50/50-fonden hjälper Boo FF att bygga broar

Boo FF har tilldelats medel från 50/50-fonden för att minska tappet av spelare vid förändringar i lagen. – Vi arbetar med att försöka bygga broar mellan spelare, lag och ledare inom och mellan åldersgrupper, berättar Jeanette Ericsson, projektansvarig.

Sedan 2017 har Stockholms FF tillsammans med Ellevio en fond för att dela ut ekonomiskt bidrag till projekt, föreningar och/eller enskilda lag på flick-/damsidan. Projekt som syftar till att öka antalet tjejer som spelar fotboll från områden där vi önskar att idrottsrörelsen ska växa, men som också stöder initiativ för att rekrytera och behålla fler tjejdomare och kvinnliga ledare samt projekt som stöttar idéer för att få fler tjejer att fortsätta spela fotboll. Vi ser gärna att de projekt som söker pengar ur fonden har ett långsiktigt tänk och i arbetet involverar den målgrupp man som förening vill arbeta med. Visionen med 50/50-fonden är: "Lika många tjejer som killar".

En av de föreningar som under 2020 sökt och fått pengar ur fonden är Boo FF och deras projekt "Koordinator för flick- och damfotbollen i Boo FF". Ansvarig för projektet är Jeanette Ericsson och vi har kontaktat henne för att höra lite mer om hur arbetet går just nu.

Jeanette, kan du beskriva projektet lite mer i detalj?

– Vi vill arbeta med att försöka vända den nedåtgående trend som visar att flickor slutar spela fotboll i unga åldrar. Resultat från undersökningar visar att beslutet att sluta ofta tas vid förändringar, t.ex. när lag slås ihop, flickor flyttas upp en ålderskull, det kommer nya tränare och så vidare. Som ett led i att stärka den sociala och fotbollsspecifika upplevelsen kring fotbollsspelandet i föreningen och därigenom förhoppningsvis förebygga förändringsrelaterade orsaker till att flickor slutar spela fotboll, arbetar vi sen länge aktivt med att försöka bygga broar mellan spelare, lag och ledare inom och mellan åldersgrupper.

– Vi använder oss av metoder som miljö/rotationsträning och gemensamma mixlag.

– Nu vill vi gå vidare och har sökt pengar för att skapa en koordinator-roll på flicksidan (F13 – damlag), det vill säga en dedikerad ledare som ansvarar för att skapa en dialog mellan lagen på flicksidan, ta ett tydligt grepp om samarbetsmetoderna, verka för att spelarna erbjuds en inbjudande och intressant upplevelse vid miljöträning samt följa upp att de behov/metoder föreningen identifierat också är de rätta ur spelarnas perspektiv.

När du pratar om "samarbetsmetoderna", vad menar du då?

– Miljö/rotationsträning innebär att spelare från ett lag kontinuerligt och med jämna mellanrum testar på att delta i miljön i ett annat lag i samma åldersgrupp eller i åldersgruppen ovan/under för att lära känna andra spelare, ledare och träningsmetoder.

– Med mixlag menar vi att spelare från olika lag turas om att spela match ihop i ett gemensamt lag, liknar miljöträningen men är i matchmiljö istället för träningsmiljö.

– Då vi pratar gemensamma träningar/aktiviteter menar vi att olika lag i samma åldersgrupp och/eller olika åldersgrupper vid jämna mellanrum genomför gemensamma aktiviteter vilket förutom rena träningspass kan vara andra sociala aktiviteter, läger, cuper eller liknande.

OK, hur långt har ni kommit idag?

– Nu har vi identifierat en koordinator och påbörjat arbetet med ett avtalsskrivande samt gått igenom arbetsbeskrivningen. Vi har redan påbörjat rotation i både tränings- och matchmiljö. Både i den enskilda ålderskullen samt mellan ålderskullar. När allt är klart med avtal är nästa steg att presentera vår vision och mål för att få tjejerna att spela längre till ledare, spelare och föräldrar.

Vad hoppas du att uppnå med projektet?

– Förutom att tjejer ska fortsätta spela fotboll hoppas vi också att de ska vilja göra det i Boo FF. Att alla spelare känner att det finns en plats för alla oavsett om man är tjej eller kille, vill ta en plats i landslaget eller spela i vårt div. 5-lag. En förening att vara stolt över är ett av våra motton och jag vill att man ska känna att man är en Boo FF-spelare och inte endast en spelare i t. ex. F08:2. Att känna tillhörighet i ett större sammanhang än i sitt lag vilket det innebär att vara medlem i en förening. Att man dessutom känner att Boo FF är en plats där jag känner mig trygg och delaktig för att kunna utvecklas både som person och fotbollsspelare.

Apropå delaktighet, vet jag att ni har pratat lite om att sätta ihop en grupp av spelare för att diskutera vad som skulle få dom att fortsätta spela.

– Så långt har vi inte kommit ännu då vi nu vill vi se att de metoder som vi arbetar efter verkligen följs och att det sätts i gång ett ännu bättre samarbete och dialog mellan tränarna på flicksidan.

Jag har också förstått att du och Andreas Bildt har startat ett damlag i div. 5, berätta lite mer.

– Tanken från början var att skapa en verksamhet för ett gäng tjejer födda 2002 som inte riktigt visste vad de skulle göra till den här säsongen. Steget är ju också stort att ta från juniorspelare till vårt damlag i div. 1. Jag ville också skapa en möjlighet för flera tjejer att träffas, träna en gång i veckan, ha roligt och fortsatt kunna känna det sociala sammanhanget. Sen ville jag naturligtvis själv ha någonstans att spela!

Sagt och gjort, Jeanette skickade ut en inbjudan till alla medlemmar i föreningen och idag består truppen av 32 tjejer födda 1965 – 2002 och snittar på 25 spelare vid varje träning. Önskan nu är att laget ska bli helt "tjejspelande" med både kvinnlig lagledare och tränare. De har hittat en "top-notch" lagledare men saknar fortsatt en kvinnligt tränare.

Finns du, kvinnlig tränare, därute som kan tänka sig att träna laget en gång i veckan plus match så hör av er till Jeanette!

Vill du veta mer om 50/50-fonden och hur man ansöker om ekonomiska medel så hittar du all information här.

Kicki Bellander