Stockholms Snipers IF – Laget med HBTQ-profil

Stockholms Snipers är laget som har prickat rätt med syftet för sitt lag. Sedan 2006 har laget funnits till för spelare med HBTQ-bakgrund, men givetvis är alla spelare välkomna till laget som åker till Paris i augusti för att delta i Gay Games.

När bildades laget?

Själva fotbollslaget bildades maj 2006 som en del av en idrottsförening. Ursprunget till föreningen var ett ishockeylag bildat 2003.

Varför bildades laget?

Laget har en HBTQ-profil där vi främst riktar oss till dessa grupper, men självklart är vi öppna för alla. Just att ha en förening där alla skall kunna känna sig hemma och framförallt då folk från HBTQ-världen var väl en av huvudanledningarna till att laget bildades.

Hur bildades laget?

Som tidigare nämnts startades föreningen som ett hockeylag. 2006 tyckte några av grundarna att det var dags att utvidga laget till fler sporter och däribland fotbollen. Undertecknad som känner en av grundarna blev tillfrågad om jag var sugen på att dra igång fotbollen. Vi marknadsförde oss på QX och Qruiser som är ett gay community. En dag i maj 2006 träffades 13 spelare på Stora Mossens IP. Det var en stomme från hockeylaget tillsammans med lite folk som sett vår marknadsföring och några kompisar som kom att utgöra starten på Stockholm Snipers fotbollslag.

Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?

Sniper är en hockeyterm motsvarande striker i fotboll. Helt enkelt en prickskytt, den i laget som oftast gör målen. Därav namnet på hockeylaget Stockholm Snipers. I det ursprungliga klubbmärket var det istället för stjärnan en hockeyspelare. När laget 2006 blev en idrottsförening med flera nya sporter diskuterades både lagnamnet och klubbens logga länge och väl och det blev ganska hetsigt. Trots att de flesta var eniga att namnet Snipers inte var så representativt utanför hockeylaget beslöt man att behålla det som ett väl inarbetat varumärke. Loggan diskuterades att vara olika för varje sport med respektive sports utövare avbildad. Man ansåg dock att det vore bättre med en enhetlig logga för hela idrottsföreningen och lyfte in en mindre stjärna från ursprungliga loggan till att bli större och i mitten av siktet.

Geografisk hemmaort?

Stora Essingen i Stockholm är hemmaplan för laget.

Vilket mål har laget med verksamheten? Våra huvudmål är väl att ha en bra gemenskap och ha kul ihop både när det gäller att spela fotboll och att umgås vid sidan av planen. Självklart försöker vi ju göra så bra resultat som möjligt också. Att vi vill synas som ett lag som har en HBTQ-inriktning och vara en förebild därigenom är också viktigt för laget.

Har laget eller har laget haft några kända profiler?

Det kan man inte påstå men i samband med Pride 2007 som då hade sporttema spelade Stockholm Snipers mot ett kändislag bestående av bland annat Glenn Hysén. Snipers största stjärna och målspruta nummer ett Simon Bronegård är väl det närmaste man kan komma en egen profil. Bronegård spelade i Sirius 2005, året innan de tog steget upp i Superettan och numera spelar i Allsvenskan. Simon kom till Snipers under sommaren 2012 och var en stark bidragande orsak till svaren på kommande två frågor.

Lagets största framgång?

När laget efter 6 år i bottenregionerna av lägsta serien helt plötsligt spelade lysande under 2013 och ledde serien under sommaruppehållet. Spelet hackade en del under hösten men laget blev tillslut 2:a i serien efter Westermalms IF och blev sedan uppflyttade till division 6. Utöver detta har laget tagit en del medaljer i internationella HBTQ-turneringar.

Mest minnesvärda match eller händelse?

Svårt att plocka fram enskilda händelser men om man skall nämna några så var väl första vinsten med 5-3 mot IF Söderkamraterna 2007 efter att ha inlett första säsongen med 5 raka förluster ett sådant tillfälle. Lagets verkliga islossning i slutet av serien 2012 efter att inte vunnit en match på 1½ säsong och helt plötsligt vann mot FC Kasam med 10-0 och Stockholm BK med 9-0 är också speciell.

Finns det något mer att berätta om laget?

Laget var från början mixat och vi hade en del tjejer som var med och spelade matcher första två säsongerna. Med tiden fick laget en egen damsektion som idag spelar Korpfotboll och tillhör Stockholms bästa lag både i inomhusfotbollen och 7-manna utomhus. Laget åker sedan 2006 regelbundet på olika turneringar runt om i världen för HBTQ-lag. Laget har spelat i Danmark, Tyskland, Belgien, Tjeckien, Finland och nu senast 2017 i Miami, USA där laget vann guldmedaljerna i b-divisionen. I augusti 2018 åker Snipers till Paris för att spela Gay Games och den största HBTQ-turneringen någonsin med över 30 lag från hela världen i 11-mannafotbollen.

Vi tackar Niklas Ek för svaren och önskar laget lycka till i serien och i Gay Games!

Följ lagets säsong i serien Herrar 7 E

Här hittar du övriga lag som har presenterats!