FC Iliria – Stockholms enda albanska fotbollslag

FC Iliria som spelar på Sätra BP har främst spelare med albanskt ursprung, men över 30 nationaliteter har hunnit spela för laget sedan 2014. Föreningens mål är att herrlaget ska spela i division 5 och från 2020 ska ungdomsfotboll var huvudverksamheten.

När bildades laget?

FC Iliria bildades av Stockholmsbor med albanskt ursprung som ett seniorlag 2014 efter att ha deltagit som ett korpenlag i tre år.

Varför bildades laget?

Laget bildades för att agera som naturlig samlingspunkt för Stockholms svensk-albaner men växte sig snabbt till något större än så. Föreningen idag bedriver betydligt större verksamhet än bara fotbollen och har medlemmar från världens alla hörn. Under föreningens korta tid som aktiv har vi redan hunnit ha spelare med ursprung från över 30 av världens länder.

Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?

Namnet Iliria kommer från Balkanhalvön och är namnet på riket som sträckte sig från dagens Slovenien ända ner till dagens södra Albanien och Grekland. Lagets rödsvarta färger och den tvåhövdade örnen togs från den albanska nationalsymbolen krönt av medeltidshjälten Skenderbegs hjälm i guld. Stockholm och födelseåret för föreningen fick också sin naturliga plats på klubbmärket som till år 2018 fräschades upp.

Geografisk hemmaort?

Föreningen tränar och spelar sina hemmamatcher på Sätra BP, men har spelare och ledare från hela länet. När laget samlas för matcher så har folk åkt från Kallhäll, Sollentuna, Vaxholm, Södertälje, Botkyrka och Kungsholmen, på gott och ont.

Vilket mål har laget med verksamheten?

Föreningen har som uttalat mål att etablera ett seniorlag i minst division 5 och på sikt bedriva ungdomsfotboll som också är tänkt att bli föreningens huvudverksamhet från 2020 och framåt.

Har laget eller har laget haft några kända profiler?

Tidigare Wolfsburgproffset Admir Lekaj är nuvarande lagkapten och i dagens trupp har vi bland annat Mustafa Agastra som 2015 var skytteligavinnare i Albaniens motsvarighet till Superettan. Albert Krasniqi, huvudtränare i Assyriska FF och SM-mästare i Futsal har likaså gjort över 30 matcher för klubben.

Lagets största framgång?

Seriesegern i division 7 bör kanske ta plats här, men förra årets sensationsplacering i Stockholm Cup där laget vann B-kvartsfinalen mot division 3-laget Österåker och slogs ut först i A-kvartsfinal mot Tyresö FF som sen gick och vann hela Stockholm Cup, håller nog de flesta som en ännu större bedrift. Tyresö var helt klart det bättre laget i den matchen men en missad straff innan avspark förändrade nog matchbilden en hel del.

Mest minnesvärda match eller händelse?

Förutom Tyresömatchen i Stockholm Cup så måste ändå sista och avgörande matchen i division 7 nämnas. För motståndet stod Panellinios IF, ett mindre Balkanderby med andra ord och det krävdes en hemmavinst för att kunna säkra seriesegern. Med nästan 400 personer på läktarna och folk från Tyskland, Albanien och resten av Europa som följde matchen live så var det en fest av rang. Första halvlek slutade 0-0 innan FC Iliria i andra halvlek smällde in hela fem mål och säkrade spel i sexan.

Finns det något mer att berätta om laget?

Faktumet att laget är hela Stockholms enda albanska klubb gör att laget haft lätt att dra till sig spelare som tidigare spelat på elitnivå. Det har också lett till att lagets publiksiffror till och från varit oerhört höga för denna nivå. Ett publiksnitt på över 300 personer per match i division 7 första året är helt klart något av föreningens största stoltheter.

Vi tackar Salih Shala för svaren och önskar laget lycka till i serien!

Följ lagets säsong i serien Herrar 6 F

Här hittar du övriga lag som har presenterats!