"Lita på processens gång"
För snart ett år sedan fick Skarpnäck FF medel beviljat ur Ellevios 50/50-fonden till sitt projekt "En plan för alla". När initiativtagaren Martin Wikström summerar resultatet av projektet, överträffar det förväntningarna. Föreningen har startat fyra nya tjejlag samt fotbollsskola och minst 50 % av de ideellt aktiva är kvinnor. Nu är fokus på att bli ännu fler ledare.
Inför säsongen 2020 anmäler Skarpnäck FF tre lag till S:t Eriks-Cupen och det är flickor födda 2010, 2011 och 2012. Dessutom arrangerar föreningen fotbollsskola en gång i veckan för de som är födda 2013 och 2014.
- Det är jättekul och mer än vad vi har räknat med. På träningarna kommer ofta tjejer som går i femman och sexan och vill att vi ska starta lag för dem med. Men det har vi inte haft möjlighet att göra, berättar Martin Wikström.
Varför inte?
- Vi har inte tillräckligt med aktiva ledare ännu som har möjlighet att leda fler lag, och inte heller tillräckligt med träningstider på planen. Vi håller på att undersöka möjligheten att fler fotbollslag ska få träna på rugbyplanen i Skarpnäck också, säger Wikström.
Hur ska ni få fler ledare till föreningen?
- Genom att försöka peppa föräldrar att vara med och assistera under träningarna så tror jag att fler kan bli sugna på att vara med och ta ansvar. Det är ju väldigt roligt att få vara med och träna sina barn och deras kompisar. Vi bjuder in till att vara med under träningen så att känslan att vara ledare kan avdramatiseras och att föräldrarna då märker att det inte är så svårt.
- När vi startar upp ett nytt lag så är alltid en erfaren ledare med under den första tiden så att det blir en bra överlämning. Vi kommer också att ha som krav att huvudtränarna går igenom tränarutbildning C under sitt första år. Och där är vi med och hjälper till att genomföra det, i maj ordnade vi utbildning här i Skarpnäck tillsammans med Spårvägen. På sikt vill vi se över möjligheten att kunna avlöna tonåringar och unga vuxna att vara med som ledare. Jag tror att det är viktigt med yngre förebilder också, menar Wikström.
Ni har haft möte med ungdomsgården för att försöka starta ett tonårslag, hur har det gått med det?
- Ledarna på ungdomsgården är positiva, men vi har inte kommit igång med det. Dock har svenska kyrkans ledare haft spontanfotboll med tonåringar, så det är kul att se att det händer något för dem som inte är aktiva i en fotbollsförening också, tycker Wikström.
Finns det andra lärdomar under året som ni kan dela med er av?
- Att man måste lita på processens gång. Allt kan inte vara på plats direkt när man bygger upp en förening. Alla tränare har slitit mycket, men vi har haft väldigt kul också. Strukturen bygger vi under tiden och bitarna faller på plats. Tjejerna älskar att spela matcher, träna och är stolta över sina lag!
Läs en tidigare intervju med Skarpnäck FF:s ledare Martin Wikström, som då var i uppstarten av projektet.