamhet lyckades med att ta ansvar för en smittsäker verksamhet och att smittspridningen inte ökade på grund av att det spelades fotboll under 2020. Vi är övertygade om att vi kan göra det igen. Ur ett smittskyddsperspektiv måste organiserad verksamhet vara bättre än oorganiserad som nu ökar lavinartat!
Barn rör sig mindre, sitter mer still och mår därmed sämre. Både på kort och lång sikt. Det måste vi hjälpas åt att motverka. Många slutar med sin idrott utan matcher. Utan matcher tränar man inte heller i samma utsträckning. Vi är säkra på att om våra spelare inte får spela matcher inom ett par veckor – får detta mycket omfattande följder för fotbollsutövandet och därmed den viktiga folkhälsan. Vi fasar över är den konsekvens vi nu börjar se och som forskare varnat för länge.
Vi är medvetna om den allvarliga situationen i samhället som pandemin medför men anser att organiserade fotbollsmatcher långsiktigt bidrar till en mer välmående befolkning. Det är tydligt att fotbollen betyder oerhört mycket för väldigt många. Men hur länge är det rimligt att stanna kvar vid något som knappt existerar?
Andrea Möllerberg, Distriktschef
Stockholms Fotbollförbund