Månadens ledare, Roua Yousef: ”Det är tjejerna som driver mig”

I mars startade vi en tävling på vårt Instagram-konto som går ut på att utse månadens ledare i Stockholmsfotbollen. Roua Yousef, tränare för flickor födda 2006 i Rågsveds IF är ledaren som utsågs för september månad. Det var en lätt överraskad tränare för Rågsveds IF:s flickor födda 2006 som vi fick en pratstund med.

– Jag är tacksam men chockad!

I de flesta fall när en ledare nomineras till månadens ledare på vårt Instagramkonto är det en förälder, spelare eller tränarkollega i samma lag som skriver in och motiverar varför just den här ledaren ska utses. Den här gången var det en ledare i ett motståndarlag som skicka de in nomineringen. Man kan tycka att IFK Stocksund F2006, som stod för nomineringen, och Rågsveds IF är lite av ytterligheter. Men det finns en hel del gemensamma beröringspunkter.

– Vi möttes i träningsmatch i futsal förra säsongen. Det var så vi möttes den första gången och tjejerna gillade varandra. Båda lagen har väldigt duktiga spelare, men vi är väldigt få. De är utmaningar i sig och sen har vi en utmaningar i att våra spelare är så duktiga så att det är större lag som drar i dom och sen är det några som har slutat. Då har vi hittat en gemenskap i det och kände att vi kan arbeta tillsammans för att ta tag i de problemen.

Lagen har haft ett par träningar tillsammans där respektive tränare för lagen har lett en träning för lära känna varandra och för att pröva på att byta miljöer. Ett spännande samarbete som fler lag med olika bakgrund säkert skulle må bra av att testa.

Rouas största intresse har alltid varit fotboll och äpplet faller inte långt från trädet. 23-åringen har en väldigt fotbollsintresserad och aktiv pappa med bland annat meriter som hjälptränare i Jordaniens landslag. När den egna karriären (som målvakt och anfallare!) avslutades i 15-årsåldern frågade föreningen om hon ville bli tränare. Eftersom månadens ledare nästan alltid har tagit initiativet vid gruppbildningar föll sig valet naturligt.

Många har tränarförebilder som Klopp, Svennnis eller Sundhage, men Roua har förstås sin far, men framförallt Rågsveds sportchef Robert Isesund.

– Han finns allt där som stöd för oss tränare och man kan alltid kontakta honom och bolla nya idéer. Man får alltid ny inspiration när man har pratat med honom. När man stöter på hinder finns han alltid där oavsett vilken tid på dygnet. Han är verkligen ett stort, stort stöd och en förebild för mig.

Om inte 23-åringen redan hunnit bli en förebild för många, kommer hon säkert att bli det inom kort. För det är en engagerad ung tjej med stort driv och vilja med en egen tränarfilosofi.

– Som tränare måste man tänka väldigt långsiktigt på sitt uppdrag. Man vill ju hålla kvar spelarna så länge som möjligt och då måste man dela upp sin energiinsats övertid. Det är även det som gör att man får rätt resultat, att spelarna stannar kvar och spelar fotboll. Som tränare ska man försöka "bonda" med sina spelare utöver fotbollen, att göra aktiviteter tillsammans för lära känna varandra på djupet för att känna sig trygg. Känner man sig trygg leder det till bättre resultat.

Målet just nu är att hålla kvar tjejerna i föreningen som lag så länge som möjligt. Vad som händer sen får framtiden utvisa, men just nu är det F06-laget som gäller.

– Från början var det en rolig grej, men sen kommer man in i olika faser i livet och tänker att nu måste jag sluta. Men det går inte, jag har fastnat. Det är ett lag fullt med jättedrivna duktiga spelare och jag lockas av deras energi. Man vill gärna driva den energin till att dom själva ska upptäcka sin potential i fotboll.

Rågsveds IF är verkligen den rätta föreningen för tjejer enligt Roua. En del av anledningen är att föreningen tilldelades medel från Ellevio och StFF:s 50/50-fond. De styrande och anställda försöker verkligen satsa på tjejfotbollen och anpassar verksamheten för att alla tjejer ska må bra. Pengar behövs för att saker och ting ska kunna förändras och Roua vittnar om att det verkligen har skett i klubben.

Avslutningsvis skulle månadens ledare önska att lyfta de mindre föreningarna, att få de att synas mer än vad man gör idag. Som det är idag är den allmänna uppfattningen att man måste ta steget till de större föreningarna när man är 14-15 år för att gå vidare i sin karriär. Det är en bild som de unga har, men de mindre föreningarna behöver lyftas för att visa att det i många fall kan det vara minst lika bra och till och med bättre för spelarna att stanna kvar i sin moderklubb. Roua har inget agg mot större föreningar, men det behöver inte bli bättre för att man går dit.

Vi tar med oss det önskemålet från månadens tränare Roua Yousef och önskar lycka till med tränarrollen och ledarskapet för Rågveds IF F2006.