Begynnande jämställdhetsarbete i Karlbergs BK

I onsdag eftermiddag besökte vi Karlbergs BK, dess klubbchef Pontus Granström och den så kallade "gruppen". Förutom Pontus och hans syster Sofia träffar vi Johan Wallinder och Erica Froste. Gänget som ska hitta vägarna till en mer jämställd fotboll i Karlberg. Eller är den redan jämställd?

Det som det funderas på är vilken nivå man lägger sig i arbetet, är det ett samhällsansvar eller är det för Karlbergs BK:s bästa? För tillfället är det mycket brainstorming och exakt vad och hur de ska göra vet de inte i dagsläget. Frågorna är många och samtalet böljar mellan frågeställningar och konkreta idéer.

Pontus berättar att de har "smygstartat" arbetet lite och i våras sökte föreningen Projektstöd IF för Flickfotbollens Dag som blev inställd på grund av Covid 19. I samband med matchen Djurgårdens IF - Umeå IK i Svenska Cupen för damer bjöd de in tolv ungdomslag från sju olika föreningar till en flickcup. I samband med flickcupen ville de hålla i samtal i "ledarforum" mellan ledarna från de olika föreningarna. De hoppades på ett fritt och öppet samtal och hade även bestämda frågor att ställa för att få igång diskussionen. Vi får hoppas att pandemin släpper greppet så att dagen kan genom föras under hösten.

Nu i sommar har man startat upp med spontanfotboll på lördagar för flickor födda 2007 – 2012. Inbjudan har gått ut till föreningens alla flickspelare och man hoppas på stort deltagande.

Annars ligger ligger fokus just nu på insamlande av forskning, siffror, olika utbildningsmaterial och ta reda på så mycket som möjligt innan arbetet sedan drar igång.

Pontus har ställt frågan om det är möjligt att söka pengar för jämställdhetsarbetet från StFF:s och Ellevios 50/50-fond. Det är av den anledningen som vi är på plats för att lyssna, komma med tips och idéer på hur de kan jobba och vart de kan söka mer information.

De har också träffat "sin" RF-SISU konsulent Mats Lundholm och fått tips om RF:s Jämställdhetsmål och Strategi 2025 , tittat på arbetsmaterialet 5 steg mot en jämställd och inkluderande idrott, men också Skapa trygga idrottsmiljöer samt fått information om all den hjälp som finns att få i arbetet av RF-SISU Stockholm.

De vill börja med en jämställdhetsanalys för att få en aning om hur det verkligen ser ut i föreningen och få en grund att stå på inför det kommande arbetet. För att inte någon av de själva ska göra det arbetet, med risken att vara partiskt, har man tagit hjälp utifrån och tittar nu på en analys som passar Karlberg, där man även tar med vad barnen/spelarna tycker. En önskan är också att få möjligheten till workshops med spelarna i lagen.

De tänker sig även en projektledare vars uppgift till en början skulle vara att starta upp och driva själva arbetet för att sedan se till att arbetet blir permanentad och ingår i den ordinarie verksamheten.

Vi uppskattar möjligheten att få komma ut och träffa föreningen för att samtala kring deras idéer och funderingar innan de skickar in sin ansökan till Ellevio 50/50-fonden.

En av deltagarna i "gruppen" heter Erica Froste och är en 26-årig tjej som tränar Karlbergs lag för pojkar födda 2002. Vi tänker att det är relativt unikt att en ung tjej tränar ett äldre pojklag och är lite nyfikna på hur det är.

Vilka utmaningar upplever du att det finns att vara kvinnlig tränare för ett P18-lag?

Erika är snabb med svaret och säger direkt:
– Det inte har funnits några. Jag har inte "märkt" någonting.

Jag blir lite nyfiken på vad hon tror att det kan bero på?

Lika snabbt svar här:
– Det är väl så att världen blir bättre! Jag vet inte om det är så att de ser mig mer som en tränare än en kvinna.

Jag försöker igen och undrar om det kan bero på hennes ledarstil. Att den är tydlig, rak och kanske mer "manlig"? Men hon förstår inte riktigt min fråga och jag kan inte heller förklara vad jag menar, men själv uppfattar hon sig som "kvinnlig" och menar då att hon inte är så "på" i sitt ledarskap och är en ganska tystlåten matchcoach om hon jämföra med en del av sina manliga kollegor.

Skulle du kunna tänka dig att vara huvudtränare för ett herrlag?

Här blir Erica lite osäker för första gången och svarar att där känner hon sig osäker och vill gärna kunna mer om själva fotbollen innan hon hoppas på ett sådant uppdrag. 26-åringen vill känna att hon kan svara på alla frågor som spelarna kan tänkas ställa. Efter en del funderande säger hon tillslut att om hon fick frågan från någon som känner och litar på henne och hennes kunskaper skulle hon absolut hoppa på ett sådant uppdrag. Karlbergs sportchef Pontus var den som frågade henne om uppdraget att tränar deras P18-lag och hon tvekade inte en sekund.

Varför vill du vara tränare?

– Jag tycker att det är sjukt kul med fotboll! Sen är det en unik känsla när jag kan hjälpa någon spelare att utvecklas. Till exempel om jag säger att gör såhär istället och det sen blir kanonbra, då är den känslan "guld". Det är ballt att se hur allt funkar och att överhuvudtaget få vara med och se spelare utvecklas.

Vi tackar "gruppen" och avslutar mötet med en välbehövlig glasspinne i värmen. Vi tycker spontant att det här arbetet ska bli väldigt roligt att följa. Karlberg har verkligen valt att börja från grunden och göra en genomlysning av sig själva för att se vart arbetet ska börja/fortsätta.

Kicki Bellander