Stockholmshäftet 7 mot 7-domare

I Stockholmshäftet hittar du allmän information för alla domare inom Stockholmsfotbollen.

STOCKHOLMSHÄFTET FÖR 7 MOT 7-DOMARE

Info från domaravdelningen

Vi har på denna sida samlat den viktigaste informationen till dig som i år har genomfört grund- eller fortbildning för att döma 7 mot 7 fotboll. Läs igenom denna sida noggrant efter att ha genomfört kursen, här finns svar på de allra flesta frågor som vi får in. Du kan även läsa bland frågor och svar: https://www.stff.se/domare/fragor-och-svar/

Det viktigaste steget när du har genomfört din domarutbildning är att ta reda på information om hur du blir tilldelad matcher. Det blir du inte automatiskt när du har genomgått utbildningen, utan något du aktivt måste göra själv.

Nedan är två steg som du nu behöver hålla koll på för att bli tilldelad matcher.

 1. Kontrollera att du får ett mail med inloggningsuppgifter till FOGIS. Detta skickas ut 1–2 veckor efter att du genomfört din utbildning. Kontakta om du inte får inloggningsuppgifter.
 2. Skicka in önskelista 2 gånger per år. Läs mer om det på sida 5.

All vår kommunikation till er domare sker via mail. Det är därför mycket viktigt att ni har uppdaterade e-postadresser i FOGIS. Ni är skyldiga att läsa er e-post varje dag samt hålla koll på er matchlista i FOGIS.

Ansvarig för domarna som dömer 7 mot 7 är Alexander Ragnarsson. Mina kontaktuppgifter är alexander.ragnarsson@stff.se eller 08 444 75 35. För bästa service, kontakta mig på domare@stff.se .

Utdrag ur belastningsregistret

Domare som inte visar upp utdraget ur belastningsregistret kommer inte bli tilldelad några domaruppdrag (matcher) under kommande säsong. Berörda domare får mail med instruktioner om utdraget.

Utdragen beställs på länken: https://polisen.se/tjanster-tillstand/belastningsregistret/barn-annan-verksamhet/

FOGIS

Fogis är en webbplattform där du som domare kan se alla matcher du blivit tilldelad efter det att du lämnat in din önskelista till kansliet.

 • Du som domare ska själv ändra dina kontaktuppgifter
 • Söka lediga domaruppdrag
 • Se din matchlista (domaruppdrag)
 • Beställa nytt lösenord

Läs mer om FOGIS här!

Inför år 2025

Om du vill fortsätta att vara domare även år 2025 så måste du då genomföra en fortbildningskurs för att behålla din behörighet som domare.

Inför säsongen 2025 kan du som genomfört 7 mot 7-utbildning 2024, och under 2025 fyller 16 år, utbilda dig till att bli 9 mot 9-domare. Du kommer att få denna information på mail inför säsongen 2025, mail skickas ut i december.

Spar boken Spelregler för Barn- och ungdomsfotboll till nästa års säsong.

Läs mer om utbildningar här!

DOMARTILLSÄTTNING

S:t Eriks-Cupen 10-12 år - 7 mot 7

Den som vill döma S:t Eriks-Cupen 7 mot 7, 10-12 år måste sända in önskemålslistor avseende datum och önskade idrottsplatser. Det förekommer att vissa föreningar ansvarar för domartillsättningen i sina egna 7 mot 7 matcher. Det gör att planen du bor närmst kanske inte finns tillgänglig att döma på via Stockholms Fotbollförbund.

 • För våren 2024 finns önskemålslistor på StFF:s hemsida från den 1 mars.
 • För hösten 2024 finns önskemålslistor på StFF:s hemsida från den 12 maj.

På önskelistan måste man välja den zon man bor i. Det går bra att skicka in en ny önskelista om det är något du vill ändra, endast den senast inskickade önskelistan används vid tilldelning av matcher.

Önskelistan finner du här!

Du kommer även att få ett mail till den e-postadress du uppgett i FOGIS när vi öppnat för att ta emot önskelistorna.

Hur fungerar önskelistan?

 • På önskelistan så väljer du vilka datum du vill döma och på vilken plan/planer som du vill döma. Tänk på att det kan bli mycket svårt att tilldela matcher till dig om du endast väljer en plan, eller väldigt få datum.
 • Vid det datum som anges ovan för publicering av önskelistan skickas ett mail till den e-post som du uppgett i samband med din domarutbildning. I det mailet står det var du hittar önskelistan och deadline för att skicka in denna.
 • När deadline har passerat så påbörjar vi tilldelning av domaruppdragen. Detta tar tid och på önskelistan kommer det stå vid vilket datum som tilldelningen är klar.
 • När tilldelningen är genomförd får du mail om det. Du måste sedan logga in i FOGIS och bekräfta vilka av dina domaruppdrag som du vill döma. Guide om detta skickas ut separat med mailet om tilldelningen, och finns att hitta på vår hemsida med domarmaterial (se sida 8). När uppdraget är bekräftat enligt instruktionerna i guiden så är matchen tilldelad dig och om du inte vill döma den behöver du lämna återbud (se sida 5).

Vi tillsätter maximalt 2 matcher per domare per dag, detta gäller även vid domarbyten.

S:t Eriks-Cupen 8–9 år - 5 mot 5

Det är föreningen/hemmalaget som handlägger både domartillsättning och återbud.

Om du endast vill döma 5 mot 5 behöver du kontakta en förening i ditt närområde och undersöka med dem om de behöver domare till sina matcher.

Uppgifter till alla föreningar finner du här!

Matchlista

Din personliga matchlista finns i Fogis, detta gäller som kallelse till matchen.
KOM IHÅG ATT KONTROLLERA DIN MATCHLISTA DAGLIGEN.

Söka lediga uppdrag

I FOGIS kan du som domare söka lediga uppdrag. Detta är uppdrag som saknar domare och som vi kommer att tillsätta bland de domare som söker matcher. Lediga uppdrag hittar ni i FOGIS på startsidan och under fliken ”lediga uppdrag”.

Tillsättning av domare till dessa matcher sker inte genom först till kvarn, vi tillsätter alla matcher manuellt. När vi tillsätter domare till en match så gör vi en sammanvägd bedömning av tre olika faktorer:

 • Om domaren redan har match samma dag
 • Hur många matcher domaren redan är tilldelad
 • Avstånd till planen

Det är mycket viktigt att tänka på att inte söka match när du redan har match samma dag. Domare som söker matcher som krockar med uppdrag de redan har kan komma att fråntas möjligheten att söka lediga uppdrag.  

ÅTERBUD

Återbud i FOGIS görs minst sju dagar innan match. Detta avser endast matcher som administreras av Stockholms Fotbollförbund.

Vad gör du som domare när du inte kan döma en match och det är mindre än 7 dagar kvar till match?              

Få tag i en behörig domarkollega som kan ta din match och fyll i formuläret, se nedan. 

För byten som inte har meddelats en timme innan avsparkstid i aktuell match kommer en administrationsavgift på 100 kr att utdömas. Det är domaren som ursprungligen stod uppsatt på matchen som är ansvarig. Avgiften ska betalas inom 10 dagar efter erhållet krav. Om betalningen inte har inkommit i tid kommer domarens matchlista att justeras.

Till formuläret för domarbyte!

Att tänka på när du söker matcher! 
Sök endast matcher när du inte redan har en match, samt att du ska kunna ta dig från en tidigare match och vara på plats 30 minuter före avspark utan problem.
Sök främst matcher i ditt närområde, vi tillsätter i största möjliga mån inom den egna zonen.

     Domarbyten

      Är det mer än 7 dagar till match skall du lämna återbud i fogis eller till domare@stff.se (EJ tillåtet med domarbyte)
Domarbyten får endast ske från 7 dagar innan match fram till en timme innan match.

Det är domaren som ursprungligen stod uppsatt på matchen som är ansvarig att bytet meddelas.

Vid upprepade domarbyten (mer än 5 st.) under säsongen 2024 från en och samma domare kommer vi att justera domarens matchlista samt att ej tilldela några flera matcher på matchlista till domaren under år 2024.

För byten som inte har meddelats 1 timme innan avsparkstid i aktuell match kan tillsatt domares matchlista komma att justeras.

Alla domarbyten görs ENDAST via formuläret på våran hemsida, vi godkänner inte mejl eller samtal.

Till formuläret för domarbyte!

Domare som uteblir

Om du uteblir från ett uppdrag så är det ett krav att du skickar ett mail med anledning till domare@stff.se senast vid tiden för avspark.

Regler 5 mot 5

Spelplan: 30x20 meter. Inget straffområde

Bollstorlek: Bollstorlek 3 ska användas.

Speltid: 3x15 minuter.

Antal spelare: En match kan inte börja eller fortsätta om något av lagen har färre än fyra spelare.

Spelarbyten:  Byte sker i närheten av mittlinjen. En spelare som ska bytas in väntar utanför planen tills spelaren som ska bytas ut kommit av planen. Om något blir fel vid bytet blåser domaren av spelet. Spelet startar igen med nedsläpp på mittlinjen. Byte av målvakt kan endast ske vid spelavbrott och domaren måste informeras.

Varning/Utvisning: Tillämpas inte.

Avstånd: Vid avspark, frispark, hörna, nedsläpp samt sidlinjespark är avståndet 5 meter för andra lagets spelare.

Frispark: Vid frispark sätts spelet igång genom att en spelare driver bollen eller passar bollen på marken. Mål kan inte göras direkt från frispark

Straffspark: Tillämpas inte. Domaren kan bara döma frispark för regelbrott som sker när bollen är i spel.

Sidlinjespark: Spelet sätts igång genom att en spelare driver bollen eller passar den på marken från den plats där bollen hamnade ur spel. Mål kan inte göras direkt från sidlinjespark.

Hörnspark: Spelet sätts igång genom att en spelare driver bollen eller passar den på marken från hörnet där kortsidan möter långsidan. Mål kan inte göras direkt från hörnspark.

Målvakten: Målvakten får ta upp bollen med händerna när en medspelare passar bollen. Det gäller vid sidlinjespark och i spelet.

Målvaktsutkast: Spelet sätts igång genom att målvakten rullar ut bollen.  Målvakten får även rulla eller lägga ner bollen till sig själv och slå en passning på marken. Mål kan inte göras direkt från målvaktsutkast.

Retreat line: Vid målvaktsutkast eller när målvakten fångar bollen i spel ska andra laget backa till retreatlinjen och stanna där tills bollen har lämnat målvaktens händer. Står en spelare från motståndarlaget närmare än retreatlinjen uppmanar domaren spelaren att backa, men spelet får sättas igång ändå. Om motspelaren rör sig mot spelet och stör spelet stoppar domaren spelet och låter målvakten sätta igång spelet igen. Detta gäller både när bollen har gått utanför kortlinjen och när målvakten har fångat bollen i spelet. Mittlinjen fungerar som retreat line.

Testa din regelkunskap i SvFFs spelregler quiz!

Regler 7 mot 7

Planmått: 50–55 m x 30–35 m

Straffområde: 19 x 7 m.

Mål: 5 x 2 m.

Straffpunkt: 7 meter från mållinjen.

Speltid: 3x20 minuter. Lagen behöver inte byta sida.

Antal spelare: En match kan inte börja eller fortsätta om något av lagen har färre än fem spelare. Vid underläge med fyra mål eller fler får laget som ligger under spela med sju utespelare tills ställningen är lika.

Inkast: När en spelare utför ett felaktigt sådant ska samma spelare få göra om inkastet, efter det att domaren visat hur inkastet ska utföras.

Avstånd: 7 meter vid frispark, straffspark, hörnspark, nedsläpp och avspark

Målvaktsutkast: Domaren dömer målvaktsutkast när hela bollen har passerat förlängda mållinjen på marken eller i luften efter det att den har rört vid en spelare i det anfallande laget. Detta gäller när det inte har blivit mål. Spelets sätts igång genom att målvakten rullar eller kastar ut bollen. Målvakten får även lägga ner bollen till sig själv och slå en passning med fötterna. Bollen är i spel när den lämnar målvaktens händer. Mål kan inte göras direkt på målvaktsutkast. Om ett målvaktsutkast inte utförs korrekt ska det göras om.

Retreatlinje: Vid målvaktsutkast eller när målvakten fångar bollen i spel ska andra laget backa till retreatlinjen och stanna där tills bollen har lämnat målvaktens händer. Står en spelare från motståndarlaget närmare än retreatlinjen uppmanar domaren spelaren att backa, men spelet får sättas igång ändå. Om motspelaren rör sig mot spelet och stör spelet stoppar domaren spelet och låter målvakten sätta igång spelet igen. Detta gäller både när bollen har gått utanför den förlängda mållinjen och när målvakten har fångat bollen i spelet. 6-sekundersregeln tillämpas ej, det är meningen att målvakten ska få chansen att sätta bollen i spel. Spel till egen målvakt, om en spelare avsiktligt spelar bollen till egen målvakt och denne tar bollen med händerna är detta ej tillåtet.

 • Målchansutvisning tillämpas inte, ersätts av varning i förekommande fall.
 • Offsideregeln tillämpas inte.

Testa din regelkunskap i SvFFs spelregler quiz!

Mixserier 7 mot 7

 • Målvakten får vara en flicka eller pojke
 • Utespelarna på planen ska alltid vara tre av vardera kön

Dispenser / överåriga

Frågor om dispenser skickas till sanktan@stff.se från lagen. Du som domare har inget ansvar att kontrollera dispenser, ansvaret ligger på laget. Om något av lagen ifrågasätter en dispens, så hänvisar du dem till att kontakta StFF. Du som domare hindrar ingen från att spela, utan ber det ifrågasättande laget att skicka in en protest i efterhand till förbundet.

 

Smycken

Grundregeln är att alla typer av smycken så som halsband, ringar, armband, örhängen, gummiband etc är förbjudna och ska tas bort.

Men spelare får tejpa örhängen med sporttejp när de nyligen har tagit hål i öronen, eftersom smycket ej kan tas bort av medicinska skäl.

 • Gäller endast örhängen
 • Endast fasta/små örhängen.
 • Gäller endast i barn- och ungdomsfotboll (3 mot 3, 5 mot 5, 7 mot 7 & 9 mot 9)

Spelarnas utrustning

En spelares grundutrustning består av tröja, byxor, strumpor, benskydd och skor.

 • Det är tillåtet att spela match iklädd slöja
 • Det är tillåtet spela med glasögon
 • Endast målvakten är tillåten att spela match med keps
 • Det är inte tillåtet att spela med klocka, diadem, halsvärmare, mössa mm.

Nolltolerans 

Nolltolerans innebär att regelboken följs strikt avseende tillämpningen av språkbruk och gester.
Följande skall leda till grov utvisning:

 • Att skrika ut könsord eller att använda könsord mot spelare, ledare, domare eller publik.
 • Att använda ord som hora, bög eller liknande.
 • Att använda svordomar riktade mot spelare, ledare, domare eller publik.
 • Att uppenbart använda smädelser, förolämpningar, kränkningar och gester riktade mot spelare, ledare domare eller publik.
 • Att använda stötande, förolämpande eller smädligt språk och/eller gester.

Positiv uppmuntran inom egna laget ska ej bestraffas, även om svordomar råkar användas.

De domare som inte följer Nolltoleransen kommer först att få en tillrättavisning. Vid det andra tillfället kommer matchlistan att justeras under två veckor. Vid nästa tillfälle kommer matchlistan att justeras under minst 1 månad (justeringen kan även bli längre).

NOLLTOLERANSEN gäller i samtliga tävlingar som arrangeras av Stockholms Fotbollförbund.

Utvisad spelare och ledare

 • Utvisad spelare får inte befinna sig på eller i närheten av bänken, utan skall utan dröjsmål bege sig till omklädningsrummet eller plats som domaren anser lämplig.
 • En ledare som blivit utvisad får inte uppehålla sig på eller i närheten av bänken utan skall utan dröjsmål bege sig till den plats som domaren anser lämplig.
 • Utvisad spelare och utvisad ledare ska dock ha möjlighet att se klart matchen från anvisad plats av domaren.

En ledare kan utvisas lindrigt eller grovt. När utvisningen är grov ska anmälan göras och vara Stockholms FF:s DPK tillhanda senast 72 timmar efter spelad match. Blanketter hittar du här!

Hantera ledare

En ledare protesterar mot dina domslut:

Tänk så här: ”detta är mitt jobb och jag gör så bra jag kan!”

 1. Låtsas inte höra protesten om det bara är en gång.

 2. Blås av, gå lugnt till ledaren och säg vänligt till honom/henne att lugna ner sig! Diskutera inte!

 3. Blås av igen, gå lugnt till ledaren igen och säg tydligt att hen inte får vara kvar som ledare på bänken om hen fortsätter klaga! Visa gula kortet!

 4. Blås av på nytt, säg till ledaren att lämna bänken och gå till andra sidan planen. Visa röda kortet!

 5. OM ledaren inte lyder, blås av matchen och gå hem.

 6. Ta hjälp av Domarkommittén eller din klubb och skriv anmälan mot ledaren.

Hantera publik

Någon i publiken uppför sig olämpligt:

Tänk igen: "detta är mitt jobb och jag gör så bra jag kan!"

 1. Låtsas inte höra om det bara är en gång.

 2. Blås av, gå lugnt till ledaren för hemmalaget och be ledaren om hjälp att säga till den som stör.

 3. Upp det upprepas, blås av igen, gå lugnt till ledaren igen och säg att du blåser av matchen om inte den eller de som stör slutar med det.
           
 4. Om det ändå inte hjälper, blås av matchen, säg till båda lagledarna att du inte kan eller vill döma längre eftersom publiken inte kan sköta sig.

 5. Kontakta alltid domare@stff.se om du haft en jobbig match för stöd. Om matchen avbryts måste du skriva en rapport. Kontakta oss så hjälper vi dig!

Våld mot domare

Domare som känner sig allvarligt hotad ska avbryta matchen innan risk för våldsamheter uppstår. Här följer några praktiska tips för dig som avbryter matchen.

 1. Blås av matchen med en skarp signal – avvakta ingen reaktion från spelare och ledare utan spring direkt till domarrummet för att ta skydd. Prata inte med någon på vägen dit.
 2. Skulle nyckeln till domarrummet vara utdelad till någon annan person som du litar på, sök snabbt upp honom/henne och få nyckeln. Bege dig sedan snabbt till domarrummet. Känner du att nyckelpersonen är en av de som hotat dig – ta dig ifrån idrottsplatsen och åk direkt hem. (Om möjligt).
 3. Lås dörren och släpp inte in några ledare förrän ca 30 minuter har gått. Under den tiden brukar den värsta ilskan lägga sig och spelare och ledare har förhoppningsvis lugnat ner sig. Under tiden du är själv i domarrummet, ring upp någon person i Domarkommittén, se sid 7.
 4. Om du anser att du är beredd att prata med någon ledare, förklara bara varför du bröt matchen. Diskutera inte domslut som du tagit i matchen innan du blev hotad eller kände dig hotad. Ofta vill ledarna få reda på vilket resultat som du tänker rapportera. Informera om att du bara rapporterar ställningen i matchen när du avbröt den och att Stockholms Fotbollförbund avgör om matchen skall spelas om eller ej.

Skriftlig rapport/anmälan skall alltid insändas och vara Stockholms Fotbollförbund tillhanda senast 72 timmar efter match. Det är viktigt att uppge exakt vad som grundade ditt beslut till att avbryta matchen. Var saklig och noggrann. Är det flera spelare/ledare eller andra som ska anmälas – skriv flera separata anmälningar förutom en rapport. Detta för att händelsen skall bli så lätt som möjligt att förstå. Rapporten/anmälan ska skickas till kansli@stff.se

Om du råkar ut för hot eller våld när du dömer din match, kontakta Stockholms Fotbollförbunds Domarkommitté.

Walk over

Tyvärr kan det hända att matcher ställs in med kort varsel. Om en match i FOGIS är markerad som OW/WO eller om den är struken, så kommer matchen inte att genomföras och du ska inte åka till planen. Läs mer om arvoden vid inställd match.

Om du får information från ett lag att matchen inte ska spelas, skicka alltid ett mail till domare@stff.se och meddela att matchen inte kommer att spelas och varför.

Missad match

Om du missar att dyka upp till en match som du har tackat ja till, så kommer du att bli kontaktad av oss. Du behöver alltid inkomma med förklaring till varför du har missat matchen, om inget svar inkommer till oss så kommer samtliga av dina matcher att plockas bort. Om det upprepas så kommer du inte att bli tilldelad matcher under en period.

Sist kallad domare

Sist kallad domare till platsen skall döma matchen. Reseersättning och arvode utgår med 130 kronor från Stockholms Fotbollförbund till den domare som ej får döma matchen, med undantag om domaren kommit för sent till matchen. Ersättning utgår endast där domaren infunnit sig på spelplatsen.

Den domare som blir utan match, uppmanas att ta kontakt med kansliets domaravdelning för undersökning av omständigheterna runt dubbelkallelsen. Den domare som inte kontaktar kansliet KAN FÅ PROBLEM ATT FÅ UT SIN ERSÄTTNING.

Flyttade matcher

Det händer att matcher ändras efter det att du blivit tilldelad dem. Vid varje matchändring (ej WO/OW) skickas det mail till domaren om flytten. Om du fortfarande kan döma matchen så behöver du inte göra något. Men om du inte kan döma matchen ska du göra enligt nedan:

 1. Det är mer än 3 arbetsdagar till matchen: lämna återbud via mail till domare@stff.se
 2. Det är mindre än 3 arbetsdagar kvar till matchen: lämna återbud till hemmalaget

Som domare kan du inte begära att få matcher flyttade.

Resultatrapportering 7 mot 7

Ingen resultatrapportering i 5 mot 5- och 7 mot 7-fotbollen F/P 8-12, endast WO-matcher rapporteras via e-post (domare@stff.se) till Stockholms Fotbollförbund.

Grova utvisningar

Anmälan om grov utvisning ska:

 • ha inkommit till DPN (Disciplinnämnden) senast 72 timmar efter matchen via e-post kansli@stff.se
 • beskriva vad som har hänt.
 • vara tydlig och läsbar.
 • separat anmälan på varje spelare.

Kontakta ledamot i Domarkommittén om du vill ha hjälp att skriva din anmälan.

Blankett finns här: https://stockholm.svenskfotboll.se/domare/dokument/

Domarkvitto/reseräkning

LÄNK TILL DOMARARVODEN

Reseersättningar utgår enligt följande:

Vid resa med egen bil utgår ersättning med 3.50 kr/km. Reseavstånd från bostadsadressen till matcharenan uträknas enligt www.eniro.se.

Vid resa med egen moped/motorcykel/mopedbil/A-traktor utgår ersättning med 1,70 kr/km.

Trängselavgift (skrivs på restidsarvodesraden på domarkvittot, stryk restidsarvode och skriv trängselavgift).

Vid resa med allmänna trafikmedel utgår reseersättning enligt SL-trafikens billigaste alternativ som är accesskort med reskassa.

Biljett

Helt pris

Reducerat pris 13 till och med 19 år

Reskassa enkel resa

42 kr

26 kr

Reskassa tur o retur resa

84 kr

52 kr

Resekostnadsersättningar utgår INTE till domaren enligt nedan:

 • Vid övningskörning med bil till matchen.
 • Cyklar eller till fots tar sig till matchen.
 • Får skjuts till matchen
 • Parkeringskostnader

Var noga med att ta upp rätt arvode och reseersättning så slipper kansliet kräva tillbaka pengarna i efterskott. Vid upprepade förseelser kommer domarens matchlista att justeras.

Rutiner när det gäller domarbetalningar

 1. Föreningen vill använda digitalt domararvode - digitala domarkvitton används
 2. Domaren OCH föreningens representant har Swish – domarersättning förs över direkt via Swish
 3. Domaren har Swish men inte föreningens representant – domarersättning skall betalas kontant
 4. Domaren har inte Swish men föreningens representant har – domarersättning sätts in på konto.
 5. Föreningen har alltid möjlighet att betala domaren kontant


Saknar du betalning?

Om du saknar en betalning från en match så ska du först kontakta hemmalaget och påminna dem om betalningen. Om du fortfarande inte fått betalt så ska du skicka in formuläret på vår hemsida: https://www.stff.se/domare/saknad-betalning/ Gäller samtliga matcher som administreras av Stockholms Fotbollförbund.

Digital Domarersättning

Under 2024 kan digital domarersättning användas i samtliga serier där StFF tillsätter domare. Det är föreningen som bestämmer vilken form av betalning som gäller. Du som domare måste följa deras val.

Se separat guide för information om systemet


Arvoden vid ”ej tävlingsmatch”

Ej tävlingsmatcher är alla matcher som inte är serie- och cupmatcher. Matcher mellan vår- och höstsäsongen är att betrakta som tävlingsmatcher.

I "Ej tävlingsmatcher" där huvuddomaren dömer ensam, ska matcharvodet vara 75 % av ovanstående. 

Domare vid flera matcher i rad

Arvode utgår för varje match men reseersättning utgår endast som för en match. Reseersättning delas mellan de matcher domaren dömer i rad.

Vid skada på domare

Om domare eller assisterande domare skadar sig under match och måste bryta p.g.a. detta, gäller följande om en ersättare utses: Arvodet delas procentuellt mellan de bägge domarna beroende på hur stor del av matchen man dömer. Reseersättning samt eventuell trängselskatt ersätts av föreningen till den utsedde domaren och Stockholms Fotbollförbund ersätter den inkallade domaren.

Avbruten match

Vid avbruten match ersätter hemmalaget domaren med normalt matcharvode och reseersättning, matchen går inte att rapportera i FOGIS, men du som domare skall omgående sända in en händelsebeskrivning till kansli@stff.se. Avbruten match som återupptas vid senare tillfälle står hemmalaget för domarkostnaderna, såvida inte särskilda skäl föreligger. Sådana skäl är exempelvis när matchen avbryts på grund av väder, slocknat lyse eller andra omständigheter som hemmalaget inte kunnat råda över. Då står Stockholms FF för domarkostnaderna.

Domararvoden

Publiceras våren 2024. Börjar gälla i respektive serie vid seriestart. 

Se arvoden här!

Domarobservatör (LDO)

LDO (Lokal Domarobservatör) granskar vissa matcher och har en genomgång efter matchen med domaren. Syftet är att ge domaren stöd och hjälp att utvecklas som domare. LDO sänder in omdömet om domaren till Stockholms FF samt skickar även en kopia till domaren. Det är mycket viktigt att tid avsätts mellan domaren och LDO, så att syftet med granskningen uppnås.

I de matcher då det finns en utsänd domarobservatör som granskar matchen har observatören skyldighet att ha en genomgång efter matchen med domaren / domarteamet. Utvecklingsrapporten ska sändas till i matchen deltagande domare samt till domare@stff.se senast tre dagar efter matchen.

Checklista

Denna mycket detaljerade checklista är framtagen speciellt för nya domare, men gäller naturligtvis för domare på alla nivåer.

När det står SKALL, så måste du göra detta, och står det BÖR är det en stark rekommendation för att lyckas så bra som möjligt i matchen.

Tiden innan du kommit till idrottsplatsen

 • Du BÖR ha all din utrustning framplockad och packad i mycket god tid.
 • Du SKALL ha domarkläder i samtliga matcher.
 • Du SKALL ha med dig följande:
 • Domarkläder, tröja, byxor, strumpor
 • Visselpipa (helst 2st)
 • Gult och rött kort
 • Anteckningsmaterial, block och penna (gärna 2st)
 • Klocka med tidtagarfunktion på sekundnivå (gärna 2st, helst armbandsur, (mobil får INTE användas eller vara påslagen på planen)
 • Mynt för slantsingling
 • Reseräkning, d.v.s. domarkvitto
 • Du BÖR ha med dig följande:
 • Spelregler för barn- och ungdomsfotboll
 • Vattenflaska
 • Andra tröjfärger för ombyte

Du SKALL kontrollera din resväg så att du säkert är framme på idrottsplatsen minst 30 minuter innan matchstart.

Om du får tidigt eller sent förhinder så SKALL du meddela STFFs kansli i föreskriven tid ELLER skaffa ersättare. Du SKALL snarast meddela STFF:s kansli att du ej dömer matchen samt ersättarens namn minst en timme innan avspark.

När du kommer till idrottsplatsen

 • Du SKALL direkt söka upp hemmalagets lagledare (eller någon i hemmalaget om du inte hittar denna) och presentera dig som domare.
 • DU SKALL kontrollera hur betalning genomförs med hemmalagets ledare.
 • Du SKALL kontrollera lagens tröjfärger (bortalaget och du själv tar andra färger om de är för lika)
 • Du SKALL byta om i god tid och du SKALL värma upp i god tid.
 • Du SKALL kontrollera spelplan och målställning, särskilt näten.

Kansli

Ansvarig för 7 mot 7 är Alexander Ragnarsson men kontakta alltid domare@stff.se för bästa service. 

Alexander Ragnarsson, 08-444 75 35, alexander.ragnarsson@stff.se
Kontaktuppgifter till alla på domaravdelningen hittar du här!

 

Återbud ska alltid skickas till domare@stff.se, aldrig till våra personliga adresser.
Domarbyen görs alltid via vårat formulär här!

 

Domarkommittén 2024

Kontaktuppgifter till domarkommittén hittar du här!