FC Björnligan – Inget Kalle Anka-lag

FC Björnligan är ett av de så kallade "kompis-lagen" som har funnits längst i Stockholmsfotbollen. Klubben bildades 1973 och hade brassen Falcão på gaffeln under en "silly-season". Läs mer laget som höll på att få namnet Kycklingarna!

När bildades laget?

Laget bildades 1973.

Året då landslaget är på väg att kvalificera sig till fotbolls-VM i Västtyskland, Sunderland vinner FA-cupfinalen och Gunnar Sträng är finansminister.

Varför bildades laget?

Berra Lindström och några grabbar som spelade lite högre upp i seriesystemet ville trappa ner, men fortfarande spela fotboll och umgås med polare.

Hur bildades laget?

Grabbarna möttes i en källare på Kungsholmen och stakade ut framtiden.

Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?

Klubbens grundare hade brainstorming och fastnade till slut för FC Björnligan. Det fanns dock tankar på att laget skulle heta Kycklingarna och spela i gula tröjor – i dag är lagets medlemmar glada för att grundarna inte valde det alternativet. Efter en skriftväxling med förlaget som ägde rättigheterna fick föreningen rätt att använda seriefigurerna i klubbmärket. Loggan har genomgått en del grafiska förändringar sedan 1973. Internt går klubben under namnet "Ligan".

Geografisk hemmaort?

FC Björnligan var ursprungligen en Kungsholmsklubb och hade under många år Stadshagens IP som hemmabas.

En bit in på 2000-talet blev det flytt till Västerort och Stora Mossen.

Sedan något år tillbaka har klubben Hammarbyhöjdens IP som hemmaarena, vilket beror på att stora delar av truppen numer finns på Söder eller söder om Söder.

Vilket mål har laget med verksamheten?

FC Björnligan präglas av det som klubbens grundare ansåg vara viktigt: Spelglädje och kamratskap. Och det arvet ska vi förvalta i åtminstone ytterligare ett halvt sekel.

Falcão Foto: Wikipedia

Har laget eller har laget haft några kända profiler?

Klubben hade planer på att värva Falcão, den äldre.

Falcão var kompis med en Björnligespelare vid namn Barany. De ska ha träffats när Barany åkte på läkarkongress till Brasilien. De höll kontakten och Falcão följde FC Björnligan under en tid. Tanken var att Falcão skulle komma till en träning med laget, men det sprack.

Tv-profilen Yankho Kamwendo (känd bl.a. från Bolibompa) spelar i Ligan och har också varit klubbens tränare.

I veteranlaget har den forne allsvenske skyttekungen Dan Sahlin spelat, liksom Jerry Månsson med förflutet i bland annat BP och norska Viking.

Lagets största framgång?

På senare år: En tredjeplats i div 6 år 2012.

Mest minnesvärda match eller händelse? Många. De som var med på 70-talet kan berätta om s.k. högriskmatcher på Spånga IP och hur man en gång snabbvärvade en kille, betalade honom med ett par mellanöl och fick ihop tillräckligt med spelare för att starta en match.

2016 säkrade FC Björnligan kontraktet med matchens sista spark i 93:e minuten. De som var med vid det tillfället beskriver det som "den absolut största fotbollshändelsen någonsin".

Finns det något mer att berätta om laget?

Under en kort period fanns det välorganiserade fans – Bumbibjörnarna Ultras - som helt plötslig dök upp från ingenstans, förgyllde tillvaron under en halv säsong med tifon och konfettipyro och sedan försvann.

2018 trillade Ligan ner i sjuan. 2019 blir därför återtågets år. Du är välkommen att följa med oss.

Du som har egna berättelser eller bilder från klubbens historia – som grundare, spelare, motståndare, domare eller supportar – är välkomna att bidra. Kommentera gärna i gästboken på hemsida eller på vår sida på Facebook.

Hemsida: www.fcbjornligan.se
Twitter: @fcbjornligan
instagram: fcbjornligan
Facebook: FC Björnligan

www.fcbjörnligan.se

Vi tackar Per-Anders Sjögren för svaren! Vi passar även på att önska laget lycka till under säsongen.

Följ lagets säsong i serien H 7 F

Här hittar du övriga lag som har presenterats!