SuS IF – Trevliga, intelligenta, fast lata

Här är laget som hellre pratar om senaste reporäntan än senaste målen i Champions League. I Stockholms universitets Studenters lag här det spelat nationalekonomer, professorer, doktorer, men även en landslagschef. Läs om SuS IF under rubriken "Laget bakom namnet"!

När bildades laget?

1967

Varför bildades laget?

För att Stockholms universitets studenter skulle kunna spela seriespel i olika sporter.

Hur bildades laget?

SUS IF grundades en kväll i november 1967 i studenthemmet Lucidors källare. Över en öl och en macka valdes Kent "Löken" Lundgren till ordförande och Hans "Lelle Printer" Dahlman till vice. Ulf Moberger blev kassör. Medlemsavgiften sattes till 20 kr om året.

Kontinuitet präglar SUS IF. Ingemar Ederström är klubbens femte ordförande på 50 år. Han efterträdde Stigbjörn Ramsten. Löken satt bara i ungefär ett år. Sedan kom Hasse Dahlman innan Ulf Moberger tog över 1972.

Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?

Namnet Stockholms Universitets Studenters Idrottsförening säger väl det mesta, och ska inte förväxlas med SSIF som är Stockholms Studenters Idrottsförening och länkad till universitetet.

SUS hade A- och B-lag i fotboll, bandy, ishockey, och damlag i flera sporter. En säsong hade vi landhockeylag också och volleyboll, ryktas det. Medlemsavgiften täckte bara en del av kostnaderna. Resten finansierades av 15 000 kr från studentkåren (obligatorisk, tack och lov) och fritidsförvaltningen med 18 000 och så fick vi några 1 000 i lokalt aktivitetsstöd (för alla våra studerande ungdomar).

Idag bekostar en 70 gånger högre medlemsavgift enbart ett A-lag i herrfotboll.

Geografisk hemmaort?

Huvudstan, Stockholm. Hemmaplan Stadshagens konstgräs.

Vilket mål har laget med verksamheten?

Målet, som det skrivs på klubbmärket lyder: "Idrott för nöjes skull." Långt från andra flåshurtiga deviser. Det är väl utifrån det man ska härleda Björne Halldéns klassiska kommentar under en pausvila: "Kom igen nu grabbar. Vi har legat under med två-noll i halvtid förut - och torskat."

Har laget eller har laget haft några kända profiler?

Otaliga. Underhållaren Lelle Printer, fotbollslandslagets Lasse Richt (som har spelat i samtliga divisioner från åttan till allsvenskan), musikern Dan Lepp, utrikeskorren Rolf Porseryd och hans son, TV-producenten Pelle Porseryd, sportreportrarna, Peter Jonsson, SvT och C-mores Jonas Dahlquist, m fl, nationalekonomerna Torsten Persson och Per Krusell (som båda är/var med och utser nobelpristagare i ekonomi) riksbankens Mats Kinnvall, m fl doktorer och professorer, TV-sportens stjärnredigerare Dennis Videmyr (remember VM 94-dokumentären). Och, advokaten Claes Borgström - som försvarare!

Lagets största framgång?

Division sex i Stockholm. Vår ständiga skräck: uppflyttningsspöket, för då hotar träning och övermäktiga ansträngningar.

Mest minnesvärda match eller händelse?

Många. En säsong 1982? radade vi upp tio raka segrar med ett ålderstiget lag. Dagens Nyheter kom till Stadshagen och fotade oss inför den elfte matchen, mot Tudor Arms. Vi torskade förstås, men vann serien.

Lasse Richt blev TV-intervjuad i samband med en match. En timme senare sågades han jäms med fotknölarna av en frustrerad back, som blivit dragen 18 gånger, så illa att han slutade med fotbollen. Det Lasse skrek av ilska och i smärta klipptes bort i reportaget i TV på kvällen, men finns in extenso i Videmyrs Filmen om SUS.

Finns det något mer att berätta om laget?

Hur mycket som helst. En kamratklubb som man inte lämnar. Och när man faller för åldersstrecket, som ligger mellan 40 och 50, så tar barnen över. Träningsovilliga spelare. Ingen rasism, städat i omklädningsrummet. SUS har genom tiderna varit en kamratförening. Man dras in av någon kompis och blir kvar. Många har pluggat på universitetet och stannar när studierna tar slut. En tid bestod halva laget av doktorander och högre i nationalekonomi. "Vi är nog enda gänget som diskuterar reporäntan i omklädningsrummet efter en förlust", som något ljushuvud sa.

Tidningen SUS-Nytt var klubbens kitt då laget innehöll en flock journalister. Nu avsomnad, men har efterträtts av bloggen STJD - SUS Tills Jag Dör där allt som rör klubben står att läsa.

Trivsam klubb med trivsamma typer. Trevliga och intelligenta. Fast lata.SuS IF med ordinarie matchtröjor

Vi tackar Anders Elghorn (Klubbsekreterare sedan 1986 och aktiv spelare i runda slängar 30 år) för svaren och önskar laget lycka till!

Följ lagets säsong i serien Herrar 7 D

Här hittar du övriga lag som har presenterats!