Fotboll betyder mycket för invandrare

Efter andra världskriget är det många som har invandrat till Sverige, nybildade fotbollslag har ofta blivit ett bra sätt att behålla kontakten med gamla kompisar, få nya vänner samt inte minst ha en historisk tillbakablick till den världsdel, det land deras tidigare generation kom ifrån.

Andra världskriget betydde att många flyende tog sig till Sverige, detta nordiska land som gränsade mot länder i krig, men som accepterades som neutralt.

Andra konsekvenser som uppstod handlade om utökad fattigdom och europeisk arbetslöshet. Många fabriksarbetare flyttade norrut.

I Ungern tog kommunismen överhand efter andra världskriget. Nya oroligheter i mitten på 50-talet betydde bland annat att Stockholm då fick ett ungerskt lag.

1959 kom för första gången ett invandrarlag med i seriespelet. Då debuterade SK Harja i Stockholmsringen. Laget bestod av flyktingar som kom till Sverige i samband med upproret i Ungern hösten 1956.

Premiäråret kom Hajra på andra plats i den norra gruppen efter Boo IF. Hajra hängde med till och med hösten 1967, då klubben kom tvåa i klass 4B.

Antalet invandralag ökade hela tiden under 80-talet. 1980 spelade 30 lag med spelare med utländsk bakgrund i Stockholmsserien på herrsidan. 1989 hade antalet fördubblats.

Bäst lyckades Akropolis IF som 1980 vann klass 1 norra och därmed kvalificerade sig för div. IV.

På dam- och flicksidan har utvecklingen varit en annan. Här söker sig spelarna främst till etablerade svenska klubbar. Pionjärklubb för invandrare på damsidan var Hispania FC som startade med ett damlag redan 1979.

Detta är utdrag från 100 år av fotboll Stockholms Fotbollförbund 1917-2017.

Läs om fotbollens betydelse för de som invandrat till Sverige i Stockholms Fotbollförbund jubileumsbok 1917 – 2017 skriven av Leif Ekstig med hjälp av Claes-G Bengtsson. "Fotboll betyder mycket för invandrare" och "Bäst lyckades Akropolis IF" är två delar i boken som handlar om invandrare och fotboll i Stockholm.

Jubileumsboken kostar 249:- + ev. frakt. Boken beställs genom att skicka ett e-brev till: kansli@stff.se.. Det går även att komma till StFF:s kansli och köpa boken.