Träningen en oas för Enebybergs damlag

Enebybergs IF:s damlag snittar fortsatt 30 spelare per träning trots rådande coronapandemi. Erik Bolling, kommunikationsansvarig på föreningen, vill gärna lyfta detta goda exempel och visa på vikten av att spelarna träffas och spelar fotboll tillsammans under denna samhällskris.

Erik menar att:

– I tider som dessa där mycket vänts upp och ner, betyder idrottsutövandet väldigt mycket för många. Fotbollslagen i EIF som bedriver sin verksamhet utomhus tränar vidare".

Erik har själv gjort flertalet spelarintervjuer (www.enebybergsif.se) där han menar att det tydligt framgår hur viktigt det är för tjejerna att kunna få träffas och spela fotboll tillsammans.

Vi tog kontakt med laget tränare, Mårten Hasselberg, för att höra med honom om lagets verksamhet och vad han tror att det har för betydelse för tjejerna att hålla igång.

Hur upplever du som fotbollstränare denna speciella situation och rådande samhällskris?

– Det är klart att det är märkliga tider just nu, och det har ju även påverkat oss inom fotbollen med framskjuten säsong och liknande. Det som dock har varit fantastiskt och som vi har kunnat räkna med ändå sedan allt detta startade, är att åtminstone träningarna har kunnat fungera som en oas för oss alla. Där har vi kunnat släppa de flesta andra tankar och orosmoment, och bara kunnat fokusera på att ha kul tillsammans och att utvecklas inom vårt individuella och kollektiva spel. Självklart pratar vi om livet utanför fotbollen också, men jag tror att alla känner att det kan vara ganska skönt att bara få komma upp och vara med varandra och ha lite "vanlig" vardag.

Ni snittar idag i dessa Coronatider 30 spelare/träning, vad tror du att det beror på?

– Vi har snittat runt 30 spelare per träning även innan coronatiderna, men det är verkligen superkul att vi håller uppe den närvaron, även när det ser annorlunda ut i samhället. Vi är ett ungt lag, med en snittålder på runt 17 år, så många av tjejerna går på gymnasiet fortfarande. I och med att de har distansundervisning hela dagarna så är det nog många som känner att de behöver röra på sig. Jag gissar också på att de antagligen har det lite tråkigt hemma hela dagarna – och då är det ju superbra att fotbollen kan finnas där som något att sysselsätta sig med! Utöver det (om jag får tillåtelse att skryta lite), så har vi en otroligt fin sammanhållning och en helt fantastisk grupp tjejer som verkligen gillar att hänga med varandra. Vi är en förening som har fokus på breddfotboll och på att alla spelare ska spela så mycket som möjligt, så länge som möjligt – så vi är otroligt stolta och glada att vi kan locka ner i snitt 30 stycken 16- till 20-åriga tjejer att spela fotboll tillsammans tre till fyra gånger i veckan, även under såna här speciella omständigheter.

Enebybergs damlag innan corona-pandemin slog till.

Anusha Khan, spelare i damlaget, fyller i:

– Det är verkligen guld värt att få komma upp till IP, snacka, hänga lite, skratta men främst lira fotboll. Är väldigt tacksam för Mårten och Carlos som trots all oro runtom lägger ner så mycket tid, motiverar oss och håller i roliga och givande träningar. Guldstjärna till Henrik också som håller igång intresset och peppar oss. (www.enebybergsif.se)

"Kollegan" Märta Jessing menar att det är:

– Otroligt viktigt! Man glömmer lätt bort hur mycket social kontakt man normalt får under en vanlig dag och den försvinner ju numera i och med "karantänen". Så att vi kan komma till träning eller match och få träffa kompisarna värdesätter jag högt, skönt att få babbla av sig lite efter en hel dag hemma. Plus att vi får röra på oss vilket också är väldigt skönt, och bra för energin, efter stillasittande under dagen. Tror karantänen hade varit dubbelt så jobbig om fotbollsträningarna också varit inställda. (www.enebybergsif.se)

Hur upplever du att snacket i laget går?

– Just nu är det en del snack om vad som ska hända med studenten för våra 01:or. De är självklart oroliga, framförallt med tanke på den senaste informationen från de kommunala Stockholmsskolorna om inställda studentfiranden. Vi har också en del av våra 00:or som har blivit permitterade från sina arbeten till följd av epidemin, så det här är självklart en stor del av tjejernas liv. Men jag upprepar det jag sa tidigare; den här gruppen är väldigt duktiga på att existera tillsammans i stunden – antagligen för att de har det så kul tillsammans – så majoriteten av tiden på träningar så är det fokus på just fotbollen.

Cornelia Kärnskull även hon spelare i damlaget tycker att:

– Mycket snack har väl varit kring om skolorna skulle stängas eller inte, sen även om hur det kommer bli för alla 01:or som kommer ta studenten i år. Förutom det tycker jag vi inte snackat överdrivet mycket om det. Alla är medvetna om situationen men det blir roligare att prata om andra saker när corona typ är det enda samtalsämnet man hör överallt.(www.enebybergsif.se)

Till slut Mårten, har du några tips eller medskick till dina fotbollskollegor i Stockholmsfotbollen?

– Jag anser mig själv inte på något som helst sätt ha några revolutionerande idéer, utan tänker att sunt förnuft måste få väga tyngst i såna här extraordinära situationer. Jag tänker mig att en av de viktigaste sakerna vi som ledare och tränare kan göra är att hålla uppe samma goda arbete som jag vet att vi alltid gör – oavsett förening, lag, eller nivå. Självklart kan det vara extra viktigt att tänka på att barn och ungdomar reagerar olika (och också visar olika mycket av vad de känner) på större förändringar och oro. Finns där och fråga hellre en extra gång om någon är okej än att inte göra det om du får en känsla av att hen inte mår bra! Men, som alltid; fortsätt göra ett bra jobb och finns där för alla era spelare – ni alla är oerhört värdefulla i det arbete ni gör!

Tack Mårten, både för ditt arbete med laget, spelarna men också för att vi fick ställa lite frågor!

Lycka till med säsongen 2020 när den väl startar.

Kicki Bellander