Laget bakom namnet
Det finns närmare 300 lag i de lägre divisionerna och många lag har man aldrig har hört talas om eller kanske bara sett namnet på. Vi på Stockholms Fotbollförbund känner att vi skulle veta mer om dessa lag och vi tror att många fler är intresserade av vilket lag det är som döljer sig bakom namnet på laget. Sedan 2018 har vi presenterat de mindre kända lagen men även föreningar som har fyllt jämnt.
Vill ni också vara med? Svara på följande frågor!
Piñones-Arce är ett gångbart namn i klubben som idag presenteras under rubriken ”Laget bakom namnet”. För att hylla de chilenska rötterna döptes föreningen efter de familjen Piñones-Arce mammas födelsestad. Läs om idrottsföreningen Vingården vid havet, Viña del Mar IF.
När bildades laget?
Laget bildades hösten 2019, men efter några turer fram och tillbaka fick vi det bekräftat rent administrativt slutet av februari 2020. Truppbygget och träningar rullade i gång i slutet av februari 2020.
Varför bildades laget?
Vi märkte att intresset var stort bland många vänner och bekanta om att ha ett lag där vi kunde samlas i en rolig och samtidigt seriös miljö.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Vi ville hylla våra chilenska rötter genom att ta namnet från staden min mamma kom ifrån.
Viña del Mar är en kuststad i Chile, därav klubbnamnet Viña del Mar IF.
Geografisk hemmaort?
Vi tränar på Kämpetorps bollplan vid Älvsjö, och spelar våra hemmamatcher på Solberga bollplan.
Vilket mål har laget med verksamheten?
Målet är att kunna bedriva fotbollsverksamhet för bredd och på sikt även för elit på lokalnivå.
Vi vill på alla nivåer bedriva vår idrott så att den utvecklar människor positivt såväl fysiskt och psykiskt som socialt och kulturellt.
Skapa en trygg och rolig gemenskap där alla är välkomna!
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Samtliga är profiler på sitt sätt!
Lagets största framgång?
Föreningen har bara funnits i ett år men vi hoppas och tror på att vi vinner division sju i år!
Mest minnesvärda match eller händelse?
Det är bara vår andra säsong vi spelar nu. Men jag skulle nog säga att vinsten mot Viking Södermalm BK är mer minnesvärd än någon annan. Utöver vinsten med 8–0, måste vi hylla laginsatsen, spelarna gör jobbet och var extremt lojala mot vår spelidé från första minuten till slutsignal. En dag då allting klaffade! :)
Finns det något mer att berätta om laget?
Vi är en liten men seriös förening som gör en satsning, med ambitionerna att utveckla och utöka föreningen med ungdomssektion samt damsektion på sikt.
Vi arbetar hårt för att kombinera med att ha roligt och samtidigt träna seriöst.
Vi tror starkt på att ha en god sammanhållning i laget för att kunna nå framgång!
Fotboll ur gemenskap, glädje och passion helt enkelt!
Vi tackar spelaren, ordföranden och lagledaren Daniel Piñones-Arce för svaren. Vi passar samtidigt på att gratulera laget till avancemanget till division 6! Imorgon lördag den 9 oktober avgörs det om Viña del Mar vinner serien, då möter serieledaren BK Borsten som ligger tvåa. Matchen startar kl. 16.00 på Solberga BP. Borsten behöver vinna med minst sex mål för att gå förbi.
Följ laget: H 7 E eller via lagets Instagramkonto: vinadelmarif, Facebook eller hemsidan
Bilderna är Viña del Mar IF:s.
Publicerad 211008
Laget har precis tagit sina första stapplande steg som seniorlag trots att föreningen har funnits i 38 år. Läs om lagets historiska seger i seriedebuten, Bällsta-feeling och varför man kallar sig för Vallentunas talangfabrik.
Bällsta FF är en fotbollsförening som bildades 1983. Klubben är lokaliserad söder om Vallentuna, norr om Stockholm. Trots klubbens 38 år av verksamhet bildades inte seniorlaget förrän, i år, 2021. Sedan klubben startade sin verksamhet har den lidit av en negativ trend, nämligen att klubbens lag för de äldsta spelarna, år efter år, splittrades i tidig ålder. Spelare bytte lag och när det sedan inte fanns tillräckligt med spelare kvar i laget lades det ner. När pojkar födda 2001 och 2002 skulle slås ihop tidigt under 2010-talet var ambitionen att de årskullarna skulle bli Bällstas första seniorlag.
Under hela 2010-talet höll sig 01/02-laget kvar i verksamheten, trots att många spelare testade lyckan i andra klubbar eller slutade. Spelare kom och gick och när den äldsta spelaren i laget närmade sig 18-årsåldern var drömmen om ett seniorlag inte långt borta. När klubbens 01:or tillsammans med 00:or och 99:or, med dispens inte längre kunde spela ungdomsfotboll i S:t Eriks-Cupen, togs ett gemensamt beslutet om att istället gå över till att bli herrlag.
Bällsta FF har alltid lockat spelare och föräldrar med sin attityd gentemot elitsatsning. Bällsta FF är en klubb för alla! Här ska alla känna sig välkomna och inkluderade, oavsett vilken fotbollsförmåga man besitter som spelare! Här ska det gå att spela fotboll på en nivå som gör det möjligt att utvecklas. Men samtidigt är klubbens arbete att skapa en bra miljö där barn och ungdomars känslomässiga och sociala utveckling är minst lika värdefull som det rent idrottsliga behoven. Föreningens sätt att utbilda fotboll har även visat sig vara ett framgångsrecept inom den lokala fotbollen! Inom alla årskullar är det ett stort antal spelare som fortsätter sin fotbollsutbildning i elitsatsande föreningar efter att ha visat sig få den kvalité som krävs för större uppgifter, allt tack vare Bällsta FF:s barn- och ungdomsverksamhet. Enligt våra egna åsikter är vi talangfabriken i Vallentuna! (Trots det har laget inga nationellt kända profiler som fått sin fotbollsutbildning här)
Detta tankesätt kommer vara klubbens sätt att arbeta, även när klubben ska in i framtiden! Det ska gå att spela fotboll och ha kul samtidigt, oavsett hur man som spelare står utefter ren fotbollskvalité.
Detta arbete har även varit herrlagets grundambitioner! Det har under många år skapats vad laget själva kallar ”Bällsta-feeling”. En känsla som inte riktigt går att beskriva med ord. Det har varit en nyckelfaktor till att laget lyckats locka till sig spelare från andra lag och gjort det möjligt för herrlagsverksamhet.
Med anledning av herrlagets korta historia har inga större framgångar skördats, mer än lagets historiska seger mot Stocksunds IF i lagets första seriematch, herrlagets första seger överhuvudtaget. Men fler segrar ska det bli! Mer minnesvärda stunder ska komma! I detta nu när detta skrivs (20/8-2021) har herrlaget bara spelat totalt en enstaka seriematch!
Vi tackar Hjalmar Insulander, spelare och ledare, för artikeln! Vi passar även på att önska laget lycka till under resten av säsongen.
Följ laget: H 7 A eller via lagets Instagramkonto: ballstaff_herr eller hemsidan
Publicerad 210903
Under rubriken "Laget bakom namnet" hittar vi idag Vasalund IF. Läs om laget som ska bygga nytt från en stark grund efter att laget varit nära att nå Damallsvenskan och nästan slog ut Svenska Cupen-mästarna 2008.
Varför bildades laget?
Laget i sin nuvarande form bildades januari 2021. Då olika varianter på satsningar har gjorts genom åren tog klubben ett nytt grepp inför denna säsong och bygger ett nytt damlag från grunden.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Allting började en februarikväll 1934, då sju unga killar med bland andra Rune Wiberg och eldsjälen Olle Qvarnström i spetsen, grundade Vasalunds IF på Rahms Kafé. Efter att Vasalund över tid bland annat gått samman med föreningarna Inter Orhoy och Essinge IK är Vasalund idag en av Sveriges största fotbollsföreningar med över 2 000 aktiva spelare - flickor och pojkar, damer och herrar - och cirka 300 ungdomsledare.
Geografisk hemmaort?
Solna
Vilket mål har laget med verksamheten?
Det stora målet är självklart att kliva upp några divisioner, men även att fostra spelare och slussa dom vidare upp i elitverksamheten runt om i landet. Vi vill dock poängtera att detta ska ske genom att vi ska gasa försiktigt så att inte vi får en dålig grund som faller om flera år och vi ska börja behöva börja om. Vi ska göra saker kvalitativt och inte gå för fort framåt om vi inte är mogna för det.
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Vi har haft ett par. Den senaste profilen är anfallaren Therese Simonsson som både spelat i juniorlandslag och representerar nu Linköping FC i Damallsvenskan. I början av 2000-talet fanns det en hel del spelare hade eller kom att spela i Damallsvenskan, bland andra Mia Jalkerud, Karin Sandbrink, Jessica Sundh, Emilia Appelqvist (Brodin), Sara Larsson (Fredriksson) och Matilda Rosqvist som är lagkapten i AIK idag. Sen fanns ju även ungerskan Anette Nagy som stack ut. Sen får vi ju inte glömma Stockholms Fotbollförbunds Emma Ringvall som var trygg mittback med Jessica Sundh.
Lagets största framgång?
Efter att Sundbybergs IK ramlade ur Damallsvenskan år 2000 lades laget ned. Sju av Sik:s spelare valde att gå till Vasalund, vilket blev ”Vasas” lyft. Under perioden 2003-2012 spelade laget i Norrettan, serien under Damallsvenskan. Det var nära att det blev avancemang två säsonger, men 2009 blev hårdsatsade Tyresö FF för svåra och året efter var Piteå IF det lag som placerade sig före i tabellen.
Mest minnesvärda match eller händelse?
Den mest minnesvärda kan nog vara Svenska Cupen-matchen mot Linköpings FC 2008. Vi tog ledningen med 2-0 och vid full tid var ställningen 2-2. I förlängningen tröt orken och Linköping kunde vinna med 5-2, en viss Kosovare Aslani gjorde det sista målet. Sedermera vann även LFC finalen med 1-0 mot Umeå IK. I vinnarlaget fanns spelare som Caroline Seger, Hedvig Lindahl, Jessica Landström, Josefine Öqvist med flera kända spelare.
Finns det något mer att berätta om laget?
i januari 2007 vann laget Stockholms FF:s stora inomhusturnering Nike Cup. Karin Sandbrink avgjorde, med sitt 2-1-mål, finalen mot Rågsveds IF med mindre än halvminuten kvar att spela.
Vi tackar sportchefen Elias Gergi och tidigare spelaren Jessica Sundh för svaren! Vi passar även på att önska laget lycka till under säsongen.
Följ laget: Dam 4 A eller via lagets Instagramkonto: vasalundsifdam eller hemsidan
Foto: Ingressbilden kommer från Vasalund. Laget 2009 är från ett privatarkiv.
Publicerad 210611
Under rubriken "Laget bakom namnet" hittar vi idag Stocksunds IF. Läs om laget som bildades efter knattefotbollsskolan av en drivande mamma och där endast en spelare har lämnat laget på tio år!
När bildades laget?
Föreningen är en "kvartersklubb" och grundades 1935. Grundstommen i Stocksunds IF bildades 2010 då med drygt 10 tjejer födda 2003 från Stocksund.
Hur ser klubbmärket ut?
I klubbemblemet syns en siluett av kända byggnader i Stocksund där Cedergrenska tornet är mest framträdande.
Hur bildades laget?
Laget bildades av en driven mamma efter en del flickor hade gått i föreningen knatteskola.
Geografisk hemmaort?
Vi har vår bas i Stocksund och håller till på Stockhagens IP.
Vilket mål har laget med verksamheten?
Målet är att så många som möjligt ska spela så länge som möjligt. Vi har varit ett tydligt breddlag och efterhand har flera lag i omgivning lagt ned sin verksamhet och vi möjligheten att få ta emot en handfull s spelare per år.
Idag är vi 28 spelare i truppen som består av tjejer födda 2002-2004 boendes i Stocksund, Djursholm, Danderyd, Täby och Stockholm city.
Vi har under åren spelat i Sanktan som flicklag och de senaste två åren som damjuniorer. Inför säsongen 2021 beslöt vi att bilda Stocksunds IF inför ett första år i traditionellt seriespel. Det är första gången Stocksunds IF har ett damlag. En hemlighet till att laget bestått är nog kontinuitet i lagledning med samma lagledare i 10 år.
Lagets största framgång?
Vi har tre gånger spelat i Gothia med bland annat A-slutspel som resultat.
Finns det något mer att berätta om laget?
Laget har en fantastisk sammanhållning och under alla år är det bara en spelare som lämnat för spel i annan klubb.
Vi tackar coachen Henrik Carlbark för svaren! Vi passar även på att önska laget lycka till när säsongen sätter i gång.
Följ laget: Dam 5 A
Publicerad 210528
Under rubriken "Laget bakom namnet" hittar vi idag Boo SK. Läs om laget där trädgårdsmästaren och eldsjälen Anders Roonegård var en av grundarna och att en landslagsmålvakt dök upp på en träning.
När bildades laget?
Klubben bildades den 27 oktober 1957. Knappt två år senare, närmare bestäm den 28 juni 1959 invigdes Boovallen.
Varför bildades laget?
Klubben bildades för att främja idrotts- och friluftsliv.
Hur bildades laget?
Boo SK bildades bland andra av Anders Roonegård som föddes 1913 och somnade in 2012. Anders var trädgårdsmästare och trädgårdsanläggare med ett starkt engagemang i ungdomsidrotten. Var det någon idrott som ungdomarna i klubben ville pröva ställde eldsjälen upp och startade upp en verksamhet för den sporten. En förening är ju i ett ständigt behov av pengar och även här var det Anders som stod i Orminge centrum och sålde lotter för att klubben skulle överleva. Ytterligare personer som var med och grundade Boo SK var Gunnar Sjöberg, Lennart Zetterström, Per-Olof Gonelius och Ivar Häggbom.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Ortnamnet blev ett naturligt val när klubben bildades. Det var föreningens första kassören, Gunnar Sjöberg, som tog fram klubbmärket.
Geografisk hemmaort?
Björknäs i Nacka.
Vilket mål har laget med verksamheten?
Det är att ha roligt på fotbollsplan.
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Nej
Lagets största framgång?
Laget kom på andra plats i H 5 M 1995 som räckte för avancemang till ”fyran”.
Mest minnesvärda match eller händelse?
På 70-talet hade vi besök av landslagsmålvakten Ronnie Hellström som lärde upp våra burväktare.
Finns det något mer att berätta om föreningen?
Boo FF bildades 1982 efter att en del Boo SK tillsammans med Boo IF, startade den nya klubben. Hösten 1988 bytte föreningen namn till Boo SK/AIF Nacka Orminge efter en sammanslagning med AIF Nacka/Orminge. Hösten efter togs det ursprungliga namnet åter.
Ett drygt decennium senare var det dags för ett nytt namnbyte, nu till Boo SK/Boo FF efter en sammanslagning med Boo FF efter säsongen 2001. Sammanslagningen upplöstes efter den följande säsongen. Damlaget hette Boo SK/Orminge Panthers säsongen 2003. När säsongen var till ända 2005 bytte damernas lag namn till Nacka DFK.
Vi tackar ordföranden och lagledaren Kennet Halvarsson för svaren! Vi passar även på att önska laget lycka när säsongen sätter igång.
Följ laget under säsongen: H 7 F
Publicerad 210514
Under rubriken "Laget bakom namnet" hittar vi idag Preben BoIS. Läs om laget som är döpta efter den danska dekadenta fotbollsstjärnan Preben Elkjaer och som är mer känt på andra sidan sundet än i sin hemstad.
När bildades laget?
Laget bildades 2009 i en hyrbil på väg tillbaka från Göteborg av fem Blåvitt-supportrar efter ha fått se Blåvitt slå Bajen med 1-0.
Varför bildades laget?
Av två saker! Kärleken till sporten och nätverkande. Vi som grundade föreningen var alla nyinflyttade från landsbygden och såg chansen att spela fotboll igen, samtidigt som vi både kunde hjälpa oss själva och andra att skapa nya kontakter via laget. Det var värdefullt för oss ”bönder”.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Vi bestämde oss att hylla Preben Elkjaer Larsen efter ha sett en dokumentär ”Og det var Danmark” som handlade om de rödvitas resa i VM-86. Vi blev genast tagna av Elkjaer och dennes dekadenta leverne både på och utanför planen. Alltid nära till puben, alltid nära till skrattet, alltid nära ett hattrick. Klubbmärket gjordes av en än idag okänd person. Inga royalties har utkrävts så där av inget namn med adress att skicka betalningarna till. Men för vår del skulle emblemet innehålla den danska flaggan och kännas anrikt.
Geografisk hemmaort?
Ingenstans. Vi har alltid varit skrivna både på Södermalm och Vasastan, men har nästan alltid blivit utputtade längst ut på linjerna vid serieindelning. Idag spelar vi våra hemmamatcher på Hägerstensåsens BP.
Vilket mål har laget med verksamheten?
Att fortsätta kunna bedriva en verksamhet som vittnar om artighet, vänlighet och vinnarmentalitet. Så länge vi gör det kommer gruppen tycka att det är kul att dyka upp. Vi borde idag kunna titulera oss som ett klassiskt division 5-lag (även om vi åkte ur förra året) och där någonstans ligger målsättningen.
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Flera! Karl Rydholm - Smålandsstenars Beckham, Alieu Jagne (tidigare GIF Sundsvall), Per Fahlman - ungdomsproffs i Coventry, Andreas Toll - ”Tollan på räcket” känd Blåvitt-supporter, Patrik Brenning - Sportbladet, Fredrik Jönsson - Sportbladet, Oskar Månsson, sportjournalist.
Lagets största framgång?
Att vi fick hem samtliga tillbaka till Sverige efter träningslägret i Danmark 2015. FC Köpenhamn hörde av sig och löste VIP på en av Köpenhamns hetaste nattklubbar, samt biljetter till söndagens seriematch på Parken. Annars, seriesegern i div. 6 för väldigt många år sedan.
Mest minnesvärda match eller händelse?
När Preben Elkjaer överraskade hela laget med att komma och hälsa på oss under träningslägret i Danmark. En riktigt go gubbe som älskade vårt upptåg i Sverige.
Finns det något mer att berätta om laget?
Absolut! Vi är jäkligt stora i Danmark. Vi var med i ett inslag i ”Her er ditt liv” med Elkjaer i Danmark framför miljonpublik. Vi har haft både Bold.dk och Ekstrabladet på Hägerstensåsens för djupgående reportage med webb-tv och online. Under träningslägret i Danmark körde Ekstrabladet ett mittuppslag med Preben BoIS. Detta är alltså Danmarks största kvällstidning. Elkjaer har också tweetat om oss flera gånger. Tämligen okända utanför Stockholm, någorlunda kända i Stockholm, gigantiska i Danmark.
Vi är laget om man gillar möta tävlingsfokuserade på planen och glada rackare utanför. Och fadöl så klart.
Vi tackar ordförande Martin Karlsson för svaren! Vi passar även på att önska laget lycka när säsongen sätter igång.
Följ laget under säsongen: H 6 F
Följ laget även här:
Instagram: prebenbois
Publicerad 210507
Den första maj för hundra år sedan bildades Tungelsta IF. Det uppmärksammar vi genom att presentera ett "Laget bakom namnet"-special. Läs om klubben som "Nackas" pappa grundade, beslutade att inte möta Västerhaninge IF och hade sparkstötting på programmet!
När bildades föreningen?
1 maj 1921
Varför bildades föreningen?
Under efterkrigstiden blev idrottsrörelsen en stark kraft att samlas runt och många idrottsföreningar bildades. I Tungelsta samlades ett gäng invånare från bygden på Café Hörnan som låg uppe på en kulle med utsikt över åkern där traktens ungdomar spelade boll. Än idag är ”åkern” vår idrottplats - renoverad lagom till 100-årsjubiléet.
Hur fick föreningen sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Ortnamnet blev ett naturligt val när klubben bildades. Eftersom fotboll var huvudidrotten från början föreställer klubbmärket dåtidens läderboll (även om många gissar på basketboll). Flera klubbar som bildades under denna period har samma boll i sitt klubbmärke.
Geografisk hemmaort?
Tungelsta, Haninge kommun
Vilket mål har laget med verksamheten?
Vi är en breddförening som bedriver och utvecklar vår verksamhet med fokus på att ha roligt, utvecklas och prestera tillsammans. Vårt övergripande mål är att erbjuda medlemmarna en meningsfull fritidssysselsättning inom de idrotter som vi bedriver.
Har föreningen eller har föreningen haft några kända profiler?
Josef Skoglund, pappa till Nacka Skoglund, var en av pionjärerna som var med och bildade klubben.
Ett par sommarveckor på 50-talet var den legendariska fotbollsmålvakten Svenne-Berka Bergkvist tränare för herrlaget.
Fredrik Claesson, numera ishockeyproffs i Tampa Bay, spelade som knatte fotboll i föreningen.
Anne Ahlgren, världsmästare i Modern femkamp på 80-talet, spelade fotboll i klubben.
Mest minnesvärda match eller händelse?
Det bör vara något av alla de lokalderbyn som spelats mot Västerhaninge IF, bara ett par kilometer bort. Västerhaninge IF bildades några år efter Tungelsta och det har funnits en rivalitet mellan klubbarna från början. 1933 tog styrelsen till och med beslut om att ”ej spela matcher mot Västerhaninge IF”. Men idag har vi ett betydligt bättre samarbete och våra respektive styrelser samarbetar kontinuerlig i olika frågor.
Finns det något mer att berätta om föreningen?
Vi har haft verksamhet i en mängd olika idrotter under våra 100 år – några exempel är sparkstötting, armbrytning, fri idrott, pingis, ishockey, bandy med flera. Idag är våra två största idrotter fotboll och innebandy, men vi har också ett damlag i handboll samt en populär barngymnastikverksamhet.
Vi tackar Tungelsta IF:s styrelse för svaren och önskar föreningen ett stort GRATTIS på 100-årsdagen!
Följ föreningens representationslag: H 5 S
Eller följ klubben via:
Instagram: tungelsta_if
Publicerad 210430
Vi var lite sena på bollen när Örby IS fyllde 100 år den 1 april, men här kommer som utlovat en "Laget bakom namnet"-specialartikel. Föreningen fick skjuta upp sitt hundraårsfirande på grund av pandemin. Men istället för en fest kommer klubben att uppmärksamma jubiléet med att alla lag kommer ha en matchtröja med nummer 100.
När bildades föreningen?
Örby IS bildades 1 april 1921 i Aspöparken.
Varför bildades föreningen?
Några grabbar samlades efter avslutad bollsparkning på en bergsknalle i Aspöparken och där såg Örby IS dagens ljus.
Hur fick föreningen sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Det hade funnits en förening som lystrade till namnet Örby IF och som bildats 1903, men som hade försvunnit när ÖIS startade. De första åren hade ÖIS vita tröjor och svarta byxor, men när det blev nuvarande rött/blått var troligen efter några år. Sin första hemmaplan fick vi 1925 då sandplanen vid Örbyskolan var färdig. Under de första 100 åren har flickor och pojkar i idrottssällskapets regi haft möjlighet att utöva fotboll, innebandy, ishockey, orientering, friidrott, handboll, bordtennis, schack, bandy, cykel och längdskidåkning.
Geografisk hemmaort?
Upptagningsområdet är främst Örby och Liseberg.
Har föreningen eller har föreningen haft några kända profiler?
Några av de största idrottarna som varit aktiva i föreningen är Göran Claesson, världsmästare på skridsko 1973 samt OS-brons i Sapporo OS 1972 och Henrik Tallinder, landslagsspelare och NHL-lirare i ishockey och världsmästare 2013.
Föreningens största framgång?
Vinsten i Lilla DM 1953 efter finalvinst med 6–2 mot Högalid tillhör de största framgångarna.
Mest minnesvärda match eller händelse?
När invigningen av Älvsjö Nya Idrottsplats ägde rum i maj 1936 spelades första matchen mellan Örby IS och Älvsjö AIK och med Örby som segrade med 5–0. (se artikeln bild).
Finns det något mer att berätta om föreningen?
Sören”Snuffe” Åkeby var tränare i Örby IS 1982, hans första klubb som seniortränare. Senare blev Sören Åkeby tillsammans med Zoran Lukic tränare i Djurgården där det bland annat blev 2 SM-guld och 1 cuptitel. Micke Rönnberg från Älvsjö spelade i Hammarby fram till 1982 då han värvades till Malmö FF. Klubbarna kunde inte komma överens så det skulle bli ett ettårsfall, men då skrev Bajenliraren på för Örby så då blev det fritt fram för Malmö, som ersatte vår klubb med 10 000:- som tack för hjälpen.
Vi tackar kassören Per Jonsson för svaren och gratulerar föreningen i efterskott på hundraårsdagen!
Följ föreningens representationslag under 2021: H 5 S
Eller följ klubben via:
Instagram: orbyisofficiell
Publicerad 210415
I dag är det dags för en "Laget bakom namnet"-special. En av Stockholmsfotbollens unika kultföreningar fyller 40 år. Det unika är att damlaget i princip aldrig tar mer än tre poäng under en säsong, men ändå, år efter år kommer till start för ytterligare en säsong i damernas lägsta serie. Läs om jubilaren där kärleken till fotbollen måste vara som störst!
När bildades laget?
Den 2 december 1980
Varför bildades laget?
En av grundarna hade drömt om ett fotbollslag med extremt fula tröjor - randiga i brunt och pistagegrönt! När hon berättade detta för grundare nr 2 väcktes idén om att bilda ett fotbollslag - med just såna tröjor.
Hur bildades laget?
Dessa två tjejer - 18 år gamla - var fotbollsintresserade, men mest som åskådare. Den ena hade spelat lite fotboll i organiserad form, den andra inte. De insåg också att risken med att spela i en vanlig klubb var att hamna på bänken. I ett eget lag skulle de få spela. Nu pratade man ihop sig med de två närmsta vännerna - också de hammarbyare. Och en AIK:are som var klasskamrat med två av de andra. Och som varit målvakt under större delen av sin uppväxt. Dessa fem bildade sedan klubben.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
De där första fyra var - och är - hammarbyare och hade av andra hammarbyare börjat kallas för "träskisar". Alla fyra var nämligen korta, så korta att "det ser ut som om ni står i ett träsk med lera upp till knäna". Därför var det givet att ett lag med träskfärgade tröjor skulle heta BK Träsket.
Det gick väldigt trögt att bilda lag i början på 80-talet. Datorer användes inte utan det var hålkort och skrivmaskiner. Så för att kunna vara med fick vi ta över en skolkamrats lags namn, FC SL-80, men vi bytte så snabbt det gick till BK Träsket. Artikel i DN Lokalsporten
Geografisk hemmaort?
Södermalm med utgångspunkt från Södra Latin där de fem gick och varifrån de flesta spelare värvades i början. Hemmaplan först Eriksdals BP, sen Tanto BP.
Vilket mål har laget med verksamheten?
Att ha en klubb där vilja och motivation är avgörande för om du ska få speltid eller ej. När det varit konkurrens om platserna har träningsnärvaro fällt avgörandet, snarare än skicklighet.
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Katarina Kuick, en av grundarna, är Augustprisvinnare (boken heter: Skriv om och om igen). Ministern Ylva Johansson spelade några säsonger. Den mest namnkunniga fotbollsmässigt är annars Ann Rundqvist som några år innan Träsket-karriären spelade allsvenskan för Hammarby IF. I herrlaget har journalisten på TV4 Jens Tolgraven spelat. En annan skribent bland träskspelarna är Magnus Hagström. Han är en av dem som gör Bajensupportrarnas matchprogram, har skrivit ett antal fotbollsrelaterade böcker och förekommit i lite andra sportsammanhang. Bland annat en artikel om BK Träskets damlag!
Lagets största framgång?
Att ha överlevt i 40 år! Att vissa från startåret faktiskt dyker upp på plan än i dag! Föreningen har även varit den schysstaste!
Mest minnesvärda match eller händelse?
1988 slutade vi serien med målskillnaden 1-99. Skyttedrottningen Nette Bygren firades stort med en artikel i Stockholm Sporten.
Det kan ha varit samma år som vi var så trötta på att förlora att vi anordnade en Trött-på-att-förlora-turnering, till vilken vi bjöd in de övriga jumbolagen i de fyra div. 5-serier som fanns det året. Vi köpte en STOR buckla till vinnarna, en nästan lika stor till de som kom sist, en lagom stor till tvåan och en pytteliten till trean. Gissa om BK Träsket kom trea ...
Finns det något mer att berätta om laget?
Vi är det FÖRSTA kompisgänget som startade från scratch med damlag och först senare gick vidare med ett herrlag Artikel i SVD maj -83 bild till artikel. Ja, det hade funnits två rena damklubbar tidigare, men Tippornas BK hade tidningen Vi Tippa som initiativtagare och sponsor och Norsborgs FF var en utbrytarklubb från en annan Norsborgsförening. På det sättet är vi unika. Förutom det där att vi fortfarande finns kvar. Dock inte herrlaget som la skorna på hyllan efter säsongen 2019.
Övrigt kuriosa
- En av spelarna i damlaget har en träsk-tatuering på armen
- Herrlaget åkte på turnering i Österrike efter första säsongen -83 (kom sist men roligt var det)
- Under 80-talet och början av 90-talet genomförde vi träningsläger på Barnens Ö, fotbollsträningen blandades med andra aktiviteter t.ex. egenproducerad melodifestival (stor succé)
- BK Träsket nämns i Beckfilmen "Ditt eget blod"
Vi hade tänkt att fira 40 år stort och mycket men det kom en pandemi i vägen – vi tar nya tag nästa år och kan (förhoppningsvis) fira 40+1 år.
Vi tackar grundarna Helena Rydh Norin och Katarina Kuick för svaren. Vi passar även på att gratulera 40-åringen och önska föreningen lycka till i framtiden.
Följ klubben:
Instagram: bktrasket
Artikeln publicerad 201202
Idag är det dags för ytterligare en "Laget bakom namnet"-special. Egentligen hyllar vi Bromstens IK två månader försent, då föreningen bildades den 1 augusti 1910. Men i Fogis står det att klubben grundades den 1 oktober för 110 år sedan. En så anrik förening vill vi fira även om det är lite sent. Läs om klubben som hade ett damlag redan 1914, under ett decennium inledde säsongen med en match mot AIK och snart är en diplomerad förening.
När bildades Klubben?
Bromstens Idrottsklubb bildades år 1910 och funnits i hjärtat av Bromsten under 110 år. Redan år 1905 startade Bromstens Amatörklubb men den upplöstes år 1909.
Varför bildades Klubben?
Ägarna till Bromstens gård började år 1899 sälja åkermark för husbebyggelse varför många boende i staden (Stockholm) köpte mark och byggde ett hus till familjen i Bromsten.
Ungdomarna ville fortsätta med idrotter de haft i staden. Hjalmar Lagerqvist som flyttat till Bromsten tog då tillsammans med 25 ungdomar och bildade Bromstens Idrottsklubb den 1 augusti 1910. Vid det första styrelsemötet beslutades att medlemsavgiften skulle vara Kr: 10:-/år.
Hur fick föreningen sitt klubbmärke?
Klubbmärket liknar Fredrikhofs IF:s bildad 1901 3/10, en klubb i staden där Hjalmar också var medlem men de har en kungakrona högst upp vilket inte BIK:s klubbmärke har.
Geografisk hemort?
Geografiskt kan vi berätta att Bromsten ligger i Spånga församling i Stockholm och hit har under klubbens 110 år kommit tävlande barn, ungdomar och vuxna från hela Sverige.
En naturgräsplan fanns redan 1910. På Tvätt-Anders äng vid Spångaån skänktes marken för att iordningställa en naturgräsplan med löparbana runt om. Det är början till det som fortfarande är dagens Bromstens Idrottsplats.
Klubben var en fotbolls- och allidrottsklubb. De första tävlingarna i friidrott hölls på idrottsplatsen söndag den 4 juli och i fotboll den 11 juli 1911. Här kan nämnas att flickor spelade fotboll 1914 med en match mot Solna IF kan vi läsa i ett protokoll.
Problemet med ån var att den svämmade över vår som höst så en grusplan anlades lite längre upp mot Stockholmsvägen (idag Duvbovägen) vilken användes till år 2014 då den fick konstgräs.
Under 1930-40-talet spelades på naturgräsplanen alltid vårens första fotbollsmatch mellan B.I.K och A.I.K som åkte hit från Solna. Buss nr. 3 från Solna och tåget från staden till Bromstens järnvägsstation fyllde idrottsplatsen med mycket stor publik. A-laget har under åren haft många bra spelare speciellt på 1930-40-talet men det minskade i och med kriget då pojkarna fick göra militärtjänst.
Intresset för fotbollen avtog på 1950-60-talet men med nybyggnationen i Bromsten på 1970-talet började åter medlemsantalet i klubben öka.
På 1990-talet var det åter full fart på fotbollspelandet i klubben med bra A-lagsspelare och laget gick upp i div. 3 mycket tack vare målvakten Magnus Hultèn men även spelare som Glenn Myrthil, Putte Ramberg och alla spelare i laget som hade kämparglädje och stort kamratskap.
I Bromsten har de flesta boende haft något med klubbens verksamhet att känna dragningskraft till. Föräldrar har varit mycket aktiva med att klippa gräset, måla staket runt planen, fixa enkla sittbänkar, kaffe vid tävlingar m.m.
Klubbhuset byggdes år 1945 ideellt av föräldrar, ledare, tränare m.fl. Klubbhuset har varit och är viktig för klubben som här kunnat hålla utbildningar, kurser m.m. Före 1945 fanns bara två enkla bodar vid naturgräsplan där spelare fick byta om inför matcher. Så klubbhuset var efterlängtat.
Har föreningen eller har föreningen haft några kända profiler?
Klubbens senaste tillskott till elitfotbollen är Bilal Hussein (AIK) samt Oscar Pettersson (Djurgården) som båda är födda år 2000.
På 1970-90- talet hade Klubben många bra spelare. Målvakten Magnus Hultén, Putte Ramberg (Hammarby), Kalle Flygar (Djurgården), men även spelarna Glenn Myrthil (Djurgården) samt Christer Youseff (Djurgården).
Finns det något mer att berätta om föreningen?
När B.I.K 1910 startade framgår det av äldre protokoll att varje pojke eller flicka hade 3-4 olika sporter de tävlade i, både krävande samt sporter av enklare slag. Det var både sommar och vintersporter. Vi har noterat att det fanns ett 25-tal olika sporter där många idag är helt bortglömda.
På 40-50-talet lämnade många allmänidrottare, BIK och gick över till klubbar i staden som hade bättre resurser och lokaler för träning.
Klubbens stora framgång år 2014
I början på 2000-talet önskade BIK att få idrottsplatsen moderniserad för den var i mycket dåligt skick och omklädningslängan mycket sliten. Där mötte tyvärr klubben motstånd för man tänkte här bygga 89 radhus fick klubben till svar.
Efter stora protester och många möten där vi betonade vikten av att inte lägga ner en hundraårig idrottsplats fick vi upprustning och konstgräsplan 2014 som blev en succé från första dagen. Idag fylls planen från tidig morgon till sen kväll av skolor, tränande lag och tävlingar samt inte att förglömma spontanspelare. Planen kan användas nästan hela året då planen plogas vintertid.
BIK satsade 2014 stort på att fler barn och ungdomar skulle komma med och spela fotboll. Det har givit resultat! Idag 2020 har klubben både ett dam- samt herrlag som båda spelar i div. 5, vilket klubben är mycket stolt över. Klubben har även 20 fotbollslag med flickor och pojkar i olika åldrar. I årets Fotbollsskola har 80 barn både flickor och pojkar med mycket spring i benen börjat.
Mer om klubben
Klubben har en Kamratförening "L.G." som bildades år 1929 och har firat 90 år. Det var äldre spelare som startade föreningen och fortfarande ger ekonomiskt stöd till klubben vid behov.
Klubbens ordförande Claes Kuntze har lagt ner mycket arbete för att BIK snart ska bli en Diplomerad Förening vilket vi alla ser fram mot.
När BIK firade 100 år utgavs en jubileumsbok med fotografier och historik. Klubben skulle i år firat 110 år men tyvärr satte coronaviruset stopp, så vi tänker i stället fira nästa år när vi blir 111 år.
Vi tackar Claes Kuntze, ordförande och Anita Pettersson, klubbhistoriker för svaren! Vi passar även på att gratulera 110-åringen och önska föreningen lycka till i framtiden.
*Bilden i ingressen visar Bromstens damlag vid en match mot Solna I.F. 1914.
Följ klubben:
Facebook: Bromstens IK
Instagram: bromstensik
Hemsida: https://www.laget.se/bik
Artikeln publicerad: 201002
Under rubriken "Laget bakom namnet" hittar vi idag Norsborg FC. Läs om laget som efter en dramatisk seriefinal vann "sjuan" redan under premiäråret. Klubben strävar i år mot div. 5 och ligger med i toppen i H 6 F.
När bildades laget?
Sent 2018, första året i seriesystemet 2019.
Varför bildades laget?
Efterfrågan var stor från fotbollskillarna i området, speciellt bland 90-talisterna.
Hur bildades laget?
Genom tre kompisar som har fotbollen och området nära hjärtat.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Laget fick sitt första namn Gamla Norsborg FC genom anknytning till det gamla området i Norsborg. Vid Mälaren och vattenverket fanns en fotbollsplan som var känd som "Vallen" där vi spelade spontanfotboll på somrarna. Inför 2020 har vi nu bytt namn till Norsborg FC.
Loggan symboliserar borgen som står stadigt upp på högsta bergstoppen i Norsborg.
Geografisk hemmaort?
Norsborg, hemmaplan Kärsby IP.
Vilket mål har laget med verksamheten?
Att alla i området ska känna att det här är deras lag!
Lagets största framgång?
Det är helt klart seriesegern direkt under vårt första spelår samt att vi nådde åttondelsfinal i Stockholm Cup i år. Vi slog ut div. 4-lagen FC Iliria, Hallonbergen IF och FC Djursholm. Sen åkte vi snöpligt ut mot Rinkeby United i åttondelen efter straffar 10-11.
Mest minnesvärda match eller händelse?
Seriefinalen i sista matchen säsongen 2019 då vi mötte Suryoye Botkyrka på bortaplan. Båda lagen hade samma poäng men vi hade bättre målskillnad. De ledde med 3-0 i paus, men vi kom ut som ett nytt lag i andra halvlek och kvitterar till 3-3 med fem minuter kvar att spela och vinner serien!
Vi tackar Gabriel Shamoun, grundare av och ordförande i Norsborg FC, för svaren! Vi passar även på att önska laget lycka till under resten av säsongen.
Följ laget under säsongen: H 6 F
Här hittar du övriga lag som har presenterats!
Följ laget:
Instagram: norsborgfc
Hemsida: https://norsborgfc.se/
Artikeln publicerad: 200925
På söndag fyller Runby IF 50 år! Det firar vi genom att publicera en "Laget bakom namnet"-special. Läs om korplaget Korparna från Upplands Väsby som utvecklades till föreningen Runby IF. Klubben bedriver sin verksamhet på en 9 mot 9-plan, men behöver en större för att kunna fortsätta växa.
När bildades föreningen?
Den 20 september 1970.
Varför bildades föreningen?
Ett gäng yngre män ville spela fotboll.
Hur fick föreningen sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Föreningen har fått sitt namn från den delen av Upplands Väsby som föreningen tillhör.
Geografisk hemmaort?
Runby i Upplands Väsby
Vilket mål har föreningen med verksamheten?
Att få många att spela fotboll.
Har föreningen eller har föreningen haft några kända profiler?
Jesper "Beppe" Öberg, känd för sitt stora engagemang i Upplands Väsby.
Föreningen största framgång?
Den pågår nu, föreningen växer så att det knakar. Vi skulle behöva en 11 mot 11-plan så att vi skulle kunna utvecklas mer. (I dagsläget har vi bara en 9 mot 9-plan).
Mest minnesvärda match eller händelse?
Vi har spelat många fina matcher. Jag vill inte framhäva någon före den andra. Att Runby IF fyller 50 år är en stor händelse för oss. Tyvärr så får/kan vi inte ha något evenemang kring det i år på grund av den rådande situationen i världen.
Finns det något mer att berätta om föreningen?
DET BÖRJADE EN GÅNG...
Under andra halvan på sextiotalet var vi några grabbar mellan 20 och 30 år som brukade samlas under söndagseftermiddagarna för att spela lite fotboll uppe på Bergaplan i Runby. En del var spelare som inte hade platsat i Väsby IK, några andra hade inga ambitioner alls. Bland en del väcktes tanken på att vi skulle bilda ett lag och spela i Korpen. Korpverksamheten hade inte så många lag inblandade på den här tiden. Optimus och Metallverken kände vi till.
Under vintern 1967/68 var vi samtidigt några som hade varit med på sommaren, intresserade av att starta ett lag i korphockey. Sagt och gjort. Korparna var födda. Rödsvarta tröjor inköptes.
Från början hade vi en träningstid på Optimusvallens rinkbana på söndagar mellan kl. 10 och 11. Om vi visste att det var snö på gång blev det rundringning för att åka ned en timme tidigare och skotta medan vaktmästaren satt inne i bastun och drack cognac. - Efter två vintrar kunde vi inte längre få någon egen tid, då kommunen inte hade råd med en vaktmästare på plats(?). Det gick alltså inte att få låna skrapor och göra jobbet själva längre. När det var blankis på Oxundasjön var vi ett gäng som åkte dit och spelade hockey-bockey. I värsta fall fick vi skotta lite pudersnö för att markera en bana.
Till sommaren väcktes tanken på korpfotboll igen. Vi hade ju betalt in en årsavgift, så varför inte fixa mängdrabatt? Nya rödsvarta tröjor inköptes av de spelare som deltog. Vi fick starta i grupp tre. Det gick så bra att vi gick upp i tvåan direkt efter första året. Vi vann dessutom cupen detta år.
Hursomhelst var vi många som var i den åldern att man måste göra lumpen. Det gjorde att nya grabbar fick plockas in. Vartefter vi muckade, ville vi vara med och spela igen. Eftersom ingen ville sluta blev vi för "många". Man fick inte ha avbytare på den tiden. Det hade ju gått ganska bra i fortsättningen i Korpen också, varför målet skulle sättas högre. Varför då inte starta ett "riktigt" lag i Stockholms FF:s seriesystem. Kaj Nordström var den som sonderade terrängen med Stockholms Fotbollförbund.
Söndagen den 20 september 1970 samlades vi hemma i bröderna Lundvalls källare på Besvärsvägen 5, för att bilda RUNBY IDROTTSFÖRENING (RIF).
Valet av namn berodde på:
- a) det hela hade börjat i Runby
- b) för att cirka hälften av lagets medlemmar bodde där
- c) det fanns ingen förening i denna kommundel med fotboll på repertoaren
- d) sist men inte minst – vi ville verka seriösa, och trodde att det skulle gå lättare att få kommunalbidrag om vi hade ett kommundelsnamn
För att kunna komma in i de kommunala korridorerna hade vi bett bröderna Bengt och Ulf Lundvalls pappa Sune Lundvall att bli vår förste ordförande. Sune satt med i någon kommun-nämnd på den tiden. Till vice ordförande valdes Åke Lundin, till sekreterare Kaj och Mats Kilander till kassör. Harry Pettersson fick bli materialförvaltare. Övriga medlemmar som var med från början var Sune Carlsson, Stefan Carlsson, Jan Hedlund, Leif Rinaldo, Erik Finnman och Rolf Eriksson. Säkert har jag glömt någon, då jag inte har haft protokollet tillgängligt.
Då vi hade beslutat oss för sent på hösten att bilda lag för Stockholms seriesystem, fick vi inte vara med i seriespelet förrän 1972. Därför "harvade" vi ett år till i Korpen. Under vårvintern 1972 satte hårdträningen in. Berga skulle bli vår hemmaplan, fastän den hade för små mått. Upplands Väsby kommun fick dispens (?) till att använda den. Några nya lag i kommunen (såsom RIF) skulle inte förvänta sig att få ta del av de gräsplaner som fanns. Det var nu också så "lyckligt" att gymnastiksalar bokades hos skolförvaltningen och fotbollsplaner hos fritidsförvaltningen. Ingen skall väl tro att det gick att få omklädningsrum när vi fick vara på fotbollsplan. Den gymnastiksal vi fick ha vår inomhusträning i var i Runby småskolas på fredagskvällar. (Efter åren blev det bättre då man kunde se att vi var seriösa).
Nu skulle klubbfärger också väljas. Det röda i Korparnas tröjor skulle vara kvar. I ropet bland Europas lag var nu holländska Ajax med Johan Cruyff i spetsen. Deras tröjor var rödvita. Några av oss var dessutom Manchester United- eller Liverpoolfans. Deras färger var också rödvita. De första dräkterna vi köpte var polkagrisrandiga tröjor (bred vit och smal röd rand), röda byxor och röda strumpor med smal vit rand.
Premiärmatch blev i klass 4 H mot Tanto IF på bortaplan vid Blackeberg. Det kändes som en stor lycka att få springa in på plan med glänsande nya tröjor och en stor förväntan på hur resultatet skulle bli. Stockholms stad hade det tydligen inte heller så förspänt för sina mindre lag. Målen saknade nämligen nät. Det var nog tur för oss. En boll som seglade misstänkt nära krysset sprang Roffe (vår målvakt) och hämtade till inspark och därtill dömde domaren. Vi var också lite skärrade av att motståndarna hade publik. Tio personer stod där på sidan och lät som ett mini-Black Army. Slutresultatet av matchen blev 1-1. Nu var vi på G!.
Vi tackar Pasi Luiro för svaren! Vi passar även på att gratulera 50-åringen och önska föreningen lycka till i framtiden.
Följ föreningen:
Facebook: Runby IF
Hemsida: https://www.svenskalag.se/runbyif
Artikeln publicerad 200918
Föreningen har en längre tid haft en dröm om att starta ett damlag. Genom eldsjälen Melissa Besara har drömmen kunnat uppfyllas. Läs om laget som bland annat består av flera landslagsspelare och en känd rappare samt siktar på att gå upp i "fyran".
När bildades laget?
IFK Tumbas nuvarande damlag bildades i december 2019.
Varför bildades laget?
Laget bildades eftersom det alltid funnits hopp och en dröm om att ha ett eget damlag inom klubben. Både för våra yngre kvinnliga spelare som spelat inom klubben från ung ålder samt föreningens flicklag. Klubben tänker på jämställdhet och jobbar enormt för att kunna bidra. Då är det en självklarhet för oss att ha ett damlag utöver herrlaget.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Eftersom huvuddelen av spelarna har sitt ursprung i Tumba Fotboll var det naturligt, att vår tillhörighet och klubbnamn blev IFK Tumba Fotbollsklubb. Det traditionella klubbmärket är projicerat in i vår favorit - fotbollen.
Geografisk hemmaort?
Främst i Tumba, men vi har även många spelare från norra Botkyrka.
Vilket mål har laget med sin verksamhet?
Laget har som målsättning att hamna på första plats och gå upp i div. 4. Därefter ska vi jobba för att utveckla dam verksamheten inom klubben med ett juniorlag och eventuellt ett B-lag.
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Laget har flertal kända profiler, allt ifrån landslagsspelare till lokala profiler. Vi har tre som har spelat på landslagsnivå, Dille och Emelie som spelat i Azerbadjans landslag och Helen som spelat i Nigerias landslag. Vi har även Rawda som är en känd rappare.
Lagets största framgång?
Det har varit truppen som har bildats. Vi gick ifrån en grund med endast juniorer i starten, till att nu kunnat bygga en fantastisk grupp med elitspelare och våra egna juniorer trots att vi spelar i div.5.
Mest minnesvärda match eller händelse?
Den på grund av corona-pandemin uppskjutna premiärmatchen mot Grödinge SK den 16 augusti! Ett lokalderby som slutade med 4-0 vinst till oss.
Finns det något mer att berätta om laget?
Vi jobbar väldigt mycket med vår trupp och har lyckats kunna bli som en liten familj. Vi gör enormt mycket för varandra utanför planen som på planen vilket leder till att vårt samarbete fungerar otroligt bra. Vi ser fram emot att se hur div.5 slutar och är enormt redo för nästa säsong.
Vi tackar Melissa Besara och Lars Sjöberg för svaren! Vi passar även på att önska laget lycka till under säsongen.
Följ laget under säsongen: Dam 5 C
Följ laget på Instagram: @ifktumbadamer
Läs mer om uppstarten av IFK Tumbas FK:s damlag
Artikeln publicerad 200911
Under rubriken "Laget bakom namnet" hittar vi idag Råsunda FC. Läs om laget som bara består av spelare som håller på AIK – nästan, åker till Ukraina för att lira och har vunnit mot AIK:s damlag.
När bildades laget?
Vi hade ett första möte i Black Armys tidigare medlemslokal i Solna senhösten 2005 och bildades strax därpå, i november samma år.
Varför bildades laget?
För att det skulle vara kul att spela ihop med andra AIK:are och tidigt fanns en dröm om att klättra högt upp i seriesystemet. Det har väl egentligen bara gått sådär med det senare under våra 15 år.
Hur bildades laget?
Undertecknad satt i Black Armys styrelse några år tidigare och hade redan då tankar om att starta ett supporterlag för AIK:are, men det dröjde alltså till 2005 innan det blev av. Vi använde lite olika supporterkanaler för att hitta spelare, tror bestämt även att vi fick hjälp av AIK.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Alltså det första riktiga verksamhetsåret 2006 spelade vi i Korpen som FC Black Army och det gjorde vi av den enkla anledningen att vi inte hann anmäla ett lag i tid till det ordinarie seriesystemet. När vi sedan år 2007 gick in i division 8 tilläts vi inte heta FC Black Army och utan att fundera så värst mycket kom jag upp med Råsunda FC, för att hedra AIK:s historia och dåvarande arena. Och jo, det har hänt några gånger att föräldrar ringt för att fråga om de har plats i vår förening, då de trott att vi var Råsunda IS som vi då och då blandats ihop med.
Geografisk hemort?
Vi tränar och spelar på Skytteholms IP sedan 2008. Vi började med Korpen på någon grusplan långt bort i norrort år 2006, förmodligen i Hjulsta, och jag vill minnas att vi spelade första säsongen, 2007, på Huvudstafältet.
Vilket mål har laget med verksamheten?
Det har alltid varit att klättra i seriesystemet samt att knyta band mellan olika AIK:are.
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Förutom ordföranden? Haha... Den tidigare Sierra Leone-landslagsmannen och AIK-stjärnan Mohamed Bangura har kört några träningar med oss på sistone. Patric Jildefalk (2020 assisterande tränare i AIK) har gjort någon träning med oss, kanske även någon träningsmatch. Även Johan Svensson, då fystränare i AIK, gjorde en träning med oss. Kontakter har tagits med några tidigare AIK-spelare.
Lagets största framgång?
2014 gick vi upp till division 6 men åkte ur direkt och är nu, säsongen 2020, tillbaka i "sexan". Det får ses som våra största sportsliga framgångar.
Mest minnesvärda match eller händelse?
Det var speciellt att vinna division 8 direkt när vi gick in i seriesystemet, 2007. I lägre nivåer säger många att det bara är att jogga hem en serie men då skulle det vara lika lätt för de andra 8-9 lagen och då finns det ju plötsligt ingen logik med det påståendet. Då skulle alla lag vinna serier varje säsong och det går liksom inte.
Mest minnesvärda match för mig var när vi mötte AIK:s damer samma år som vi skulle börja i åttan, och de var klara för allsvenskan, det var alltså våren 2007. Vi vann med 6-0 men jag är övertygad om att damfotbollen gått framåt sedan dess.
En annan match, där jag stod tårögd efteråt, var när vi som division 7-lag slagit ut Sundbybergs IK, då i division 4, i Stockholm cup. Vi satte två av våra tre bonusstraffar och sedan hade vi visst pumpat bollarna så hårda det gick varför motståndarna var skitförbannade då de inte kunde ta i ordentligt vid skott för att det gjorde ont, haha.
Finns det något mer att berätta om laget?
Möjligtvis att vi fyra år i rad varit i Ukraina under juni månad för att spela i supporterturneringen Eurofanz. Den arrangeras av ukrainska supportrar där klubbar som Newcastle, Heerenveen och FC Köpenhamn funnits representerade, tillsammans med ett gäng från Östeuropa. Det är kul, dels att få visa upp AIK bland utländska supportrar men man träffar också många sköna människor. De lag som är med representerar oftast klubbar, men varje år även några olika landslag.
Det andra är att även om vi är ett AIK-supporterlag har vi då och då tagit in några spelare från andra orter, så länge de inte håller på något annat allsvenskt lag. Även om de inte är kvar i Råsunda FC i dag vet jag att några av dem sedan dess går på AIK:s matcher och om inte annat har åtminstone lite sympatier för laget. Det tycker jag är häftigt, det finns många sätt man kan bli "Gnagare" på – vi är ett av dem.
Vi tackar Joakim Hall, grundare av och ordförande i Råsunda FC, för svaren! Vi passar även på att önska laget lycka till under säsongen.
Följ laget under säsongen: H 6 A
Artikeln publicerad 200904
Under rubriken "Laget bakom namnet" presenterar vi idag Alvik FC. Klubbens premiärsäsong har blivit sönderryckt och försenad på grund av coronapandemin, men den 14 augusti fick laget äntligen genomföra den efterlängtade debutmatchen i H 7 C. I framtiden är föreningens mål att även starta upp dam- och ungdomslag.
När bildades laget?
2019 rent administrativt, men truppbygget och träningar rullade igång i januari 2020.
Varför bildades laget?
Vi är ett gäng barndomsvänner från Alvik som hade en gemensam nämnare, nämligen att alla hade en bred fotbollsbakgrund och hade spelat ihop sen barnsben i BP, men även i andra lag i vuxen ålder.
Vi insåg även att intresset för att bilda ett lag i hemområdet var stort när snacket gick i olika åldrar mellan vänner och syskon med flera. Vi fick snabbt ihop en grundstomme av spelare och sedan anslöt en efter en. Vi förstod ganska snabbt att vi behövde skapa ett reservlag redan första året på grund av det stora intresset.
Hur bildades laget?
Vi var fyra personer från början som var med och grundade föreningen där bröderna Amir och Fadi Chamsine var drivande tillsammans med vännerna Joakim Carpfelt och Stefan Portefaix. Kort därefter anslöt även en annan alvikare, Sebastian Liljedahl som även ingår i en tränarduo tillsammans med Amir.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Namnet diskuterades en del. Traneberg var ett alternativ eftersom området täcker en stor del av det vi räknar som Alvik, men vi enades ändå ganska snabbt om att det skulle bli Alvik då en del av oss bor utspridda i olika delar av området som räknas till namnet.
Tranan som är centrerad i klubbens emblem symboliserar fågelns koppling till området Traneberg, som utgör en stor del utav området Alvik. Även lagets hemmaställ har fått inspiration av tranans färger. Initiativet härleds av vänner utifrån områdena inom Alvik (Västerled) i Bromma.
Geografisk hemmaort?
Traneberg, Bromma
Vilket mål har laget med verksamheten?
Vår vision och vilja är att skapa en trygg och rolig gemenskap där alla oavsett kön, etnicitet eller livsåskådning känner sig inkluderade och kan förenas i fotbollens namn.
Föreningen syftar till att premiera ungdomar och äldre att utvecklas inom fotbollen. Vi anser också att utöver glädjen och sammankomster med aktivitets utövande bör verksamheten bedrivas med struktur, hållbarhet och kontinuitet.
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Nej, inte än men man vet aldrig framöver.
Lagets största framgång?
Framgångar har inte skördats än men målet är att utmana om en uppflyttningsplats redan första året i H 7 C.
Mest minnesvärda match eller händelse?
Trots en brokig försäsong, där vi försökte bygga en trupp och svetsa oss samman, lyckades vi ändå vinna både premiären i H 7 C mot FC Shababos samt mot AC Azzurri i Stockholmsserien div. 6 norra. Båda matcherna vann vi på bortaplan, nu återstår det att se hur vi tar oss an hemmapremiären på Stora Mossen mot FC of Hässelby den 23 augusti!
En annan minnesvärd händelse är den fina lagsammanhållningen vi lyckats få till. Vi har helt enkelt haft otroligt fina killar som kommit in i laget på ett väldigt smidigt och bra sätt. Tillsammans har vi lyckats bilda en otroligt fin och bra gemenskap.
Finns det något mer att berätta om laget?
Vi är en liten men seriös förening som gör en satsning. Vi vill satsa på ungdomar och vara en utav valmöjligheterna för ledare och spelare i Alvik/Bromma som vill engagera sig och har viljan att vara med i klubbens utveckling i dess process.
I dagsläget har vi endast ett herrlag då efterfrågan där var störst. Vårt mål och förhoppning är att utöka föreningen där en ungdomssektion samt ytterligare ett seniorlag för damer tillkommer i sinom tid.
Vi tackar Amir Chamsine, en av grundarna av Alvik FC, för svaren! Vi passar även på att önska laget lycka till under säsongen.
Följ laget under säsongen: H 7 C
Följ Alviks FC:
Instagram: @alvikfc
Facebook: Alvik FC
Hemsida: www.laget.se/alvikfc
Artikeln publicerad 200821
Om ett par dagar är det dags för seniorlagen att börja spela matcher efter den uppskjutna vårsäsongen på grund av coronapandemin. Det firar vi med att presentera Idrottsgatans BK under rubriken "Laget bakom namnet". Läs om klubben som grundades på puben Dick Turpin, inledningsvis tränade i en "kaninbur" och om matchen som går under namnet "miraklet i Rinkeby".
När bildades laget?
Idrottsgatan BK bildades senhösten 2001
Varför och hur bildades laget?
Laget bildades av Pär Söderman och Fredrik "Figge" Taranger. Figge hade under åren före varit drivande i ett korplag, löst knutet till konfirmationsverksamheten i Huvudsta, som hette White Lambs and Black Prophets. När intresset för att spela i korplaget växte bestämde han sig för att starta ett "riktigt" lag och samlade vänner och bekanta till både honom och spelarna i WL&BP för ett möte på Solnapuben Dick Turpin. Där kom man fram till att starta en förening och ansöka om inträde i seriesystemet till säsongen 2002. För att förbereda sig började laget träna på en liten grusplan i en lekpark i Näckrosen, av laget kallad "Kaninburen". Anledningen till den något spartanska träningsplanen berodde på att laget inte kunde få träningstider på riktiga planer innan registrering skett hos fotbollförbundet.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Då de flesta som var med vid grundandet var AIK:are (dock inte medgrundaren och hammarbyaren Pär Söderman) ville man ha ett namn med subtil AIK-koppling och valde då Idrottsgatans BK (Figges förslag), då Idrottsgatan är den gata som löpte längs Råsundas norra läktare.
Klubbmärket gjorde sedan Pär Söderman med Barcelonas märke som modell och innehållande med Solna kommuns sol.
Geografisk hemmaort?
Solna
Vilket mål har laget med verksamheten?
Det viktigaste är att vi har roligt tillsammans och är ett bra gäng med människor, men det är roligare att vinna fotbollsmatcher än förlora. Målet är då följaktligen såklart också att vinna så mycket vi kan.
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Den mest meriterade spelaren som dragit på sig en IBK-tröja för match är f.d. Kalmar FF-spelaren Andreas Gustavsson. Tyvärr blev det bara en match. Profiler har vi väldigt gott om, men de är tyvärr bara världskända i Huvudsta.
Lagets största framgång?
Första avancemanget till division 6, kanske. Det fanns åtta divisioner och vi lyckades gå upp trots att vi bara kom fyra i H 7 B. Eller det kanske var att vi 2019 för första gången höll oss kvar för ett andra år i sexan.
Mest minnesvärda match eller händelse?
Under nästan tjugo år finns det lite att ta av. Att få 1-1 borta mot Bromma under premiärsäsongen 2002 efter att ha inkasserat vår största förlust någonsin på hemmaplan (16-0).
Det kan även vara "miraklet i Rinkeby". Det är en match som sticker ut i närtid. Vi behövde en seger borta mot Qaran för att klara kontraktet i division 6. Tack vare ett hattrick av Albin Ronqvist vann vi med 3-2 mot Qaran - som besegrade oss med 5-0 på vår hemmaplan - när vi behövde det som mest.
Den allra mest minnesvärda insatsen måste nog ändå vara när vi mötte Atletico Husby (numera AFC Eskilstuna). Innan vi mötte dem hade de aldrig förlorat en match och hade den otroliga målskillnaden 113-12! Till och med domaren sa innan matchen att vi skulle ställa in oss på en förlust, men vi lyckades kriga till oss 2-2 med mersmak – trots att vi bara hade en avbytare och fick en man utvisad med 20 minuter kvar.
Finns det något mer att berätta om laget?
I nuvarande trupp finns bara tre spelare kvar som var med och tränade i "kaninburen" för 19 år sedan och runt 200 spelare har någon gång dragit på sig IBK-tröjan i en seriematch, men tack vare att nya kompisgäng upptäcker gemenskapen och stämningen i klubben har vi lyckats fylla på med unga spelare hela tiden som säkrar IBK:s framtid ett bra tag framöver.
Vi tackar Johan Högfeldt, en av ursprungsspelarna i Idrottsgatans BK, för svaren! Vi passar även på att önska laget lycka till nu när säsongen startar. Idrottsgatan spelar sin första match i serien den 17 juni kl. 19.45 mot Danderyds SK FF på Danderydsvallen.
Följ laget under säsongen: H 6 A
Artikeln publicerad 200612
IFK Viksjö är ju en av distriktets större klubbar, men hur väl känner vi egentligen till föreningen och dess herrlag? I vår artikelserie "Laget bakom namnet" kan du läsa om klubben med ett flertal spelare med IFK Viksjö som moderklubb och vars herrlag i år satsar hemvävt.
När bildades laget?
IFK Viksjö startade 1983 på initiativ av Viksjö IK och Andeboda BK.
Varför bildades laget?
Målet var att skapa en förening för spelare i alla åldrar.
Hur bildades laget?
Tillsammans med VIK och ABK utgjorde de Viksjöalliansen. Genom alliansen hade de tre föreningarna ett gemensamt kansli, en medlemstidning och materialhantering. Medlemsavgiften år 1984 var 60 kr för de yngsta spelarna, 110 för spelare med licens och 170 kr för en familj.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Åren 1974-1988 spelade föreningarna under sina egna föreningsnamn. När IFK Viksjö (IFK) bildades agerade föreningarna tillsammans genom Viksjöalliansen. Spelare från 15 år och uppåt lotsades automatiskt över till IFK, som då endast bedrev seniorverksamhet: A-lag och B-lag på herr- och damsidan.
1 januari 1989 slogs föreningarna ihop och blev då en av Stockholms större klubbar i antal medlemmar. Fördelarna var stora: Enighet, klubbkänsla, medlemsregister och ekonomi var några ledord som gällde.
IFK Viksjös klubbmärke följer direktiven från IFK Centralorganisation.
Geografisk hemmaort?
IFK Viksjö spelar och tränar i Viksjö, Järfälla.
Vilket mål har laget med verksamheten?
IFK Viksjös Herrlag är ett av föreningens två representationslag och följer den verksamhetsidé samt värdegrund som föreningen beslutat.
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Spelare från IFK Viksjö som nått nationella och internationella framgångar:
- Kristin Bengtsson
- Emma Lundh
- Nils-Eric Johansson
- Andreas Eriksson
- Anders Båth
- Andreas Lindberg
- Christos Gravius
Klicka på namnet för att läsa mer om spelaren på Wikipedia.
Lagets största framgång?
IFK Viksjös herrlag har som bäst spelat i div. 3 och vunnit Stockholm Cup 2005.
Mest minnesvärda match eller händelse?
IFK Viksjö blev utsedd till Stockholms bästa barn- och ungdomsförening av StFF 2017 och är dessutom första förening i Sverige som blivit diplomerad av SvFF (2019)
Finns det något mer att berätta om laget?
IFK Viksjös herrlag ska bestå av minst 80% av egna spelare. Säsongen 2020 är drygt 90% av spelarna fostrade i IFK Viksjö och snittåldern ligger runt 20 år.
Vi tackar Joram Jacobsen, assisterande lagledaren för IFK Viksjös herrlag, för svaren! Vi passar även på att önska laget lycka till när säsongen startar.
Följ laget under säsongen: H 6 B
Artikeln publicerad 200515
Då var det dags att se vad som döljer sig bakom namnet Marockanska FC i vår artikelserie "Laget bakom namnet". Som rubriken säger är klubben unik på ett sätt, men det finns mer spännande och läsa om föreningen som bildades 2017.
När bildades laget?
Fotbollsintresserade Adam El Ouali Alami bildade Marockanska FC den 27 Januari 2017 hemma i sitt vardagsrum i Hallunda.
Vid sin sida hade han sin fru Sanna Maria Olsson, sin far Abderrahman El Ouali Alami, sin mor Leila Had-Dad samt sin syster Dina El Ouali Alami som var med på det första mötet när föreningen bildandes över en kopp marockansk mynta-te .
Varför bildades laget?
Laget bildades för att förse alla svensk-marockaner med ett svenskt-marockanskt inspirerat fotbollslag i Sverige. Det var dags för det!
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Adam El Ouali Alami tillsammans med sin familj kom med en massa olika förslag på vad föreningen skulle heta. Efter en stunds funderingar fastnade vi för Marockanska FC för att det skulle vara rikstäckande men också tydligt markera föreningens svenska och marockanska rötter.
När föreningen bildades 2017 fanns det några förslag som vi diskuterade. Vi var fast beslutna om att det vore otroligt kul med ett marockanskt inspirerat fotbollslag i Sverige. Första åren körde vi utan klubbmärke men 2019 togs också klubbmärket fram av Adam El Ouali Alami.
Geografisk hemmaort?
Föreningen bildades i Hallunda. Hemmavistelsen är Hallunda i Botkyrka.
Vilket mål har laget med verksamheten?
Föreningen strävar efter att vara ett alternativ för de som vill spela och lära sig fotboll nära sin hemmamiljö, få sunda demokratiska värderingar genom föreningen och vänner för livet. Dessutom strävar föreningen efter att inkludera alla oavsett bakgrund. Vi har till exempelvis idag hela 16 nationaliteter i laget. Föreningen försöker också få in fler tjejer i verksamheten där spontanfotboll i Fotbollshallen (f.d. Maxihallen) är en viktig del i föreningens mål med verksamheten.
Vi strävar också efter att erbjuda och sysselsätta många ungdomar i förorten där vi idag har hela åtta spelare födda på 00-talet i vår seniorverksamhet. På så sätt vill vi erbjuda ungdomar i förorten en stimulerande, utvecklande och meningsfull fritidsmiljö. Herrlagets mål är att vara så bra som möjligt utan att ta bort det roliga. Seriöst och att ha kul på samma gång där kamratskap och vänskap betyder mer än allt.
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Ja, tränaren Youness Had-Dad har varit med på hela seniorlagets resa från första början. En äkta eldsjäl som har hjärtat på rätt plats och varit mycket viktig i föreningens utveckling såväl på plan som utanför!
Lagets största framgång?
Att se glädjen, vänskapen och gemenskapen mellan våra medlemmar och spelare. Det har varit en ära att jobba med dessa fantastiska människor. Utan dessa spelare hade Marockanska FC inte varit någonting. De förtjänar var och en ett kapitel för sig. Och de kommer garanterat i framtiden få var sitt stycke i historieböckerna.
Det finns många sportsliga karameller vi aldrig glömmer . Vinsten mot division 4-laget Somalia United i Stockholm Cup måste ses som den största framgången hittills.
Mest minnesvärda match eller händelse?
2-2 mot division 5-laget Marieberg i Stockholm Cup som 2019 hade gått som tåget i serien. Tyvärr förlorade vi matchen på straffar efter en bragdmatch.
Finns det något mer att berätta om laget?
Sveriges första och enda svensk-marockanska fotbollsförening! Förhoppningsvis kan vi klättra i seriesystemet och bli en riktig faktor att räkna med i såväl i Stockholm som i hela Sverige. Laget har fått stor publicitet bland svensk-marockaner genom Facebookgruppen "Allt om Marocko & Sverige" där administratören Rachid El Jaouhari varit en viktig faktor för intresset kring föreningen.
Sky is the limit! Länge leve MFC!
Vi tackar Marockanska FC:s styrelseledamot Abderrahman El Ouali Alami för svaren! Vi passar även på att önska laget lycka till när säsongen startar.
Följ laget under säsongen: H 7 H
Publicerad 200508
Idag fyller Ursvik IK 90 år! Det firar vi genom att publicera en "Laget bakom namnet"-special. Läs om föreningen som från början inte hanterade några bollar utan höll på med bland annat "allmän idrott". Lagom till 90-årsfirandet har föreningen precis invigt sitt nya klubbhus.
När bildades föreningen?
Allt började den 17/4 –30 på Kafé K (Oljemarks) men föreningen blev officiellt Ursvik IK den 27:e april 1930
Varför bildades föreningen?
Grundplåten var en femma, som ett gäng grabbr fått efter att ha hjälpt en trafikant ur diket på hemvägen från Råsta café.
Hur bildades föreningen?
Man startade med fotboll men snart blev det mest skidor, allmän idrott (friidrott) och orientering. Läser man UIK:s historia så konstaterar man att UIK inte var någon bollsportsklubb under de första 15 åren. Det där med bollar och puckar kom först in på allvar under slutet på 40-talet och i början på 50-talet och så har det förblivit sen dess. Klubben dominerades av grabbar.
Hur fick föreningen sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Namnet kom från att grundarna bodde och verkade i området Ursvik. Klubbmärket och färgerna var blå/vit från början, men nån gång på 60-talet så bytte man klubbfärgerna till gul/svart
Klubblokalen var i ett växthus i hörnan de Lavalvägen-Ursviksvägen. (Möten hölls också på Stjärnes café medan byns flickor "strök omkring" utanför.) Medlemsavgiften var 1,50:-/år
Geografisk hemmaort?
Ursvik i Sundbyberg
Vilket mål har föreningen med verksamheten?
Målet är att ta emot alla som vill spela fotboll i och kring Ursvik i Sundbyberg, oavsett ambition och kunskap.
Har föreningen eller har föreningen haft några kända profiler?
Stefan Rehn, Lazlo Limpar (Anders Limpars pappa), Kurre Andersson (spelade både ishockey i UIK och var även fotbollstränare), Ulf Lyfors (tränare)
Föreningens största framgång?
När Ursvik IK herrar slog ut Hammarby (4-3) i Stockholm Cup på Kista IP på 80-talet.
På senare år när Ursvik IK P93 vann Como-cup 2006 i Italien och Dana Cup 2007 i Danmark.
Mest minnesvärda matchen eller händelse?
När Ursvik IK herrar slog ut Hammarby (4-3) i Stockholm Cup på Kista IP på 80-talet.
Finns det något mer att berätta om föreningen?
Det finns massor att berätta om föreningen men då skulle vi behöva skriva en bok. Men en rolig händelse är vårt klubbhus. För drygt ett år sen föddes idén om att med idéella krafter renovera vårt klubbhus – förra helgen blev det klart.
Det har varit ett stort engagemang, många timmars arbete och fantastiska sponsorer som ställt upp med både tid och pengar. Förutom alla som lagt ner sin tid, fick vi 189 100 kr av vår lokala ICA Nära Järvastaden vilket gjorde att vi kunde göra det mycket finare än vad som var tänkt från början.
Vi hittade all kunskap och alla kontakter inom föreningen. Allt startade egentligen när vi kom på att vi hade en "pappa/morfar/svärfar" som var arkitekt och som kunde tänka sig att rita om insidan. Förutom möten, utbildningar och café hoppas vi att våra ungdomar ska kunna hänga där och kolla lite fotboll eller spela spel på kvällarna – lite som en fritidsgård.
Vi tackar Ursvik IK:s Annika för svaren! Vi passar även på att gratulera den 90-åriga föreningen.
Följ föreningens representationslag när säsongen kommer igång: Damer 4 A och H 6 A
Publicerad 200427
I väntan på att seriespelet för seniorlagen ska starta sätter vi igång artikelserien "Laget bakom namnet". Först ut den här säsongen är 10-års jubilerande FC of Hässelby. När laget tog sitt namn planerade man för spel i de internationella cuperna, eller? Läs mer om laget från västra Stockholm där vänskapen är det viktigaste i verksamheten.
När bildades laget?
Föreningen bildades 2010 av mig (Owe Almstedt) och Björn Kraemer. Vi valde att bara starta ett A-lag då det var det intresset som fanns. Planen att år 2 starta ett reservlag fanns och framåt starta ungdomslag fanns men de planerna lades ner ganska snabbt då jobbet med "bara" ett A-lag var för mycket.
Varför bildades laget och hur bildades laget?
Laget och föreningen bildades då jag och Björn spelade i Stockholm BK i division 7. Det fattades spelare till det laget, så vi kontaktade de spelare vi spelat med i junioråren och då visades det sig att det fanns ett otroligt intresse av att spela fotboll igen i vuxen ålder. Eftersom Stockholm BK, då, enbart sökte några spelare så tänkte vi att vi chansar. Vi testar att starta en egen förening.
Vi pratade med våra gamla kontakter och de var med, de var intresserade.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Föreningen heter FC of Hässelby. Vi skojade friskt när vi döpte laget. Vi som grundade laget och de spelare vi hade i originaltruppen när vi startade, härstammade alla från Hässelby med omnejd. Varför vi döpte oss till FC of är för att vi skämtade om att den dagen vi kommer till internationella cuper och tävlingar så skulle ingen uttala vårt namn fel. Men det var som sagt med största ödmjukhet.
Klubbmärket skapades av Gustav Hjelm som var en ur originaltruppen och riktigt duktig på grafisk design. Han är hjärnan bakom klubbmärket som nu är tatuerad på min underarm.
Vilket mål har laget med verksamheten?
När laget startades var det initiala målet att vinna matcher och ha roligt medans. Har man roligt och vinner matcher avancerar man uppåt i seriesystemet. Det var inte målet, men ett realistiskt resultat. Vi även alltid haft i stadgarna att kemin i truppen är viktigare än resultaten på planen. MEN med det sagt har vår historia visat att med en väl fungerande trupp har vi vunnit fler matcher. Det långsiktiga målet har alltid varit att engagera människor och sprida glädje, med det kommer framgångarna i våra divisioner.
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Nej, tyvärr har vi inte haft några kända profiler.
Lagets största framgång?
Lagets största framgång resultatmässigt var när vi avancerade till division 6. Men om man ser föreningsmässigt skulle jag nog säga att föreningens största bedrift och framgång är dom vänskapsband som skapats genom föreningen genom alla år. I vissa fall har det även varit när personer instinktivt ogillade varandra för att sen ändra uppfattning om varandra och flera år senare fortfarande umgås efter sejouren i föreningen. Det skulle jag som ordförande säga är vår största framgång.
Mest minnesvärda match eller händelse?
Den mest minnesvärda matchen är när vi spelade en match i Stockholm Cup, tror det var 2012 eller 2013 mot IFK Tumba FK som då vunnit division 4. De var ganska dominanta i sin serie och vi hade slutat trea eller fyra i vår division 7-serie. Vi önskade att flytta matchen då vi hade en planerad avslutning den helgen matchen lottats till och efter ett tag gick dom med på det.
Både Tumba och vi kom med ordinarie lag. Vi satte våra handikappstraffar innan matchstart, men lyckas även vinna matchen på 90 minuter med 4-3 (7-3 totalt). Det är en match det fortfarande pratas om inom föreningen och den kommer sitta i länge då vår ordförande, jag, tvingades in mellan stolparna då vår målvakt inte var tillgänglig.
Även en match som det talas om är en match i Stockholm Cup mot Andrea Doria som slutade helt åt andra hållet. Vi satte våra 3 straffar men slutresultatet skrevs till 9-3 efter en överkörning av ett Andrea Doria som hade spelare som precis slutat spela i Allsvenskan.
Finns det något mer att berätta om laget?
Jag och min kollega Björn har fått höra ända sen starten att en sån liten förening som våran aldrig överlever längre än två år. Det är år 2 och 3 som är kämpiga. Det kan jag hålla med om men väljer man som ansvarig i en förening att se det positiva i en förening och vara realistisk kommer man nå framgångar, oavsett vad man siktar på. Jag slog vad med en person om att vi lever i 5 år tatuerar jag in klubbloggan. Är nu stolt innehavare av en tatuering som jag absolut inte ångrar nu när vi fyller 10 år i år. Att få vara med och se dessa vänskapsband knytas i med och motgång är värt allt. Kan inte hålla mig ifrån omklädningsrummet och det snacket som är där inne. Det är, för mig, vad fotboll handlar om.. oavsett division.
Vi tackar FC of Hässelbys ordförande Owe Almstedt för svaren! Vi passar även på att önska laget lycka till när säsongen startar.
Följ laget under säsongen: H 7 C
Publicerad 200424
Idag fyller Vallentuna BK 100 år! Det firar vi med att presentera föreningen under rubriken "Laget bakom namnet special". Läs om klubben där den mytomspunne Roffe Zetterlund varit tränare, när herrlaget var i Burma på träningsläger och mycket annat.
När bildades föreningen?
Föreningen bildades 1:a december 1919 och deltog första gången i seriespel 1920.
Varför bildades föreningen? Hur fick föreningen sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Den första grundstenen till Vallentuna Bollklubb, blev lagd julaftonen 1918. Av Täbygrabben Harry Adler och hans fästmö Maria Jansson som hade fyra bröder och i julklapp förärades de en fotboll. Denna boll skulle bli historisk.
Eftersom den huvudsakliga verksamheten var bollsport eller fotboll ansågs det självklart att klubbnamnet skulle vara Vallentuna Bollklubb. Startavgift på 2 kronor spenderades och medlemsavgift 1 kr per månad, sålunda en abnormt hög summa 1919, vilken snart måste sänkas. 1920 kom med tidig vår och träningen pågick hela söndagarna.
Vallentuna skaffade klubbdräkt, blå tröja och blå byxor och alla hade nu fotbollsskor. Det var ett enhetligt lag. Det blev match mot Täby men åter stryk. Redan 1921 fastställdes det klubbmärke vi fortfarande har, då med blå botten. 2019 har samtliga lag spelat med blått matchställ med det blåa klubbmärket för att uppmärksamma detta.
Läs mer om Vallentuna BK:s historia
Vilket mål har föreningen med verksamheten?
På seniornivå vill vi spela i minst div. 3 och har en målsättning om att minst 50% av seniorspelarna ska bestå av egna produkter.
På barn/ ungdomssidan vill Vallentuna BK Fotboll att så många som möjligt ska kunna spela fotboll så länge som möjligt i Vallentuna kommun. Det är därför av yttersta vikt att vi som förening verkar för ALLA idrottande ungdomar i kommunen. Vi gör detta genom att hålla en god relation till andra lag, föreningar och idrotter i Vallentuna.
VBK samarbetar med kommun, grundskolor och Vallentuna Gymnasium för mer idrott och en meningsfull fritid för Vallentunas barn och ungdomar.
Vi arbetar med bredd och spets och vill att det ska finnas en plats för alla oavsett ambition eller utvecklingsfas.
Tillsammans med våra medlemmar, näringslivet, föreningar, kommun och övriga kommuninvånare i Vallentuna vill vi fortsätta utveckla synergier och skapa goda förutsättningar för idrott- och föreningsliv generellt och VBK fotboll i synnerhet. Som förening kommer vi fortsätta utveckla vår verksamhet sportsligt samtidigt som vi vill bygga en tydlig värdegrund runt densamma.
VALLENTUNA BK SKA STÅ UPP FÖR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
"En spelare gör inget lag, utan alla tillsammans. Därför är det viktigt att alla får vara med i gruppen och alla ska behandlas med respekt. Det känns därför naturligt för oss att bära den regnbågsfärgade kaptensbindeln på våra matcher. Denna armbindel är en symbol för mänskliga rättigheter och allas lika värde. För oss i Vallentuna BK är detta inte en fråga om att ta politisk ställning, att stå upp för alla människors lika värde är nämligen en självklarhet." Med anledning av detta kommer klubbens representationslag bära denna bindel under sina matcher säsongen 2019. Betydelsen och budskapet med att bära denna bindel är väl förankrade i dessa lag.
Har föreningen eller har föreningen haft några kända profiler?
Laget har bland andra tränats av Rolf Zetterlund och den allsvenske skyttekungen Christer Mattiasson samt fostrat till exempel Amo Jawo med allsvensk förflutet i Gefle, Elfsborg och Djurgården.
Kolla in alla andra spelare som medverkat i VBK 1909-2009
Föreningens största framgång?
Cupåret 1982 - Match nummer 11 på Stryktipset kunde bara sluta på ett sätt enligt expertisen. 1 900 åskådare och publikrekord där alla bänkat sig för att se årets idrottshöjdpunkt i Vallentuna. Ingen av dessa åskådare skulle heller bli besvikna, VBK höll i stort sätt jämna steg med Halmstad BK och var inte alls långt borta att göra mål. Halmstad vann till slut matchen med uddamålet. Planens absoluta gigant var Lasse Wessberg som Halmstad ville köpa på stående fot.
Mest minnesvärda match eller händelse?
Höjdaren är tveklöst Burmaresan 1980. Genom folk inom Röda Korset, däribland VBK:s dåvarande ordförande Janne Birgersson, erbjöds VBK att spela fotboll där i två veckor. Landet stängdes 1948, så vi var i princip de första vita som burmeserna sett på 30 år. De var som galna och röda mattor rullades ut både här och där. Vi spelade fem matcher, en mot deras landslag inför 47 000 åskådare i Rangoon vilket var det årets näst högsta publiksiffra för ett svenskt lag. Målvakten Anders "Nisse" Nilsson var publikfavorit. Med sina två meter var han längre än deras militärhövdingar trots att de stod på piedestaler och vi grejade 0–0 i "landskampen".
Finns det något mer att berätta om föreningen?
Föreningen satsar stort på att utveckla sin barn- och ungdomsverksamhet för att bli ett naturligt val för fotbollsspelare i norrort.
Stockholms FF tackar ordförande Mattias Belin för svaren och gratulerar hundraåringen på bemärkelsedagen!
Publicerad 191201
Under rubriken "Laget bakom namnet" hittar vi idag Tullinge BK. Laget var ursprungligen ett korplag med det punk-klingande namnet Tumult. Men spelarna ville hellre spela i en "riktig" serie och Pappas Pojkar FF bildades. Laget utvecklades sedermera till en hel förening med upp till 30 lag, senior- flick- och pojklag. En av anledningarna till att laget bytte namn var att flickorna skulle känna sig mer välkomna i klubben.
När bildades laget?
Tullinge BK i dess nuvarande form bildades november 2018, men Pappas Pojkar FF som vi hette tidigare bildades 1991 av Ari Achrén och Erik Grissom.
Varför bildades laget?
Laget bildades för att vi var ett gäng kompisar som ville spela fotboll och det fanns inte så många alternativ förutom att bilda en egen förening.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Ari och Erik kom med en massa olika förslag på vad föreningen skulle heta. Efter en stunds funderingar fastnade man för Pappas Pojkar FF för att det var lite roligt och något som folk skulle komma ihåg.
Dåtidens klubbmärke förde tankarna till Djurgårdens IF:s tröjor (blårandigt), men i och med att föreningen blev större förändrades märket något. När det nya namnet kom till 2018 ändrades också klubbmärket helt. Det togs fram av en designfirma som föreningen har kontakt med.
Geografisk hemmaort?
Föreningen bildades i Tumba, hemmavistelsen var Storvreten och en period Broängen. Därefter flyttade föreningen till Tullinge och fick kämpa för att få möjligheten att träna på orten. Men sen ett antal år tillbaka hålls mer eller mindre all verksamhet i Tullinge.
Vilket mål har laget med verksamheten?
Föreningen strävar efter att vara ett alternativ för de som vill spela och lära sig fotboll nära sin hemmamiljö, få sunda värderingar genom föreningen och vänner för livet. Föreningen försöker också få in fler tjejer i verksamheten. Herrlagets mål är att vara så bra som möjligt utan att ta bort det roliga. Seriöst och att ha kul på samma gång.
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Hos oss är alla profiler på sitt sätt, men känd kan man nog inte kalla någon.
Lagets största framgång?
Laget var nära att ta klivet upp till div. 4 för några år sedan.
Mest minnesvärda match eller händelse?
Det är mer eller mindre samtliga lokalderbyn som vi har lyckats vinna. Ingen nämnd ingen glömd.
Finns det något mer att berätta om laget?
Som vi nämnde tidigare så jobbar vi hårt för att kombinera att ha roligt och samtidigt träna seriöst. Vi upplever det som att många lag tror att de måste välja. Vi är nog ett av få lag i de lägre divisionerna som faktiskt kör hyfsad tuff fysträning på vintern. Dels för att vi har roligt ihop när vi tränar, men också med en strävan att undvika skador under säsong. Skador är inte roligt och vi vill ha roligt.
Vi kan även lägga till att vi försöker spela så fin och rolig fotboll som vi kan. Vinna är både viktigt och roligt, men vi vinner hellre med 5-3 än 2-0 och om några av målen är fotbollsgodis så har vi det som roligast.
Vi tackar Tullinge BK:s ordförande Jerry Achrén för svaren! Vi passar även på att önska laget lycka till under säsongsavslutningen.
Publicerad 190913
Många spelare i juniorlag sprids för vinden när laget växt ur ungdomskostymen och ska axla seniormanteln. BK Gömmaren är, liksom Boo FK (som vi har presenterat tidigare), ett juniorlag som har startat egen seniorverksamhet. Tränaren Björn Eriksson samlade sina spelare till ett välbesökt möte som resulterade i att BK Gömmaren bildades.
När bildades laget?
I maj 2017.
Varför bildades laget?
För att spelarna i Huddinge IF:s juniorlag inte ville och/eller kunde ta plats i föreningens a-lag. Men man ville spela fotboll och gärna tillsammans. Stommen är från det juniorlaget, men vi har också snappat upp spelare som tidigare slutat på grund av att man inte lyckades ta plats i a-laget eller inte riktigt trivts i andra klubbar.
Hur bildades laget?
Genom ett årsmöte och ett bildande möte på min altan med 30 närvarande spelare!
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Vi ville ha ett hyfsat seriöst namn då vi vill vara hyfsat seriösa. Kanske att klubben växer i framtiden och då vill vi inte heta "BK Badboll" typ. Gömmaren är badsjön som ligger närmast vår hemmaplan och där alla spelare är uppväxta. Alla är uppväxta med kvällsdopp i Gömmaren. Så det är en geografisk plats som binder ihop oss. Dessutom en jäkligt fin sjö!
Klubbmärket ritades av en av spelarna efter en intern tävling. Spelarna röstade fram märket bland flera förslag från olika spelare. Märket innehåller sjön Gömmarens konturer. Den naturliga färgen att spela i är blått, sjövattensblått.
Geografisk hemmaort?
Huddinge kommun på Källbrinks IP, men ibland spelar vi matcher på Visättra SC.
Vilket mål har laget med verksamheten?
Så många som möjligt – så länge som möjligt. Efter en säsong ska alla känna sig delaktiga i resultatet, oavsett om det blir en första plats eller om vi kommer femma.
Vi har inga speciella sportsliga mål, men vi tror att så länge vi är många som tränar bra och tycker det är kul lär de komma som en bieffekt.
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Inte än. Alla i laget är profiler på sitt sätt. Vi har två spelare som är nyanlända som lär oss andra en hel del om inställningen till livet och vad som är viktigt. De är de enda som inte är uppväxta i Källbrinks närhet.
Lagets största framgång?
- Att vi är så många som 34 spelare som tycker det är roligt.
- Att vi lyckats få 4-5 spelare som slutat med fotbollen att börja med den igen.
- Att vi lyckas få övriga 30 spelare att fortsätta in i seniorfotbollen. Tappet är näst intill noll.
Mest minnesvärda match eller händelse?
Det var seriepremiären den 20 april 2018 mot FC Söderort på bortaplan när vi spelade vår första tävlingsmatch som BK Gömmaren.
Vi var sparringpartner till U21-dövlandslaget inför deras EM-premiär sommaren 2018!
Finns det något mer att berätta om laget?
Vi är 34 spelare, 32 bor i kommunen och har gång/Cykelavstånd till hemmaplan. Tyvärr måste vi säga nej till fler spelare nu som ringer och frågar. Men målet är att fortsätta ta emot spelare och få tillbaks spelare till fotbollen. I styrelsen sitter tre 18-åringar. De bemannar också valberedning och tar möten med kommunen och Stockholms Fotbollförbund.
Förutom fotbollen är det också en resa i föreningslivet för många. Vid årsmötet var 37 av 45 medlemmar närvarande.
Vi tackar BK Gömmarens ordförande Björn Eriksson för svaren! Vi passar även på att önska laget lycka till under höstsäsong.
Följ laget under säsongen: H 7 I
Magasinet Fotboll skrev i april 2018 om laget
Publicerad 190905
Denna fredag är det dags för "Laget bakom namnet"-special. Reymersholms IK är en av våra äldsta klubbar och fyller 120 år den 1 september. Även fast åldern är hög är föreningen ung och pigg. Födelsedagsbarnet som har ett av Stockholms sex lag som har spelat i herrallsvenskan har över 50 lag i seriespel och sprudlar av energi.
När bildades laget?
Reymersholms IK bildades 1899-09-01
Varför bildades laget?
För att idrott började bli populärt. Totalt bildades runt 100 föreningar under 1800-talet.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Från början hette klubben Jakobsberg IF efter Jakobsbergs malmgård på Södermalm men relativt snart byttes namnet till Reymersholms IK. Föreningen bildades på Dybecks Café på Långholmsgatan
Geografisk hemmaort?
Västra Södermalm, Zinkensdamms IP byggdes till Reymersholms IK 1939 när planen på Långholmen försvann när Västerbron byggdes.
Vilket mål har laget med verksamheten?
Så många som möjligt så länge som möjligt.
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Hilding "Moggli" Gustafsson spelade i högsta serien för Reymers i fotboll, ishockey och bandy. Har var även landslagsman i alla tre sporterna, vilket bara 7st personer har klarat av.
Nazanin Vaseghpannah, landslagsspelare både i fotboll och futsal.
Lagets största framgång?
Avancemanget till Allsvenskan 1941.
I Stockholms FF:s jubileumsbok skriven av Leif Ekstig och Claes-G Bengtsson står att läsa: Våren 1941 sattes publikrekord på "Zinken" när Reymersholms IK kvalade mot IFK Eskilstuna och publiksiffran uppgavs vara 11 543 åskådare, men enligt polisens uppskattning var det uppåt 17 000 som såg matchen. Folk stod på gatorna och många hängde i träden runt arenan när "Reymers" vann med 3-0 och gick upp i allsvenskan.
Mest minnesvärda match eller händelse?
Reymers blev deporterade från Zinkensdamms IP till Råsunda. Så när första vårmatchen spelades anordnade Reymers vårmarschen till Råsunda med 6 000 deltagare. Reymers var således före både Hammarby och AIK att anordna marscher till hemmapremiären.
Finns det något mer att berätta om laget?
Reymers hade kvalificerat sig för semifinal i Svenska Cupen i början av femtitalet och samtidigt hade de blivit inbjudna av Excelsior Rotterdam som då var den stora klubben i Rotterdam för en vänskapsmatch. Reymers A-lag åkte till Rotterdam och spelade inför 30 000 åskådare samtidigt som B-laget förlorade semifinalen i Svenska Cupen.
Det finns naturligtvis mycket mer som har hänt i Reymersholms långa historia, på söndag den 1 september kl. 9-16 firar klubben sina 120 år på Tanto BP och då finns möjligheten att ta del av en hel del häftiga saker som har hänt i föreningen. Det går även att köpa ett signerat ex. av boken "Reymersholms IK - 120 år på västra Södermalm" som är skriven av Mats Fager och Tord Eriksson.
Vi tackar Reymersholms IK:s Johan Carlsson för svaren! Vi passar även på att gratulera den 120-åriga föreningen.
Följ föreningens representationslag under höstsäsongen: Damer 4 A och H 4 M
Publicerad 190829
Sol Union FF är ett av distriktets senast nytillkomna lag. Lagets bildades 2018 och började seriespelet till innevarande säsong. Inledningen gick lite trögt, men vid vårsäsongens sista match kom lagets första seger. Ett mål i Ali Sharifi och hans kompisars väg att bygga ett team var uppnått.
När bildades laget?
Fotbollslaget Sol Union FF bildades den 4:e april 2018
Varför bildades laget?
Jag och några av mina arbetskollegor och vänner som älskar fotboll, ville hitta ett team där vi kan utvecklas inom. Vi ville med fotbollens gemenskap visa att alla som vill vara aktiva i idrottssammanhang och framför allt fotboll i åldrarna från 16 och uppåt är välkomna att delta.
Gemenskap, engagemang, hälsa, att vara aktiv och att ha kul samtidigt är element som gör att man mår bra i sitt liv. Målet var att starta ett härligt team och tillsammans med ett gemensamt mål, utvecklas framåt i fotbollen. Delta i matcher, vinna matcher och klättra upp åt i divisioner.
Hur bildades Laget?
Jag själv älskar att vara på idrottsplatser, vara med i grupper och utveckla grupper. Fotboll är min favoritsport och min dröm har alltid varit att skapa ett team och utvecklas framåt. Därför bildade jag fotbollsteamet Sol Union.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Från början hade vi en sponsor som hette SOL och vi fick ta det namnet. Det finns många spelare med olika nationaliteter och då ändrade vi namn till Sol union.
Klubbmärket skapade vi med hjälp av en av lagets spelare.
Geografisk hemmaort?
Vår hemmaplan är Farsta IP, men vi skulle helst vilja ändra till Hjulsta, Kista eller Spånga.
Vilket mål har laget med verksamheten?
Målet är att lyckas på tävlingar. Att träna teamet, att utvecklas mer och mer i sitt spelande. Att föra laget framåt på ett bra sätt. Att ge möjlighet till alla som vill vara aktiva inom idrottsvärlden. Nästa år vill vi gärna skapa ett ungdomslag också.
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Nej, inte ännu.
Lagets största framgång?
Eftersom vi är nystartade, så har det varit tidskrävande att hitta bra spelare. Men detta har gått bra hittills.
Mest minnesvärda match eller händelse?
Vår allra sista match på vår första säsong, som vi tog hem. Det kommer vi alltid att minnas väl.
Finns det något mer att berätta om laget?
Vi har en väldigt bra teamkänsla i laget och det finns stort fotbollsintresse såklart.
Vi tackar Sol Union FF:s Ali Sharifi för svaren! Vi passar även på att önska laget lycka till under höstsäsong.
Följ laget under säsongen: H 7 G
Publicerad 190823
I veckans "Laget bakom namnet" hälsar vi på hos Enebybergs IF. Läs om de lilaskrudade laget som spelade matcher på "Getbetet" och höjde åskådarantalet tack vare löparen Anders Gärderud.
När bildades och varför bildades laget?
Efter OS i Stockholm 1912 växte sig idrottsintresset starkt, den 1 april 1914 bildades Enebybergs IF .
Första fotbollsmatchen spelades 1915 i röd/svartrandiga tröjor. Ofta spelade man på Ekeby hagar vid nuvarande Danderyds gymnasium.
Geografisk hemmaort?
Enebyberg, Danderyds kommun
Vid invigningen av idrottsplatsen "Getbetet" (nuvarande Hagaskolan) 1919 gjorde den lila färgen entré. Laget startade i klass VII 1920 och avancerade fort i seriesystemet för att hamna i div. 3 Östsvenska 1936, samma år blev vår nuvarande idrottsplats, Enebybergs IP, klar.
Mest minnesvärda match eller händelse?
Som div. 4-lag besegrades regerande svenska mästarna Djurgården i DM 1955, men sedan förlorades semifinalen mot AIK, med Kurt Hamrin i laget.
I Stockholm Cup 1988 besegrades BP och Hammarby, men i finalen blev Djurgården för svåra.
Hemmamatcherna mot Ipswich 1987 och Nottingham 1991 hade storpublik. Även Anders Gärderuds rekordförsök på löparbanan i matchpauserna vid några tillfällen, i slutet av 60-talet/början av 70-talet, höjde publiksiffrorna.
Lagets största framgång?
Två säsonger i div 2, 1997-98 , väger tungt i meritlistan.
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Carry Trouvé spelade i Atlético Madrid 1922 och även i Madrids stadslag i en match mot Barcelona. Carry spelade ca 500 matcher för Enebyberg och var även lagledare m.m. under många år.
Enebybergaren Valter Sköld blev svensk mästare med AIK 1936/37 och spelade 9 säsonger i klubben, gjorde 8 landskamper och var med i OS-truppen 1936.
Från AIK kom bl.a. Roland "Rimbo" Lundblad, Per-Erik "Blomstermåla" Nyberg, Bo Holmberg, Erik Sundin och Thomas Bodström.
Lars Lundqvist från Djurgården och Hammarby spelade i klubben många år samt även exhammarbyaren Peter Edlund.
Ranko Djordjic (Bojans pappa) tidigare i IFK Norrköping och Jugoslaviska landslaget, kom in och gjorde succé 1991, även som damtränare.
Rolf "Roffe" Håkansson, "Mr Enebyberg", spelade 24 säsonger, närmare 1 000 matcher i A-laget. Under hans ledning gick resan från klass III på 60-talet, till div. 2 på 90-talet. Var även aktiv i andra sektioner såsom orientering, skidor och ishockey.
Martin Åslund spelade i föreningens framgångsrika P76-lag säsongerna 1991-1992. Åslund med nära 200 allsvenska matcher samt proffsspel (Salernitana och Viborg) i cv:et.
"Att vi spelade pojkallsvenskan med ett litet lokalt lag som Enebyberg tycker jag är en fin merit för hela klubben. Dock var jag inte med hela tiden eftersom jag mestadels spelade i A-laget då", säger Åslund.
Nämnas bör att Åslund även blev uttagen i pojklandslaget under sin tid i Enebyberg. Han mottog även ett stipendie från föreningen.
Finns det något mer att berätta om laget?
Mellan åren 2015-2017 spelade laget i div. 3 östra Svealand men åkte ur säsongen 2017 och spelar sedan dess i div. 4 Stockholm norra.
Vi tackar Enebybergs IF:s Erik Bolling för svaren! Vi passar även på att önska laget lycka till under årets säsong.
Följ laget under säsongen: H 4 N
Publicerad 190614
Idag är det dags för ett "Laget bakom namnet" special. Essinge IK fyller 100 år den 8 juni och det vill vi inte ska gå obemärkt förbi. Läs om föreningens mångfasetterade historia med ett otal grenar på programmet och en rad karismatiska ledare.
När bildades laget?
Essinge IK bildades den 8 juni 1919.
Varför bildades laget?
De fem pojkar som på pingstdagen 1919 träffades hade först och främst tänkt att bilda ett fotbollslag. Essinge IK var ett kvarterslag med de två Essingeöarna som upptagningsområde. På 40- och 50-talet hade föreningen ett tiotal olika grenar igång. Främst var föreningen verksam inom lagidrotterna fotboll, bandy, handboll och ishockey men även friidrott, cykel, bordtennis och simning fanns på programmet.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Namnet tillkom genom att föreningen har sin verksamhet på Essingeöarna. Klubbmärkets tillkomst är okänd.
Geografisk hemmaort?
Lilla och Stora Essingen, med hemmaplan på Essinge IP som ligger på den större ön.
Vilket mål har laget med verksamheten?
Essinge IK ska vara det självklara valet för den som bor på Essingeöarna och som vill spela fotboll. Vi ska erbjuda en verksamhet där människor kan utvecklas, både som personer och som fotbollsspelare. Vi respekterar varandra, vi samspelar och tillsammans skapar vi värde långt utanför fotbollsplanen. Vi är Essingens främsta mötesplats för unga och gamla.
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
En av klubbens främsta idrottsman genom tiderna är Benny Söderling som var Stor Grabb i bandy och allsvensk spelare även i fotboll och ishockey.
Klubben har genom åren haft många starka karismatiska ledare såsom Rolf "Skepparn" Lavin, Åke "Spejarn" Johansson, Carl-Gustav "Gustis" Jansson, Lasse Strid, Björn "Broan" Brolund, Anders "Nanne" Herré, Bosse Sjögren, samt bröderna Hans "Snobben" och Leffe Tapper. Sören "Snuffe" Åkeby startade sin framgångsrika tränarkarriär i Essinge IK.
Lagets största framgång?
Ungdomsverksamheten stagnerade succesivt för att i början av nittiotalet nästan vara helt nedlagd. I slutet av nittiotalet bestämde sig klubben för att gå samman med den framgångsrika ungdomsföreningen Inter Orhoy från Kista som å andra sidan saknade seniorverksamhet. Samarbetet var initialt mycket framgångsrikt och ett djärvt sätt att integrera en ungdomsklubb från områdena Kista och Tensta med en gammal klubb i innerstaden. År 2000 blev Essinge IK Svenska Mästare för Pojkar 16 år efter finalseger med 2-0 mot Västra Frölunda. I laget ingick bland andra Henok Goitom.
Mellan åren 1994-2001 avancerade A-laget i Essinge IK från division 6 till division 2. Eftersom Essinge IP under denna tid hade grusyta så spelades matcherna på Kristinebergs IP naturgräsplan. Ekonomin var under slutet av denna period mycket ansträngd. År 2002 beslutade Essinge IK därför att slå sig samman med Vasalunds IF från Solna. Samtidigt startade Essinge IK FF upp sin verksamhet. Samarbetet med Vasalunds IF fungerade bra de 3-4 första åren men avslutades 2007. Den nybildade klubben återtog sedermera namnet Essinge IK.
Mest minnesvärda match eller händelse?
På senare år är det Essinges IK:s pojkar 17-lag som 2012 gick till final i S:t Eriks-Cupen, men föll i finalen mot Skogås-Trångsunds FF med 5-2.
Finns det något mer att berätta om laget?
Mer information om klubbens långa historia kan man hitta hos Stockholms Stadsarkiv.
Vi tackar Essinge IK:s ordförande Mats Zackrisson för svaren! Vi passar även på att säga grattis på 100-årsdagen och önskar föreningens lag lycka till under säsongen samt missa inte firandet på Essinge IP på lördag kl. 11.30-18.
Följ lagets representationslag under säsongen: Dam 3 A och H 5 M
Publicerad 190607
Veckans lag att bli presenterade under rubriken "Laget bakom namnet" är Apollon Solna FK som är en förening på stark frammarsch. De senaste fem åren har klubben gått från 40 till cirka 270 medlemmar.
När bildades laget?
Laget bildades 2008.
Varför bildades laget?
Syftet med bildningen var att man skulle spela fotboll, träffas och ha kul.
Hur bildades laget?
Hjärnan bakom Apollon är ett par vänner från Hagalund som tillsammans la upp hela idéen med klubben.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Namnet kommer från syskonlaget Apollon Kalamarias (Apollon Pontou) som har samma färger. Historian bakom färgerna kommer från pontierna från Svarta havet som flyttade till Grekland. Svart betyder sorg och den röda färgen för blodet som spilldes under 1920-talet.
Apollon är en är musikens och konstens gud. Apollon är son till Zeus och Leto, och tvillingbror till systern Artemis.
Geografisk hemmaort?
Solna, Stockholm.
Vilket mål har laget med verksamheten?
En självgående förening där man ska ha roligt, aktivera ungdomarna och låta dem utvecklas i sitt eget tempo. Vi vill att ungdomarna ska aktivera sig så länge det går.
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Vi har spelare som spelat i de högre serierna, men även barn där deras pappor har spelat allsvenskan/landslaget.
Lagets största framgång?
Inga större framgångar utan vi kan stolt skryta med att föreningen har utvecklats från 2013 då vi var 40 aktiva medlemmar (2 lag), till nu då vi är uppe i ca 270 medlemmar.
En stor framgång för föreningen är att vi äntligen har startat ett damlag.
Mest minnesvärda match eller händelse?
Mest minnesvärda matchen är när vi spelade samtidigt som Vasalund. Vi mötte Plavi Team och hade mer folk än vad Vasalund hade som spelade div. 1 då.
På försäsongen 2019 var vi på träningsläger i Grekland och mötte vårt syskonlag Apollon Pontou i en träningsmatch. Vi blev väldigt väl bemötta. Under träningsresan uppvaktades vårt lag av grekisk media och flera reportage visades på tv i hela Grekland. Det blev även många likes på facebook.
Finns det något mer att berätta om laget?
Föreningen växer väldigt fort och har ett bra rykte bland föräldrar och barn.
Vi tackar Apollon Solna FK:s ordförande Nikos Metaxas för svaren! Vi passar även på att önska laget lycka till under säsongen.
Följ lagets säsong i serien: H 6 C
Året var 1967, Solberga IF hade lagt ner sin verksamhet, men grabbarna ville ha ett lag att spela i. Då kom tre 12- och 13-åriga pojkar på att de skulle bilda en egen förening, och Solberga BK uppstod.
När bildades laget?
Klubben bildandes som kvartersförening i april 1967 under namnet Solberga Bollklubb. Då bestod klubben av pojkar födda 1953–1954. Den första matchen spelades den 3 maj 1967 mot BK Pugi (f.d. Boxningsklubben Pugilist), laget bestod till hälften av pojkar från de initiativtagande pojkarnas skolklass, klass 6D i Solberga skolan. Seniorlagets (A-laget) första match spelades den 31 mars 1968.
Varför bildades laget?
Det fanns ett behov av en idrottsförening i Solberga och dess närområde. Tidigare hade en idrottsförening med nästan samma namn, Solberga IF, fångat ungdomar- och föräldrars intresse i området, men sommaren 1966 var föreningen tvungen att lägga ner sin verksamhet på grund av speciella omständigheter. Vår nya klubb, Solberga BK, kunde fylla det uppkomna tomrummet och behovet.
Hur bildades laget?
En solig eftermiddag våren 1967 står tre 12- och 13-åriga pojkar, Donald Boström, Kjell-Åke Bertling och Björn Larsson på Solberga Bollplan. Donald Boström föreslår för kompisarna att de ska starta en ny klubb med fotboll på sommaren och ishockey på vintern. Solberga IF hade lagts ner ett år tidigare och det fanns en längtan hos de som spelat i klubben tidigare att få spela igen. Det fanns också en skuld och ett ansvar hos pojkarna som spelat i klubben eftersom de varit medansvariga till att Solberga IF upphört genom att ha polisanmält klubbledning för oegentligheter.
För att de unga pojkarna skulle klara den utmanande uppgiften att bilda en klubb tog de kontakt med den tio år äldre Christer Bertling. Tillsammans med Christer byggde de upp en ekonomi som räckte till att köpa de första dräkterna, bollar och nät till målen. Närområdets ungdomar och vuxna började strömma till och inom kort fanns ett antal pojk-, herr- och damlag med ledare och ett antal hundra medlemmar. Förutom att själva spela, så agerade Christer, Donald, Kjell-Åke och Björn, såväl ledare, domare som tränare för de yngre lagen. Det ena gav det andra och de gemensamma ansträngningarna bar frukt.
Det skulle visa sig att Solberga BK hade kommit för att stanna.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Namnet föll sig naturligt. Solens orangea färg var självklart för en klubb som heter Solberga BK. Orange och blått var även den tidigare klubben Solberga IF:s färger. Svart är den klassiska symbolen för jord, mark, område, och fick symbolisera Solberga, det område vi hörde hemma i. Sol och jord blev tillsammans helt enkelt Solberga. Att en klubb från Solberga skulle behålla det positiva namnet Solberga, var naturligt för alla.
Ulf Thunberg som utformade klubbmärket berättar så här:
Solbergaskolan hade vid denna tid ett märke med en orange sol på blå botten. Att spinna vidare på detta och utgå från någon form av stiliserad sol kändes då inte rätt. Likväl tyckte jag att en orange ring kunde ses som en solskiva. Och med orange text på ett inneslutet svart fält var "ramarna" givna. Utformningen av det dominerande "S"-et är idémässigt, men inte identiskt, hämtat från min knattevärlds Örebro SK:s, medan förlagorna till "B-et" och "K-et" fanns att hämta från textmallar som jag ibland använde på det arkitektkontor där jag sommarjobbade. Svårare än så var det inte.
Geografisk hemmaort?
Solberga och dess närområde. Solberga är Älvsjös största stadsdel.
Vilket mål har laget med verksamheten?
Att "lira" boll och ha kul tillsammans. Föreningen har även haft ishockey och andra idrotter.
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Under åren har vi haft många ledarprofiler som varit verksam i klubben under lång tid såsom Ingemar Larsson, Bent-H Nielsen, Lars Hammarberg, Ulf Tunberg, Karl-Gunnar Flygt, Rune Blommé, Gunnar Wemmenlöv och Christer Bertling.
På spelarsidan kommer ett antal allsvenska spelare från Solberga, Tommy Berggren (Djurgården 1968-84), Tony Bergqvist (Djurgården 1968), Jan-Erik Sjöberg (Djurgården1965-73), Per Vikman (AIK 1989), Mattias Stenskog (Hammarby 1989-91) och Kent Elander (AIK 1983).
Vi har också flera svenska juniormästare i fotboll Anders Byrén, Kent Erlander och Peter Westrin.
Lagets största framgång
Första seriesegern 1969 och vi var obesegrade.
A-lagets första målskytt Ulf Tunberg, övre raden trea från vänster.
Division 4-spel, Svenska Cupen och Nike Cup. På Älvsjömässan och S:t Erikshallen. I Svenska Cupen spel mot IFK Eskilstuna, Säters IF, Nyköpings BIS, Södertälje FF hemmahörande i division 1 - 3. Vi tillhörde under flera år de åtta bästa fotbollslagen inomhus med segrar i Huddinge Cup, finalspel i Nike Cup flera gånger och 1994 en final mot Älta som slutade med förlust 2–1.
Mest minnesvärda match eller händelse?
Svenska Cupen med mycket publik på Mälarhöjdens IP som var vår dåvarande hemmaplan under många år. Mest publik hade vi mot Assyriska cirka 3 000 åskådare i div 4.
Laget byggde på en kontinuitet med många spelare som var med från division 7 till division 4 under några få år med ledning av bra tränare.
Finns det något mer att berätta om laget?
Vi arbetar nu i skrivande stund med att sammanfatta föreningens första 50 år. Verksamheten sedan vår formella start den 15 november 1967 till 2017. Tyvärr är det vissa svårigheter att rekonstruera vår historia eftersom vårt klubbhus brann ner en januaridag 2002.
I dag har vi efter många års slit en ny idrottsanläggning med bollplan och eget klubbhus som används flitigt för olika föreningsaktiviteter, inte minst för 55-plusare och GÅ-FOTBOLL bland annat.
Solberga Bollklubb är mer än sin historia vars ursprung och den mycket enkla idé som gav upphov till föreningen lever vidare i dagens verksamhet. Solberga uppstod genom att det fanns barn som ville lira boll och att det fanns vuxna som ville hjälpa dem med det, och på den vägen har det fortsatt. Solberga Bollklubbs representationslag är en liten del i någonting mycket större i en förening som inte bara pratar värdegrund utan i handling också lever upp till det man säger sig stå för – Fotboll, glädje och gemenskap.
Vi tackar Solberga BK:s grundare Donald Boström och Christer Bertling för svaren! Vi passar även på att önska laget lycka till under säsongen.
Följ lagets säsong i serien: H 7 H
Publicerad 190524
Idag kör vi en "Laget bakom namnet – special". Stureby SK fyller i dag 90 år och kommer på lördag fira med ett stort 90-årskalas för alla aktiva, barn, ungdomar och föräldrar. Stureby SK är viktig för området och många väntas komma och fira 90-åringen.
När bildades föreningen?
16/5 1929
Varför bildades föreningen?
Gissningsvis för att spela fotboll i närområdet.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Grundarna bodde i Stureby och då blev det naturliga namnet Stureby SK
Geografisk hemmaort?
Stureby i Enskede
Vilket mål har föreningen med verksamheten?
Vi vill att alla i närområdet ska kunna spela fotboll och i vår klubb är alla välkomna. Vi har en härlig stämning och gemenskap där de flesta känner varandra. Allt arbete sker ideellt. Klubbkänslan är viktig och engagemanget ovärderligt.
Har föreningen eller har laget haft några kända profiler?
I dagens herrlag spelar Olof Guterstam, 2 A- landskamper för Sverige. Jan Majlard (känd sportjournalist från bl.a. SvD) har spelat i klubben. Sedan har någon av bröderna Leback, eller bägge varit verksamma, men det råder osäkerhet på vem och om de bara var tränare. Lars-Ove (Lillhinken) Holmberg (Bajenlirare på slutet av 60- och början av 70-talet).
Föreningens största framgång?
På seniorsidan har herrlaget spelat i gamla div. 3, vilket idag motsvarar div 1.
Mest minnesvärda match eller händelse?
Förra året spelade damerna en seriematch i division 5 (spelar numera i div 4) på hemmaplan vid klubbhuset och då gjorde föreningen en happening av det hela. Det kom drygt 300 personer och det var en fantastisk stämning med t o m bengaler! Alla i Stureby gick man ur huse för att heja fram damerna till seger och picknicka vid planen då det bjöds på hamburgare. Härlig klubbkänsla!
Finns det något mer att berätta om föreningen?
Att vi idag förutom ungdomsverksamheten, även har dam-, herr- och veteranlag. Tidigare fanns även bandy-, bowling-, bordtennis-, innebandy-, landhockey-, schack- och ishockeysektioner inom klubben.
Vi tackar Sturebys SK:s ordförande Anders Jutterström för svaren! Vi passar även på att säga grattis på 90-årsdagen och önskar föreningens lag lycka till under säsongen samt missa inte firandet på Stureby BP på lördag kl. 12-15.
Följ lagets representationslag under säsongen: Dam 4 B och H 6 E
Publicerad 1905016
Boo FF vill leva upp till devisen "Så många som möjligt, så länge som möjligt" och startade ytterligare ett seniorlag som fick namnet Boo FK. Laget består till större delen av det tidigare juniorlaget födda 1999, men även några äldre förmågor finns med i truppen.
När bildades laget?
2018
Varför bildades laget?
Det finns två anledningar till det dels att spelarna som är födda 1999 ville hålla ihop sitt gamla lag både ur ett socialt och fotbollsmässigt perspektiv. Även att föreningen Boo FF ville erbjuda fler spelare att spela seniorfotboll utan att man behöver träna 2-3 ggr per vecka. "Så många som möjligt så länge som möjligt"
Hur bildades laget?
Efter deras sista år som juniorer stod spelarna inför valet att spela reservlagsfotboll, söka sig till Boo FFs herrlag eller att spela Korpen. Efter några veckors funderande valde spelarna det fjärde alternativet att bilda en ny förening och börja spela i Division 7. På den vägen är det.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Då Boo FF tidigare haft två seniorlag på herrsidan, Boo FK (f.d. Nacka FF) valde föreningen att erbjuda det gamla namnet då det finns en historia kring namnet.
Geografisk hemmaort?
Boo, Nacka.
Vilket mål har laget med verksamheten?
Framför allt vill vi spela fotboll och ha kul, det är det absolut viktigaste. Men givetvis siktar vi på avancemang till div. 6 redan den här säsongen. Känns det tryggt och stabilt siktar vi på att fortsätta klättra, men vi tar det ett år i taget.
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Nej, men snart är alla kända. ;)
Lagets största framgång?
Vinst i första seriematchen mot Athletico Blåsut!
Mest minnesvärda match eller händelse?
Samma match. (Athletico Blåsut)
Finns det något mer att berätta om laget?
Deras historia ligger i framtiden….
Vi tackar Boo FF:s sportchef Andreas Bild för svaren! Vi passar även på att önska laget lycka till under säsongen och i fredagskvällens derby mot Boo SK kl. 19.00 på Björknäs IP.
Följ lagets säsong i serien H 7 F
Publicerad 190510
FC Björnligan är ett av de så kallade "kompis-lagen" som har funnits längst i Stockholmsfotbollen. Klubben bildades 1973 och hade brassen Falcão på gaffeln under en "silly-season". Läs mer laget som höll på att få namnet Kycklingarna!
När bildades laget?
Laget bildades 1973.
Året då landslaget är på väg att kvalificera sig till fotbolls-VM i Västtyskland, Sunderland vinner FA-cupfinalen och Gunnar Sträng är finansminister.
Varför bildades laget?
Berra Lindström och några grabbar som spelade lite högre upp i seriesystemet ville trappa ner, men fortfarande spela fotboll och umgås med polare.
Hur bildades laget?
Grabbarna möttes i en källare på Kungsholmen och stakade ut framtiden.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Klubbens grundare hade brainstorming och fastnade till slut för FC Björnligan. Det fanns dock tankar på att laget skulle heta Kycklingarna och spela i gula tröjor – i dag är lagets medlemmar glada för att grundarna inte valde det alternativet. Efter en skriftväxling med förlaget som ägde rättigheterna fick föreningen rätt att använda seriefigurerna i klubbmärket. Loggan har genomgått en del grafiska förändringar sedan 1973. Internt går klubben under namnet "Ligan".
Geografisk hemmaort?
FC Björnligan var ursprungligen en Kungsholmsklubb och hade under många år Stadshagens IP som hemmabas.
En bit in på 2000-talet blev det flytt till Västerort och Stora Mossen.
Sedan något år tillbaka har klubben Hammarbyhöjdens IP som hemmaarena, vilket beror på att stora delar av truppen numer finns på Söder eller söder om Söder.
Vilket mål har laget med verksamheten?
FC Björnligan präglas av det som klubbens grundare ansåg vara viktigt: Spelglädje och kamratskap. Och det arvet ska vi förvalta i åtminstone ytterligare ett halvt sekel.
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Klubben hade planer på att värva Falcão, den äldre.
Falcão var kompis med en Björnligespelare vid namn Barany. De ska ha träffats när Barany åkte på läkarkongress till Brasilien. De höll kontakten och Falcão följde FC Björnligan under en tid. Tanken var att Falcão skulle komma till en träning med laget, men det sprack.
Tv-profilen Yankho Kamwendo (känd bl.a. från Bolibompa) spelar i Ligan och har också varit klubbens tränare.
I veteranlaget har den forne allsvenske skyttekungen Dan Sahlin spelat, liksom Jerry Månsson med förflutet i bland annat BP och norska Viking.
Lagets största framgång?
På senare år: En tredjeplats i div 6 år 2012.
Mest minnesvärda match eller händelse? Många. De som var med på 70-talet kan berätta om s.k. högriskmatcher på Spånga IP och hur man en gång snabbvärvade en kille, betalade honom med ett par mellanöl och fick ihop tillräckligt med spelare för att starta en match.
2016 säkrade FC Björnligan kontraktet med matchens sista spark i 93:e minuten. De som var med vid det tillfället beskriver det som "den absolut största fotbollshändelsen någonsin".
Finns det något mer att berätta om laget?
Under en kort period fanns det välorganiserade fans – Bumbibjörnarna Ultras - som helt plötslig dök upp från ingenstans, förgyllde tillvaron under en halv säsong med tifon och konfettipyro och sedan försvann.
2018 trillade Ligan ner i sjuan. 2019 blir därför återtågets år. Du är välkommen att följa med oss.
Du som har egna berättelser eller bilder från klubbens historia – som grundare, spelare, motståndare, domare eller supportar – är välkomna att bidra. Kommentera gärna i gästboken på hemsida eller på vår sida på Facebook.
Hemsida: www.fcbjornligan.se
Twitter: @fcbjornligan
instagram: fcbjornligan
Facebook: FC Björnligan
Vi tackar Per-Anders Sjögren för svaren! Vi passar även på att önska laget lycka till under säsongen.
Följ lagets säsong i serien H 7 F
Publicerad 190503
Nacka United FF är en ny förening genom att Nacka FC och Jarlabergs IF slog ihop sina påsar på ungdomssidan. Jarlabergs IF:s div. 6-lag hängde på och bär numera också det förenade namnet. Läs mer om laget med höga mål under rubriken "Laget bakom namnet".
När bildades laget?
Laget bildades 2019 och är fortfarande inne i slutspurten för att få till de sista namnen till truppen inför säsongsstart 2019.
Varför bildades laget?
Laget bildades tack vare ett samarbete mellan Nacka FC och Jarlabergs IF på ungdomssidan. Då både U15 och U16 blev Nacka United FF istället för Jarlabergs IF/Nacka FC så var det lika bra att seniorlaget hakade på.
Vi gör detta för att bygga något bra för Nackafotbollen och redan nu finns det massvis med fina Nackaprofiler i laget som under 2019 tar upp oss till divison 5.
Hur bildades laget?
Laget flyttades över av klubbchef Adrian Rex från Jarlabergs IF till Nacka FC till en början för att sedan gå över till en samarbetsklubb.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Vi är från Nacka och nu gör vi något tillsammans, därav United. Klubben fanns registrerad sen tidigare, men nu har vi väckt den till liv igen efter att ha varit inaktiv i några år. Klubbmärket kom till väldigt snabbt av sportchef Victor Nelén som är en fena på photoshop m.m.
Geografisk hemmaort?
Nacka centrum. Vi spelar hemmamatcher på vackra Nacka IP.
Vilket mål har laget med verksamheten?
A-lagsverksamheten vill vi ska vara en riktigt bra utbildningsplattform för våra äldre unga. Vi ska dock inte ljuga att vi vill upp i divisionerna och när vi vunnit division 6 i år, så kommer vi vinna div. 5 nästa år.
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Vad sägs om Modaser Zekria som tidigare spelat på hög nivå i svensk fotboll och även representerat Afghanistans landslag i fotboll, men även svenska landslaget i futsal. Vi får inte heller glömma hans bröder Mosadiq och Manzoor. Adrian Rex känd som Årets Nackabo 2017 finns också med i truppen och varför inte nämna gamle Hammarby IF-målvakten (som stod mot PSG när Zlatan var på besök) - Kevin Angleborn.
Lagets största framgång?
Då vi endast spelat en del träningsmatcher så har vi inte hunnit visa vad vi går för.
Dock körde vi över Hephata (större delen av dövlandslaget) med 8-2 för några veckor sedan, så det får väl ses som en liten merit ;)
Mest minnesvärda match eller händelse?
Kan väl vara när Kristian Lindroos sprang så snabbt på vår fys-träning, så en av fallskärmarna gick sönder.
Finns det något mer att berätta om laget?
Laget drivs av två riktigt ambitiösa och sköna tränare där Håkan Lundgren och Mirre Amiri klingar fint i öronen. Vi är ett spelförande lag som kommer dominera alla matcher i H 6 D under året och även kommer kunna ta sig långt i Stockholm Cup där en Svenska Cupen-plats står på spel. Kvalité finns i laget och vi är inte rädda för att vara lite kaxiga ;)
Vi tackar Adrian Rex för svaren! Vi passar även på att önska laget lycka till under säsongen! Den första matchen vanns övertygande med 6-0. Ikväll fredag den 26 april är det dags för den andra matchen och derby mot Sickla IF.
Följ lagets säsong i serien H 6 D
Idag presenterar vi IFK Vaxholm som dagen till ära fyller 99 år. Vi har tidigare bara presenterat lag från våra två lägsta serier, men idag gör vi ett undantag och det snart hundraåriga skärgårdslaget får berätta sin historia.
När bildades laget?
Den 18 april 1920, alltså exakt för 99 år sedan!
Varför bildades laget?
Ett hopplock av engagerade människor i Vaxholm tyckte att staden behövde en idrottsförening utöver den framgångsrika Roddklubben "VRF" och militärens "Ka1 IF".
Hur bildades laget?
Ett 50-tal personer samlades för 99 år sedan i hopp om att starta upp en ny idrottsförening i Vaxholm, där kapten Öhngren gick i spetsen för förslaget. Löjtnant Sandström blev vald till förste ordförande och fann det lämpligt att till en början vara en fristående sektion i IFK Stockholm. Redan 1921 erhöll klubben dock inträde i Riksidrottsförbundet som självständig förening. Fotboll blev snabbt en del av idrotterna föreningen utövade, trots att den fria idrotten stod som populärast. Och därifrån bildades till slut seniorlaget i fotboll. Troligtvis någon gång i början av 30-talet inleddes seriespel, men våra papper sträcker sig endast tillbaka till säsongen 1945-1946.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Då klubben bröt sig loss från IFK Stockholm föll det naturliga valet att ingå i kamratorganisationen "IFK", och därav även den logga som de flesta IFK-föreningar delar. Ordet "Kamrat" är något som ständigt återkommit under åren när klubben presenterat arbetssätt och värdegrund.
Geografisk hemmaort?
Föreningen huserar i skärgårdsstaden Vaxholm, norr om Stockholm. Matcherna spelas på Vaxö IP, en plan med anor från 1940-talet!
Vilket mål har laget med verksamheten?
"Så många som möjligt, så länge som möjligt" är något föreningen strävar efter. Och detta genom glädje och engagemang, och att alla barn och ungdomar ska få möjlighet att utvecklas utifrån sin egna nivå.
När ungdomarna kliver upp till seniorspel övergår detta dock till konkurrens, då våra representationslag är de enda lagen i föreningen som ska sträva mot att vinna matcher.
Just nu håller herrlaget till i div. 5 för första gången sedan 2005, vilket det ska bli ändring på. Målet är div. 4 2020 med 80% egenproducerade spelare!
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Det finns talanger runt om i elitfotbolls-Sverige som en gång började sina karriärer i Vaxholm, Sam Lundholm är den senaste i raden. Alexander Nilsson, BP, en annan.
Men det har även kommit och gått flertalet meriterade spelare i laget genom åren, Mikael Thorstensson är en. SM-guld med AIK två år efter sin sejour i vårt skärgårdsgäng.
Våra största profiler florerar dock runt omkring i vår lilla stad och klubb. Zlatan har hus på Resarö, och tar sig ibland tiden att kicka boll med ungarna nere på Vaxö IP. "Nisse" Johansson är etablerad ungdomsledare med barn i klubben. Har man tur går det även att skymta Ingemar Stenmark promenerandes förbi när herrlaget spelar.
Lagets största framgång?
Några större framgångar i form av stora fina pokaler kan inte herrlaget skryta med. Sju gånger har vi vunnit serien och enstaka kvartsfinaler i Stockholm Cup. Men bara det faktum att vår stad på 10 000 invånare under mitten av 00-talet rusade genom "sexan" och "femman" nästintill obesegrade för att sedan ta klivet upp i Stockholms högsta serie "fyran" och husera där i 13 raka säsonger är häftigt bara det. Med ett publiksnitt under större delen av dessa år på 100-200 personer.
Från 1998 till 2018 nollade vi dessutom antalet degraderingar, 20 säsonger utan att åka ur en enda serie.
Mest minnesvärda match eller händelse?
Det florerar rykten på stan, rykten om att Brasiliens landslag under 30-talet fick sig en kamp mot IFK under ett träningsläger i skärgården. Men detta är icke bekräftade rykten.
Även Real Madrid har varit på träningsläger i Vaxholm under 30-talet. De bodde på hotellet och tränade på IFKs dåvarande gräsplan, men någon träningsmatch mot marängerna blev det inte.
Istället vänder vi blicken mot den sista hemmamatchen säsongen 2015 mot Spånga IS. Då den är undertecknads mest minnesvärda match.
Vi var nästan klara för degradering, efter en lång säsong av motgångar skulle vi möta seriesuveränen Spånga på hemmaplan. De behövde bara vinna för att ta klivet upp till "trean". Inför en storpublik på närmare 200 personer satte vi inte bara 1-0 utan även 2-0 innan Spånga reducerade med 5 minuter kvar att spela.
På tilläggstid blåser domaren straff för bortalaget, en straff som flyger över ribban. Jublet från både publik och spelare var något utöver det vanliga då detta innebar att vi klarade oss kvar i "fyran".
IFK Vaxholm fick även nationellt omnämnande i Dagens Nyheter hösten 2006, dock med en negativ vinkel. Storförlusten mot Ekerö IK (24-0) gick inte någon förbi, men det är inget vi behöver gå in på i detalj...
Finns det något mer att berätta om laget?
Vi är Vaxholms största förening med uppåt 900 aktiva medlemmar. Med vår långa historia har laget blivit en del av vårt "lilla" samhälle här ute i skärgården.
Det finns, och har alltid funnits ett stort intresse kring herrlaget och som spelare får man ofta svara på frågor kring senaste matchen i kön på ICA. Vilket innebär att en förlust inte glöms i första taget, du blir påmind hela långa veckan fram till att nästa match går av stapeln.
Vi är det lokala laget helt enkelt, där spelarna får sina matchkläder tvättade. Punkt slut.
Vi tackar Egil Gustafsson för svaren! Vi passar även på att önska laget lycka till under säsongen och grattis på 99 års-dagen!
Följ lagets säsong i serien H 5 N
Publicerad 190418
Seniorserierna i de lägre divisionerna har smugit igång så smått och nu sätter vi även igång vår presentation av lagen i dessa serier under rubriken "Laget bakom namnet". Först ut är Tudor Arms FC som har fått sitt namn efter den engelska puben på Östermalm.
När bildades laget?
The Tudor Arms FC was formed in 1970
Varför bildades laget?
The club was formed so that English speaking football players would have their own team to play for in the Stockholm league.
Hur bildades laget?
The club was started by a group of originals who met and became friends through the Tudor Arms Pub. From there they decided to start their own team and through the sponsorship of the pub started the football club in 1970. Today we are still sponsored by the Tudor Arms Pub and are represented by 3 teams.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Both our name and emblem come direct from the Tudor Arms Pub.
Geografisk hemmaort?
Central Stockholm (Stadshagen IP). The lads are coming from all over Stockholm to play for the club. Therefore it is important we are as close to the city centre as possible.
Vilket mål har laget med verksamheten?
To provide a football club for anyone new to Stockholm. To be competitive and social whilst helping the new lads integrate into Stockholm life.
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
No one that has every played for the club. However, Teddy Sherringham (when he played for Djurgården) used to frequent the pub and did promise the lads he would play a game for the club. However, he went onto several bigger clubs.
Lagets största framgång?
Stockholm Cup (2018/2019) - last 16.
Mest minnesvärda match eller händelse?
Every match. We used to have some great matches between both SUS and Gamla Karlberg in the old days.
Our veterans team has won their league for the last 2 seasons.
Finns det något mer att berätta om laget?
We have lost count of the number of nationalities that have represented the club. From the core of England, Ireland and Scotland, to New Zealand and Australia on the other side of the world. I would say we have had over 25 different nationalities that have represented the club.
And next year we will be celebrating our 50th anniversary as a club. Not a bad achievement for a pub team.
Vi tackar James Richards för svaren! Vi passar även på att önska laget lycka till under säsongen och i säsongspremiären mot IK Sture på fredagskvällen kl. 20.00 på Zinkensdamms IP mot IK Sture.
Följ lagets säsong i serien H 6 D
Publicerad 190412
Säsongens sista lag som presenteras under rubriken "Laget bakom namnet" är BK Borsten. Läs om laget som har funnits sedan 1985 och har en hängiven supporterskara med en uppsjö av fyndiga hejaramsor.
När bildades laget?
1985
Varför bildades laget?
Vi var några som spelade i Polisen, men det blev så långt att åka när vi skulle upp i A-laget, så vi startade ett eget lag.
Hur bildades laget?
Vi brukade spela innebandy på onsdagar, så vi hade ett möte och utsåg en styrelse. Fotbollen startades i Korpen och efter något år började vi spela i Stockholms FF:s seriesystem.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Vi hade en omröstning och man fick inte rösta på sitt eget förslag. Då föreningen startades av ett par gnagare, djurgårdare och bajare är det nog vuxendryck som är tanken med föreningsnamnet.
Klubbmärket var det en supporter som ritade på Zinkens krog efter en match. Han hade tyska S:t Pauli som en mall i huvudet när han ritade märket.
Geografisk hemma ort?
Södermalm
Vilket mål har laget med verksamheten?
Att ha så kul som möjligt. Vi har lovat varandra att vi ska kunna skratta och skämta i omklädningsrummet även efter en förlust.
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Vi har haft många spelarprofiler från olika yrken i laget genom åren, men den mest namnkunnige är Lasse Eriksson. Den före detta landslagsmålvakten Lasse Eriksson lovade stå en match och han höll sitt löfte. Matchen var mot BK Träsket och vi vann med 2-1. Efter matchen höll den gamle Bajen keepern även ett fantastiskt tal i omklädningsrummet. Det året, 2009, gick vi obesegrade genom sjuan. Så Lasse har inte bara ett allsvenskt guld med Hammarby, utan även en guldmedalj för en serieseger i sjuan på sitt cv.
En känd profil är Totte Hammarström som var med och grundade laget. Han missar knappt några matcher trots att han slutade spela för över 18 år sedan.
Lagets största framgång?
Att vi fortfarande håller på. Och våra seriesegrar såklart!
Mest minnesvärda match eller händelse?
Vi firar varje seger som det var en finalvinst.
Vi har arrangerat bussresor till bland annat bortamatcher mot IS Gökarna på 80-talet och även ut till Gustavsberg.
Finns det något mer att berätta om laget?
Att det fortfarande är lika svårt få någon att ta tvätten. Sen har vi en fantastisk stöttning av våra supportrar. En hängiven skara BK Borsten-fans håller låda på matcherna. Här kommer ett axplock av hejaramsor:
Amsterdam, Rotterdam, Zinkensdamm
Morgan Bendz, Eskil Bendz, Mercedes Benz, brrrrrr
Tröjan den sitter tajt,
men han gör en cykelspark.
Anders Molin, Anders Molin
Ingen jul utan gran.
Matte Matte Matte Grahn
Många av de övriga ramsorna måste man uppleva på plats för att förstå innebörden och ironin. Bajen fans ordförande rankade supportrarna som topp 5 i Sverige enligt en artikel i Aftonbladet 2001.
Aftonbladet har skrivit om klubben fler gånger.
Vi tackar ordförande Anders Svensson för svaren!
Kolla in hur nära laget var att vinna H 7 E!
Publicerad 181025
Nacka Juniors FF skulle göra som Dalkurd och vandra genom seriesystemet upp i allsvenskan. Då kom futsal in i leken. Fotbollslaget lades ner och det blev en helhjärtad satsning på den nya inomhussporten. En satsning som i år resulterade i semifinalplats i SM-slutspelet.
När bildades laget?
Föreningen startades 7 oktober 2011 som ett fotbollslag.
2013 startades futsalsektionen som nu är föreningens flaggskepp.
Varför bildades laget?
Ambitionerna var att göra en "Dalkurd" och springa igenom de nationella fotbollsdivisionerna i en rask takt. Ett sammansvetsat kompisgäng stod bakom uppkomsten av Nacka Juniors FF men tidigt insåg man att det skulle bli svårt att nå allsvenskan.
Futsalsektionen startade i samband med att SvFF skulle bilda en Nationell Serie och då kompisgänget ofta spelade just inomhus så var det främst för att spela organiserad futsal som idén uppkom.
Hur bildades laget?
Det började redan 2004 då Mounir Kraft Riahi och Alfonse Attar (bror till Adrian Berglind i Jarlabergs IF) fick den briljanta idén med att starta ett korpenlag för att tävla inom fotboll.
Laget började spela fotboll på grusplaner i Nacka och kompiskretsen blev allt större med åren. Flera ville helt enkelt vara med! Detta var grunden till att de två barndomsvännerna Mounir Kraft Riahi och Alejandro Fernandez skapade ett ännu större forum för gemenskapen som främjade hälsolivet samt skapade glädje i vardagen. Chansen att starta ett 11-mannalag fanns där och de tog den genom att anmäla laget till StFF:s seriespel.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Då kärnan huvudsakligen bodde runt omkring "Nacka Forum-området" så var Nacka Forum givetvis ett måste. En gång i tiden hade Alejandros kusin tagit med honom på en turnering där han hade skapat ett lag med namnet "River Plate" (en anrik förening från Argentina) och där såddes ett frö som vännerna anammade. De kunde självklart inte välja samma namn, utan tog då rivalerna Boca Juniors namn och kombinerade detta till "Nacka Forum Juniors" som korpenlaget hette i sju år.
När stadgarna sedan skulle in till RF visade det sig att man som förening inte fick ha tre ord i namnet, så ett var tvunget att tas bort.
Nacka Forum Juniors blev således Nacka Juniors Fotbollsförening.
Fotbollsföreningen lades tyvärr ner under 2015 då intresset för att spela fotboll på stor plan blev allt mindre och mindre, medan Futsalverksamheten bara växte. Laget gjorde därför en ändring 2017 och bytte namn till Nacka Juniors Futsal Förening!
Geografisk hemmaort?
Nacka
Vilket mål har laget med verksamheten?
Det första målet som skapades var att spela i allsvenskan, även fast vi inte fick göra det med just fotbollsverksamheten lyckades Nacka Juniors fast i en annan *sport", nämligen futsal! Representationslaget spelar i den högsta ligan i futsal, den Svenska Futsal Ligan.
Vinnarna i SFL får kvala in till Champions League för futsal. Föregående säsong var laget en match ifrån att kunna göra just detta! Det är ett annat resultatinriktat mål för föreningen. Ambitionerna är reviderade sedan 2011 och en från början väldigt amatörmässig verksamhet har utvecklats till att bli väldigt professionell och innehållande människor med stort engagemang.
I dagsläget är visionen att utveckla fenomenet futsal i den hemorten Nacka och med kvalitativa spelare utmana om att vara Sveriges bästa futsal-lag. På så vis kan föreningen sätta kommunen på den nationella kartan och visa prov på den kunskap och mentalitet just Nacka-bor har.
Föreningen vill skapa en central nätverkspunkt i lokalorten Nacka (Stockholm) där människor träffas för att kolla på högklassig futsal.
Föreningen verkar för att bygga broar mellan människor och skapa ett nätverk där människor känner sig hemma för att uppleva en fantastisk futsal!
Nacka Juniors Futsal är en mötesplats för alla där människor förenas.
På sikt vill föreningen utveckla den nationella futsalnivån och utveckla futsalen i Sverige.
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Nacka Juniors har under årens lopp kunnat stoltsera med att fotbollsspelare på den högsta nivån kommit ner till Järla Sporthall för att utvecklas.
Ammar Ahmed från Dalkurd, Heradi Rashidi från AIK, hans bror Dida Rashidi som idag spelar superettanfotboll med Örgryte IS och Seth Hellberg från BP:s akademi har alla representerat Nackas stolthet.
Laget har flertalet namnkunniga spelare som representerar eller representerat klubben, vilket skapar magi på plan!
Lagets största framgång?
Föregående säsong nåddes en minnesvärd semifinalplats där det blev förlust mot de blivande svenska mästarna, IFK Uddevalla! Det är den största framgången..hittills!
Mest minnesvärda match eller händelse?
Då måste matchen mot Täfteå IK nämnas, där Nacka Juniors var en halvlek från att förmodligen degraderas till division 1. Med 1-6 i paus så satsade laget allt på ett kort och gick "All in" för att försöka komma ifatt med 20 effektiva minuter kvar! Matchen slutar 8-8 där Nacka kvitterar genom Alex Mukabi med 7 sekunder kvar och tog därmed en otroligt viktig poäng i ett bottenmöte som innebar att Täfteå IK från Umeå inte kom ikapp i serien. Idag spelar just Täfteå IK i division 1 Norrland medan Nacka Juniors tog ytterligare kliv efter den matchen! Höjdpunkterna finns här!
Finns det något mer att berätta om laget?
Idag bedriver Nacka Juniors FF Stockholms största ungdomsverksamhet inom sporten futsal med över 100 aktiva ungdomar och barn som spelar fotboll. Sporten växer för varje säsong och Nacka Juniors är redo för det!
Det började som en dröm som snart förvandlades till en vision. Visionen var att skapa ett lag med spelare från hemorten Nacka med ett mål att sätta kommunen på kartan genom att bli ett av Sveriges bästa futsallag!
Vi ville visa att det finns talang, disciplin och vinnarmentalitet hos oss! Nu några år senare står vi här med ett av Sveriges ledande futsallag!
Vi är oerhört stolta över detta!
Våga drömma!
Laget har gjort en egen film på temat "Laget bakom namnet"!
Vi tackar Mounir Riahi för svaren och önskar laget lyckat till!
Publicerad 181010
Spelarna i IFK Lidingö BK spelade först i IFK Lidingö FK:s reservlag. När seriesystemet gjordes om blev motståndet för lätt och istället startades en egen klubb med spel i ordinarie seriesystem.
När bildades laget?
Laget bildades 2015.
Varför bildades laget?
IFK Lidingö FK hade ett mycket bra reservlag som spelade i de högre reservlagsserierna innan systemet ändrades. På den tiden var FK i div. 4 och att möta reservlagen för div 4-5 klubbar var för enkelt för de befintliga reservlaget, så då gick laget in i seriesystemet för herrlag.
Hur bildades laget?
Sportkommittén i IFK Lidingö FK beslutade att bilda en ny seniorförening för att ge ungdomarna större möjlighet till seniorspel. I IFK Lidingö FK så finns det nästan 50 stycken 19-åringar varje år som efter Sanktan behöver någonstans att spela.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Klubbmärket är samma som IFK Lidingö FK. Namnet blev till efter att Styrelsen bestämt att det skulle vara likt IFK Lidingö FK, därav BK.
Geografisk hemmaort?
Lidingö, oftast spelar laget på Lidingövallen.
Vilket mål har laget med verksamheten?
Målet var först att funka som ett lag för de som var i gamla reservlaget. Men 2017 så ändrades fokus lite och målet är nu att ta sig upp i div. 4-5 för att kunna erbjuda spel på bra nivå för ungdomarna i IFK Lidingö FK när de spelat klart juniorfotbollen även om de inte platsar i A-laget (FK).
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Marcus Karlsson som vunnit SM-guld med DIF, då som lagkapten, har spelat 3-4 matcher med laget. I övrigt har vi profiler men inte som är kända av allmänheten.
Lagets största framgång?
Det måste vara förra året då vi vann div. 7 genom att vinna samtliga 18 matcher och ha +99 i målskillnad.
Mest minnesvärda match eller händelse?
Det måste vara mot Tudor Arms förra året när vi säkrade seriesegern med 3 omgångar kvar genom att vända underläge 3-2 till seger med 3-4 på bortaplan och med en man utvisad.
Finns det något mer att berätta om laget?
Att vi detta året spelar i rosa tröjor i en kampanj mot cancer "matchen mot cancer". Det är vi stolta över att vara delaktiga i!
Vi tackar Magnus Pålsson för svaren! Vi passar även på att gratulerar laget till seriesegern!
Kolla in lagets säsong i serien H 6 C
Publicerad 181001
Värmdö IF hade varit utan damlag under ett par år och när föreningen 2016 bestämde sig för att starta upp på nytt, tog man hjälp av Facebook, hemsidan och den berömda djungeltrumman.
När bildades laget?
Värmdö IF har tidigare haft damlag, men efter ett par år utan damlag så bestämde sig föreningen för att nu var det dags igen. Information om att ett lag skulle startas upp spreds på Facebook, via föreningens webbsida och via djungeltrumman. Intresset var stort och i december 2016 hölls de första träningarna.
Varför bildades laget?
Laget bildades för att föreningen ville ha ett representationslag även på damsidan. Men också för att seniora spelare skulle ha ett lag att spela i samt för att de yngre tjejer i föreningen att ha som målbild och förebild.
Hur bildades laget?
Laget bildades av gäng fotbollsspelare i varierande ålder (01-68) och med varierande fotbollskunskaper. Några hade spelat fram till bara något år innan och några hade inte spelat på 15 år. Snabbt fick fler och fler information om att det fanns ett damlag och fler anslöt sig. Ett tag var vi så många som drygt 40 spelare. Idag spelar många av de mer seniora spelarna som drog igång laget i reservlagsserien.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Laget fick sitt namn genom den förening som vi spelar i, Värmdö IF. Värmdö IF bildades den 4 mars 1948 på Näsets Café i Hemmesta och är i dag den största idrottsföreningen på Värmdö med över 2 200 medlemmar. Föreningen bedriver verksamhet inom fotboll, innebandy, friidrott och handboll.
Geografisk hemmaort?
Hemmesta på Värmdö.
Vilket mål har laget med verksamheten?
Målet på kortare sikt är att ta oss upp till division 3 och väl där vara ett stabilt division 3 lag.
På lång sikt vill vi vara ett lag de yngre spelarna i klubben kan växa in i och utvecklas i. Vi vill kunna bibehålla spelare som annars kanske gått till andra klubbar eller slutat med fotboll.
Idag har 17 av 25 spelare Värmdö IF som moderklubb och ytterligare tre har någon av de andra klubbarna i kommunen som moderklubb, klubbar i Nacka är moderklubb till ytterligare två spelare och de resterande tre kommer från klubbar utanför Stockholm. Att fortsätta behålla laget med största delen egna produkter är även det ett mål för verksamheten.
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Vet inte...
Lagets största framgång?
Sedan nystarten säsongen 2017 var den största framgången att slå ut Lidingö (div 2) från Victoria Cup. Matchen slutar 4-1 där ett av våra mål görs på handikapp straff innan matchstart.
Mest minnesvärda match eller händelse?
Återigen så väcker matchen mot Lidingö stora minnen hos laget, en fantastiskt härlig match att spela där energin och viljan var på topp.
Ett annat starkt minne vi har som lag är när vi fick beskedet att vi gått upp till division 4.
Finns det något mer att berätta om laget?
Laget har en väldigt stor spridning på åldrar, 73-02 vilket ger en väldigt härlig dynamik i gruppen både på och utanför planen.
Vi tackar Nadia Björklund och Martihn Sjöstedt för svarentext! Vi passar även på att önska laget lycka till i höstspurten av serien!
Följ lagets säsong i serien Dam 4 B
Publicerad 180920
Den tidigare UEFA-ordföranden Lennart Johansson har spelat i Åkeshovs IoFK och är även hedersordförande i föreningen. Lennart som även hedersordförande i Svenska FF har skrivit en text om sin egen uppväxt i Åkeshov.
När bildades laget?
1931
Varför bildades laget?
Trädgårdsföreningen bestående av 330 hushåll som byggt "egnahemvillor" ville ha ett eget lag.
Hur bildades laget?
Man samlades vid Kvarnstugan och spelade på Ryssmursängen nära Åkeshovs nuvarande konstgräsplan. Kvarnstugan fungerade som klubbstuga och var även boll och materialförråd.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Åkeshov var namnet på området där de flesta spelarna bodde.
Geografisk hemmaort?
Bromma
Vilket mål har laget med verksamheten?
Att fånga upp spelare från lag som har en bred ungdomssektion som inte får plats i deras a-lag när det är dags för seniorfotboll. Att ha kul är viktigare än den sportsliga framgången.
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Hedersordförande är Lennart Johansson, f d UEFA-ordförande, som spelade i laget några år, läs gärna Lennarts egna ord om uppväxten i Åkeshov. Ola Wenström, TV-sportprofil.
Lagets största framgång?
På senare år är nog 2-2-matchen mot Sundbybergs IK då ljuset släcktes när vi ledde straffsparksläggningen. När straffsparksläggningen återupptogs tre dagar senare hade deras hetsiga nervösa spelare samlat sig och avancerade i Stockholm cup. Tänk att en förlust kan vara en framgång. Det är fotboll!
Mest minnesvärda match eller händelse?
När vi blev publikfavoriter mot serieledarna Rinkeby United genom att ställa upp med åtta spelare. Tror matchen slutade 0-18 men vi fick applåder av alla: domare, motståndare och publik.
Finns det något mer att berätta om laget?
Vi har ett osannolikt stort behov av sponsorer. Ungdomarnas betalningsdisciplin är inte den bästa. Det beror nog på betalningsförmåga och prioriteringar.
Vi tackar ordförande Björn Söderberg för svaren och förmedlingen av Lennart Johanssons text! Vi passar även på att önska laget lycka till i höstspurten av serien!
Följ lagets säsong i serien Herrar 6 C
Publiceras 180911
IF Lokomotiv Blackeberg har tuffat på i Stockholmsserierna sedan 1997 och spelar för närvarande i sexan. Läs om laget som höll på att få ett helt annat namn, har sitt ursprung i Blackebergs gymnasium, var på väg att bli uteslutna första säsongen och tränas av en "Diktator".
När bildades laget?
10 oktober 1996
Varför bildades laget?
Fredagsfotbollen i Blackebergs gymnasium erbjöd legendariska tillställningar. Varje fredag eftermiddag spelades det prestigefyllda inomhusmatcher i gympasalen mellan ett kompisgäng från årskurs 2 och ett från årskurs 3. Två drivande personer i detta sammanhang började så småningom filosofera kring hur svårt eller enkelt det skulle vara att klättra i seriesystemen. I och med att den fotbollsglädje som uppstod i samband med dessa fredagsdrabbningar drog till sig stora skaror fotbollssugna grabbar fanns det ett gediget spelarunderlag och de två grundarna, Daniel Setterwall och Johan Porsborn, skred till verket och startade upp fotbollsklubben IF Lokomotiv Blackeberg.
Hur bildades laget?
Dealen från början var att de bägge grundarna åtog sig att göra allt administrativt arbete mot att i gengäld ha absolut beslutsrätt i alla sportsliga frågor. En tingens ordning som ledde till att grundarna tidigt titulerades Diktatorer, en titel som lever kvar än i dag för klubbens tränare. Själva bildandet skedde givetvis på ett byråkratiskt korrekt sätt utifrån RF:s och samtliga övriga förbunds riktlinjer men det är en alltför träig procedur för att beskriva här.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Lagets namn debatterades länge och väl. Initialt var det nära att klubben döptes till Kalles och Börjes kök IF, då långt gånga förhandlingar om en exklusiv sponsringslösning fördes med en lokal restaurang. När den affären föll på oklara grunder, så inriktade sig funderingar mer på den geografiska förankringen. Samtliga spelare i ursprungstruppen bedrev sina gymnasiestudier vid Blackebergs Gymnasium varför det kändes rimligt att just Blackeberg borde vara en komponent i namnet. Vad prefixet sedan skulle bli ledde till långdragna diskussioner men det framgick ändå tydligt att majoriteten sneglade mot en östeuropeisk touch. Under en pågående kemilektion kläckte helt plötsligt flinke Klas Kristiansson ur sig namnförslaget Lokomotiv. Där och då fanns sedan inga frågetecken kvar. Ni hör ju själva hur bra och självklart det ligger i munnen.
Till saken hör dock att namnet höll på att leda till att laget blev uteslutet ur seriespelet den första säsongen. Namnet Lokomotiv Blackeberg godkändes inte av förbundets administrativa personal, då det saknades ett tillstånd från den redan befintliga föreningen Lokomotiv Lund. Svenska fotbollförbundet hävdade att man skickat information om detta till föreningen, men det var inget som klubbledningen noterat. En bit in på säsongen kom därför en offensivt formulerad påminnelse på posten - byt omedelbart namn eller bli uteslutna ur serien! Under en period blev föreningen därför tvungna att byta namn till Blackebergs IS, innan man återigen kunde byta tillbaka till IF Lokomotiv Blackeberg då erforderliga tillstånd inhämtats.
Geografisk hemmaort?
Blackeberg. Dock är det ytterst få av dagens spelare som har sin geografiska hemvist i just Blackeberg. Majoriteten av spelarna kommer istället från närliggande områden såsom Bromma, Hässelby, Ekerö och liknande men truppen kryddas även av mer exotiska inslag såsom exempelvis gotlänningar, hälsingar och även utländska importer från Kina och Afghanistan. Hemmamatcherna spelas idag på Stora Mossens IP men vi har även tidigare huserat på Grimsta IP och Ängby IP.
Vilket mål har laget med verksamheten?
Vårt mål är att vara den roligaste klubben att spela för i Stockholmsfotbollen. Vi kommer alltid att arbeta utifrån Lokomotivandan - stark vinnarvilja i kombination med att ha kul tillsammans - som har funnits med sedan starten år 1996. På sikt har vi också som ambition att klättra i seriesystemet.
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Vi är inte Andrea Doria eller FC Sampierdarinese direkt och det har inte vimlat av kändisar i laget rent historiskt. Nedan är de som kommer närmast någon form av offentlighet:
- Patricio Cisternas, tidigare allsvensk fotbollsspelare
- Ted Fontér, tidigare allsvensk fotbollsspelare
- Patrik Langvardt, dansk Davis-cup-spelare i tennis
- Johan Örtegren, svensk tennisspelare
- Johan Alvén, bror till tidigare allsvenska fotbollsspelare Stefan Alvén, tillika extremt lovande som tennisjunior
- Niklas Supanich, producent på TV4-sporten
- David Elfsberg, son till TV-ankaret Claes Elfsberg.
- Kalle Palmlöf, son till Blackebergs gymnasiums legendariska rektor Bengt Palmlöf och bror till radio-/TV-profilen Olle Palmlöf
Lagets största framgång?
Seriesegrar i division åtta och sex samt andraplatsen som gav uppflyttning från sjuan till sexan. Kvartsfinal i Stockholm cup 2000/2001.
Mest minnesvärda match eller händelse?
När Loket gick till kvartsfinal i Stockholm cup år 2000/2001. Loket spelade i sjuan och slog på vägen bland annat ut div 4-laget Huvudsta efter seger med 7-1. Man vann också en rafflande match mot Turkiska SK efter straffar. Till slut var det dags för kvartsfinal mot div 2-laget Vallentuna med bl.a AIK:s nuvarande ass.tränare Bartosz Grzelak i laget. Så klart en riktig stormatch som än idag står sig som Lokets mest prestigefyllda och viktigaste match någonsin.
Loket ledde med 4-0 efter handikappstraffarna. Loket stod för en gedigen kämpainsats och lyckades hålla ledning ända in till matchens absoluta slutskede. Med kort tid kvar kommer 4-4, och med ca en halv minut kvar gör Vallentuna 5-4 av bara farten mot ett tröttkört Lokomotiv. Domaren erkände efteråt att han därefter adderade tre extra tilläggsminuter då han unnade oss chansen att jaga en kvittering. Dessvärre ledde detta enbart till att Vallentuna kunde utöka till 6-4 och cupsagan fick sitt slut.
Finns det något mer att berätta om laget?
Efter varje seger sjungs fortfarande segersången La Squadra de la competition i omklädningsrummet, en sång som komponerades av loketlegenden Martin Olsson på tidigt 2000-tal. På temat musik kan också nämnas att Loket också har en officiell Lokomotiv-låt med titeln "Känn last Christer van der Kwast", gå in på Lokomotivs matiga hemsida, www.lokomotivblackeberg.se för att lyssna på den under mediasektionen.
Vi tackar föreningens styrelse med Daniel Setterwall och Per Linzander i spetsen för svaren och önskar laget lycka till i slutspurten av serien!
Följ lagets säsong i serien Herrar 6 B
Publicerad 180830
FC Iliria som spelar på Sätra BP har främst spelare med albanskt ursprung, men över 30 nationaliteter har hunnit spela för laget sedan 2014. Föreningens mål är att herrlaget ska spela i division 5 och från 2020 ska ungdomsfotboll var huvudverksamheten.
När bildades laget?
FC Iliria bildades av Stockholmsbor med albanskt ursprung som ett seniorlag 2014 efter att ha deltagit som ett korpenlag i tre år.
Varför bildades laget?
Laget bildades för att agera som naturlig samlingspunkt för Stockholms svensk-albaner men växte sig snabbt till något större än så. Föreningen idag bedriver betydligt större verksamhet än bara fotbollen och har medlemmar från världens alla hörn. Under föreningens korta tid som aktiv har vi redan hunnit ha spelare med ursprung från över 30 av världens länder.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Namnet Iliria kommer från Balkanhalvön och är namnet på riket som sträckte sig från dagens Slovenien ända ner till dagens södra Albanien och Grekland. Lagets rödsvarta färger och den tvåhövdade örnen togs från den albanska nationalsymbolen krönt av medeltidshjälten Skenderbegs hjälm i guld. Stockholm och födelseåret för föreningen fick också sin naturliga plats på klubbmärket som till år 2018 fräschades upp.
Geografisk hemmaort?
Föreningen tränar och spelar sina hemmamatcher på Sätra BP, men har spelare och ledare från hela länet. När laget samlas för matcher så har folk åkt från Kallhäll, Sollentuna, Vaxholm, Södertälje, Botkyrka och Kungsholmen, på gott och ont.
Vilket mål har laget med verksamheten?
Föreningen har som uttalat mål att etablera ett seniorlag i minst division 5 och på sikt bedriva ungdomsfotboll som också är tänkt att bli föreningens huvudverksamhet från 2020 och framåt.
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Tidigare Wolfsburgproffset Admir Lekaj är nuvarande lagkapten och i dagens trupp har vi bland annat Mustafa Agastra som 2015 var skytteligavinnare i Albaniens motsvarighet till Superettan. Albert Krasniqi, huvudtränare i Assyriska FF och SM-mästare i Futsal har likaså gjort över 30 matcher för klubben.
Lagets största framgång?
Seriesegern i division 7 bör kanske ta plats här, men förra årets sensationsplacering i Stockholm Cup där laget vann B-kvartsfinalen mot division 3-laget Österåker och slogs ut först i A-kvartsfinal mot Tyresö FF som sen gick och vann hela Stockholm Cup, håller nog de flesta som en ännu större bedrift. Tyresö var helt klart det bättre laget i den matchen men en missad straff innan avspark förändrade nog matchbilden en hel del.
Mest minnesvärda match eller händelse?
Förutom Tyresömatchen i Stockholm Cup så måste ändå sista och avgörande matchen i division 7 nämnas. För motståndet stod Panellinios IF, ett mindre Balkanderby med andra ord och det krävdes en hemmavinst för att kunna säkra seriesegern. Med nästan 400 personer på läktarna och folk från Tyskland, Albanien och resten av Europa som följde matchen live så var det en fest av rang. Första halvlek slutade 0-0 innan FC Iliria i andra halvlek smällde in hela fem mål och säkrade spel i sexan.
Finns det något mer att berätta om laget?
Faktumet att laget är hela Stockholms enda albanska klubb gör att laget haft lätt att dra till sig spelare som tidigare spelat på elitnivå. Det har också lett till att lagets publiksiffror till och från varit oerhört höga för denna nivå. Ett publiksnitt på över 300 personer per match i division 7 första året är helt klart något av föreningens största stoltheter.
Vi tackar Salih Shala för svaren och önskar laget lycka till i serien!
Följ lagets säsong i serien Herrar 6 F
Publicerad 180613
GIH FF står för Gymnastik och idrottshögskolans Fotbollsförening, men laget heter egentligen Idrottshögskolans FF eftersom laget inte fick heta en förkortning. På klubbmärket står det GIH IF, vilket är skolan idrottskår som laget samarbetar med. Man kan helt enkelet säga att kärt barn har många namn.
När bildades laget?
GIH FF bildades i november 2016 i idrottshallen på Gymnastik- & Idrottshögskolan.
Varför bildades laget?
Syfte var att föra samman studenter på GIH som delar intresset för fotboll. I GIH FF spelar studenter från i princip alla utbildningar på skolan och den sociala tillhörigheten har ökat för alla i och runtomkring laget. Det finns även många duktiga fotbollsspelare på skolan som av olika anledningar valt att sluta med fotboll och att se hur långt vi kan gå tillsammans är en intressant resa.
Hur bildades laget?
Dåvarande förstaårseleven på lärarprogrammet, Thomas Bahnson, annonserade på skolan om en träff för alla som var intresserade av att ingå i ett fotbollslag på GIH. På träffen deltog uppemot 20 studenter och vi var igång från första dag.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
GIH FF står för "Gymnastik och idrottshögskolans Fotbollsförening". I papperna heter vi egentligen Idrottshögskolans FF då man inte får heta en förkortning, och på klubbmärket står det GIH IF för vi samarbetar med skolans idrottskår med det namnet. Väldigt oklart men kärt barn har många namn. Kalla oss för GIH så kommer du en bra bit!
Geografisk hemmaort?
Östermalm och Kungsholmen. Vår adress är Lidingövägen, vi tränar på Östermalms IP men spelar våra hemmamatcher på Stora Essinge IP.
Vilket mål har laget med verksamheten?
GEMENSKAP och GLÄDJE till fotbollen.
Sportsligt vill vi avancera så högt upp i seriesystemet som möjligt.
Lagets största framgång?
Vi har spelat en säsong tillsammans och slutade på 3:e plats och det får räknas som den största bedriften.
Mest minnesvärda match eller händelse?
En galen match blev det när vi mötte Tudor Arms FC på Stora Essinge IP den 2 september 2017. Tudor Arms tog ledningen med 3-0 efter 27 minuters spel. Vi hämtade upp och gick om till 4-3 ledning i 48:e minuten! Sedan åkte vi på en kontroversiell straff i 55:e minuten till 4-4 för att i slutskedet av matchen släppa in ett sista mål till en 4-5-förlust.
Finns det något mer att berätta om laget?
Ni hittar oss på restaurangen "Rosa Drömmar" efter våra hemmamatcher!
Vi tackar Thomas Bahnson för svaren och önskar laget lycka till i serien!
Följ lagets säsong i serien Herrar 7 E
Publicerades 180608
Stockholms Snipers är laget som har prickat rätt med syftet för sitt lag. Sedan 2006 har laget funnits till för spelare med HBTQ-bakgrund, men givetvis är alla spelare välkomna till laget som åker till Paris i augusti för att delta i Gay Games.
När bildades laget?
Själva fotbollslaget bildades maj 2006 som en del av en idrottsförening. Ursprunget till föreningen var ett ishockeylag bildat 2003.
Varför bildades laget?
Laget har en HBTQ-profil där vi främst riktar oss till dessa grupper, men självklart är vi öppna för alla. Just att ha en förening där alla skall kunna känna sig hemma och framförallt då folk från HBTQ-världen var väl en av huvudanledningarna till att laget bildades.
Hur bildades laget?
Som tidigare nämnts startades föreningen som ett hockeylag. 2006 tyckte några av grundarna att det var dags att utvidga laget till fler sporter och däribland fotbollen. Undertecknad som känner en av grundarna blev tillfrågad om jag var sugen på att dra igång fotbollen. Vi marknadsförde oss på QX och Qruiser som är ett gay community. En dag i maj 2006 träffades 13 spelare på Stora Mossens IP. Det var en stomme från hockeylaget tillsammans med lite folk som sett vår marknadsföring och några kompisar som kom att utgöra starten på Stockholm Snipers fotbollslag.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Sniper är en hockeyterm motsvarande striker i fotboll. Helt enkelt en prickskytt, den i laget som oftast gör målen. Därav namnet på hockeylaget Stockholm Snipers. I det ursprungliga klubbmärket var det istället för stjärnan en hockeyspelare. När laget 2006 blev en idrottsförening med flera nya sporter diskuterades både lagnamnet och klubbens logga länge och väl och det blev ganska hetsigt. Trots att de flesta var eniga att namnet Snipers inte var så representativt utanför hockeylaget beslöt man att behålla det som ett väl inarbetat varumärke. Loggan diskuterades att vara olika för varje sport med respektive sports utövare avbildad. Man ansåg dock att det vore bättre med en enhetlig logga för hela idrottsföreningen och lyfte in en mindre stjärna från ursprungliga loggan till att bli större och i mitten av siktet.
Geografisk hemmaort?
Stora Essingen i Stockholm är hemmaplan för laget.
Vilket mål har laget med verksamheten? Våra huvudmål är väl att ha en bra gemenskap och ha kul ihop både när det gäller att spela fotboll och att umgås vid sidan av planen. Självklart försöker vi ju göra så bra resultat som möjligt också. Att vi vill synas som ett lag som har en HBTQ-inriktning och vara en förebild därigenom är också viktigt för laget.
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Det kan man inte påstå men i samband med Pride 2007 som då hade sporttema spelade Stockholm Snipers mot ett kändislag bestående av bland annat Glenn Hysén. Snipers största stjärna och målspruta nummer ett Simon Bronegård är väl det närmaste man kan komma en egen profil. Bronegård spelade i Sirius 2005, året innan de tog steget upp i Superettan och numera spelar i Allsvenskan. Simon kom till Snipers under sommaren 2012 och var en stark bidragande orsak till svaren på kommande två frågor.
Lagets största framgång?
När laget efter 6 år i bottenregionerna av lägsta serien helt plötsligt spelade lysande under 2013 och ledde serien under sommaruppehållet. Spelet hackade en del under hösten men laget blev tillslut 2:a i serien efter Westermalms IF och blev sedan uppflyttade till division 6. Utöver detta har laget tagit en del medaljer i internationella HBTQ-turneringar.
Mest minnesvärda match eller händelse?
Svårt att plocka fram enskilda händelser men om man skall nämna några så var väl första vinsten med 5-3 mot IF Söderkamraterna 2007 efter att ha inlett första säsongen med 5 raka förluster ett sådant tillfälle. Lagets verkliga islossning i slutet av serien 2012 efter att inte vunnit en match på 1½ säsong och helt plötsligt vann mot FC Kasam med 10-0 och Stockholm BK med 9-0 är också speciell.
Finns det något mer att berätta om laget?
Laget var från början mixat och vi hade en del tjejer som var med och spelade matcher första två säsongerna. Med tiden fick laget en egen damsektion som idag spelar Korpfotboll och tillhör Stockholms bästa lag både i inomhusfotbollen och 7-manna utomhus. Laget åker sedan 2006 regelbundet på olika turneringar runt om i världen för HBTQ-lag. Laget har spelat i Danmark, Tyskland, Belgien, Tjeckien, Finland och nu senast 2017 i Miami, USA där laget vann guldmedaljerna i b-divisionen. I augusti 2018 åker Snipers till Paris för att spela Gay Games och den största HBTQ-turneringen någonsin med över 30 lag från hela världen i 11-mannafotbollen.
Vi tackar Niklas Ek för svaren och önskar laget lycka till i serien och i Gay Games!
Följ lagets säsong i serien Herrar 7 E
Publicerad 180601
Förra veckan presenterade vi AC Azzurri, ett lag med italienare med passion för fotboll. Vi följer italienspåret och bekantar oss med FC Sampierdarenese, laget som består av tidigare allsvenska stjärnspelare, journalister, komiker med flera med kärlek till fotboll och Italien.
När bildades laget?
FC Sampierdarenese bildades den 30 oktober 2012 i Stockholm.
Varför bildades laget?
Klubben bildades som en systerförening till redan befintliga FC Andrea Doria som på den tiden spelade i division 4. Syftet var att dels fånga upp de Doria-spelare som då kände att division 4 var en nivå för hög men också för att fånga in alla övriga artister runt om i Stockholm som kunde vilja tänkas delta i ett skönt gäng.
Hur bildades laget?
Initiativtagare var FC Andrea Doria-profilerna Jesper Hussfelt och Christopher Kviborg som med mycket god hjälp av dalmasarna Mattias Büman och Viktor Morgården satte grunden för själva klubben. I ett tidigt skede bidrog namn som Johan Ernheim, Mattias Sellfors och Krister Lundström starkt till att ge klubben en bra start.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Då FC Andrea Doria redan hade "rötter" i Italien så blev det logiskt att snegla mot Italien även denna gång. 1944 slogs FC Sampierdarenese sig samman med FC Andrea Doria och bildade det som idag är Serie A-klubben Sampdoria. Därav kände vi att just FC Samps namn var något vi stolt kunde bära upp. Det finns en stor kärlek till Italien överlag inom vår grupp och varje år arrangerar vi en mycket populär resa till Genova där vi möter våra italienska bröder som delar vårt klubbnamn. Vårt klubbemblem är en varg (Lupi på italienska). Säkerligen inspirerat av AS Romas klubbemblem - en klubb många i FC Sampierdarenese håller på.
Geografisk hemmaort?
Sedan ett par år tillbaka i Djursholm, där vi trivs alldeles utmärkt.
Vilket mål har laget med verksamheten?
Det absolut primära målet är att fånga upp spelare och vänner med en hög ambitionsnivå gällande den sociala biten. Vi värvar aldrig fotbollsspelare bara baserat på fotbollskunskaper utan det renodlade inträdet i klubben sker bara om man är en skön figur. Vi brukar säga att fotbollen är en sidosyssla, vi vill naturligtvis vinna varje match, men det absolut viktigaste vi vill skapa är en grupp av människor där vi tar hand om varandra utanför planen.
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Oj, vart ska man börja? Utöver många kända journalister, komiker och skådespelare har vi en rad spelare som bland annat vunnit SM-guld, spelat i Champions League och gjort landskamper. Just nu huserar klubben de tidigare Djurgårdshjältarna Enrico, Kenneth Höie, Markus Johannesson och Andreas Johansson. Med från många år har också två kultlirare från Bajen varit i Nicke Bergh och spelgeniet Jens Gåvan Gustafsson.
Lagets största framgång?
FC Samp har ännu inte vunnit division 7 men säsongen 2018 har inletts på ett strålande vis. Viss framgång har nåtts i Stockholm Cup där vi var ytterst nära att slå ut en division 4 klubb, dessvärre förlust på straffar.
Mest minnesvärda match eller händelse?
Finns väldigt många händelser man direkt tänker på. Väljer att plocka fram en klassisk match borta mot Lidingö Gazoliners 2017 då vi låg under med 4-1 i matchminut 88. Trots det lyckades vi göra tre mål sista spelminuterna och bärga en numera klassisk poäng. Ibland känns faktiskt oavgjorda matcher som segrar.
Finns det något mer att berätta om laget?
Utöver pilgrimsresorna till Genova arrangerar klubben efter säsongerna alltid en mycket uppskattad årsfest som i snitt lockar 150 personer. Vi har ett uttalat mål att sprida klubben i sociala medier och utöver en fenomenal hemsida har vi uppskattade konton på Twitter och Instagram samt en egen podcast.
Tidningen Mitt i Stockholm skrev om laget i april: "Djursholmsklubb i 7:an värvar tre djurgårdare"
Vi tackar Christopher Kviborg för svaren och önskar laget lycka till!
Följ lagets säsong i serien Herrar 7 D
Publicerad 180529
I slutet av 60- och i början av 70-talet flyttade många italienare från sitt hemland för att jobba i Sverige som hade gott om arbetstillfällen. Som ett sätt att förena landsmännen och kärleken till fotboll bildades AC Azzurri 1971.
När bildades laget?
Laget bildades 1971 av några italienare som flyttade till Stockholm och ville spela fotboll med vänner.
Varför bildades laget?
Fotboll är en mycket viktig del av att vara italienare. Alla människor som flyttar till Stockholm som är intresserade av italiensk fotboll har en chans att fortsätta sin passion med vänner här uppe i norr. Detta är också ett bra tillfälle för nykomlingar att komma in i stadens nätverk på ett bra sätt, utanför arbetsmiljön. Vi tror att vårt lag är speciell när det gäller känsla av tillhörighet, anda och organisation för en division 7-klubb som nästan är självfinansierad. Det är därför varje år flera personer från andra länder, Sverige i majoriteten, vill spela med oss. Laget är öppet för alla som vill spela fotboll och vill uppleva hur det är att spela fotboll i ett lokalt italienskt lag.
Hur bildades laget?
Från 1971 spelade laget i division 7 hela tiden fram till 1997 när laget gjorde ett uppehåll. Laget byggdes upp igen 2007 med en ny anda och tillvägagångssätt. På ungefär 10 år anser vi oss nu vara en stark verklighet för amatörseriespelsfotbollen i Stockholm. Vi har ett mycket stort antal spelare, cirka 70, med ca 70% italienare och 30% svenskar eller andra nationaliteter. Vi har ett mycket högt deltagande vid våra träningar, cirka 30 personer. Vi har nu tre lag som spelar i de olika serierna i Stockholm. A-laget spelar nu i division 7 efter 2 år i 6:an.
Efter förra året har flera förändringar gjorts i tillvägagångssättet och fotbollfilosofin med att återuppbygga en vänligare anda och avkopplande atmosfär i laget.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket?
Azzurri är uppenbarligen smeknamnet på alla italienska sportlag. Den mest kända sporten är fotboll, men faktiskt kan alla lagsporters landslag kallas så. Det betyder blått vilket är den färg som laget bär. Ursprunget är långt tillbaka i historien. Efter de två första matcherna för det italienska landslaget 1910 som spelade i vita tröjor, bestämdes det 1911 att använda de blåa tröjorna, inspirerade av färgen från kungafamiljen Savoia som styrde det italienska kungariket. Färgen kvarstår än idag och är en numera en del av vår historia.
Den nuvarande logotypen är en original grafik gjord av en av de spelare som började spela 2007 (och spelar fortfarande), inspirerad av traditionella italienska logotyper från 1910-30-talet och speciellt Livorno och Inter, främst på grund av fin grafik än för designern som stöder lag.
Geografisk hemmaort?
Stockholm, Kungsholmen
Vilket mål har laget med verksamheten?
Det viktigaste målet är att ha en bra förening som spelar fotboll i en positiv och vänlig anda, för att behålla den ursprungliga Azzurri samarbetsandan och känsla av att tillhöra något speciellt i Stockholm.
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Alla "riktiga" italienska caféer eller restauranger i Stockholm har någon som har spelat eller spelar med Azzurri. Vi har också flera italienska hög yrkesverksamma / ledare (inte fotbollsspelare), universitetsprofessorer och doktorander.
Vi har också en tidigare professionell fotbollsspelare i Sverige som alltid är mycket upptagen med jobbet, så att han inte kan delta så mycket. Under 80- och 90-talet hade vi en Serie A-fotbollsspelare, Sebastiano Alicata, som spelade med Azzurri. Han kommer forfarande och kollar på matcherna.
Lagets största framgång?
Fotbollsvis var det när vi gick upp till division 6 för tre år sedan, men för oss är den största framgången att ha ett bra lag och en organisation som genom åren har möjlighet att ha ett konkurrenskraftigt lag samt samlar generationer av spelare.
För närvarande är den äldsta spelaren 59 år och den yngste är 19, så att du kan uppleva mycket intressanta genenrations skillnader.
Mest minnesvärda match eller händelse?
Definitivt festen när vi gick upp till div. 6, på en känd klubb på stan.
Finns det något mer att berätta om laget?
För tre år sedan bestämde vi oss för att ersätta det klassiska helvita bortamatchstället med den ursprungliga vinröda tröjan från Grande Torino, förmodligen det bästa italienska fotbollslaget någonsin, vars spelare alla dog i en tragisk flygolycka 1949. Då bestod startelvan i landslaget av tio spelare från det förolyckade Torino-laget.
Vi har nyligen uppgraderat vår hemsida och facebook-sida där vi lägger in videoklipp och kommentarer till matcherna. De är allvarliga och samtidigt roliga, helt för dem som förstår italienska, italiensk kultur- och fotbollshistoria.
År 2021 firar klubben 50 år och vi planerar att göra något speciellt.
Vi tackar Max Sacco för svaren och önskar laget lycka till!
Följ lagets säsong i serien Herrar 7 D
Publicerad 180523
Karlbergs BK:s damlag hade legat i träda ett par år när laget gjorde en nystart till säsongen 2017. Efter 13 segrar på 14 matcher var seriesegern klar. Årets säsong har startat i samma vinnarspår.
När bildades laget?
Karlbergs BK damlag omstartades i februari 2017.
Varför bildades laget?
Karlbergs BK är en ständigt växande förening i ett expansivt område (Kungsholmen), med ett herrlag i division 2 och flicklag i varje årskull upp till F15. Det är självklart att KB ska ha ett representationslag på damsidan som är ett föredöme och som inspirerar de yngre i föreningen.
Hur bildades laget?
Thomas Bahnson, sportchef dam, fick ansvaret att sätta ihop ett slagkraftigt lag. Arbetet startades i slutet på 2016 och pågick hela vintern. Via kontakter lockades ett tiotal tjejer till provträningarna i S:t Erikshallen och för varje vecka kom det fler och fler tjejer. Lagom till första seriematchen hade ett 20-tal spelare skrivit på "kontraktet".
Hur fick laget sitt namn?
1912 bildades klubben på Karlbergsvägen 74 och därmed heter klubben Karlbergs Bollklubb.
Geografisk hemmaort?
Kungsholmen
Vilket mål har laget med verksamheten?
Damlaget ska vara ett föredöme och inspiration för klubbens yngre spelare samt vara en naturlig trappa för de juniorspelare som är mogna för nästa steg i sin utveckling. Målsättningen är också att inom 10 år spela i division 1 och vara Kungsholmens ledande förening på både dam- och flicksidan.
Lagets största framgång?
Under dessa första 14 månader har laget vunnit division 5C med 13 vinster av 14 möjliga, blivit korade till Korpen Innefotbollmästare samt tagit sig ända till kvartsfinal i Victoria Cup.
Mest minnesvärda match eller händelse?
Måste vara 30-0 vinsten på Östermalms IP mot AK Stockholmsatleterna den 11 juni 2017. Ett smått otroligt resultat som kommer stanna kvar i minnet en lång tid framöver.
Finns det något mer att berätta om laget?
Laget är ambitiöst, målsättningen är tydlig både kortsiktigt och långsiktig samt leds av ett högutbildat tränarteam. Klubben drivs även professionellt med tre heltidsanställda i spetsen. Är du en ambitiös spelare som finner vår förening och vår resa intressant är vi mer än gärna öppna för ett samtal.
Vi tackar Thomas Bahnson för svaren och önskar laget lycka till!
Följ lagets säsong i serien Damer 4 A
Publicerad 180518
Läs om laget som var stand in för Arsenal på Malta samt har haft landslagsmeriterade Simon Tibbling och Irma Helin i sina led.
När bildades laget?
Grödinge Sportklubb bildades 1962.
Bakgrund till bildadet av laget?
Grödinge Ungdoms och Idrottsförening GuoIF upphörde i början av 1950-talet. Efter det bedrevs ingen organiserad verksamhet förrän fram till slutet av 1950-talet.
Eldsjälen Erik Johansson med bakgrund från BK Star i Södertälje kom till kommunen och tog hand om några fotbollsintresserade ungdomar samt startade något som kan kallas spontanfotboll. Grödingevallen som invigdes 11 juli 1948 fanns till förfogande och man kunde nu organisera verksamheten och startade upp ett pojklag som deltog i seriespel i Södertälje.
I början på 1960-talet kom en idrottsintresserad och engagerad handlare till Grödinge/Vårsta. Han intresserade kommunen och ett flertal drivande personer som tillsammans initierade bildandet av Grödinge Sportklubb (GSK) 1962. (Tyvärr finns inget arkivmaterial kvar från den tiden.) Vi är fler som försökt att finna data från den tiden via olika arkiv utan resultat.
Hur bildades laget?
Föreningen bildades genom att vi ganska många intresserade kallade till möte i Sandagården. (En gammal träkåk som innehöll mötesrum och även en lägenhet) Mötet beslutade att bilda Grödinge Sportklubb med två sektioner, fotboll och ishockey. Föreningens första ordförande hette Herman Helldring och en styrelse valdes.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Grödinge Sportklubb var det självklara namnet. Det var den enda idrottsföreningen i kommunen. Klubbmärket designades av Hans Källgren.
Geografisk hemmaort?
Grödinge
Vilket mål har laget med verksamheten?
Herrlaget mål är att inte spela i den lägsta divisionen och föreningens övergripande mål med verksamheten är att behålla så många spelare som möjligt så länge som möjligt.
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Under 1960-och 70-talet spelade flera av Södertälje SKs hockeyprofiler i GSK vilka bidrog till att höja intresset för GSK.
Kjell Svensson, Richard Fagerlund, Einar Granath, Sune Wretling m.fl. Mer nutida och kända fotbollsprofiler och landslagsspelare är Simon Tibbling (spelar i Brøndby IF) samt Irma Helin (spelar i Djurgården IF). Simon Tibbling är även idag engagerad och följer herrlagets framfart samt är delaktig i det som skrivs på lagets Facebook-sida.
Lagets största framgång?
GSK har som bäst spelat i div. 4 samt hängt kvar i 14 säsonger trots att man varje år var tippad att åka ur. För några år sen hade klubben en nedgång och tappade många spelare/ledare och herrlaget åkte ner till div. 7. På senare tid har klubben återigen börjat växa och får varje år fler och fler medlemmar både på pojk- och flicksidan. Klubben och även herrlaget har gjort en nysatsning/omstart. 2017 vann herrlaget div. 7 och målet för 2018 är att vinna även div. 6.
Mest minnesvärda match eller händelse?
1986 var Grödinge på träningsläger på Malta. Först fick laget spela mot Rabat Ajax, 1985-års maltesiska mästare som skulle spelat mot Västra Frölunda. Därefter fick 1986-års mästare, Hamrun Spartans, problem. Man skulle spela en mästarmatch mot Arsenal, men de var tvungna att lämna återbud och matchen på Ta Qalistadion var utsåld. Då fick Grödinge spela mot Maltas representant i Europacupen 1987, det blev förlust med 2-3. När Grödinge gjorde 1-0 blev det knäpptyst när Hamrun Spartans gjorde 3-2 spelades "We are the champions" samt att runt hela arenan sköts det raketer tills matchen var slut. Evenemanget avslutades med en väldigt trevlig middag med Borgmästare och alla stadens representanter. (De var lite sura för att vi inte kunde tala om hur det hade gått för oss mot IFK Göteborg).
Finns det något mer att berätta om laget?
Under perioden 1974-2014 arrangerade Grödinge SK en träningsturnering för seniorlag inför höstens seriestart med namnet Grödinge Cupen.
Grödinge SK vill vara en breddförening och GSK står för glädje, seriositet och kamratskap.
Vi tackar Karl-Göran Johansson (en av de som var med och bildade GSK), Calle Stevelind (ledare till och från sedan 1972), Marika Larsson (lagledare) och Joachim Andersson (tränare) för svaren och önskar laget lycka till!
Följ lagets säsong i serien Herrar 6 F
Publicerad 180515
Här är laget som hellre pratar om senaste reporäntan än senaste målen i Champions League. I Stockholms universitets Studenters lag här det spelat nationalekonomer, professorer, doktorer, men även en landslagschef. Läs om SuS IF under rubriken "Laget bakom namnet"!
När bildades laget?
1967
Varför bildades laget?
För att Stockholms universitets studenter skulle kunna spela seriespel i olika sporter.
Hur bildades laget?
SUS IF grundades en kväll i november 1967 i studenthemmet Lucidors källare. Över en öl och en macka valdes Kent "Löken" Lundgren till ordförande och Hans "Lelle Printer" Dahlman till vice. Ulf Moberger blev kassör. Medlemsavgiften sattes till 20 kr om året.
Kontinuitet präglar SUS IF. Ingemar Ederström är klubbens femte ordförande på 50 år. Han efterträdde Stigbjörn Ramsten. Löken satt bara i ungefär ett år. Sedan kom Hasse Dahlman innan Ulf Moberger tog över 1972.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Namnet Stockholms Universitets Studenters Idrottsförening säger väl det mesta, och ska inte förväxlas med SSIF som är Stockholms Studenters Idrottsförening och länkad till universitetet.
SUS hade A- och B-lag i fotboll, bandy, ishockey, och damlag i flera sporter. En säsong hade vi landhockeylag också och volleyboll, ryktas det. Medlemsavgiften täckte bara en del av kostnaderna. Resten finansierades av 15 000 kr från studentkåren (obligatorisk, tack och lov) och fritidsförvaltningen med 18 000 och så fick vi några 1 000 i lokalt aktivitetsstöd (för alla våra studerande ungdomar).
Idag bekostar en 70 gånger högre medlemsavgift enbart ett A-lag i herrfotboll.
Geografisk hemmaort?
Huvudstan, Stockholm. Hemmaplan Stadshagens konstgräs.
Vilket mål har laget med verksamheten?
Målet, som det skrivs på klubbmärket lyder: "Idrott för nöjes skull." Långt från andra flåshurtiga deviser. Det är väl utifrån det man ska härleda Björne Halldéns klassiska kommentar under en pausvila: "Kom igen nu grabbar. Vi har legat under med två-noll i halvtid förut - och torskat."
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Otaliga. Underhållaren Lelle Printer, fotbollslandslagets Lasse Richt (som har spelat i samtliga divisioner från åttan till allsvenskan), musikern Dan Lepp, utrikeskorren Rolf Porseryd och hans son, TV-producenten Pelle Porseryd, sportreportrarna, Peter Jonsson, SvT och C-mores Jonas Dahlquist, m fl, nationalekonomerna Torsten Persson och Per Krusell (som båda är/var med och utser nobelpristagare i ekonomi) riksbankens Mats Kinnvall, m fl doktorer och professorer, TV-sportens stjärnredigerare Dennis Videmyr (remember VM 94-dokumentären). Och, advokaten Claes Borgström - som försvarare!
Lagets största framgång?
Division sex i Stockholm. Vår ständiga skräck: uppflyttningsspöket, för då hotar träning och övermäktiga ansträngningar.
Mest minnesvärda match eller händelse?
Många. En säsong 1982? radade vi upp tio raka segrar med ett ålderstiget lag. Dagens Nyheter kom till Stadshagen och fotade oss inför den elfte matchen, mot Tudor Arms. Vi torskade förstås, men vann serien.
Lasse Richt blev TV-intervjuad i samband med en match. En timme senare sågades han jäms med fotknölarna av en frustrerad back, som blivit dragen 18 gånger, så illa att han slutade med fotbollen. Det Lasse skrek av ilska och i smärta klipptes bort i reportaget i TV på kvällen, men finns in extenso i Videmyrs Filmen om SUS.
Finns det något mer att berätta om laget?
Hur mycket som helst. En kamratklubb som man inte lämnar. Och när man faller för åldersstrecket, som ligger mellan 40 och 50, så tar barnen över. Träningsovilliga spelare. Ingen rasism, städat i omklädningsrummet. SUS har genom tiderna varit en kamratförening. Man dras in av någon kompis och blir kvar. Många har pluggat på universitetet och stannar när studierna tar slut. En tid bestod halva laget av doktorander och högre i nationalekonomi. "Vi är nog enda gänget som diskuterar reporäntan i omklädningsrummet efter en förlust", som något ljushuvud sa.
Tidningen SUS-Nytt var klubbens kitt då laget innehöll en flock journalister. Nu avsomnad, men har efterträtts av bloggen STJD - SUS Tills Jag Dör där allt som rör klubben står att läsa.
Trivsam klubb med trivsamma typer. Trevliga och intelligenta. Fast lata.
Vi tackar Anders Elghorn (Klubbsekreterare sedan 1986 och aktiv spelare i runda slängar 30 år) för svaren och önskar laget lycka till!
Följ lagets säsong i serien Herrar 7 D
Publicerad 180509
Bondegatans Bajare FF ville egentligen heta Bara Bajare FF, men Svenska FF stoppade namnet. I RF:s originalstadgar finns en punkt som heter "Allas rätt att vara med", förbundet menade att i och med ursprungsnamnet exkluderade föreningen personer från medverkan.
När bildades laget?
21 oktober 2002, på årsdagen av Hammarbys hittills enda SM-guld i fotboll.
Varför bildades laget?
Två kompisgäng med Bajen-anknytning var sugna på att spela fotboll.
Hur bildades laget?
Under alldagliga former, på en pub på Bondegatan.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
När laget bildades var meningen att vi skulle heta "Bara Bajare FF" och därmed vara en del av, eller åtminstone samarbeta med supporterföreningen "Bara Bajare". Svenska Fotbollförbund godkände dock inte namnet eftersom det antydde att vi exkluderade spelare som ej var bajare. (Vi har haft både AIK:are och djurgårdare i laget – även de är ju bajare innerst inne.)
Klubbmärket var redan skapat och initialerna BBFF förblev oförändrat. Föreningen grundades på just Bondegatan (samma gata som Hammarby bildades på).
Under de första åren omnämndes vi nästan uteslutande som "Bara Bajare", och det var också vad vi själva kallade laget.
Geografisk hemmaort?
Södermalm, södra förorterna. Vi spelar hemmamatcher på Kanalplan och tränar på Kärrtorps IP.
Vilket mål har laget med verksamheten?
Att ha trevligt tillsammans och spela fotboll. Genom åren har de sportsliga målen varierat, men det roligaste när det är match är såklart att vinna, så det försöker vi göra varje match.
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Europes basist John Levén har tränat med oss.
Lagets största framgång?
Seriesegern 2016 i div. H7G och uppflyttning till div. 6.
Mest minnesvärda match eller händelse?
Avgörande matchen 2016. Vi behövde kryss mot FC Söder för att säkra seriesegern, men låg under med 1-3 i halvtid. Två mål sista kvarten förvandlade fiaskot till fest.
Finns det något mer att berätta om laget?
Nu diskuteras återigen ett samarbete med supporterföreningen Bara Bajare.
Vi tackar Henrik Andersson för svaren och önskar laget lycka till!
Följ lagets säsong i serien Herrar 7 E
Publicerad 180504
Vi har tidigare skrivit om BK Gamla Karlbergare som seriesystemets äldsta lag, nu har vi kommit till Dalarö SK som har spelare i laget som det skiljer 37 år emellan.
När bildades laget?
Klubben bildades 1932 fotboll har spelats i omgångar sen dess. Den här omgången är sedan 1982.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Vi kommer från Dalarö så det var nog inget större brainstormande om det. Klubbmärket kom också till 1932, vet inte varför de valde just det märket.
Geografisk hemmaort?
Dalarö
Vilket mål har laget med verksamheten?
Alla vill ju vinna och göra bra resultat men från klubbens sida är det viktigast att kunna erbjuda en möjlighet att spela fotboll för en bred åldersgrupp.
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Endast lokala profiler... Dock gjorde den tidigare AIK-spelaren Yngve Leback några matcher på 80-talet.
Lagets största framgång?
Vi har hållit igång ett lag sedan 1982 och har pendlat mellan dåvarande div.8 och div.7. På 90-talet vann vi reservlagsserien.
Mest minnesvärda match eller händelse?
Kvalmatcherna för uppflyttning till div.7 var ofta spännande tillställningar.
Finns det något mer att berätta om laget?
Vi har nog det största åldersspannet då vi har spelare födda mellan -67 och -03.
Vi tackar Mathias Sternlind för svaren och önskar laget lycka till!
Följ lagets säsong i serien Herrar 7 G
Publicerad 180430
Laget Gamla Karlbergare är inte helt överraskande ett lag som till stor del består av spelare som tidigare har spelat för Karlbergs BK. Klubbnamnet Gamla ger en hint om åldern på lirarna – är det månne laget med högst medelålder i vårt seriesystem?
När bildades laget?
2009
Varför bildades laget?
Laget bildades för att ta hand om spelare som spelat i Karlbergs BK. När laget bildades hade KB gått upp några divisioner genom seriespelet från div 5 till div 2, då bildades detta lag för att de som hade varit med på resan skulle få chansen att spela tillsammans igen. Vi är fortfarande ett gäng i laget som spelat ihop sedan början av 2000-talet. Idag har klyftan mellan Karlbergs BK och Gamla Karlbergare blivit för stor, så nya spelare kommer genom kompisars kompisar.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Ganska logiskt, vi la till gamla före Karlberg för att det var gamla spelare som spelat i Karlberg. Vi har samma klubbmärke som Karlberg fast det står 2009 i klubbmärket istället.
Geografisk hemmaort?
Vasastan/Stadshagen
Vilket mål har laget med verksamheten?
Vårat mål är att ha kul, kunna träffas och lira lite fotboll tillsammans.
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
- Brune Tavell med nära 100 allsvenska matcher (Malmö FF och Kalmar FF)
- Rikard Hager – en riktigt legend inom Stockholmsfotbollen med 33 säsonger i Tyresö FF, Karlbergs BK och i Gamla Karlbergare, nu går han för att göra två säsonger till. Då uppnår han 35 a-lagssäsonger (23 år i Karlbergs organisation) samma år han fyller 50 år.
- Kalle Karlsson – Fotbollsexpert på Aftonbladet
Lagets största framgång?
När vi vann div. 7 första året 2010.
Mest minnesvärda match eller händelse?
2017 mot Jarlabergs IF. Vi låg under med 1-5 i 60:e minuten och vi fick vår målvakt utvisad, men vi vände matchen och vann med 6-5.
Finns det något mer att berätta om laget?
Tror utan att veta, att vi är ett av Stockholmsfotbollens äldsta lag när det gäller åldern i laget (kanske till och med Sveriges?). Vi har väldigt få spelare som är under 30 och ett gäng som är över 50. Förra årets äldsta trupp till en match hade vi en snittålder på 37,2.
Vi tackar Andreas Fält för svaren och önskar laget lycka till!
Följ lagets säsong i serien Herrar 6 D
Publicerad 180426
Under flera år saknade Kungsängens IF en representationslag för föreningens damer, men efter ett målmedvetet arbete från 2013 omstartade damlaget hösten 2016. Kungsängens IF är det första damlaget som presenteras under rubriken "Laget bakom namnet".
När bildades laget?
Kungsängens IF damlag omstartades hösten 2016.
Varför bildades laget?
Vårt syfte i Kungsängens IF damjunior/damlag är att utveckla föreningen vidare och vi startade ett damlag, både för att ge utvecklingspotential för våra yngre spelare, skapa förebilder för de yngre samt ge möjlighet för seniorer som kanske tidigare har spelat och skulle vilja återuppta fotbollen. Som senior räknar vi spelare födda 1999 och äldre.
Vi önskar att det skall ge ett ökat intresse för idrott i allmänhet och fotboll i synnerhet och är också ett tillfälle för föreningen att utöka verksamheten med ett seniorlag som skapar en framtid för den yngre generationen. Kungsängens IF Fotboll vill aktivt bidra till en positiv utveckling av folkhälsan i Upplands-Bro och vår övertygelse är att en satsning på framtiden med en seniorverksamhet och utvecklingsmöjlighet för ungdomar (tjejer) inom fotbollen är med och bildar en grund för ett livslångt intresse vad gäller idrott, motion och hälsa. Vi vill fortsätta vår satsning för att skapa en framtid för våra flickjuniorer och ett damlag för att få upp ett generellt idrottsintresse just för att öka möjlighet för barn att få upp ett livslångt intresse för idrott och då är fotboll en fantastisk mötesplats.
Hur bildades laget?
För att utveckla varje individ och för att hålla intresset för fotbollen vid liv för flickor i åldern 12-15 år så skapade vi under 2013 ett samarbete mellan lagen i åldersgruppen. Det utvecklades så väl att gruppen ökade i antal och vi var i detta åldersspann ca 60 spelare (tjejer) år 2015. Pga mängden spelare delade vi år 2016 upp oss i två lag, dock med en fortsatt kontakt och kompetensutbyte för att kunna stimulera alla spelare på deras individuella nivå.
År 2016 fanns det flick-/tjejlag i Kungsängens IF från ålder 6 år till 16 år. Det var ca 8 år sedan möjligheten fanns för damseniorer att spela i Kungsängens IF och vi hade sedan en tid tillbaka några vassa seniorspelare som tränade med oss i gruppen med spelare födda 2000-2002. Dessa seniorspelare gav ungdomarna goda förebilder och ett uppsving i deras utveckling och vilja att fortsätta med sin fritidsaktivitet, trots att skola och kompisar krävde tid och intresse från deras idrott.
Vi bildade då ett Kungsängens IF dam/damjuniorlag bestående av spelare födda 2002 och äldre. Vi annonserade och marknadsförde satsningen och det nybildade damlaget och fler seniorspelare visade sitt intresse och ingår idag i damlagstruppen.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Namnet är taget från föreningens hemort d.v.s. Kungsängen.
Geografisk hemmaort?
Upplands-Bro kommun
Vilket mål har laget med verksamheten?
Utveckling av vårt damjunior- och damlag under 2016-2019 och huvudmålsättning är att ge juniorer i åldern 15-19 år en utvecklingspotential. Vidare vill vi inspirera och utveckla vårt nystartade damlag för att hålla kvar intresset för seniorfotbollen i Upplands-Bro kommun. Huvudmålsättning ska genomsyra hela vår verksamhet. Utöver huvudmålsättning har vi även vissa delmål, vilka är:
- · Vi utgår från KIF Fotbolls värdegrund "GLATT – Glädje, Lärande, Ansvar, Trygghet, Tillsammans"
- · Spelarna skall ges förutsättningar för teknisk utveckling
- · Spelarna skall ges förutsättningar för fysisk utveckling
- · Spelarna skall ges förutsättningar för social utveckling
Målet med satsningen på ungdomarna samt att skapa en seniorverksamhet för damer är att öka intresset för idrott i allmänhet och fotboll i synnerhet. Följaktligen är ett folkhälsoperspektiv på längre sikt ett av våra mål.
Att skapa en givande fritid för våra barn och ungdomar i Upplands-Bro och angränsande kommuner.
Att arbeta med att hålla våra avgifter så låga som möjligt för att ge våra barn och ungdomar samt seniorer chansen till att göra vad de älskar – spela fotboll.
För att ge våra barn och ungdomar en gemenskap där de är räknade med, där de är uppskattade och där de får växa och utvecklas både som idrottspersoner och som människor.
Vi-samhet, trygghet för alla oavsett etniskt eller social bakgrund samt sexuell läggning.
Lagets största framgång?
Första säsongen med seriespel för det nystartade damlaget så kom vi på tredje plats i division 5.
Mest minnesvärda match eller händelse?
Första matchen som spelades hemma på plan 1 d.v.s. gräs, läktare och åskådare.
Finns det något mer att berätta om laget?
Det är ett härligt gäng med fotbollsglada spelare i åldern 16 till drygt 40 år och vi har två år i rad under försäsongen genomfört ett fantastisk träningsläger i Spanien med fokuserade och engagerade spelare.
Vi ska göra allt för att denna satsning på ett damlag i Upplands-Bro kommun skall inspirera, utveckla och hålla kvar intresset för fotbollen under många år framöver.
Vi tackar Ulrika Lindvall-Johansson för svaren och önskar laget lycka till!
Följ lagets säsong i serien Damer 4 A
Publicerad 180424
I artikelserien "Laget bakom namnet" presenterar vi Jarlabergs IF, ett seriöst lag som inte sparkar långbollar och har en tidigare allsvensk skyttekung i truppen.
När bildades laget?
Laget startades hösten 2013.
Varför & hur bildades laget?
Det startades p.g.a att en del av spelarna från tidigare ungdomslag i Järla IF samt Jarlabergs IF kände att vi ville ha en rolig, men seriös miljö där vi kunde spela vår typ av fotboll istället för att harva i ett div. 4-5-lag som spelade typisk tjongfotboll.
Det grundades av Adrian Rex med hjälp av Lars-Gunnar Dahlgren.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Föreningen startades redan 1995 då Jarlaberg bebyggdes och blev ett bostadsområde.
Klubbmärket "designades" i en gårdslokal i Jarlaberg men färgen gul vet vi inte varför det blev.
Geografisk hemmaort?
Jarlaberg, Nacka Centrum & Nacka IP.
Vilket mål har laget med verksamheten?
Målet är att vi ska kunna ha ett bra seniorlag där våra yngre förmågor kan komma in och fortsätta utvecklas i och få sin första dos seniorspel i.
Även som ett alternativ för att fortsätta spela fotboll ifall man verkligen inte vill "satsa".
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Ganska Nackakänd blev klubbchef Adrian Rex när han år 2017 tog emot "Årets Nackabo" men utöver det så är det 2 namn som slår högre än de andra.
För det första har vi Kevin Angleborn - Den nackafödde målvakten som startade sitt fotbollsspelande i Jarlabergs IF som knatte tillsammans med många andra i laget. Kevin tog sig hela vägen upp till Hammarbys A-lag och stod flertal matcher för de grönvita, t.ex. en halvlek mot Paris Saint-Germain när de var på besök i Stockholm på tele2-arena, med Zlatan på plan.
För det andra har vi den gamla allsvenska skyttekungen, Jones Kusi-Asare som tillhör truppen och som under förra året spelade 1 match och gjorde 2 mål. En stor transferbomb som fick all media i hela sverige att gå varma. Aftonbladet, Expressen, mitt i Stockholm, mitt i Nacka, NVP, många poddar och mycket och många fler.
Lagets största framgång?
Hittills får det bli seriesegern i div.7 som vi tog hem efter att ha avgjort serien borta mot Fisksätra i sista omgången.
I annat fall får det bli när vi slog ut ärkerivalerna Järla IF (div. 4) ur Stockholm Cup efter en straffläggning.
Ett Järla som 2 år tidigare hade "kastat ut" de flesta av de spelare från sitt A-lag som nu stod i de gula tröjorna.
Många i vårt fina Jarlaberg var även involverade i det Järla-lag som tog sig till juniorallsvenskan för cirka 7-8 år sedan.
Mest minnesvärda match eller händelse?
Får bli överkörningen av Sickla IF hemma på Nacka IP när vi vann med 7-1 i ett riktigt hett derby med över 250 åskådare.
Eller den makalösa vändningen hemma mot Henkan där vi låg under med 4-1 i halvlek och vände till 5-4!
Finns det något mer att berätta om laget?
Ett riktigt skönt gäng där en del känner varandra sen första gången vi sågs på en fotbollsplan (knattespel i Jarlabergs IF år 1999/2000).
Tränare är nytillsatte Trollhättan-kändisen Amar Barakovic som när han var 15 år spelade fotboll i Manchester City och drömde om proffskontrakt. Tyvärr satte två korsbandsskador stopp för en förutspådd lysande fotbollskarriär.
Nu är han tillbaka på fotbollsplanen, men som coach för det #GULABERGET!
#gulaberget
#jarlabergsif
#forzajb
Vi tackar Adrian Rex som svarat på frågorna med glimten i ögat.
Följ lagets säsong i H 6 D
Publicerad 180420
Nu startar vi artikelserien "Laget bakom namnet". Först ut är kompisgänget från Sollentuna som ville lira fotboll tillsammans. Hur många visste att Yardie är person med jamaicanskt ursprung? Om man söker på ordet hittar man att det även är ett brottssyndikat med ursprung från Jamaica!
När bildades laget?
2006-11-27
Varför bildades laget?
Ett kompisgäng från Sollentuna som ville ha ett eget lag.
Hur bildades laget?
Ett gäng grabbar från Sollentuna som varit vänner sen barnsben ville ha ett lag och startade BK Yardies.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Då några av grundarna till klubben hade kopplingar till London så var namnet "Yardies" något som kom därifrån. "Yardies" ska enligt grundarens egna utsago vara en inflyttad Jamaican i London.
Klubbmärket är därför en fotboll framför Jamaica i dess färger.
Geografisk hemmaort?
Södermalm, Eriksdals BP och Zinkendamms IP.
Vilket mål har laget med verksamheten?
Efter framgångar i Stockholm Cup och uppflyttning har Yardies nu kommit tillbaka till div 7. Truppen är trimmad, slimmad och laddad för att kliva upp i seriestystemet igen.
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Bara bra fotbollsspelare :-)
Lagets största framgång?
För ca 1 år sen mötte vi Spånga i Stockholm Cups 3:e eller 4:e omgång. Ett Spånga som satsade hårt och även gick upp i div. 3. Vi lyckades ändå pressa dom till 1-1 till 80:e minuten när dom gjorde 2-1. Inte alltför dåligt för en klubb som spenderat 10 år i div. 7! :-)
Mest minnesvärda match eller händelse?
Matchen mot Spånga i Stockholm Cup.
Finns det något mer att berätta om laget?
Jesper Hussfelt rekryterades en gång från Yardies till sitt Andrea Doria. Mycket märklig men lite lustig historia. Svårt att säga nej till Hussfelt.
Vi tackar Erik Hellborg för svaren och önskar laget lycka till!
Följ lagets säsong i serien H 7 E
Publicerad 180418