Nacka Juniors – Fotbollslaget som blev ett futsallag

Nacka Juniors 2018Nacka Juniors FF skulle göra som Dalkurd och vandra genom seriesystemet upp i allsvenskan. Då kom futsal in i leken. Fotbollslaget lades ner och det blev en helhjärtad satsning på den nya inomhussporten. En satsning som i år resulterade i semifinalplats i SM-slutspelet.

När bildades laget?

Föreningen startades 7 oktober 2011 som ett fotbollslag.

2013 startades futsalsektionen som nu är föreningens flaggskepp.

Varför bildades laget?

Ambitionerna var att göra en "Dalkurd" och springa igenom de nationella fotbollsdivisionerna i en rask takt. Ett sammansvetsat kompisgäng stod bakom uppkomsten av Nacka Juniors FF men tidigt insåg man att det skulle bli svårt att nå allsvenskan.

Futsalsektionen startade i samband med att SvFF skulle bilda en Nationell Serie och då kompisgänget ofta spelade just inomhus så var det främst för att spela organiserad futsal som idén uppkom.

Hur bildades laget?

Det började redan 2004 då Mounir Kraft Riahi och Alfonse Attar (bror till Adrian Berglind i Jarlabergs IF) fick den briljanta idén med att starta ett korpenlag för att tävla inom fotboll.

Laget började spela fotboll på grusplaner i Nacka och kompiskretsen blev allt större med åren. Flera ville helt enkelt vara med! Detta var grunden till att de två barndomsvännerna Mounir Kraft Riahi och Alejandro Fernandez skapade ett ännu större forum för gemenskapen som främjade hälsolivet samt skapade glädje i vardagen. Chansen att starta ett 11-mannalag fanns där och de tog den genom att anmäla laget till StFF:s seriespel.

Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?

Då kärnan huvudsakligen bodde runt omkring "Nacka Forum-området" så var Nacka Forum givetvis ett måste. En gång i tiden hade Alejandros kusin tagit med honom på en turnering där han hade skapat ett lag med namnet "River Plate" (en anrik förening från Argentina) och där såddes ett frö som vännerna anammade. De kunde självklart inte välja samma namn, utan tog då rivalerna Boca Juniors namn och kombinerade detta till "Nacka Forum Juniors" som korpenlaget hette i sju år.

När stadgarna sedan skulle in till RF visade det sig att man som förening inte fick ha tre ord i namnet, så ett var tvunget att tas bort.

Nacka Forum Juniors blev således Nacka Juniors Fotbollsförening.

Fotbollsföreningen lades tyvärr ner under 2015 då intresset för att spela fotboll på stor plan blev allt mindre och mindre, medan Futsalverksamheten bara växte. Laget gjorde därför en ändring 2017 och bytte namn till Nacka Juniors Futsal Förening!


Geografisk hemmaort?

Nacka

Vilket mål har laget med verksamheten?

Det första målet som skapades var att spela i allsvenskan, även fast vi inte fick göra det med just fotbollsverksamheten lyckades Nacka Juniors fast i en annan *sport", nämligen futsal!
 Representationslaget spelar i den högsta ligan i futsal, den Svenska Futsal Ligan.

Vinnarna i SFL får kvala in till Champions League för futsal. Föregående säsong var laget en match ifrån att kunna göra just detta! Det är ett annat resultatinriktat mål för föreningen. Ambitionerna är reviderade sedan 2011 och en från början väldigt amatörmässig verksamhet har utvecklats till att bli väldigt professionell och innehållande människor med stort engagemang.

I dagsläget är visionen att utveckla fenomenet futsal i den hemorten Nacka och med kvalitativa spelare utmana om att vara Sveriges bästa futsal-lag. På så vis kan föreningen sätta kommunen på den nationella kartan och visa prov på den kunskap och mentalitet just Nacka-bor har.

Föreningen vill skapa en central nätverkspunkt i lokalorten Nacka (Stockholm) där människor träffas för att kolla på högklassig futsal.

Föreningen verkar för att bygga broar mellan människor och skapa ett nätverk där människor känner sig hemma för att uppleva en fantastisk futsal!

Nacka Juniors Futsal är en mötesplats för alla där människor förenas.

På sikt vill föreningen utveckla den nationella futsalnivån och utveckla futsalen i Sverige.

Har laget eller har laget haft några kända profiler?

Nacka Juniors har under årens lopp kunnat stoltsera med att fotbollsspelare på den högsta nivån kommit ner till Järla Sporthall för att utvecklas.

Ammar Ahmed från Dalkurd, Heradi Rashidi från AIK, hans bror Dida Rashidi som idag spelar superettanfotboll med Örgryte IS och Seth Hellberg från BP:s akademi har alla representerat Nackas stolthet.

Laget har flertalet namnkunniga spelare som representerar eller representerat klubben, vilket skapar magi på plan!

Lagets största framgång?

Föregående säsong nåddes en minnesvärd semifinalplats där det blev förlust mot de blivande svenska mästarna, IFK Uddevalla! Det är den största framgången..hittills!


Mest minnesvärda match eller händelse?

Då måste matchen mot Täfteå IK nämnas, där Nacka Juniors var en halvlek från att förmodligen degraderas till division 1. Med 1-6 i paus så satsade laget allt på ett kort och gick "All in" för att försöka komma ifatt med 20 effektiva minuter kvar!

 Matchen slutar 8-8 där Nacka kvitterar genom Alex Mukabi med 7 sekunder kvar och tog därmed en otroligt viktig poäng i ett bottenmöte som innebar att Täfteå IK från Umeå inte kom ikapp i serien. Idag spelar just Täfteå IK i division 1 Norrland medan Nacka Juniors tog ytterligare kliv efter den matchen!

 Höjdpunkterna finns här! Nacka Juniors 2016

Finns det något mer att berätta om laget?

Idag bedriver Nacka Juniors FF Stockholms största ungdomsverksamhet inom sporten futsal med över 100 aktiva ungdomar och barn som spelar fotboll. Sporten växer för varje säsong och Nacka Juniors är redo för det!

Det började som en dröm som snart förvandlades till en vision. Visionen var att skapa ett lag med spelare från hemorten Nacka med ett mål att sätta kommunen på kartan genom att bli ett av Sveriges bästa futsallag!

Vi ville visa att det finns talang, disciplin och vinnarmentalitet hos oss! Nu några år senare står vi här med ett av Sveriges ledande futsallag!

Vi är oerhört stolta över detta! Våga drömma!

Laget har gjort en egen film på temat "Laget bakom namnet"!

Vi tackar Mounir Riahi för svaren och önskar laget lyckat till!

Följ lagets säsong i SFL!

Här hittar du övriga lag som har presenterats!