"Vi gör mer och bättre för tjejerna"

Denna varma sommardag sjuder Grimsta IP av liv och drygt 60 tjejer i varierande åldrar kämpar med fotbollsövningar, instruerade av kunniga och peppande ledare. Alla kvinnliga vilket är unikt, men en förutsättning när initiativtagarna Fia Grönborg, Charlotte Ovefelt och Ronja Holmér planerade BrommaGirls Camp.

- Vi har jobbat länge med jämställdhetsfrågor inom BP och den här campen är ett stort och viktigt steg i det utvecklings- och förändringsarbete som föreningen driver ör att göra fotbollsplanen till en jämställd arena, förklarar Bromma Girls Camps projektledare Fia Grönborg.

I och med BrommaGirls Camp arrangerar BP för första gången någonsin i sin 78-åriga historia en camp för endast tjejer och icke-binära.
- BP är Europas största fotbollsklubb och har ungefär 1 000 aktiva tjejer. Vi känner ett stort ansvar för att de ska få samma möjligheter som killarna. Det har historiskt sett inte alltid varit så, varken i BP eller i andra klubbar. Fokus har nu varit att göra mer och bättre för tjejerna, berättar BP:s jämställdhetsstrateg Charlotte Ovefelt.

Fia fortsätter.
- Under våren ställdes flera cuper in och då funderade vi på vad vi kunde göra istället. Vi tittade på statistiken från BP:s fotbollsskolor och övriga camper, och konstaterade att väldigt få tjejer deltar i dessa aktiviteter. Där och då bestämde vi oss för att arrangera en camp endast för tjejer och icke binära.

BrommaGirls Camp har fått namnet från den kampanj som BP drev föregående år. Kampanjen "The future is equal" var ett led i att belysa BP:s långsiktiga arbete för att bli en jämställd förening.

Hur var reaktionerna kring valet att arrangera ett läger endast för tjejer och icke binära?
- Intresset var stort, även massmedialt och i huvudsak var det positiva kommentarer men även en del negativa, mestadels från medelålders män. Allt från hur kan vi utesluta killarna till lite rasistiska åsikter. Benämningen icke binära är värdeladdad och vi fick kritik för den, men det är viktigt för oss att alla ska känna sig välkomna och vi struntar i negativiteten, säger Charlotte.

63 tjejer i åldrarna 9-13 år från nio olika klubbar och två tjejer åker hela vägen från Ingarö för att delta i campen. Tjejerna är indelade i grupper efter ålder och nivå under campen som pågår i fyra dagar i augusti.

- BP arrangerar flera fotbollsskolor och camper under loven. Medan fotbollsskolornas ledare hämtas från ungdomslagen, har camperna akademitränare från både flick- och pojksidan samt är mer fotbollsfokuserade, förklarar Ronja Holmér som är sportchef på flicksidan i BP.

Inriktningen på träningarna under BrommaGirls Camp är uteslutande tekniska färdigheter såsom att driva, vända, finta, dribbla, passning, mottagning, skjuta och göra mål. Under veckan finns även inslag av fotbollsfys, hemliga besök, utmaningar samt en matchturnering.
- Totalt får spelarna ca fem timmars effektiv fotbollsträning per dag och det av ledare som till vardags är tränare i BP eller spelar/har spelat i föreningens damlag, vilket gör att kvalitén på träningarna är hög, säger Ronja.
Endast ett fåtal fotbollsskolor och camper som arrangeras i Stockholmsdistriktet vänder sig till enbart tjejer. BP ville med BrommaGirls Camp också få till att alla ledare är tjejer.
- Det var väldigt viktigt för oss, vi önskade att de deltagande tjejerna skulle få förebilder under veckan. Vi lade ner mycket tid på att hitta rätt kvinnliga ledare och jag tycker att vi lyckades, menar Fia.

Enligt Fia märks det på stämningen att deltagarna och ledarna alla är tjejer.
- Spelarna är glada, positiva och peppar varandra hela tiden. De är öppna gentemot varandra och umgås över åldrarna. Blandar man killar och tjejer kan det bli en tuffare stämning och en råare jargong.

När undertecknad pratar med deltagarna instämmer de i Fia Grönborgs tankar. Tjejerna tycker att många killar tar för sig mer, inte alltid passar bollen till tjejerna och en del klagar på tjejernas färdigheter. Här kan de mer vara sig själva, som kloka 10-åriga Selma uttryckte det.

Alla initiativtagarna är överens om att BrommaGirls Camp är här för att stanna. Årets camp snoddes ihop på rekordkort tid och ändå blev resultatet riktigt bra. Kanske utökas campen från en vecka till att arrangeras under flera veckor, för intresse finns. Projektledare Fia tipsar andra föreningar om framgångsreceptet.
- Man ska inte göra det krångligare än vad det är utan starta med ett grundupplägg som man sedan kan utveckla. Ordna ett anmälningsförfarande och få ut inbjudan snabbt, boka planer och beställ allt material som t ex bollar, koner, kläder. Sedan gäller det att hitta rätt ledare, som är bra med barn och ungdomar. Leta gärna i den egna klubben först, då får tjejerna förebilder inom föreningen.

Fia Grönborg tycker att BrommaGirls Camp är en viktig del i BP:s strävan mot en jämställd förening.
- Det krävs kontinuerliga aktiviteter från klubbhåll för att visa att förutsättningarna för tjejer och killar är lika. För tjejerna blir campen ett sätt att få bättre gemenskap och att stärka varandras självkänsla. Det är något tjejerna tar med sig från campen till sin vardag, både i klubblaget och i skolan.