”Flickalliansen främjar gemenskap och utveckling”

Flickalliansen är ett samarbete mellan 35 F12 lag i Stockholmsområdet där målet är att ge lagens spelare den bästa fotbollsupplevelsen de kan få. Detta genom att de olika lagens spelare tillsammans får möjlighet att varva intressant matchspel, delta i spännande lagaktiviteter och får en stor dos gemenskap.

Christer Hallin är Flickalliansensens initiativtagare och till vardags är han ledare i Segeltorps IF:s F12.

- Det är jag som startat upp samarbetet och dragit upp visionen kring vad vi vill åstadkomma och hur vi gör det. Sedan får jag inspiration och support från medlemslagens engagerade ledare. På vägen har vi ledare i Stockholm utvecklat samarbetet och det har kommit in flera ledare som på olika sätt bidrar till vårt gemensamma mål, att få så många tjejer som möjligt, att spela så länge som möjligt tillsammans. Det främjar gemenskap, hälsa, glädje och utveckling, säger Christer.

Hur inleddes samarbetet inom Flickalliansen?
- Jag startade ett liknande samarbete med sonens lag som jag var ledare för i fem år. Inom pojkfotbollen fanns det ett överflöd av plantider, aktiviteter, cuper, sponsorer med mera, men när jag engagerade mig inom flickfotbollen och kontaktade ledare för matchspel och liknande, fick jag bekräftat min känsla av att det behövs drivna ledare som tillsammans skapar mer innehåll för tjejerna.

- Det fanns inte många cuper för tjejer och de som fanns blev aldrig av för inga lag anmälde sig. När jag började kontakta ledarna i F2012 runt om i Stockholm så fick jag otroligt positiv respons! Det gav energi och det blev starten till Flickalliansen, berättar Christer.

Lagen i Flickalliansen spelar i S:t Eriks-Cupen, aktiviteterna ses som ett komplement till den ordinarie verksamheten. Får vilket lag som helst vara med?
- Alla lag är välkomna i Flickalliansen och man bidrar på det sätt man själv vill och kan, deltar på de aktiviteter man som lag väljer. Vi ser gärna att fler blir medlemslag och efterhand släpper vi på fler åldersgrupper och även lag ute i landet. Det är kostnadsfritt att vara med och alla bidrar på det sättet de själva väljer. Flickalliansen ger möjligheter, menar Christer.

Hur bekostar ni aktiviteterna?
- Vi försöker att verka på ett sådant sätt att det inte uppstår kostnader. När vi har anordnat cuper så har vi också fått sponsring, samt att aktivitetsstödet kommer ifrån lotteriförsäljning. Allt går tillbaka till tjejerna, säger Christer.

Tillsammans med ledarna i närområdet, påbörjades arbetet med att boka planer och hallar för matcharrangemang, därefter växte samarbetet organiskt när ledare i fler lag fångades upp. En av aktiviteterna som har arrangerats är Flickalliansen Cup, som gick av stapeln i Fleminghallen i vintras.

- Segeltorps IF F12 var arrangör och cupen blev i antalet lag Sveriges största för flickor födda 2012!
Att anordna den var tänkt som ett startskott för samarbetet och vi har sedan dess vuxit till 35 lag från 19 föreningar. Sedan körde vi nu i maj Flickalliansens Stora fotbollsdag där flera av oss ledare var med och planerade. Lagen kunde välja mellan vilka tider man spelade och hur många matcher man ville ha. Allt blev därför en skräddarsydd dag full av fotboll och utan kostnad för tjejerna, säger Christer.

Vilka aktiviteter har ni inplanerade?
- Flera cuper i höst, men först fotbollsfritids vecka 33 och 44. Vi har bokat en plan och bjudit in alla lag i Flickalliansen som bidrar med minst en ledare var. Tanken är att blanda tjejerna och köra träningsövningar varvat med matchspel och tävlingar. Förhoppningen är också att Stockholms bästa football-freestyler Calle Ahldén dyker upp. Allt kostnadsfritt för deltagarna, säger Christer.

Inom ledargruppen sker kompetensutbyten och de allra flesta har gått minst Tränarutbildning C.

- Vi pushar de andra till att gå redan till hösten. Förutom det så tipsar vi om lämpliga övningar som vi använt i våra äldre lag och det pågår även samtal om att besöka varandras träningar och att då träna de andra lagens spelare, säger Christer.

Vad har du för tips till andra som vill starta liknande samarbeten?
- Det är bara att starta! Ser du behovet så har fler det. Sätt upp ett syfte och mål som är enkelt att förstå och sprida. Vi vill ge tjejerna den absolut bästa fotbollsupplevelsen de kan få, så att alla spelar så länge som möjligt! Vi valde att skapa en logga man kan känna igen och använda oss av sociala medier. Det är viktigt att inspirera fler att våga starta initiativ då vi alla hjälps åt att förverkliga dem, lovar Christer.

Vad tycker spelarna om initiativet?
- Tjejerna älskar att de får spela utvecklande fotboll och börjar känna igen varandra mellan lagen. Föräldrarna är hittills inte så involverade, men uppskattar tanken att få alla att spela så länge som möjligt och att vi inte sätter hinder med höga deltagaravgifter, säger Christer.

- Vi engagerar oss i detta för tjejernas skull och vet vilken glädje och gemenskap fotboll kan ge. Om det vi gör kan ge ringar på vattnet och få fler ledare att engagera sig för flickfotbollen - så har vi lyckats!