Vid Svenska Fotbollförbundets representationsmöte 2017 beslutades att nya nationella spelformer ska införas. Från och med 1 januari 2019 ska alla distrikts och förenings­arrangerade tävlingar och matcher använda de nya nationella spelformerna för barn- och ungdomsfotboll.

Ett flertal distrikt har redan under 2018 börjat använda de nya spelformerna, men eftersom vårt distrikt är stort och med en hel del speciella förutsättningar kommer vi i Stockholm att börja använda de nya spelformerna den 1 januari 2019. Syftet med projektet Spelformer är att få fler att spela längre. Läs mer om Syfte och bakgrund.

Det finns fem olika spelformer, 3 mot 3, 5 mot 5, 7 mot 7, 9 mot 9 och 11 mot 11. Här hittar du en folder och film (ingen film för 11 mot 11) per spelform där de viktigaste delarna beskrivs.

Spelformen 5 mot 5Se filmen om 5 mot 5
Spelformen 7 mot 7Se filmen om 7 mot 7
Spelformen 9 mot 9Se filmen om 9 mot 9
Spelformen 11 mot 11

Eftersom Stockholms FF inte kommer att arrangera 3 mot 3-matcher har vi inte sammanställt någon egen informationsfolder för den spelformen.

Frågor och svar

Här kan du se de vanligaste frågorna och svaren gällande de nya spelformerna


På Svenska FF:s hemsida kan du läsa deras presentation av spelformerna.

Att tänka på:

  • 2019 kommer 14-åringar att spela med spelformen 9 mot 9.
  • Förenings­arrangerade tävlingar och matcher måste använda de nya spelformerna.
  • Stockholms FF kommer inte att arrangera 3 mot 3-matcher, men om någon förening gör det ska matcherna genomföras enligt de nya nationella spelformerna.
  • Matchtiden kommer att bli längre.

Planstorlekar för barn- och ungdomsfotboll
Anläggningar och material kopplat till spelformerna

Läs mer om de nya nationella spelformerna hos Svenska FF

Spelformen 7 mot 7 presenteras

De nya nationella spelformerna införs denna säsong och nu har turen kommit till att presentera spelformen 7 mot 7. Vilka spelplansmått gäller för vilka åldrar? Vad händer när ett lag ligger under med fyra mål? Vad innebär speltidsgaranti? Svaren på dessa frågor får du i filmen om spelformen 7 mot 7.

Så här spelar vi 9 mot 9

I de nya spelformerna skiljer sig spel i 9 mot 9 beroende på vilken ålder spelarna har. Det finns olika storlekar på spelplanerna och bollarna, även målmåtten skiljer sig åt. För att tydliggöra förändringarna, har vi tagit fram en film även till denna spelform.

Nya nationella spelformer införs

Säsongen 2019 införs de nya nationella spelformerna för barn- och ungdomsfotboll, vilket innebär en del nyheter kring hur matcherna spelas. För att förenkla och tydliggöra nyheterna, har vi tagit fram filmer för respektive spelform där de viktigaste förändringarna visas. Vi inleder med att visa filmen om spelformen 5 mot 5.

Frågor & svar om de nya nationella spelformerna

Till säsongen 2019 införs de nya nationella spelformerna i Stockholm. För att det ska bli lättare att få ett grepp om de förändringar som spelformerna innebär, har vi sammanställt frågor och svar kring spelformerna.

Välkommen till informationsträffar om de nya spelformerna

Vid Svenska FF:s Representationsmöte 2017 beslutades att nya nationella spelformer ska börja användas i svensk barn- och ungdomsfotboll. Den 1 januari 2019 börjar de nya bestämmelserna att gälla i Stockholm. Som en del i arbeten att sprida informationen bjuder vi härmed in till informationsträffar.

Visa alla nyheter