IF Lokomotiv Blackeberg – Laget som tränas av en "Diktator"

IF Lokomotiv Blackeberg har tuffat på i Stockholmsserierna sedan 1997 och spelar för närvarande i sexan. Läs om laget som höll på att få ett helt annat namn, har sitt ursprung i Blackebergs gymnasium, var på väg att bli uteslutna första säsongen och tränas av en "Diktator".

När bildades laget?

10 oktober 1996

Varför bildades laget?

Fredagsfotbollen i Blackebergs gymnasium erbjöd legendariska tillställningar. Varje fredag eftermiddag spelades det prestigefyllda inomhusmatcher i gympasalen mellan ett kompisgäng från årskurs 2 och ett från årskurs 3. Två drivande personer i detta sammanhang började så småningom filosofera kring hur svårt eller enkelt det skulle vara att klättra i seriesystemen. I och med att den fotbollsglädje som uppstod i samband med dessa fredagsdrabbningar drog till sig stora skaror fotbollssugna grabbar fanns det ett gediget spelarunderlag och de två grundarna, Daniel Setterwall och Johan Porsborn, skred till verket och startade upp fotbollsklubben IF Lokomotiv Blackeberg.

Hur bildades laget?

Dealen från början var att de bägge grundarna åtog sig att göra allt administrativt arbete mot att i gengäld ha absolut beslutsrätt i alla sportsliga frågor. En tingens ordning som ledde till att grundarna tidigt titulerades Diktatorer, en titel som lever kvar än i dag för klubbens tränare. Själva bildandet skedde givetvis på ett byråkratiskt korrekt sätt utifrån RF:s och samtliga övriga förbunds riktlinjer men det är en alltför träig procedur för att beskriva här.

Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?

Lagets namn debatterades länge och väl. Initialt var det nära att klubben döptes till Kalles och Börjes kök IF, då långt gånga förhandlingar om en exklusiv sponsringslösning fördes med en lokal restaurang. När den affären föll på oklara grunder, så inriktade sig funderingar mer på den geografiska förankringen. Samtliga spelare i ursprungstruppen bedrev sina gymnasiestudier vid Blackebergs Gymnasium varför det kändes rimligt att just Blackeberg borde vara en komponent i namnet. Vad prefixet sedan skulle bli ledde till långdragna diskussioner men det framgick ändå tydligt att majoriteten sneglade mot en östeuropeisk touch. Under en pågående kemilektion kläckte helt plötsligt flinke Klas Kristiansson ur sig namnförslaget Lokomotiv. Där och då fanns sedan inga frågetecken kvar. Ni hör ju själva hur bra och självklart det ligger i munnen.

Till saken hör dock att namnet höll på att leda till att laget blev uteslutet ur seriespelet den första säsongen. Namnet Lokomotiv Blackeberg godkändes inte av förbundets administrativa personal, då det saknades ett tillstånd från den redan befintliga föreningen Lokomotiv Lund. Svenska fotbollförbundet hävdade att man skickat information om detta till föreningen, men det var inget som klubbledningen noterat. En bit in på säsongen kom därför en offensivt formulerad påminnelse på posten - byt omedelbart namn eller bli uteslutna ur serien! Under en period blev föreningen därför tvungna att byta namn till Blackebergs IS, innan man återigen kunde byta tillbaka till IF Lokomotiv Blackeberg då erforderliga tillstånd inhämtats.

Geografisk hemmaort?

Blackeberg. Dock är det ytterst få av dagens spelare som har sin geografiska hemvist i just Blackeberg. Majoriteten av spelarna kommer istället från närliggande områden såsom Bromma, Hässelby, Ekerö och liknande men truppen kryddas även av mer exotiska inslag såsom exempelvis gotlänningar, hälsingar och även utländska importer från Kina och Afghanistan. Hemmamatcherna spelas idag på Stora Mossens IP men vi har även tidigare huserat på Grimsta IP och Ängby IP.

Vilket mål har laget med verksamheten?

Vårt mål är att vara den roligaste klubben att spela för i Stockholmsfotbollen. Vi kommer alltid att arbeta utifrån Lokomotivandan - stark vinnarvilja i kombination med att ha kul tillsammans - som har funnits med sedan starten år 1996. På sikt har vi också som ambition att klättra i seriesystemet.

Har laget eller har laget haft några kända profiler?

Vi är inte Andrea Doria eller FC Sampierdarinese direkt och det har inte vimlat av kändisar i laget rent historiskt. Nedan är de som kommer närmast någon form av offentlighet:

  • Patricio Cisternas, tidigare allsvensk fotbollsspelare
  • Ted Fontér, tidigare allsvensk fotbollsspelare
  • Patrik Langvardt, dansk Davis-cup-spelare i tennis
  • Johan Örtegren, svensk tennisspelare
  • Johan Alvén, bror till tidigare allsvenska fotbollsspelare Stefan Alvén, tillika extremt lovande som tennisjunior
  • Niklas Supanich, producent på TV4-sporten
  • David Elfsberg, son till TV-ankaret Claes Elfsberg.
  • Kalle Palmlöf, son till Blackebergs gymnasiums legendariska rektor Bengt Palmlöf och bror till radio-/TV-profilen Olle Palmlöf

Lagets största framgång?

Seriesegrar i division åtta och sex samt andraplatsen som gav uppflyttning från sjuan till sexan. Kvartsfinal i Stockholm cup 2000/2001.

Mest minnesvärda match eller händelse?

När Loket gick till kvartsfinal i Stockholm cup år 2000/2001. Loket spelade i sjuan och slog på vägen bland annat ut div 4-laget Huvudsta efter seger med 7-1. Man vann också en rafflande match mot Turkiska SK efter straffar. Till slut var det dags för kvartsfinal mot div 2-laget Vallentuna med bl.a AIK:s nuvarande ass.tränare Bartosz Grzelak i laget. Så klart en riktig stormatch som än idag står sig som Lokets mest prestigefyllda och viktigaste match någonsin.

Loket ledde med 4-0 efter handikappstraffarna. Loket stod för en gedigen kämpainsats och lyckades hålla ledning ända in till matchens absoluta slutskede. Med kort tid kvar kommer 4-4, och med ca en halv minut kvar gör Vallentuna 5-4 av bara farten mot ett tröttkört Lokomotiv. Domaren erkände efteråt att han därefter adderade tre extra tilläggsminuter då han unnade oss chansen att jaga en kvittering. Dessvärre ledde detta enbart till att Vallentuna kunde utöka till 6-4 och cupsagan fick sitt slut.

Finns det något mer att berätta om laget?

Efter varje seger sjungs fortfarande segersången La Squadra de la competition i omklädningsrummet, en sång som komponerades av loketlegenden Martin Olsson på tidigt 2000-tal. På temat musik kan också nämnas att Loket också har en officiell Lokomotiv-låt med titeln "Känn last Christer van der Kwast", gå in på Lokomotivs matiga hemsida, www.lokomotivblackeberg.se för att lyssna på den under mediasektionen.

Vi tackar föreningens styrelse med Daniel Setterwall och Per Linzander i spetsen för svaren och önskar laget lycka till i slutspurten av serien!

Följ lagets säsong i serien Herrar 6 B

Här hittar du övriga lag som har presenterats!