Föreningsfrågor

Sök bland frågor och svar

 • 2017-04-12: FOGIS-frågor

  Fråga:

  Har ni frågor gällande FOGIS?

  Svar:

  Kontakta Urban Helsing, 08-444 75 59 alt. urban.helsing@stff.se eller Helena Rydh Norin, 08-444 75 29 alt. helena.rydh@stff.se

 • 2016-04-04: Regelkunskap bland tränare och spelare

  Fråga:

  Efter en helg med en del frustrerande diskussioner om regeltolkningar med tränare och spelare (inget otrevligt, bara en aning tröttsamt) undrar jag vad som görs för att faktiskt utbilda våra ungdomsspelare och tränare i regelkunskap?

  Känslan jag har är att många tränare "lärde" sig reglerna när de själva var unga spelare och sedan för vidare både myter och felaktigheter till sina spelare år efter år, och inte heller känner till de uppdaterade tolkningar som kommer varje år. Något tillspetsad liknelse – förbundet utbildar poliser (domare) i hur reglerna ska följas och tolkas, men struntar i om bilförarna (spelarna) eller bilskolelärarna (tränarna) känner till trafikreglerna.

  Ett förslag – för att få vara tränare i St. Erikscupen måste man klara ett regelprov, på samma sätt som vi domare gör. Inte nödvändigtvis riktigt samma typ av frågor, man kan fokusera på den typen av frågor som ofta leder till diskussioner och även ha med en del frågor om tränarnas roll. Jag skulle också kunna tänka mig någon typ av test för att bli licenserad spelare (från 15 år och uppåt inom St. Erikscupen), men kan tänka mig att det börjar bli väl svårt att administrera…

  Så klart vill jag inte dra alla tränare över en kam – det finns jättemånga bra tränare som kan reglerna och lyckas lära ut dem till sina spelare - det handlar om att höja respekten för både domare och den regelbok som styr vår sport genom att göra det till något självklart att alla (och inte bara domaren) faktiskt kan reglerna.

  \\H

  Svar:

  Hej!

  Bra idéer. Liknande diskussioner pågår, vi tar med oss dina tankar och idéer in i de diskussionerna.

  Glöm inte bort att ni kan använda vår förslagslåda för att ge oss förslag på förbättringar av vår verksamhet.

  Tack!

 • 2016-03-15: Diverse beslut

  Fråga:

  Har uppfattat i olika dokument viktiga frågor som gäller oss föreningar. När man försöker finna dessa frågor i några beslutsdokument går man bet. Har hittat något i förmöte till representantskap bla men det uppfattar jag ju inte som något beslut. Så till frågan vad gäller i dessa frågor och var står det. 1. Har uppfattat att vi kan använda swish till dommarersättning. 2. Det räcker med någon form av leg vid match inte nödvändigtvis utfärdat leg av StFF och det kostar inget, stämmer det.

  Mvh. Lennart Stenemyr

  Svar:

  Hej Lennart!

  Förändrade rutiner när det gäller domarbetalningar:

  * Domaren OCH föreningen har Swish – domarersättning förs över direkt via Swish

  * Domaren har Swish men inte föreningen – domarersättning skall betalas kontant

  * Domaren har inte Swish men föreningen har – domarersättning sätts in på konto

  Spelarlegitimationer:

  * tas bort helt i S:t Eriks-Cupen

  * finns kvar i våra representationsserier men det är valfritt om man vill använda StFF:s spelarleg eller annan godkänd id-handling (inga extra avgifter tas ut)

  Nyheter för Tävling & Domare kan du läsa här.

  Du kan läsa en sammanfattning av Representantskapet 2015 på denna sida, övriga dokument finns här.

 • 2016-03-04: Spelare som representerar flera föreningar?

  Fråga:

  Hej!

  Vad är det för åtgärder som vidtas om en spelare samtidigt representerar och spelar matcher för 2 olika lag i olika föreningar? Vi vet vad reglerna säger, men möter ändå lag där spelare egentligen tillhör en klubb (spelar och tränar för dem) men ändå också tränar och spelar matcher för en annan klubb. Vet ej om det i detta specifika fall är med ursprungsklubbens vetskap, sannolikt inte, men är intresserad av vad för åtgärder som vidtas om det uppmärksammas? Det känns inte alltid som det är transparent mellan föreningarna när de drar i spelare....

  Mvh. Elisa

  Svar:

  Hej Elisa!

  Om motståndarna begär en kontroll av en misstänkt spelare och den personen inte kan uppvisa en giltig ID-handling, som bevisar att det är rätt person på spelarförteckning, anses spelaren vara obehörig. Det innebär att laget förlorar matchen med 3-0 samt riskerar böter och uteslutning. Den enskilde spelaren kan även bli avstängd från all fotboll. En förening kan även i efterhand lämna in en protest om man misstänker fusk.

 • 2016-02-18: Fotboll för nyanlända

  Fråga:

  Hej!

  Vi har 2 spelare som har varit här i några månader.

  De har inte uppehållstillstånd, de har kommit som flyktingbarn.

  De har spelarna har inte sista 4 siffrorna i sitt personnummer.

  Vi vill registers dem i fogis.

  Hur kan vi göra det?

  Svar:

  Hej!

  Nedan finner du det du behöver (hoppas jag i alla fall).

  Blanketter för registrering av asylsökande:

  - Registrering av asylsökande

  - Registrering av asylsökande - Futsal

  Länktips för hjälp med viktig information:

  - Riksidrottsförbundets hemsida

  - Svenska Fotbollförbundets hemsida

  - Stockholms Idrottsförbunds hemsida

 • 2016-02-15: Tävling

  Fråga:

  Hej, jag har funderat på att anmäla mig till tävlingen nike most wanted men enligt deras regler måste man titta med sitt förbund (ni) om era regler. T.ex. så står Nike INTE för att ens status går förlorad som amatöridrottsman. Vilka regler gäller? Är detta en tävling att rekommendera?

  Tack på förhand!

  \\Anonym

  Svar:

  Hej du anonyme!

  Om Nike Most Wanted är något att rekommendera vet vi inte då vi inte har någon kännedom eller erfarenhet av deras verksamhet, följande gäller dock för amatörstatus:

  Amatör:

  Spelare som inte uppbär någon ersättning från en förening eller spelare som under ett kalenderår uppbär lön eller annan inkomstskattepliktig förmån som uppgår till mindre än 10 000 kr.

 • 2016-02-15: Nike Most Wanted

  Fråga:

  Hej! Jag har tänk anmäla mig själv till Nike Most Wanted. Det stod att de inte ansvarar om man skulle förlora status som amatöridrottsman. Innan man anmäler sig så stod det även att man skulle titta med sitt fotbollsförbund om vilka regler som gäller. Vilka regler gäller?

  Rekommenderar ni att man söker?

  Svar:

  Hej!

  Jag har frågat runt på kansliet, men vi känner inte till Nike Most Wanted. Jag tror det är bäst att du först kontaktar Nike för att få reda på vad som gäller och sedan ev. kontakta Svenska Fotbollförbundet för att se om de har någon erfarenhet av Nike Most Wanted.

 • 2015-12-01: Tränare för olika klubbar samtidigt

  Fråga:

  Hej! Jag undrar om det är tillåtet att vara tränare för olika klubbar samtidigt? Som spelare går det ju inte eftersom man är registrerad hos en klubb, men som tränare tänker jag att det inte är samma sak. Hur ligger det till?

  Mvh. Undrande

  Svar:

  Huvudet på spiken du undrandes!

  Om det är okej med de olika föreningarna så ser vi inga problem med detta, det är snarare nyttigt både för tränaren och föreningarna i fråga att en aktiv har erfarenhet av olika verksamheter.

 • 2015-11-02: Övergång i P14

  Fråga:

  Hej!

  Min son vill byta förening och har efter säsongsavslutningen i S:t Eriks-Cupen provspelat för ett annat lag. Han blev nu erbjuden en plats i det laget, men hans nuvarande förening hävdar att han är licensierad och att den andra föreningen inte har tillåtelse att försöka "värva" honom. Vad gäller i denna ålder?

  Mvh. Tony Johansson

  Svar:

  Hej Tony!

  Det är först vid 15 års ålder som man blir licensierad, innan dess gäller spelterminerna (spelterminerna är: 1 mars – 30 juni, 1 juli – 31 oktober, 1 november – 29 februari). den 1:a november kan spelaren byta till vilken klubb han/hon vill.

 • 2015-11-02: Grunda en ny förening

  Fråga:

  Hej!

  Jag vill starta en ny fotbollsförening i Huddinge kommun.

  Behöver vi egen mark med fotbollsplan o.s.v. eller kan man komma i kontakt med kommunen och använda kommunala anläggningar?

  Med vänlig hälsning, Xavier Roca

  Svar:

  Hej Xavier!

  Huddinge kommun brukar vara duktiga på att tillhandahålla planer för våra föreningar, jag rekommenderar dig att kontakta Huddinge Kommuns Kultur- och fritidsförvaltning för mer information om detta.

  När det gäller att bilda en förening så kan du läsa mer om detta här. Har du mer frågor kan du kontakta Kicki Bellander som är vår föreningsutvecklare, Kicki nås på 08 444 75 57 alt. e-post.

  Lycka till! :-)

Gå till sida: 1 (denna sida) , 2 , 3 , 4 , 5 , , 7 , Nästa