Ungdomsfotbollen – S:t Eriks-Cupen 60 år


Ungdomsfotbollen på 1900-talets början bestod av juniorfotboll och läroverk (gymnasieskolor) som deltog Kronprinsens pokal.

Det första fröet till S:t Eriks-Cupen såddes våren 1934 då AIK gick ut med en notis i Stockholms morgontidningar och meddelade att AIK tänkte organisera ett pojklag i fotboll.

400 pojkar kom till Gamla Råsunda IP denna vårsöndagsmorgon. Spelarna testades och efter uttagningen bildades fem lag som alla började på A som i AIK. Serien bestod av Arsenal, Aston Villa, Austria, Admira och AIK.

Tore Nilsson som arrangerade AIK:s morgonsamling startade tillsammans med Helge Larsson Stockholms Pojkfotbollförbund, något som Stockholms Fotbollförbund inte gillade och tog över pojkfotbollen. Serien för de unga grabbarna försvann in i seriesystemet för seniorer.

1943 fick pojkfotbollen en renässans genom att Aftontidningen startade en tävling som hette AT-Cupen. Den 5 september var den officiella starten för de 81 anmälda lagen, men turneringen tjuvstartade med några matcher den 1 september. Ett problem som fanns redan då var att hitta tillräckligt med planer till alla matcherna. Men rötterna till ungdomsfotbollen hade slagit rot.

När Aftontidningen gick i graven 1956 hade turneringen växt till 500 lag. Frågan var nu vad som skulle hända med ungdomstävlingen. Diskussioner fördes med både Aftonbladet och Expressen. Den senare tidningen tog initiativet till S:t Eriks-Cupen i ishockey 1957. Konkurrenttidningen hakade på trenden och bjöd in till S:t Eriks-Cupen i fotboll i månadsskiftet april-maj 1957.


Expressen tog över fotbollen 1958 och samarbetade med Stockholms Fotbollförbund till och med säsongen 2014. Det lilla fröet från 1934 har nu växt till ett stort träd med flera grenar. En av grenarna växte till sig 1969 då flicklagen gjorde entré. Numera finns 5-manna, 7-manna, 11-manna och från säsongen 2013 även 9-mannafotboll för både pojkar och flickor. Det är inte bara grenar som tillkommer, storleken växer också. Till säsongen 2017 anmälde sig 5 039 lag varav 1 228 lag är flicklag.

Läs om ungdomsfotbollens utveckling i Stockholms Fotbollförbund jubileumsbok 1917 – 2017 skriven av Leif Ekstig med hjälp av Claes-G Bengtsson. "AT-cupen fanns före Sanktan" och "Huvudsta segrade i ungdomspremiären" är två delar i boken som handlar om ungdomsfotbollens utveckling.

Jubileumsboken kostar 249:- + ev. frakt. Boken beställs genom att skicka ett e-brev till: kansli@stff.se.. Det går även att komma till StFF:s kansli och köpa boken.