Föreningscertifikatet
På årsmötet 2022 beslutades enhälligt att alla klubbar med lag i S:t Eriks-Cupen ska skriva under Föreningscertifikatet varje år i samband med anmälan. Om man inte skriver under får föreningen inte delta i S:t Eriks-Cupen. Certifikatet kan ses som en överenskommelse mellan klubbar.
Ett syfte med certifikatet är att klubbar får lättare att ställa krav på sina egna ledare och lag. Även om inte Stockholms FF följer upp med noggrannhet så gör vissa klubbar det internt och får vi kännedom om att certifkatet inte följs, tar vi kontakt med föreningen som inte följer reglerna.
Startgaranti
Startgaranti har från början varit en viktig del i certifikatet. Ingen spelare i S:t Eriks-Cupen ska känna sig som en ”avbytare”. Alla ska starta regelbundet, oavsett position, kunskap och ambition.
Spelgaranti
Även spelgarantin har varit med från början. Alla spelare ska spela minst halva matchen. Målet är att alla spelare ska spela lika mycket, men den rättvisan kan vara svår att uppnå. Men alla spelare bör få känna på att spela de sista minutrarna i en jämn match.
Fotbollens spela lek och lär (FSLL)
FSLL är en gemensam överenskommelse inom svensk fotboll. Den gäller i alla distrikt och bottnar i RF:s förklaring ”Idrotten Vill”. Det är på grund av att vi jobbar med att verkställa detta vi får statliga medel.
Certifikatet är en förlängning av FSLL som i sin tur är en förlängning av Idrotten Vill.
Matchmiljö
Vi uppmanar föreningar att inte bara bidra till en god matchmiljö, utan även att aktivt sprida budskapet till sina medlemmar, spelare, ledare, föräldrar med flera. Inte någonstans i Stockholmsdistriktet ska vi tillåta och acceptera könsord, kränkningar, hot mot vare sig medspelare, motståndare eller domare.
Om vi vill vända den negativa trenden kring matchklimatet ute på våra planer behöver vi göra kraftansträngningar tillsammans.
Om man som förälder eller spelare märker att våra överenskomna regler inte efterlevs får man gärna påpeka det. Förslagsvis i följande ordning:
- Lagets ledare
Börja alltid så nära problemet som möjligt. Fråga gärna varför vissa inte får spela lika mycket, varför vissa får spela så få matcher osv. Ofta kan det röra sig om missförstånd eller okunskap. - Föreningen
Om du inte är nöjd med svaret du får kan det vara värt att koppla in föreningen. Det är ytterst föreningens ansvar att utbilda sina ledare och se till att certifikatet efterlevs. Föreningen vill med säkerhet veta om så inte är fallet. - Stockholms Fotbollförbund
Om du inte är nöjd med föreningens svar och om du anser att föreningen metodiskt bryter mot certifikatet får du gärna kontakta Stockholms Fotbollförbund. -
Utöver certifikatet finns ett antal andra unika regler kring barn- och ungdomsfotboll som kan vara bra att känna till i sammanhanget.
Värvningsförbud
Utdrag från Tävlingsbestämmelserna (TB):
"En värvning innebär att en företrädare för en förening aktivt tar förstahandskontakt med en spelare/spelarens vårdnadshavare i annan förening
Det är inte acceptabelt att genom sociala medier, ta kontakt med spelare för att få dem att byta förening eller på annat sätt påvisa att laget är intresserade av en specifik spelare i en specifik klubb
Detta gäller spelare fram till 31:a oktober det år spelaren fyller 14 år."
Begreppet ”företrädare för förening” anses vara brett. Det är t.ex. inte tillåtet för en förälder till en spelare i ena laget att ta kontakt med en förälder till en spelare i ett annat lag i syfte att få spelaren i det andra laget att byta lag. En förälder kan alltså anses vara en ”företrädare för en förening”.
Det är Tävlingskommittén (TK) som avgör om en värvning skett eller inte. Varje år bestraffas ett antal föreningar för värvningar. StFF uppmanar alltid alla klubbar att anmäla när en misstänkt värvning har skett.
Åldersregel
Utdrag från TB.
Reglera spel i fel åldersklass
"Halva laguppställningen måste bestå av spelare från rätt årskull. Om man är åtta spelare till en 5 mot 5-match måste minst fyra vara från rätt årskull. Om man är femton spelare till en 11 mot 11-match måste minst åtta vara från rätt årskull osv."
Innan denna regel fanns var det väldigt vanligt att hela lag var uppe och spelade i en åldersklass högre, eller till och med två åldersklasser högre. Svensk fotboll anser att väldigt få barn mår bra av det. Det finns ingen anledning till den hetsen. Man spelar ungdomsfotboll upp till 19 års ålder. Det finns gott om år att spela i rätt spelform och lära sig grunderna inom fotbollen.
Gult kort = automatiskt byte
Utdrag från TB.
"Detta gäller i samtliga 11 mot 11-matcher i S:t Eriks-Cupen. Vid varning (gult kort) ska spelaren bytas ut (spelaren får ersättas) innan spelet återupptas. Bytet är inte tidsatt, det är upp till ledaren att avgöra när spelaren kan delta i matchen igen. Rekommendationen är att bytet bör vara minst 5 minuter långt.
En spelare kan få ett gult kort på grund av ofrivillig hands. Då kan bytet vara lite kortare. Men de flesta gula kort är för hårt spel, eller för snack med domaren eller annat olämpligt beteende. I de fallen bör bytet vara minst 5 minuter.
Det är mycket man ska lära sig som fotbollsspelare, Fair Play är en del. I vissa serier leder tre gula kort till avstängning. I de serier det inte gör det, som t.ex. S:t Eriks-Cupen, skulle inte ett enskilt gult kort vara ett straff om vi inte hade denna 5-minutersregel. Det tycker vi att det ska vara.
Fakta
Varje år utdöms det cirka 750 grova utvisningar i vårt distrikt. Runt 400 av dem sker i S:t Eriks-Cupen.
Cirka 5-6 gånger per år blir en domare utsatt för fysiskt våld, såsom knuffar, slag eller spottloskor. Oftast från spelare, men det händer att ledare och publik är inblandade.
Cirka 10 matcher per år blir avbrutna på grund av stök mellan spelare, publik, ledare. Hälften av dessa sker i S:t Eriks-Cupen.
Sedan säsongen 2021 har alla klubbar i S:t Eriks-Cupen rätt att söka ekonomiskt bidrag genom Projektstöd IF till en trivselansvarig. Det klubben åtar sig att göra är att bemanna sina hemmamatcher i S:t Eriks-Cupen med personer som säkerställer trivseln på arenan. Man förväntas stötta domaren och säga till publik/ledare som inte har ett tillräckligt bra och stöttande uppförande. För detta arbete får klubben en ansenlig summa pengar.
Den absoluta merparten av barn- och ungdomsfotbollen är bra. Men visst får StFF in samtal som pekar åt andra hållet. Här kommer några exempel:
- Varje år får vi in ett antal samtal från föräldrar till barn som aldrig eller väldigt sällan blir uttagna till match.
- Vi får också in samtal om att barn inte är välkomna att vara kvar i en förening av olika anledningar. En av få anledningar till att utesluta medlemmar ur en förening är om medlemsavgiften inte betalas.
- De senare åren har det blivit vanligare att ledare byter klubb och tar med sig stora delar av ”sitt” lag. Oftast för att man inte vill rätta in sig efter föreningens värdegrundsarbete. Givetvis har ledare rätt att byta förening, men om spelarna i laget är under 14 år får inte ledaren föreslå för dessa spelare att de ska byta förening tillsammans med ledaren, det är då ett värvningsförsök.
- Ett vanligt samtal vi får in är från föräldrar som frågar vilken förening man bör gå till för att ens barn ska få ”bästa möjliga utveckling”. Dessa samtal handlar ofta om barn som är mellan 9-12 år gamla. Efter ett kort samtal visar det sig oftast att "bästa möjliga utveckling" är likställt med många träningar, bra lagkamrater och ett lag som vinner många matcher. Det finns exempel på barn som varit i 3-4 olika klubbar innan dom fyllt 12 år i jakten på "bästa möjliga utveckling".
Fylla i certifikatet
Anmälningstiden för S:t Eriks-Cupen är december månad. Sista anmälningsdag är den sista december.
Senast onsdagen den 31 januari 2024 behöver det underskrivna certifikatet ha skickats in till StFF.
Gör så här:
- Du ska fylla i tre saker innan du skriver ut certifikatet. Ladda ner certifikatet som en word-fil
- Skriv i föreningens namn där det står "Fyll i föreningens namn"
- Gå längst ner till höger i dokumentet och fyll i ort och datum
- Skriv ut dokumentet
- En firmatecknare skriver under dokumentet på avsedd rad
- Scanna in och skicka till Stockholms FF eller
- Lägg ett underskrivet exemplar på posten till adress:
- Stockholms Fotbollförbund
- Box 1349
- 171 26 Solna
Den nedersta punkten är ”årets punkt”. Den kan komma att bytas ut inför säsongen 2025, allt för att hålla certifikatet levande och aktuellt.
Skriv ut en egen affisch
Vi har tagit fram en enkel affisch som du kan sätta upp på er egen hemmaplan.
Klicka på länken nedan och ladda ned den. Öppna filen och fyll i föreningens namn högst upp (i den ljuslila rutan). Om du vill lägga in er förenings klubbmärke, klickar du på det vänstra Stockholms FF:s emblemet. När du står där kan du infoga ert eget klubbmärke genom att högerlicka och hämta in ert eget klubbmärke.
Längst ner till vänster på affischen finns en QR-kod. Om man scannar den kommer man till den här sidan.