"Kvinnliga tränare gör skillnad"
Två som anmälde sig som tränare när Värtans IK ställde frågan till mammorna i knatteskolan, var Maria Lundh och Malin Juszczak. De är numera nya tränare för föreningens P14 vit och är överens om att det både är roligt och givande. Och att man inte behöver vara en fantastisk fotbollsspelare för att bli tränare!
Malin Juszczak deltog i informationsmötet som Värtans IK höll med mammorna i knatteskolan och var nöjd med StFF:s närvaro i form av Andrea Möllerberg och Annelie Norén.
– Jag tyckte det var fantastiskt att de tog sig tid att komma ut till Hjorthagen för att ha möte med oss mammor.
Fick det dig att tänka om vad gäller ditt eventuella engagemang i laget?
– Ja, det fick det. Jag fick fakta med siffror och hur det ser ut runt om i landet. Mammorna behövs på fotbollsplanen, menar Malin.
Malins tränarkollega Maria Lundh instämmer.
– Mötet var viktigt för att få en förståelse att det behövs kvinnliga ledare och att det varit en brist på det. Vilket ökade mitt intresse för att anmäla mig.
Varför blev ni tränare?
– Främst för att det kändes som en väldigt rolig uppgift och utmaning. Jag tror att sport och lagsport kan göra skillnad i hur framför allt barn rör på sig, men också vikten kring att bygga ett lag och kämpa mot gemensamma mål. Det tror jag alla har användning för och inte bara på fotbollsplanen, säger Maria.
– För att få ta del av min sons uppväxt. Ha något tillsammans med honom och lagkamraterna. Jag har alltid älskat lagkänslan och tycker det är kul att få vara med och bygga upp det med dessa killar, tänker Malin.
Vad tycker era söner om att ha er som tränare?
– Han tycker bara det är roligt verkar det som. Ett stort plus att vi nu delar en aktivitet och kan peppa inför träningar tillsammans, säger Maria.
– Först svarade han att jag är inte så bra på fotboll, men redan efter första träningen tycker han att det är jättekul, ler Malin.
Vad skulle du vilja skicka med till andra mammor för att övertyga dem om att bli tränare?
– Att det är så otroligt roligt och givande. Att vara tränare tar lite tid men barnens energi och glädje när dom lyckas med något nytt eller gör ett mål gör det så värt allt. Dessutom att de får andra förebilder inom idrotten som i mångt och mycket har profilerats av män är bara positivt. Är övertygad om att vi som kvinnliga tränare gör skillnad på det sättet, poängterar Maria.
– Det är verkligen jättekul. Man får investera lite tid men feedbacken från killarna är underbar. Och man måste inte vara en fantastisk fotbollsspelare för att kunna träna, konstaterar Malin klokt.
Vi önskar Maria och Malin lycka till i sina nystartade tränarkarriärer och hoppas att fler kvinnor gör dem sällskap.