Solberga BK – 12-åringar bildade laget

Året var 1967, Solberga IF hade lagt ner sin verksamhet, men grabbarna ville ha ett lag att spela i. Då kom tre 12- och 13-åriga pojkar på att de skulle bilda en egen förening, och Solberga BK uppstod.

När bildades laget?

Klubben bildandes som kvartersförening i april 1967 under namnet Solberga Bollklubb. Då bestod klubben av pojkar födda 1953–1954. Den första matchen spelades den 3 maj 1967 mot BK Pugi (f.d. Boxningsklubben Pugilist), laget bestod till hälften av pojkar från de initiativtagande pojkarnas skolklass, klass 6D i Solberga skolan. Seniorlagets (A-laget) första match spelades den 31 mars 1968.

Varför bildades laget?

Det fanns ett behov av en idrottsförening i Solberga och dess närområde. Tidigare hade en idrottsförening med nästan samma namn, Solberga IF, fångat ungdomar- och föräldrars intresse i området, men sommaren 1966 var föreningen tvungen att lägga ner sin verksamhet på grund av speciella omständigheter. Vår nya klubb, Solberga BK, kunde fylla det uppkomna tomrummet och behovet.

Hur bildades laget?

Donald Boström i Solberga IF:s dräkt 1966.En solig eftermiddag våren 1967 står tre 12- och 13-åriga pojkar, Donald Boström, Kjell-Åke Bertling och Björn Larsson på Solberga Bollplan. Donald Boström föreslår för kompisarna att de ska starta en ny klubb med fotboll på sommaren och ishockey på vintern. Solberga IF hade lagts ner ett år tidigare och det fanns en längtan hos de som spelat i klubben tidigare att få spela igen. Det fanns också en skuld och ett ansvar hos pojkarna som spelat i klubben eftersom de varit medansvariga till att Solberga IF upphört genom att ha polisanmält klubbledning för oegentligheter.

För att de unga pojkarna skulle klara den utmanande uppgiften att bilda en klubb tog de kontakt med den tio år äldre Christer Bertling. Tillsammans med Christer byggde de upp en ekonomi som räckte till att köpa de första dräkterna, bollar och nät till målen. Närområdets ungdomar och vuxna började strömma till och inom kort fanns ett antal pojk-, herr- och damlag med ledare och ett antal hundra medlemmar. Förutom att själva spela, så agerade Christer, Donald, Kjell-Åke och Björn, såväl ledare, domare som tränare för de yngre lagen. Det ena gav det andra och de gemensamma ansträngningarna bar frukt.

Det skulle visa sig att Solberga BK hade kommit för att stanna.

Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?

Namnet föll sig naturligt. Solens orangea färg var självklart för en klubb som heter Solberga BK. Orange och blått var även den tidigare klubben Solberga IF:s färger. Svart är den klassiska symbolen för jord, mark, område, och fick symbolisera Solberga, det område vi hörde hemma i. Sol och jord blev tillsammans helt enkelt Solberga. Att en klubb från Solberga skulle behålla det positiva namnet Solberga, var naturligt för alla.

Ulf Thunberg som utformade klubbmärket berättar så här:

Solbergaskolan hade vid denna tid ett märke med en orange sol på blå botten. Att spinna vidare på detta och utgå från någon form av stiliserad sol kändes då inte rätt. Likväl tyckte jag att en orange ring kunde ses som en solskiva. Och med orange text på ett inneslutet svart fält var "ramarna" givna. Utformningen av det dominerande "S"-et är idémässigt, men inte identiskt, hämtat från min knattevärlds Örebro SK:s, medan förlagorna till "B-et" och "K-et" fanns att hämta från textmallar som jag ibland använde på det arkitektkontor där jag sommarjobbade. Svårare än så var det inte.

Geografisk hemmaort?

Solberga och dess närområde. Solberga är Älvsjös största stadsdel.

Vilket mål har laget med verksamheten?

Att "lira" boll och ha kul tillsammans. Föreningen har även haft ishockey och andra idrotter.

Har laget eller har laget haft några kända profiler?

Under åren har vi haft många ledarprofiler som varit verksam i klubben under lång tid såsom Ingemar Larsson, Bent-H Nielsen, Lars Hammarberg, Ulf Tunberg, Karl-Gunnar Flygt, Rune Blommé, Gunnar Wemmenlöv och Christer Bertling.

På spelarsidan kommer ett antal allsvenska spelare från Solberga, Tommy Berggren (Djurgården 1968-84), Tony Bergqvist (Djurgården 1968), Jan-Erik Sjöberg (Djurgården1965-73), Per Vikman (AIK 1989), Mattias Stenskog (Hammarby 1989-91) och Kent Elander (AIK 1983).

Vi har också flera svenska juniormästare i fotboll Anders Byrén, Kent Erlander och Peter Westrin.

Lagets största framgång

Första seriesegern 1969 och vi var obesegrade.

Solberga BK:s herrlag 1969.

A-lagets första målskytt Ulf Tunberg, övre raden trea från vänster.

Division 4-spel, Svenska Cupen och Nike Cup. På Älvsjömässan och S:t Erikshallen. I Svenska Cupen spel mot IFK Eskilstuna, Säters IF, Nyköpings BIS, Södertälje FF hemmahörande i division 1 - 3. Vi tillhörde under flera år de åtta bästa fotbollslagen inomhus med segrar i Huddinge Cup, finalspel i Nike Cup flera gånger och 1994 en final mot Älta som slutade med förlust 2–1.

Mest minnesvärda match eller händelse?

Svenska Cupen med mycket publik på Mälarhöjdens IP som var vår dåvarande hemmaplan under många år. Mest publik hade vi mot Assyriska cirka 3 000 åskådare i div 4.

Laget byggde på en kontinuitet med många spelare som var med från division 7 till division 4 under några få år med ledning av bra tränare.

Finns det något mer att berätta om laget?

Solbergas klubbhus efter branden 2002.Vi arbetar nu i skrivande stund med att sammanfatta föreningens första 50 år. Verksamheten sedan vår formella start den 15 november 1967 till 2017. Tyvärr är det vissa svårigheter att rekonstruera vår historia eftersom vårt klubbhus brann ner en januaridag 2002.

I dag har vi efter många års slit en ny idrottsanläggning med bollplan och eget klubbhus som används flitigt för olika föreningsaktiviteter, inte minst för 55-plusare och GÅ-FOTBOLL bland annat.

Solberga Bollklubb är mer än sin historia vars ursprung och den mycket enkla idé som gav upphov till föreningen lever vidare i dagens verksamhet. Solberga uppstod genom att det fanns barn som ville lira boll och att det fanns vuxna som ville hjälpa dem med det, och på den vägen har det fortsatt. Solberga Bollklubbs representationslag är en liten del i någonting mycket större i en förening som inte bara pratar värdegrund utan i handling också lever upp till det man säger sig stå för – Fotboll, glädje och gemenskap.

Vi tackar Solberga BK:s grundare Donald Boström och Christer Bertling för svaren! Vi passar även på att önska laget lycka till under säsongen.

Följ lagets säsong i serien: H 7 H

Här hittar du övriga lag som har presenterats!