”Greven av Rom” och ”Kopparn” Sjöberg framgångsrika Stockholmsdomare

Det är få yrkesroller där epitetet – "att verka men inte synas" – passar så väl in som det gör på domarrollen. Många spelare, ledare och åskådare har klagat på domare som gjort misstag och "synts" för mycket. I de flesta fall i en spontan frustration över ett domslut som går emot sitt lag. Tyvärr sker det allt för ofta att spelare och ledare går till överdrift i sina protester samt att publiken hånar domaren. Detta utan att ha prövat på den svåra utmaningen att vara domare eller gått en domarkurs. Att ständigt vara i position för att se alla händelser och därtill ta ett beslut på en tiondels sekund. Det är svårt och det är inte konstigt att det inte blir helt rätt alla gånger. Det är ju betydligt lättare när man på TV kan veva en repris gång på gång i slow motion och i alla möjliga vinklar, men inte ens då kan expertisen alltid enas vilket som var rätt eller fel.

Domare har funnits sedan den organiserade fotbollen startade. En av Stockholms och landets bästa domare vid förbundets första år var distriktsordförande Ruben "Massa Gelbord" som bland annat dömde SM-finalen 1922 mellan Gais och Hammarby. Makrillarna vann över Bajen med 3-1, så det kan inte varit någon hemmadomare.

Det fanns fler framgångsrika fotbollsdomare i distriktet. R:et Eklöw, Ragge Bäckström, Gustaf Ekberg och Hjalle Scloss var några. Sen fanns det ytterligare ett par som började sin domarbana på Tanto BP, där hittar vi två av de mest välmeriterade, Ivan Eklind och Tore "Kopparn" Sjöberg.

Eklind gjorde en raketkarriär och efter två år som FIFA-domare väntade VM i Italien 1934. Rättskipandet gick så pass bra att Eklind fick döma finalen mellan Italien och Tjeckoslovakien. Italien vann med 2-1 och efteråt påstods Eklind ha ätit middag med Italiens diktator Benito Mussolini dagen före finalen och Italien fått fördelar genom bland annat en tveksam dömd straff. Eklind som fick smeknamnet "Greven av Rom" efter VM-turneringen dömde internationellt i 16 år med ytterligare två VM på CV:et.

Tore "Kopparn" Sjöberg var en färgstark domare som inte hämnade i kategorin – att verka men inte synas. Kopparn med sitt röda hår och spikraka mittbena var ett skådespel att se. Med kommentarer på söderslang som "Sparkar ingen boll grabben, jag blåser inte för halvblessyrer" och vid internationella matcher ropade "Kopparn" – Tessidike, en egen tolkning av Take it easy.

Andra domare som dömt på internationell nivå är bland andra Sten R "Stabben Ahlner och Roffe Ericsson. Rune Larsson kommer ju ursprungligen från Gotland men var känd som Rune Larsson, Bandhagen. Rune dömde över 200 allsvenska matcher och var även FIFA-domare. Runes karriär kan man läsa om i boken "Domaren som gjorde mål". Av dagens FIFA-domare slog Jonas Eriksson och Stefan Johannesson igenom som elitdomare när de tillhörde vårt distrikt, även om de är bördiga från Luleå respektive Habo får vi väl ta åt oss lite av äran.

På senare år är det damdomarna med Stockholmsbakgrund som visat framfötterna. Laura Rapp har ännu blivit FIFA-domare, men spås en lysande framtid.

Läs om fler historiska domare i Stockholms Fotbollförbund jubileumsbok 1917 – 2017 skriven av Leif Ekstig med hjälp av Claes-G Bengtsson. "Nolltolerans blev nödvändigt", "Anna var långt före sin tid", "Kerstin första kvinnliga domaren" och "Lika noggrann som uthållig" är kapitel som handlar om domare som i Stockholms fotbollshistoria.

JULERBJUDANDE! Nu kostar Jubileumsboken endast 199:- + ev. frakt. Boken beställs genom att skicka ett e-brev till: kansli@stff.se. Det går även att komma till StFF:s kansli och köpa boken.