Tre tränare - arvoderade tränare

Här kommer del 5 av 5 i StFF:s artikelserie om arvoderade tränare. Vilka är de då? I fyra artiklar har vi skrivit om arvoderade tränare, som om de vore en anonym massa. Här får ni träffa tre unga tränare som började ta hand om lag av samma skäl, men som med tiden har fått olika målsättningar.

Joakim Felldin
Ålder: 29 år
Klubb: IFK Lidingö FK
Lag: P19 Allsvenskan och P08:A1
Utbildning: Uefa Advanced

1. Varför är du tränare?
– Därför att jag är en extrem idrottsnörd! Jag är intresserad av allt och har varit tränare sedan tonåren. Först på camper, sedan blev jag ansvarig för P98 i Vallentuna BK under min gymnasietid, och i Täby FK tog det rejäl fart med ansvar för yngre akademilag och roll i det äldre juniorallsvenska laget.

– Men jag tänkte aldrig på att det skulle vara en karriär i Vallentuna, utan det var först när jag kom till Täby och blev bekant med en en annan typ av kunskap som fanns internt i den föreningen som jag såg en möjlighet att försörja mig på fotbollen.

2. Hur viktigt är det att få betalt av klubben?
– Eftersom jag är heltidsanställd och ligger strax över 10 träningar i i veckan, och lägger ner oräkneliga timmar på allt från videoanalyser till administration, så är ju svaret rätt givet. Och jag kan säga att jag har en lön som jag kan leva på. Inte så mycket mer.

3. Vad har du för mål som tränare?
– Jag brukar dela upp det i dröm och mål. Drömmen är att någon gång få stå i det tekniska området under en CL-match. Min målsättning är att jag ständigt ska utvecklas som tränare och komma så högt jag någonsin kan. Det kan bli 10 år till i Lidingö om föreningen skulle fortsätta växa, men jag vill ju så klart vidare mot högre höjder.

Roua Yousef
Ålder: 23 år
Klubb: Rågsveds IF
Lag: F06, som spelar i div 1
Utbildning: tränarutbildning C samt tränarutbildning B Ungdom

1. Varför är du tränare?
– För att jag är fotbollsgalen. Fotboll är bland det roligaste jag vet. Jag tycker om teorin, jag tycker om att hitta nya övningar och jag känner glädje i att se hur tjejerna utvecklas. Både som fotbollsspelare och som individer. Fotbollen ger mig väldigt mycket, helt enkelt.

– Och en sak till: Jag lär mig mycket om mig själv, hur jag reagerar vid olika situationer och utmaningar.

2. Hur viktigt är det att få betalt av klubben?
– När jag började som 15-åring, så var det inte så viktigt, men nu tycker jag att det är viktigt. Kanske inte för mig personligen, jag har ett heltidsjobb, men för många andra unga tränare. Extra pengar är viktigt för dem.

– Men jag tycker också att det är bra att klubben visar uppskattning för det man gör. Arvodet blir ju ett bevis på det.

3. Vad har du för mål som tränare?
– På lång sikt att bli elitränare, eller åtminstone att få jobba heltid med fotboll. Det är min dröm, men jag vet inte om den är möjlig att nå. Jag saknar nog självförtroendet. Jag känner också att jag har saker emot mig. Jag är kvinna, jag har utländskt påbrå ...

Henrik Axelsson
Ålder: 21 år
Klubb: Norrtulls SK
Lag: P05, som spelar i div 1
Utbildning: internutbildning

1. Varför är du tränare?
– Det enkla svaret är ju att det är kul. Jag träffar spelarna nästan 5-6 gånger i veckan och det är kul att se hur de utvecklas. Men jag måste säga att jag inte tyckte att det var så roligt i början. Jag var nog för osäker då. Men i takt med att jag har blivit säkrare, så har det blivit roligare.

2. Hur viktigt är det att få betalt av klubben?
– I början var det inte så viktigt, men det har blivit det. Jag pluggar på Stockholms universitet, så pengarna behövs. Men jag tycker också att det är viktigt principiellt, jag utför ju ett arbete. Jag är med fyra gånger i veckan och det blir en massa timmar.

3. Vad har du för mål som tränare?
– Ta över Liverpool! Nej, jag har faktiskt inte någon långsiktig plan eller mål. Det räcker med att träna ungdomslag, senare kanske jag kommer att vilja vara med och träna ett seniorlag. Just nu vill jag se hur långt vi kan ta vårt P05-lag.

Text: Anders Falkirk och Juan Martinez