FC Sampierdarenese – Laget med kärlek till Italien

Förra veckan presenterade vi AC Azzurri, ett lag med italienare med passion för fotboll. Vi följer italienspåret och bekantar oss med FC Sampierdarenese, laget som består av tidigare allsvenska stjärnspelare, journalister, komiker med flera med kärlek till fotboll och Italien.

När bildades laget?

FC Sampierdarenese bildades den 30 oktober 2012 i Stockholm.

Varför bildades laget?

Klubben bildades som en systerförening till redan befintliga FC Andrea Doria som på den tiden spelade i division 4. Syftet var att dels fånga upp de Doria-spelare som då kände att division 4 var en nivå för hög men också för att fånga in alla övriga artister runt om i Stockholm som kunde vilja tänkas delta i ett skönt gäng.

Hur bildades laget?

Initiativtagare var FC Andrea Doria-profilerna Jesper Hussfelt och Christopher Kviborg som med mycket god hjälp av dalmasarna Mattias Büman och Viktor Morgården satte grunden för själva klubben. I ett tidigt skede bidrog namn som Johan Ernheim, Mattias Sellfors och Krister Lundström starkt till att ge klubben en bra start.

Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?

Då FC Andrea Doria redan hade "rötter" i Italien så blev det logiskt att snegla mot Italien även denna gång. 1944 slogs FC Sampierdarenese sig samman med FC Andrea Doria och bildade det som idag är Serie A-klubben Sampdoria. Därav kände vi att just FC Samps namn var något vi stolt kunde bära upp. Det finns en stor kärlek till Italien överlag inom vår grupp och varje år arrangerar vi en mycket populär resa till Genova där vi möter våra italienska bröder som delar vårt klubbnamn. Vårt klubbemblem är en varg (Lupi på italienska). Säkerligen inspirerat av AS Romas klubbemblem - en klubb många i FC Sampierdarenese håller på.

Geografisk hemmaort?

Sedan ett par år tillbaka i Djursholm, där vi trivs alldeles utmärkt.

Vilket mål har laget med verksamheten?

Det absolut primära målet är att fånga upp spelare och vänner med en hög ambitionsnivå gällande den sociala biten. Vi värvar aldrig fotbollsspelare bara baserat på fotbollskunskaper utan det renodlade inträdet i klubben sker bara om man är en skön figur. Vi brukar säga att fotbollen är en sidosyssla, vi vill naturligtvis vinna varje match, men det absolut viktigaste vi vill skapa är en grupp av människor där vi tar hand om varandra utanför planen.

Har laget eller har laget haft några kända profiler?

Oj, vart ska man börja? Utöver många kända journalister, komiker och skådespelare har vi en rad spelare som bland annat vunnit SM-guld, spelat i Champions League och gjort landskamper. Just nu huserar klubben de tidigare Djurgårdshjältarna Enrico, Kenneth Höie, Markus Johannesson och Andreas Johansson. Med från många år har också två kultlirare från Bajen varit i Nicke Bergh och spelgeniet Jens Gåvan Gustafsson.

Lagets största framgång?

FC Samp har ännu inte vunnit division 7 men säsongen 2018 har inletts på ett strålande vis. Viss framgång har nåtts i Stockholm Cup där vi var ytterst nära att slå ut en division 4 klubb, dessvärre förlust på straffar.

Mest minnesvärda match eller händelse?

Finns väldigt många händelser man direkt tänker på. Väljer att plocka fram en klassisk match borta mot Lidingö Gazoliners 2017 då vi låg under med 4-1 i matchminut 88. Trots det lyckades vi göra tre mål sista spelminuterna och bärga en numera klassisk poäng. Ibland känns faktiskt oavgjorda matcher som segrar.

Finns det något mer att berätta om laget?

Utöver pilgrimsresorna till Genova arrangerar klubben efter säsongerna alltid en mycket uppskattad årsfest som i snitt lockar 150 personer. Vi har ett uttalat mål att sprida klubben i sociala medier och utöver en fenomenal hemsida har vi uppskattade konton på Twitter och Instagram samt en egen podcast.

Tidningen Mitt i Stockholm skrev om laget i april: "Djursholmsklubb i 7:an värvar tre djurgårdare"

Vi tackar Christopher Kviborg för svaren och önskar laget lycka till!

Följ lagets säsong i serien Herrar 7 D

Här hittar du övriga lag som har presenterats!