Lyckad tränarrekrytering av Värtans IK

I början av oktober besökte StFF Värtans IK:s informationsmöte för mammor i knatteskolan och berättade om fördelarna med både kvinnor och män i ledarstaber. När det sedan bildades lag, var den traditionella uppdelningen mellan kvinnor och män, som tränare respektive lagledare, omvänd. Fler kvinnor blev tränare och fler män lagledare. Värtans Johanna Ankarcrona är nöjd med utvecklingen. - Vi har i alla utskick till föräldrarna understrukit att vi strävar efter ett jämnare könsfördelning. När sedan några kvinnor anmälde sig som tränare, började det ena ge det andra.

Johanna Ankarcrona är ledamot i Värtans ungdomssektionens styrelse, som bland annat ansvarar för att dra igång nya lag och stötta befintliga lag. Hon var också med och startade föreningens knattefotbollsskola år 2012 samt är tränare för F07. I föreningen finns 25 lag/årsgrupper samt knattefotbollsskola för sexåringar och fotbollslekis för femåringar.

Johanna berättar om upplägget kring knattefotbollsskolan.
– Vi brukar dra igång i april och köra sex gånger på våren och sex gånger på hösten, men i år sköt vi fram starten till slutet av maj, på grund av praktiska problem som pandemin förde med sig. Så det blev tre gånger på våren och nio gånger på hösten i stället. Vi kör en timmes träning varje gång och i år hade vi drygt 80 barn med. Cirka 70 av dem har sedan fortsatt spela i våra nybildade lag för barn födda 2014.

Vilka är ledare?
– Vuxna ledare har huvudansvaret på plats, men själva träningen leds av knatteledare. Det är spelare från vår klubb som är mellan 11-17 år. Det brukar vara populärt och många återkommer från år till år, konstaterar Johanna.

Hur bjuder ni in barnen?
– Vi har inbjudan i december-januari på Värtans laget.se-sida och på ungdomssektionens Facebook. Vi brukar också sätta upp inbjudan på förskolor i vårt närområde Hjorthagen, Norra Djurgårdsstaden och Gärdet. Vår knattefotbollsskola och vårt fotbollslekis är välkända i området, så många kommer i kontakt med oss genom tips från grannar och kompisar, säger Johanna.

När Värtan kallade till informationsmöte i knattefotbollsskolan, blev StFF:s ansvariga för flick- och damutveckling Annelie Norén och distriktschef Andrea Möllerberg inbjudna.

– Vi har alltid föräldramöten på hösten i knattefotbollsskolan. Där pratar vi om hur det går till att bilda lag, att vi behöver få med föräldrarna som tränare och lagledare samt vad vi erbjuder i form av utbildning och stöd. Skillnaden den här gången var att vi hade ett speciellt möte där endast mammor bjöds in och där vi lade tyngdpunkten på att peppa fler kvinnor att bli tränare, berättar Johanna.

Hur var responsen?
– Ungefär en fjärdedel av knattarnas mammor var med på mötet. Fler hörde av sig och ville komma, men kunde inte på grund av jobb. Från dem som kom fick vi bara positiva reaktioner och de som hade förhinder fick en sammanfattning av informationen per mejl, säger Johanna.

Vad tycker du om att StFF medverkade?
– Det var väldigt bra att Andrea och Annelie var med då det är viktigt att få stöd från förbundet och att det blev lite extra tyngd när de kunde visa siffror på hur illa det ser ut med fördelningen mellan kvinnor och män bland tränarna, säger Johanna.

Mötet föll väl ut och av de totalt 11 tränarna i de nya lagen är sex kvinnor och fem män samt av fem lagledare är en kvinna och fyra är män. Det är en ovanlig fördelning, hur blev det så?
– Vi märkte att vi behövde satsa mer för att få med fler kvinnor som tränare och informationsmötet med besök från StFF var en del av det.

- Vi har i alla utskick till föräldrarna understrukit att vi strävar efter ett jämnare könsfördelning. När sedan några kvinnor anmälde sig som tränare började det ena ge det andra. Att det är så pass många män som är lagledare i de nya lagen beror främst på att de är pappor som är engagerade i sina äldre barns lag och nu har tagit lagledaruppdraget i sina yngre barns lag "på köpet".

Följer ni upp dessa mammor i de nya lagen?
– Alla nya tränare får ett startpaket med tränarmanual, övningar och information om klubben. Vanligtvis går de också på föreläsningen Leda små lirare direkt när lagen drar igång. Nu har vi tyvärr fått skjuta fram den på grund av pandemin. Sedan ska de gå tränarutbildning C och även vara med på föreläsningen Förebygga idrottsskador. Vi kommer också att dra igång ett kvinnligt nätverk i klubben som de nya kvinnliga tränarna och lagledarna bjuds in till, avslutar Johanna.

Gedigna planer och det finns gott hopp om att tränarna fortsätter sin ledarbana!