Månadens ledare: Helen "miss Magic" Nilsson

Intresset för att nominera ledare till vår tävling på Instagram "Månadens ledare" har ökat. I hård konkurrens utsågs Helen Nilsson, fys.tränare för damlaget och tränare för flickor 2012 i Sundbybergs IK, till maj månads ledare. När vi tog Helen på pulsen fick vi reda på att hennes föräldrar mamma Berit och pappa Kenta är hennes största tränarförebilder.

Månadens ledare är en tjej med två barn, 6 och 8 år, bosatt i Sundbyberg som älskar att träna. Efter genomförd friskvårdskonsulentutbildning på Bosön med inriktningen personlig träning har det i fem år varit heltidsjobb på SATS Signalfabriken som personlig tränare och givetvis även en hel massa träningar med grupper.Helen Nilsson

Då kan steget till att bli fys.tränare för ett fotbollslag kanske inte se ut att vara så långt, men en starkt bidragande orsak var faktiskt dottern Melodys intresse för fotboll. När Melody som är född 2012 började spela fotboll i Sundbybergs IK var Helen med som tränare från starten för drygt tre år sedan. Dottern tyckte det var kul att spela och ville även kolla när damlaget spelade match. Mor och dotter blev stammisar på lagets hemmamatcher. Helen som med sitt öga för träning, såg att den fysiska statusen kunde varit bättre hos spelarna.

– Jag kände den dåvarande tränaren och pratade med honom och på de viset kom jag in som fys.tränare, berättar Helen.

Den förbättrade fysiska statusen på spelarna var nog en starkt bidragande orsak till att damlaget som nykomling kom tvåa i div. 4 och avancerade upp till div. 3 damer.

Varför blev du tränare?

– För det första för att jag älskar fotboll och för att jag tycker generellt att det behövs fler tjejer som är tränare och jag märker på tjejerna (stora som små) att det är roligt/tryggt att det blir lite mer blandat!

Den egna fotbollskarriären startade som liten knodd i Nynäshamn, därefter blev det spel i Älvsjö AIK. Tyvärr blev månadens ledare tvungen att lägga skorna på hyllan i de sena tonåren på grund av efterhängsna knäskador. Det var före Folksam tog fram träningsprogrammet "Knäkontroll".

Har du någon träningsfilosofi?

– Att sätta upp mål! Mål för din träning är absolut ett av det viktigaste du måste ha. Det du tränar på kommer du också att bli bra på och när man blir bra på något så är det tusen gånger roligare!

Helens stora intresse för träning och idrott har ärvts från föräldrarna mamma Berit och pappa Kenta med smeknamnet mr Magic. Helens bror Robert följde pappas skridskoskär och blev också hockeyproffs. Mamma Berit hade en egen träningsstudio och föräldrarna är Helens största förebilder som med deras intresse påverkat barnens uppväxt med olika sporter och träning.

– Min pappa var senast i måndags på en utav mina träningar och berättade lite hur jag skulle tänka i vissa övningar och så, så han håller fortfarande på och lär mig!

Pappa ger dig tips och råd, men har du några tips till andra tränare?

– Tålamod, var pedagogiskt på ett lätt sätt, det är superviktigt. Var hård men rättvis och framförallt, ha kul och lyssna på dina spelare. Med småtjejerna brukar jag småprata och busa lite med efter träningarna, så att alla känner sig sedda!

Hur ser du på framtiden som tränare för "dina" lag?

– Jag vill kunna hänga med 2012-laget så länge som det går och se deras utveckling då det händer så mycket för varje år som går.

– Som fys.tränare utvecklar jag mig själv hela tiden och vill bara bli bättre på det jag gör. Så vi får se vad framtiden säger, är relativt ny i den rollen fortfarande!

Vi tackar för intevjun och önskar månadens ledare Helen Nilsson lycka till i hennes roll som tränare. Både som tränare i Sundbybergs IK och i jobbet på SATS.