Spelregler 2020/2021

Till säsongen 2020-2021 är det ett antal regeländringar som tillkommit i futsal.

Det finns för närvarande en regelbok på engelska. Vi kommer så snart översättningen är klar även att publicera regelboken på svenska.

Tidigare version av spelregler på svenska finns här

Nedan sammanfattar vi de viktigaste regeländringarna i futsal 2020/2021.

1. Regel 3 - Antal spelare

Max 5 avbytare får värma upp samtidigt.

2. Regel 4 - Spelarnas utrustning

Icke farlig skyddsutrustning är tillåten som; huvudbonad, ansiktsmask, arm- och knäskydd av mjukt material, likväl som målvakterna tillåts använda keps och sportglasögon.

3. Regel 4 - Spelarnas utrustning

Målvaktens arm- och knäskydd av mjukt material ska vara enfärgade i samma kulör.

4. Regel 5 - Domarna

Skall agera mot ledare lika spelare och kort skall visas vid behov; bestraffningstrappan gäller med muntlig erindran, varning och utvisning.

5. Regel 7 - Speltiden

Tidtagaren skall markera slutet av varje 20 minuters halvlek samt varje förlängning om 5 minuter med en akustisk signal.

6. Regel 8 - Spelets start och återupptagande

Alla spelare utom spelaren som slår avsparken måste vara på sin egen planhalva. Bollen är i spel när den sparkas och rör sig. Mål får göras direkt på avspark i motståndarens mål. Om bollen går direkt i eget mål, döms hörna till motståndarna.

7. Regel 10 - Utse en vinnare i en match med straffsparksavgörande

Båda lagen skall slå 5 straffparkar vardera. I övrigt likt tidigare.

8. Regel 12 - Otillåtet spel och olämpligt uppträdande

Hands har förtydligats som straffbart enligt följande gällande utespelare:

- avsiktligt rör bollen med hand eller arm, inkluderat i rörelse mot bollen

- erhålelr bollkontroll efter att bollen vidrört hand eller arm, och gör ett mål i motståndarens mål eller erhåller en målchans i kommande sekvens.

- om en utespelare i eget straffområde vidrör bollen med hand eller arm med en onaturlig position och gör sig större.

- om en utespelare i eget straffområde vidrör bollen med hand eller arm eller bakom axel-nivå (om inte själv avsiktligt spelat bollen med annan kroppsdel och den vidrör egen hand eller arm)

9. Regel 12 - Otillåtet spel och olämpligt uppträdande

Om en förseelse begås utanför spelplanen av en spelare mot en spelare, avbytare, ledare i sitt eget lag, skall spelet återupptas med en indirekt frispark på närmaste sidlinje.

Om en spelare får kontakt med bollen med ett objekt när håller ett objekt i handen, skall spelet återupptas med en direkt frispark eller straffspark.

10. Regel 12 - Otillåtet spel och olämpligt uppträdande

Målchansutvisning

- när en spelare förhindrar en målchans med en hadsförseelse skall utespelaren utvisas oavsett var på spelplanen förseelsen begicks.

- om en spelare förhindrar en målchans i eget straffområde med avskikt att spela bollen och en straffspark tilldelas, ska varning utdelas.

11. Regel 13 - Frispark

Om en spelare avsiktligt obstruerar en motståndare som ska utföra en frispark, skall spelaren varnas, oavsett om 5 mesters avstånd av respekterats.

12. Regel 14 - Straffspark

När bollen sparkas vid straffsparkens utförande måste målvakten ha minst en del av en fot på mållinken eller i linje med mållinjen.

Om en spelare avsiktligt obstruerar en motståndare som ska utföra en straffspark, skall spelaren varnas, oavsett om 5 mesters avstånd av respekterats.

13. Regel 15 - Inspark

Bollen måste ligga stilla på sidlinjen vid inspark.

14. Regel 16 - Målkast

Bollen är i spel efter den är kastad eller släppt inifrån det egna straffområdet av målvakten och är satt i rörelse. Moståndarna måste vara utanför straffområdet.