Stockholmshäftet Futsal domare

I Stockholmshäftet hittar du allmän information för alla futsal domare inom Stockholmsfotbollen.

STOCKHOLMSHÄFTET FÖR FUTSAL-DOMARE

Spelarförteckningar

Ingen spelarförteckning i serie F/P 2011-2013.

I övriga StFF-serier används digital spelarförteckning. Laget ska lägga in alla spelare innan avspark (ingen ändring kan göras efter avsparkstid). Om spelarförteckning saknas eller är bristfällig, så äger domaren rätt att inte starta matchen. Skriv då en kommentar om det i din ruta för fritext i FOGIS.

Domaren skall notera slutresultat, halvtidsresultat, varningar, utvisningar (med angiven minut) och utvisning av ledare.


Digitala spelarförteckningar

Du ska inte ta emot någon spelarförteckning i pappersformat före matchen. Lagen ansvarar för att lägga in detta digitalt. Du ska kontrollera att all information finns inlagd innan avspark. Om spelarförteckningen inte är inlagd av något av lagen innan matchen ska matchen inte startas. Du ska skicka ett mail om inställd match till domare@stff.se

Läs mer här: https://www.stff.se/domare/fogis/digitala-spelarforteckningar/

Matchrapportering

Domare 1 är ansvarig för följande:
Domaren ska rapportera resultat senast 1 timme efter matchen. Övrig rapportering ska vara genomförd senast 24 timmar efter matchen. Om matchen inte har rapporterats och godkänts i Fogis senast 24 timmar efter match, åläggs domaren en administrationsavgift på 200 kr för den match som domarrapportering skett senare än 24 timmar efter match.

OBS! Ingen resultatrapportering i F/P 2013 – 2011.

Spelregler & tävlingsföreskrifter

Här kan du läsa spelregler futsal 2023/2024
Här kan du läsa tävlingsföreskrifterna för 2023/2024
Här kan du läsa tävlingsbestämmelserna för 2023/2024

SFL P19

Stockholms Fotbollförbund tillsätter domare till SFL P19. Om du bli tillsatt att döma dessa matcher behöver du läsa föreskrifterna noga.  

Läs mer här >> Tävlingsföreskrifter SFL 2023/2024

Vilka serier är jag behörig att döma?

Domarklassificering

Tävling

Övrigt

Distriktsdomare futsal F/P 14

   
 

F/P 2010

Endomarsystem

 

F/P 2011

 
 

F/P 2012

 
 

F/P 2013

 
 

F/P 2014

 

Distriktsdomare futsal F/P 19

ovan serier, samt:

 

 

F/P 2009

Endomarsystem

 

F/P 2008/2005

Tvådomarsystem

Distriktsdomare futsal Senior

ovan serier, samt:

 
 

Herrar

Tvådomarsystem

 

Damer

 
 

SFL P19

 

 

Regelprov

På samtliga kurser kommer vi att genomföra regelprov. Krav på godkänt regelprov gäller för domare som är klassificerade i F/P 19 samt seniorer. Övriga kurser genomför regelprovet som en check. Första tillfället att genomföra regelprovet är på domarkursen. Vid underkänt resultat ges en möjlighet att skriva nytt regelprov, tidigast 14 dagar efter det första provtillfället. Vid underkänt regelprov blir domaren behörig att döma F/P 2014–2010 (klassificering F/P 14).

Återbud & domarbyten

Vi tilldelar maximalt 2 uppdrag per domare och dag. Denna gräns gäller även vid domarbyten. Återbud i Fogis minst sju dagar innan match eller via e-post till domare@stff.se  

Alla byten ska skickas in via formuläret på hemsidan. Bytet ska skickas in av den domare som lämnar bort matchen. 
Länk till formuläret: https://www.stff.se/domare/domarbyte/

Vid upprepade domarbyten (mer än 5 st) under säsongen 2024/2025 från en och samma domare kommer vi justera domarens matchlista samt ej tilldela några fler matcher på matchlistan under innevarande säsong.

Vad gör du som domare när du inte kan döma en match och det är mindre än 7 dagar kvar till match?

Få tag i en domarkollega som kan ta din match samt meddela kansliet enligt ovan vilken domare som fått din match. Du måste även informera kansliet enligt ovan vad som hänt. Arbetsdagar är måndag - fredag, undantag för helgdagar och ”klämdagar”.

Om du byter eller lämnar en match till en kollega måste du meddela det till kansliet enligt ovan. För byten som inte har meddelats två timmar innan avsparkstid i aktuell match kan domarens matchlista komma att justeras. Det är den domare som ursprungligen stod på matchen som är ansvarig.

Inställd match / WO-match

Vid inställd match eller wo-match, där beslut fattas på matchdagen utgår ersättning om 300 kronor till domaren oavsett om domaren infunnit sig på uppdragsplatsen. Om domaren infunnit sig på, eller påbörjat resa, till uppdragsplatsen utgår även reseersättning. Ersättningen betalas ut i samband med tävlingsmatch. Arrangerande förening ansvarar för utbetalning av ersättning.

Notering om inställd match ska göras av domaren direkt i FOGIS i kommentarrutan som domaren har att skriva i. Du som domare ska aldrig klicka på WO/OW/WW eller uppskjuten match i FOGIS, det görs endast av förbundet.

Utebliven domare / sen ankomst

Domare som uteblir från match eller blivit ersatt p.g.a. sen ankomst åläggs att betala en straffavgift om 250 kronor Straffavgiften ska betalas inom 10 dagar efter erhållet krav. Om betalningen inte har inkommit i tid kommer domarens matchlista att justeras.


Avbruten match

Vid avbruten match ersätter hemmalaget domaren med normalt matcharvode och reseersättning, matchen går inte att rapportera i FOGIS, men du som domare skall omgående sända in en händelsebeskrivning till kansli@stff.se. Avbruten match som återupptas vid senare tillfälle står hemmalaget för domarkostnaderna, såvida inte särskilda skäl föreligger. Sådana skäl är exempelvis när matchen avbryts på grund av väder, slocknat lyse eller andra omständigheter som hemmalaget inte kunnat råda över. Då står Stockholms FF för domarkostnaderna.

 

Sist kallad domare

Sist kallad domare till platsen skall döma matchen. Reseersättning och arvode utgår med 130 kronor från Stockholms Fotbollförbund till den domare som ej får döma matchen, med undantag om domaren kommit för sent till matchen. Ersättning utgår endast där domaren infunnit sig på spelplatsen.

Den domare som blir utan match, uppmanas att ta kontakt med kansliets domaravdelning för undersökning av omständigheterna runt dubbelkallelsen. Den domare som inte kontaktar kansliet KAN FÅ PROBLEM ATT FÅ UT SIN ERSÄTTNING.

 

Domare vid flera matcher i rad

Arvode utgår för varje match men reseersättning utgår endast som för en match. Reseersättning delas mellan de matcher domaren dömer i rad.


Vid skada på domare

Om domare eller assisterande domare skadar sig under match och måste bryta p.g.a. detta, gäller följande om en ersättare utses: Arvodet delas procentuellt mellan de bägge domarna beroende på hur stor del av matchen man dömer. Reseersättning samt eventuell trängselskatt ersätts av föreningen till den utsedde domaren och Stockholms Fotbollförbund ersätter den inkallade domaren.

Flyttade matcher

Det händer att matcher ändras efter det att du blivit tilldelad dem. Vid varje matchändring (ej WO/OW) skickas det mail till domaren om flytten. Om du fortfarande kan döma matchen så behöver du inte göra något. Men om du inte kan döma matchen ska du göra enligt nedan:

  1. Det är mer än 3 arbetsdagar till matchen: lämna återbud via mail till domare@stff.se
  2. Det är mindre än 3 arbetsdagar kvar till matchen: lämna återbud till hemmalaget

Som domare kan du inte begära att få matcher flyttade.

Domararvoden

Se arvoden här!

Digital Domarersättning

Under 2024 kan digital domarersättning användas i samtliga serier där StFF tillsätter domare. Det är föreningen som bestämmer vilken form av betalning som gäller. Du som domare måste följa deras val.

Se separat guide för information om systemet

Domarkvitto/reseräkning

LÄNK TILL DOMARARVODEN

Reseersättningar utgår enligt följande:

Vid resa med egen bil utgår ersättning med 3.50 kr/km. Reseavstånd från bostadsadressen till matcharenan uträknas enligt www.eniro.se.

Vid resa med egen moped/motorcykel/mopedbil/A-traktor utgår ersättning med 1,70 kr/km.

Trängselavgift (skrivs på restidsarvodesraden på domarkvittot, stryk restidsarvode och skriv trängselavgift).

Vid resa med allmänna trafikmedel utgår reseersättning enligt SL-trafikens billigaste alternativ som är accesskort med reskassa.

Biljett

Helt pris

Reducerat pris 13 till och med 19 år

Reskassa enkel resa

42 kr

26 kr

Reskassa tur o retur resa

84 kr

52 kr

Resekostnadsersättningar utgår INTE till domaren enligt nedan:

  • Vid övningskörning med bil till matchen.
  • Cyklar eller till fots tar sig till matchen.
  • Får skjuts till matchen
  • Parkeringskostnader

Var noga med att ta upp rätt arvode och reseersättning så slipper kansliet kräva tillbaka pengarna i efterskott. Vid upprepade förseelser kommer domarens matchlista att justeras.

Gemensam resa

Vid matcher med 2 domare ansvarar domare 1 för att kontakt tagits mellan domarna. Domarna ska vara på plats minst 30 minuter innan. Domare 1 ansvarar för att samåkning sker i möjligaste mån.

Rutiner när det gäller domarbetalningar

  1. Föreningen vill använda digitalt domararvode - digitala domarkvitton används
  2. Domaren OCH föreningens representant har Swish – domarersättning förs över direkt via Swish
  3. Domaren har Swish men inte föreningens representant – domarersättning skall betalas kontant
  4. Domaren har inte Swish men föreningens representant har – domarersättning sätts in på konto.
  5. Föreningen har alltid möjlighet att betala domaren kontant


Saknar du betalning?

Om du saknar en betalning från en match så ska du först kontakta hemmalaget och påminna dem om betalningen. Om du fortfarande inte fått betalt så ska du skicka in formuläret på vår hemsida: https://www.stff.se/domare/saknad-betalning/ Gäller samtliga matcher som administreras av Stockholms Fotbollförbund.


Arvoden vid ”ej tävlingsmatch”

Ej tävlingsmatcher är alla matcher som inte är serie- och cupmatcher. Matcher mellan vår- och höstsäsongen är att betrakta som tävlingsmatcher.

I "Ej tävlingsmatcher" där huvuddomaren dömer ensam, ska matcharvodet vara 75 % av ovanstående. 

Domare vid flera matcher i rad

Arvode utgår för varje match men reseersättning utgår endast som för en match. Reseersättning delas mellan de matcher domaren dömer i rad.

Vid skada på domare

Om domare eller assisterande domare skadar sig under match och måste bryta p.g.a. detta, gäller följande om en ersättare utses: Arvodet delas procentuellt mellan de bägge domarna beroende på hur stor del av matchen man dömer. Reseersättning samt eventuell trängselskatt ersätts av föreningen till den utsedde domaren och Stockholms Fotbollförbund ersätter den inkallade domaren.

Avbruten match

Vid avbruten match ersätter hemmalaget domaren med normalt matcharvode och reseersättning, matchen går inte att rapportera i FOGIS, men du som domare skall omgående sända in en händelsebeskrivning till kansli@stff.se. Avbruten match som återupptas vid senare tillfälle står hemmalaget för domarkostnaderna, såvida inte särskilda skäl föreligger. Sådana skäl är exempelvis när matchen avbryts på grund av väder, slocknat lyse eller andra omständigheter som hemmalaget inte kunnat råda över. Då står Stockholms FF för domarkostnaderna.

Engagemang

Den som är utsedd att döma en futsalmatch måste vara engagerad.

Detta innebär bland annat att komma i god tid till matcharenan med en positiv inställning. Domaren skall vara domarklädd, använda ett vårdat språk och under matchen ha bra tecken och signaler. Det förutsätts att domaren intar bra placeringar och springer under hela matchen.

Domare som ej infunnits sig senast 30 minuter före matchstart kan av hemmaföreningen ersättas av annan behörig domare. Ingen ersättning utgår ifall domaren kommer för sent och hemmalaget redan har tillsatt en ny domare.

Domaren är skyldig att läsa sin e-post från Stockholms Fotbollförbund samt kontrollera sin matchlista i FOGIS dagligen under säsongen. Detta beror på att matchändringar, lag som utgår och övrig information kommer till domaren endast via e-post. Domaren är skyldig att uppdatera e-post och mobilnummer i FOGIS.

Domaren har skyldighet att döma i domarkläder (tröja, byxor och strumpor) i avvikande tröjfärg mot lagen, ha visselpipa, klocka med tidtagarfunktion.

Alla domare är skyldiga att ha nedan uppgifter registrerade i FOGIS. Domare som inte har dessa uppgifter registrerade och aktuella kan komma att få sin matchlista justerad.

Våld mot domare

Domare som känner sig allvarligt hotad ska avbryta matchen innan risk för våldsamheter uppstår. Här följer några praktiska tips för dig som avbryter matchen.

  1. Blås av matchen med en skarp signal – avvakta ingen reaktion från spelare och ledare utan spring direkt till domarrummet för att ta skydd. Prata inte med någon på vägen dit.
  2. Skulle nyckeln till domarrummet vara utdelad till någon annan person som du litar på, sök snabbt upp honom/henne och få nyckeln. Bege dig sedan snabbt till domarrummet. Känner du att nyckelpersonen är en av de som hotat dig – ta dig ifrån idrottsplatsen och åk direkt hem. (Om möjligt).
  3. Lås dörren och släpp inte in några ledare förrän ca 30 minuter har gått. Under den tiden brukar den värsta ilskan lägga sig och spelare och ledare har förhoppningsvis lugnat ner sig. Under tiden du är själv i domarrummet, ring upp någon person i Domarkommittén, se sid 7.
  4. Om du anser att du är beredd att prata med någon ledare, förklara bara varför du bröt matchen. Diskutera inte domslut som du tagit i matchen innan du blev hotad eller kände dig hotad. Ofta vill ledarna få reda på vilket resultat som du tänker rapportera. Informera om att du bara rapporterar ställningen i matchen när du avbröt den och att Stockholms Fotbollförbund avgör om matchen skall spelas om eller ej.

Skriftlig rapport/anmälan skall alltid insändas och vara Stockholms Fotbollförbund tillhanda senast 72 timmar efter match. Det är viktigt att uppge exakt vad som grundade ditt beslut till att avbryta matchen. Var saklig och noggrann. Är det flera spelare/ledare eller andra som ska anmälas – skriv flera separata anmälningar förutom en rapport. Detta för att händelsen skall bli så lätt som möjligt att förstå. Rapporten/anmälan ska skickas till kansli@stff.se

Om du råkar ut för hot eller våld när du dömer din match, kontakta Stockholms Fotbollförbunds Domarkommitté.

Värdegrund

Genom slutförd utbildning accepterar du Stockholms Fotbollförbunds värdegrund och är införstådd i vad som gäller inom vår verksamhet.

Syfte

Syftet med att ha en särskild uppförandekod för STFF:s domare är att säkerställa att domarna följer svensk fotbolls värdegrund och den grundläggande principen om rent spel. Syftet är också att tydliggöra för domarna vilka riktlinjer som gäller på utbildningar och i domarverksamheten. Att en domare agerar i enlighet med uppförandekoden är av stor vikt för att alla aktörer inom fotbollsrörelsen, myndigheter och samarbetspartners fortsatt ska ha ett stort förtroende för svensk fotboll.

Konsekvenser

Överträdelser av de riktlinjer som finns i uppförandekoden kan medföra konsekvenser i form av olika disciplinära åtgärder samt spela en avgörande roll vid den årliga klassificering av domare som Domarkommittén (DK) genomför.

Uppförandekoden

  • Vi föregår med gott exempel och visar öppenhet och respekt för människors lika värde samt motverkar alla former av diskriminering och är pådrivande i arbetet för jämställdhet och integration.
  • Kränkande och sexistiska beteenden splittrar och skapar otrygghet. Fotbollen ska vara en arena som bygger på ömsesidig respekt och trygghet.
  • Inom STFF:s verksamhet ska alla medarbetare behandlas med respekt och ha samma möjligheter och rättigheter.
  • Ingen ska behöva känna utanförskap på grund av etnicitet, religion, kön, ålder, sexuell läggning eller hudfärg. Alla människor har rätt att bli behandlade på ett likvärdigt sätt i fotbollsrörelsen som bygger på mångfald. Våra likheter och olikheter ska betraktas som en tillgång. Du som domare ska ta ett ansvar att reagera och motverka all form av rasism och diskriminerande yttringar.
  • Inga olämpliga beteenden med sexuella anspelningar ska förekomma inom fotbollsrörelsen oavsett om dessa är att definiera som brottsliga eller inte. Ett övergrepp kan även bestå i att någon skickar oönskade bilder på intima kroppsdelar eller oönskade meddelanden till annan person via sociala medier. Du som domare är en viktig del av fotbollsrörelsen och du har ett ansvar att se till att alla misstänkta trakasserier eller övergrepp utan några undantag rapporteras till STFF och polisanmäls.
  • Du föregår alltid med gott exempel och har ett korrekt och professionellt bemötande i möten med andra människor. Varje domare ska behandla alla kollegor, ledare, spelare, funktionärer, media, övriga samverkansparter och allmänheten med respekt och hänsyn oavsett etnicitet, religion, kön, ålder sexuell läggning, hudfärg eller andra omständigheter som gäller den enskilda som person.
  • Domare skall självmant avsäga sig matcher där jäv kan misstänkas förekomma. Definition av ”jäv”: Domaren har varit verksam i föreningen som spelare, ledare, supporter, förälder, närstående eller styrelseledamot. Detta gäller även om domaren, i förekommande fall, varit verksam i båda föreningarna som matchen gäller. Definition av närstående: Huvudregeln för att vara närstående är att man delar eller har delat hushållsgemenskap. Detta prövas iså fall av Domarkommittén särskilt.

 

  • Domare får inte i samband med uppdrag motta gåva eller förmån som riskerar att påverka domarens sätt att fullfölja sina arbetsuppgifter på ett korrekt och neutralt sätt.

 

  • Det är inte tillåtet att domare som kan påverka utgången av en match vare sig själv eller genom ombud, vare sig inom eller utom riket, ingå vadhållning gällande utgången av matchen eller annat förhållande gällande matchen av vad slag det än må vara. Sådan vadhållning får inte heller ske på annan match i samma serie eller i samma tävling som du som domare själv dömer.

 

  • Det är inte tillåtet för domare att bruka eller vara påverkad av alkohol eller andra droger vid uppdrag, arbetsutövning eller i utbildning. Den som uppträder påverkad av alkohol eller andra droger i samband med ett domaruppdrag eller utbildning ska omedelbart på ett betryggande sätt sändas hem. Vid misstanke eller kännedom om att en domare brukar alkohol eller andra droger i samband med uppdrag ska STFF:s kansli kontaktas för vidare åtgärder i enlighet med STFF:s alkohol- och drogpolicy.

 

  • Gränsdragningen för vad som är privat handlande och vad som är domarverksamhet är i många fall svår att dra i synnerhet när det gäller användning av sociala medier. Du är alltid personligt ansvarig för sådant du publicerar, delar och kommenterar på eget initiativ oavsett om publiceringen skett i din egenskap av domare eller privatperson. Tänk på att ditt användande av sociala medier inte bara påverkar bilden av dig själv som domare utan också bilden av domarverksamheten, StFF och SvFF. Inlägg på sociala medier i din egenskap av domare när det gäller förhållanden som på något sätt berör domarrollen ska du i möjligaste mån avstå ifrån. Som domare förväntas du vara opartisk därför ska alla inlägg, delningar och kommentarer som innebär att din opartiskhet kan ifrågasättas undvikas. Avstå därför helt från att skapa, dela och kommentera inlägg om spelare, tränare, lag, föreningar, supportrar, journalister, domare eller andra som är verksamma inom StFF, SvFF eller i fotbollsverksamheten i allmänhet. Domare ska inte heller uttala sig nedsättande eller kränkande i sociala medier om andra personers religion, etnicitet, kön, sexuella läggning eller annat som faller in under diskrimineringsgrunderna.

Kansli

Kontakta alltid domare@stff.se för bästa service. 

Björn Johansson              08-444 75 36    bjorn.johansson@stff.se
Suhel Youssef                  08-444 75 55    suhel.youssef@stff.se
Alexander Ragnarsson    08-444 75 35    alexander.ragnarsson@stff.se
Emma Wesselgård          08-444 75 13    emma.wesselgard@stff.se

Återbud ska alltid skickas till domare@stff.se, aldrig till våra personliga adresser.
Domarbyen gör alltid via vårat formulär här!


Domarkommittén 2024

Kontaktuppgifter till domarkommittén hittar du här!

Coacher 2024

Kontaktuppgifter till cocherna hittar du här!