Kollegor och seriekonkurrenter

Den 14 juni närmar sig med stormsteg, datumet då seniorfotbollen äntligen drar igång! Stockholms Fotbollförbund har förmånen att ha två anställda som är högst aktuella inför premiäromgången av Elitettan, nämligen AIK:s tränare Caroline Sjöblom och Hammarby IF FF:s lagkapten Alice Carlsson. Deras lag möts i ett hett derby på söndag och vi fick en pratstund med dessa två begåvade tjejer.

Caroline Sjöblom är en före detta spelare på elitnivå, som idag delar huvudansvaret som tränare för AIK:s damlag. Som spelare tillhörde Caroline bland annat Djurgårdens IF i damallsvenskan och som tränare har hon verkat i Tyresö FF och nu AIK Fotboll. Caroline har fler timmar på dygnet än vi andra för utöver klubbfotboll har hon även en hel del tränaruppdrag i ungdomslandslag och agerar expertkommentator hos Viasat.

Alice Carlsson inledde sin fotbollskarriär i Hyssna IF, där hon spelade med både tjejer och killar till hon var 14 år. Sedan bytte Alice till IFK Örby där det blev A-lagsfotboll i division 3, tills laget nådde division 1. Därefter gick flyttlasset till Göteborg och Jitex BK. Två serievinster blev facit men tyvärr inte avancemang till Elitettan och därför valde Alice Stockholm och IF BP. Efter en lyckad säsong byttes BP mot Hammarby där Alice gör debut på söndag.

Vad har ni för målsättning med era respektive fotbollskarriärer?
- Jag har ingen direkt målsättning men jag är en person som siktar högt i det mesta jag gör. Ena dagen tänker jag att jag ska ta över ett herrallsvenskt lag i framtiden medan andra dagar tänker jag att jag vill bli förbundskapten. Det viktiga med min målsättning är ändå att jag ska trivas med det jag håller på med och tycka att det är roligt att hålla på, säger Caroline.

- Jag vill utvecklas så mycket jag bara kan, och sen hur långt man kan komma får tiden utvisa. Men att ha roligt på vägen är också viktigt för mig, säger Alice.

Ser ni några utmaningar och hinder för att nå era mål?
- Jag är lite av en trygghetsperson, så det är viktigt för mig att jag känner mig trygg och trivs i ett sammanhang. Men jag väljer att inte se några hinder för mig att nå dit jag vill, allt handlar om hur mycket tid jag är beredd att lägga ner på det. En utmaning i att vara elitspelare som dam är att hela tiden få ihop livspusslet med jobb vid sidan av. Det krävs en större planering med allt vad det gäller mat, träning och tid, menar Alice.

- Många. Strukturer, konkurrens, arbetsmiljö och så vidare. Sedan är en viktig aspekt att jag trivs väldigt bra med min roll som spelarutbildare på Stockholms FF, konstaterar Caroline.

Om du, Caroline, fick säga några kloka ord till nya, unga kvinnliga ledare, vilka skulle de vara?
- Det är många som har kämpat hårt och banat väg för oss kvinnliga ledare. Idag är det ett smörgåsbord för kvinnliga tränare som vill göra karriär inom fotbollen. Men det finns ett par utmaningar, vissa tuffare än andra:

  • Det viktiga är att du måste tro på dig själv, för vi är lika duktiga som männen.
  • Skaffa en mentor som du kan bolla dina fotbollsidéer med, ingen är fullärd och alla kan hela tiden bli bättre!
  • Ta ett lag: prova, testa, experimentera och utbilda dig samtidigt. Det bästa sättet att lära sig bli en bra tränare är att göra misstag.

Alice, vilka ord vill du dela med dig av till unga tjejer som spelar fotboll?
- Ge aldrig upp! Alla har inte den spikraka vägen fram till att nå dit du vill. Men ett hårt jobb och tro på det du vill kommer att belöna sig. Det är också viktigt att ha kul på vägen, det får man aldrig glömma. Det är ju därför man spelar fotboll, för att det är så kul!

Caroline Sjöblom är spelarutbildare på flicksidan hos Stockholms FF sedan två år tillbaka, vilket innebär att hon är ansvarig för distriktslagen. Caroline ser både utmaningar och möjligheter i sin tjänst.
- Vi har otroligt många duktiga fotbollsspelare i distriktet. Utmaningen är att välja ut och träffa rätt. Just där och då är det alltid rätt men det behöver inte betyda att den spelaren klarar av eller lyckas bli en elitspelare bara för att den är väldigt duktig vid 15 års ålder. Det händer mycket under åren i ungdomsfotbollen då spelare utvecklas olika, potential och drivkraft går inte alltid hand i hand, menar Caroline.

- Möjligheter är att fotbollsutbildningen blir bara bättre och bättre i distriktet. Fler duktiga tränare och fler klubbar "satsar" på flickfotboll, vilket gör att spelarna får bättre förutsättningar. Det här gör att jag som spelarutbildare kan jobba lite spetsigare när spelarna kommer till våra samlingar, berömmer Caroline.

I mars anställdes Alice Carlsson som receptionist hos StFF, hon spelar i Hammarby IF FF, en seriekonkurrent till AIK.
- Jag jobbar som receptionist och skulle väl egentligen säga att jag är en allt i allo. Allt från att ta emot besökare till att byta lampor. Men jag trivs så himla bra och jag älskar ju allt som har med fotboll att göra, så känns verkligen som att jag hittat rätt. Allt här handlar om fotboll på något sätt, säger Alice.

Pratar ni två mycket fotboll på jobbet?
-
 Ja, det blir en del fotbollssnack. Men mest generellt, man vill ju inte riktigt prata detaljer om vårt lag och avslöja någonting, skrattar Alice.

- Jag skulle nog säga att vi pratar ganska mycket fotboll på fikarasterna. Det är lite av vårt signum då vi är ett par starka kvinnor som är väldigt insatta i fotbollen på vårt kontor. Det hade kanske varit ännu mer ingående taktiskt snack om inte Alice hade varit kapten hos en seriekonkurrent! Ha ha, nej men vi pratar om det mesta och det lär säkert bli ännu mer när serien drar igång, tror Caroline.

Som tränare, vilket är ditt bästa råd till spelaren Alice?
- Att hon ska fortsätta med sina mellanmål! Det är så man går långt inom elitfotbollen, att förbereda sig på alla plan. Inte bara ute på fotbollsplanen utan även med sin sömn, kost och återhämtning. Jag vågar inte gå in på hennes fotbollsspelande för det sköter hon galant, annars hade hon inte blivit värvad från BP till seriefavoriten Hammarby, konstaterar Caroline.

Som spelare, vilket är ditt bästa råd till tränaren Caroline?
- Vad jag har förstått på "Carro" så är hon en väldigt kunnig tränare och verkar mycket lyhörd till sina spelare. Jag gillar hennes sätt att se på fotboll, har nog egentligen inget bra tips till Carro som tränare, hon är grym, berömmer Alice.

På söndag drar Elitettan äntligen igång! Och ni möter varandra direkt i ett hett derby. Hur går era tankar inför den drabbningen?
- Först och främst är det superkul att matcherna äntligen drar igång. Och extra kul är det ju såklart med derby just mot AIK. För mig som inte är från Stockholm så har jag inte den extrema derbykänslan som många andra stockholmare kanske har utan jag ser det mer som en viktig match som är extra rolig att spela. Det är viktigt att inte bara fokusera på att det är just derby, vi spelar inte om fler poäng bara för det. Det är en match vi vill vinna och ta med oss tre poäng ifrån, säger Alice.

- Oviss känsla. Vi har tränat på fint och har ett bra go i laget. Hela situationen med att inte ha fått spela träningsmatcher under så lång period gör att jag knappt vågar gissa på resultatet, säger Caroline.

Hur laddar ni inför derbyt?
- Jag tränar på bra själv för att orka hålla fokus i 90 minuter på söndag, avslöjar Caroline.

- Jag försöker att inte tänka allt för mycket på matchen faktiskt, utan tar en träning i taget och försöker komma så väl förberedd jag bara kan. Men i och med att värmen har kommit så blir det viktigt att få i sig mycket vätska, tror Alice.

Varför vinner AIK, Caroline?
-Vi har ett vägvinnande spel och är bra i alla skeden, säger Caroline.

Varför vinner Hammarby, Alice?
- Hammarby kommer vinna denna match för att vi är väl förberedda. Vi har varit redo från den dagen serien egentligen skulle startat, säger Alice.

Är det risk för dålig stämning på jobbet på måndag?
- Ha ha ja det finns väl en risk för det. Men jag hoppas att risken är större att det är Carro som är besviken efter söndagens match, säger Alice.

- Jag är inte så orolig för min kollega Alice. Det är snarare andra kollegor som brukar lägga sig i hur det går i våra matcher, ler Caroline.

Stort lycka till bägge två, må bästa lag vinna!