Grödinge SK – Laget som ersatte Arsenal

Läs om laget som var stand in för Arsenal på Malta samt har haft landslagsmeriterade Simon Tibbling och Irma Helin i sina led.

När bildades laget?

Grödinge Sportklubb bildades 1962.

Bakgrund till bildadet av laget?

Grödinge Ungdoms och Idrottsförening GuoIF upphörde i början av 1950-talet. Efter det bedrevs ingen organiserad verksamhet förrän fram till slutet av 1950-talet.

Eldsjälen Erik Johansson med bakgrund från BK Star i Södertälje kom till kommunen och tog hand om några fotbollsintresserade ungdomar samt startade något som kan kallas spontanfotboll. Grödingevallen som invigdes 11 juli 1948 fanns till förfogande och man kunde nu organisera verksamheten och startade upp ett pojklag som deltog i seriespel i Södertälje.

I början på 1960-talet kom en idrottsintresserad och engagerad handlare till Grödinge/Vårsta. Han intresserade kommunen och ett flertal drivande personer som tillsammans initierade bildandet av Grödinge Sportklubb (GSK) 1962. (Tyvärr finns inget arkivmaterial kvar från den tiden.) Vi är fler som försökt att finna data från den tiden via olika arkiv utan resultat.

Hur bildades laget?

Föreningen bildades genom att vi ganska många intresserade kallade till möte i Sandagården. (En gammal träkåk som innehöll mötesrum och även en lägenhet) Mötet beslutade att bilda Grödinge Sportklubb med två sektioner, fotboll och ishockey. Föreningens första ordförande hette Herman Helldring och en styrelse valdes.

Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?

Grödinge Sportklubb var det självklara namnet. Det var den enda idrottsföreningen i kommunen. Klubbmärket designades av Hans Källgren.

Geografisk hemmaort?

Grödinge

Vilket mål har laget med verksamheten?

Herrlaget mål är att inte spela i den lägsta divisionen och föreningens övergripande mål med verksamheten är att behålla så många spelare som möjligt så länge som möjligt.

Har laget eller har laget haft några kända profiler?

Under 1960-och 70-talet spelade flera av Södertälje SKs hockeyprofiler i GSK vilka bidrog till att höja intresset för GSK.

Kjell Svensson, Richard Fagerlund, Einar Granath, Sune Wretling m.fl. Mer nutida och kända fotbollsprofiler och landslagsspelare är Simon Tibbling (spelar i Brøndby IF) samt Irma Helin (spelar i Djurgården IF). Simon Tibbling är även idag engagerad och följer herrlagets framfart samt är delaktig i det som skrivs på lagets Facebook-sida.

Lagets största framgång?

GSK har som bäst spelat i div. 4 samt hängt kvar i 14 säsonger trots att man varje år var tippad att åka ur. För några år sen hade klubben en nedgång och tappade många spelare/ledare och herrlaget åkte ner till div. 7. På senare tid har klubben återigen börjat växa och får varje år fler och fler medlemmar både på pojk- och flicksidan. Klubben och även herrlaget har gjort en nysatsning/omstart. 2017 vann herrlaget div. 7 och målet för 2018 är att vinna även div. 6.

Mest minnesvärda match eller händelse?

1986 var Grödinge på träningsläger på Malta. Först fick laget spela mot Rabat Ajax, 1985-års maltesiska mästare som skulle spelat mot Västra Frölunda. Därefter fick 1986-års mästare, Hamrun Spartans, problem. Man skulle spela en mästarmatch mot Arsenal, men de var tvungna att lämna återbud och matchen på Ta Qalistadion var utsåld. Då fick Grödinge spela mot Maltas representant i Europacupen 1987, det blev förlust med 2-3. När Grödinge gjorde 1-0 blev det knäpptyst när Hamrun Spartans gjorde 3-2 spelades "We are the champions" samt att runt hela arenan sköts det raketer tills matchen var slut. Evenemanget avslutades med en väldigt trevlig middag med Borgmästare och alla stadens representanter. (De var lite sura för att vi inte kunde tala om hur det hade gått för oss mot IFK Göteborg).

Finns det något mer att berätta om laget?

Under perioden 1974-2014 arrangerade Grödinge SK en träningsturnering för seniorlag inför höstens seriestart med namnet Grödinge Cupen.

Grödinge SK vill vara en breddförening och GSK står för glädje, seriositet och kamratskap.

Vi tackar Karl-Göran Johansson (en av de som var med och bildade GSK), Calle Stevelind (ledare till och från sedan 1972), Marika Larsson (lagledare) och Joachim Andersson (tränare) för svaren och önskar laget lycka till!

Följ lagets säsong i serien Herrar 6 F

Här hittar du övriga lag som har presenterats!