Frågor & svar

På denna sida har vi samlat svar på de vanligaste frågorna vi får in. Om din fråga inte har sitt svar här nedan, vänligen skicka ett mail till domare@stff.se

Utbildning

Vad roligt att du vill bli fotbollsdomare!

Vi har två olika grundkurser som man kan anmäla sig till. 

Grundkurs 7 mot 7

  • Riktar sig till ungdomar från och med det året de fyller 14 år. Vi öppnar ansökan i januari varje år. 
  • Du kan läsa mer om utbildningen här

Grundkurs 11 mot 11

  • Riktar sig till ungdomar från och med det året de fyller 16 år. Till denna kursen tar vi emot ansökan med CV från mitten på december varje år.
  • Du kan läsa mer om utbildningen här

Ja, för att fortsätta döma behöver du genomföra fortbildningskurs varje år. Till dig som varit domare innevarande år så skickas en inbjudan till fortbildningskurs i december.

Om ditt uppehåll varit 1 år så går det bra att gå fortbildningskursen. Om du haft ett uppehåll på 2 år eller mer så behöver du normalt gå om grundkursen. Kontakta oss för att få hjälp med att välja rätt kurs. 

Matchtilldelning

När du genomgår en 7 mot 7- eller 9 mot 9-utbildning hos oss så är det just en utbildning som du har antagits till och betalt för, inte matchtilldelning. Information om vad du ska göra för att bli tilldelad matcher presenteras som ett block på kursen och det är sedan domarens ansvar att följa de anvisningar som finns för att bli tilldelad matcher.

7 mot 7: För att bli tilldelad matcher av oss behöver du skicka in en önskelista. Detta görs 2 gånger per år. Utöver de matcher som du blir tilldelad av oss kan du även söka lediga matcher i FOGIS.

9 mot 9: För att bli tilldelad matcher av oss behöver du skicka in en önskelista. Detta görs 2 gånger per år. Utöver de matcher som du blir tilldelad av oss kan du även söka lediga matcher i FOGIS.

11 mot 11: Du blir tilldelad matcher av oss. När detta är gjort så får du mail om det med kompletterande information.

Domare till 5 mot 5-matcher tillsätts inte av Stockholms Fotbollförbund, det är varje arrangerande hemmaförening som ansvarar för tillsättningen av domare för denna spelform. För att döma dessa matcher får du vända dig till en förening i ditt närområde och fråga om de behöver domare till sina matcher.

Vi tillsätter alla sökningar manuellt, det är inte först till kvarn.

Vi går igenom alla ansökningar som kommer in och gör sedan en sammanvägning av nedan tre faktorer vid tillsättning:

  1. Om domaren redan har uppdrag samma dag.
  2. Hur många uppdrag domaren redan är tilldelad.
  3. Avstånd till planen

Tillsättning av uppdragen sker en gång om dagen varje vardag. 

Den domare som blir tilldelad matchen får mail om det och matchen läggs till på domarens lista. För domare som inte blir tilldelad matchen plockas matchen bort från lediga uppdrag och inget mail skickas ut. 

Återbud

Fram till 7 dagar innan match går det att lämna återbud i FOGIS genom att trycka på "lämna återbud" intill matchen på din matchlista, du kan också maila ditt återbud till domare@stff.se

När det är mindre än 7 dagar kvar till matchen är det ditt ansvar att hitta en ersättare om du inte kan döma.

  • Du kan i FOGIS hitta ett register över tillgängliga domare om du trycker på Arkiv och sedan Övrigt. Då kan du söka på alla domare inom en viss behörighet som är ledig ett visst datum.
  • Samtliga byten ska mailas in till domare@stff.se senast 1 timme innan avspark. 

 

Behörigheter

Ja, om du är utbildad 11 mot 11-domare så ingår behörighet även för de andra spelformerna, så som 9 mot 9 och 7 mot 7. 

Du hittar din behörighet genom att logga in i FOGIS, klicka på "arkiv" och sedan "behörighet" i toppmenyn. Om du sedan trycker på behörigheten (i orange text) så ser du vilka serier som ingår i behörigheten. 

Önskelistor

Önskelista är ett formulär som du som domare behöver skicka in till oss för att bli tilldelad matcher i 7 mot 7 samt 9 mot 9. Domare som inte skickar in denna lista inom deadline kan endast söka matcher på lediga uppdrag i FOGIS.

I önskelistan fyller du vilka av de angivna planerna som du vill döma på, samt vilka datum som du kan döma. Vi fördelar sedan ut matcherna mellan de domare som skickat in önskelista.

Här hittar du önskelistorna!